Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok
Zbroją
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Bo daje +1AS?
Ciekawa interpretacja.
Czyli mag jeśli by nie mógł używać zbroi nie mógłby na niczym jeździć?
Interesujące.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
Wierzchowiec jest częścią uzbrojenia, z tejże racji która Cię tak dziwi. Poza tym, odnoszenie się do bezpośrednich znaczeń - "jest albo bronią albo zbroją" - to czysta demagogia z Twojej strony. Słowo "armed" czy też "uzbrojony" ma trochę szersze znaczenie.bigpasiak pisze:
Bo daje +1AS?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Czyli by było:
Wierzchowiec to wierzchowiec. To nie broń ani zbroja.
Z Twojej strony to demagogia i ściema pisanie, że mount to pancerz.
Strona 43 nie widzę słowa o mountach.
Strona 83 dokładnie opisuje dlaczego mam ASv lepszy i dalej nie widzę słowa o tym że mount to zbroja mimo dawania takowego bonusu.
Co Ty próbujesz teraz mi wmówić?
Jednak proszę nie pieprzyć, że wierzchowiec to część uzbrojenia. Hero ma opcję jego wykupienia jednak weapon or armour to chyba dość wąska i jasno określona grupa przedmiotów. Tak przedmiotów!bigpasiak pisze:Ciekawa interpretacja.
Czyli mag jeśli by nie mógł używać zbroi nie mógłby na niczym jeździć?
Interesujące.
Wierzchowiec to wierzchowiec. To nie broń ani zbroja.
Strona 43 nie widzę słowa o mountach.
Strona 83 dokładnie opisuje dlaczego mam ASv lepszy i dalej nie widzę słowa o tym że mount to zbroja mimo dawania takowego bonusu.
Co Ty próbujesz teraz mi wmówić?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
To, że uzbrojenie to nie tak wąska kategoria jak sądzisz. W tekście kindreda wyróżnili - "armed" i "armoured". Ty ze swoją interpretacją odnosisz się tylko do drugiego, cały czas próbując udowodnić, że wierzchowiec nie jest zbroją. Wiadomo, że nie jest więc nie musisz cały czas tego powtarzać. Wierzchowiec jest częścią całego uzbrojenia postaci, a to odnosi się do pierwszego ze słówek.bigpasiak pisze:Co Ty próbujesz teraz mi wmówić?
Zresztą, jak już odnosisz się do zapisu ze strony 83, zapis wygląda tak:
Czyli ma to formę modyfikatora aktualnego pancerza, a nie osobnego pancerza, który sumuje się z innym, tym bardziej potwierdzając powyższe, względem zapisu z Eternal Kindreda.A cavalry model's armour save is
treated as being one point better than normal (...)
No genialnie.
Zapamiętam to co napisałeś i co sugerujesz.
Bardzo ciekawie będzie się na to powoływać.
Skoro koń to część uzbrojenia to gratuluję.
Wg mnie to opcja wyposażenia [ ekwipunku ] herosa, ale co mi tam... [ bo chyba nie wszystko co podnosi save jest zbroją...? ]
Ps. Tak na szybko znalezione bo aż miałem wątpliwości.
Armed - UZBROJONY; ZBROJNY
Armoured - PANCERNY; OPANCERZONY
Gdzie tu koń pasuje?
A dlaczego się ciągle do tego odnoszę?
Mac pisze:wierzchowiec nie jest zbroją. Wiadomo, że nie jest
Żebyś jednak to zauważył, ale mimo to:
Nie.Mac pisze:Wierzchowiec jest częścią całego uzbrojenia postaci
Ekwipunku postaci a nie uzbrojenia [ nomen omen uzbroić się możesz tylko w broń... ] co by Tobie pasowało do interpretacji. A to nie to samo.
W sumie kończę już dyskusję.
Zaczynamy dochodzić do absurdów więc EOT z mojej strony.
Poczekam na podobne przypadki.
Ps2... Ech no może jeszcze coś.
Czy Scaly Skin to też zbroja [ wg Twojej interpretacji tak ]?
Znaczy się czy mogę mieć rzucone na eternala Glittering Robe i korzystać z działania czaru?
Abandoned
Abandoned
I strach wejrzał w me ślepia. Przerażenie jakie będzie mnie ogarniać z każdym, pisanym na forum, słowem... podejrzenia i rozważne dobieranie słów, byle Bigpasiak nie miał punktu zaczepienia, byle nie mógł mnie zagiąć... nieopisane katusze będą tym co będzie charakteryzowało mą kadencję w LS. Czy podołam? Czy tragizm mojego losu kogoś rusza? Czy wieczny głód czepialstwa Bigpasiak zostanie kiedyś zaspokojony?bigpasiak pisze:No genialnie.
Zapamiętam to co napisałeś i co sugerujesz.
Bardzo ciekawie będzie się na to powoływać.
Skoro koń to część uzbrojenia to gratuluję. (...)
Poczekam na podobne przypadki.
Prawdę powiedziawszy, takie groźby mało mnie ruszają i możesz je zachować dla siebie. No chyba, że pomaga Ci to w zachowaniu równowagi psychicznej w rozmowie, albo nie masz już nic dodania (bo jeśli miało to mnie nastraszyć, to przykro mi, nie wyszło). Takie jednak rzeczy, jak już sam zresztą stwierdziłeś nadają się raczej do jakiegoś offtopu.
Przechodząc do bardziej merytorycznych kwestii:
- uzbrojenie, według mojej opinii możesz podzielić na ofensywne i defensywne. Przy czym ta druga kategoria służy do przeciwdziałania tej pierwszej i zalicza się do niej wszystko co ku temu służy.
- Odnośnie Glittering Robes - Eternal Guard Fighting Style nie daje Ci zbroi ani typowego AS, który możesz sobie modyfikować (co zresztą było Ci już mówione parę razy). Nie jest to po prostu heavy armor. Jest to wartość wirtualna, którą masz niezależnie od własnego uzbrojenia, bo tak mówi Ci zasada. Rzucić Glittering Robes możesz, ale wartość z czaru nie zostanie zmodyfikowana przez wartość z zasady Eternal Guard Fighting Style.
A teraz ja mam pytanie: jaki jest cel drążenia przez Ciebie tego tematu? Nietrudno zauważyć, że od ponad miesiąc czy nawet dwóch, dręczy Cię ta kwestia, ale jednak żadna sugerowana Ci odpowiedź nie satysfakcjonuje. Rozumiem, że z początkowej ciekawostki, stała się ona batalią za własną armię, a więc żadna odpowiedź inna niż ta Twoja nie będzie prawidłowa? Domyślam się też, ale są to tylko domysły i przeczucia (których podstawą jest Twoja postawa), że gdybyś trafił na LS jedną z pierwszych kwestii byłaby ponowna rewizja tego uściślenia, byleby tylko mieć szansę na zmianę i wprowadzenie własnego widzimisię.
Wątpliwości z mojej strony powinny być już rozwiane, ale powtórzę - względem tego co już powiedziałem na temat Eternal Kindredu, nie usłyszysz ode mnie innej odpowiedzi. Twoje trudy, wysiłki, szarpanie nerwów i stres idą na marne. Ja swojego zdania w tej kwestii nie zmienię, więc kontynuowanie rozmowy jest bezcelowe. Dziękuje i do widzenia w dyskusjach przy kolejnych wątpliwościach.
Dokladnie, Dosyc tej demagogi! Wierzchowiec to zaden pancerz, ale zywe zwierze, ktore czuje: boi sie, cieszy, czuje ból. Przestanmy wreszcie traktowac wierzchowce jak przedmioty!bigpasiak pisze: Wierzchowiec to wierzchowiec. To nie broń ani zbroja.
Ognista - tak.Lenart pisze:SIEMA!
ma glade guards i siedzi w nim koles bsb z armour pircing baner i na oddziele jest baner z flamingiem, czy jezeli wsadze do oddzialu kolesia z HODĄ to czy HODA jest ognista i z AP?
Z AP - nie.
HODA to nie magiczna broń. To jest Enchanted item, a w opisie Flaming Attacks ograniczyli tylko Magic Weapons.Byro pisze:Magiczna broń nie staje się ognista, a HODA tak?
-
- Masakrator
Ciekawe, czy Stream WoChu też czyni się Flaming dzięki Bannerowi.
Najwyraźniej tak.
Najwyraźniej tak.
Varinastari pisze:Ciekawe, czy Stream WoChu też czyni się Flaming dzięki Bannerowi.
Najwyraźniej tak.
Q: Do Breath Weapon hits benefit from any other special rules,
equipment or magic items of the model that inflicts the hits? (p67)
A: No.
Dopóki nie używany jest magiczny łuk, każda strzała wystrzelona z broni zasięgowej może podlegać zasadzie flaming attacks, o ile bohater znajduje się w oddziale z odpowiednim sztandarem. Tyczy się to również strzał, które można wykupić z Enchanted Items tj. będą one flaming, gdyż nie są z kategorii Magic Weapons.Byro pisze:Czyli dowolne strzały elfie (z tych magicznych) również są flaming?
Bo sztandar przypisuje tę zasadę modelom w oddziale, a nie ich broniom. Jeśli model ma tą zasadę, to jego ataki mają AP w close combacie. Jeśli broń ma tę zasadę, to ataki wykonane tą bronią są wykonane z zasadę AP. Odsyłam do str. 67 i opisu zasady Armour Piercing.Lenart pisze:No dobra to czemu pomija się AP?
Zwracam jednak uwage, ze przy HODA jest zapisek, ze w momencie wypuszczania strzal wlasciwosci magiczne luku sa ignorowane. Czyli na te chwile luk staje sie lukiem niemagicznym. To tak dla jasnosci, zeby nie bylo, ze nie mozna wypuscic plonacej HODY z Asyendi's Bane.Mac pisze:Varinastari pisze:Ciekawe, czy Stream WoChu też czyni się Flaming dzięki Bannerowi.
Najwyraźniej tak.
Q: Do Breath Weapon hits benefit from any other special rules,
equipment or magic items of the model that inflicts the hits? (p67)
A: No.Dopóki nie używany jest magiczny łuk, każda strzała wystrzelona z broni zasięgowej może podlegać zasadzie flaming attacks, o ile bohater znajduje się w oddziale z odpowiednim sztandarem. Tyczy się to również strzał, które można wykupić z Enchanted Items tj. będą one flaming, gdyż nie są z kategorii Magic Weapons.Byro pisze:Czyli dowolne strzały elfie (z tych magicznych) również są flaming?