8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) II

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
nindza77
Wodzirej

Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji)

Post autor: nindza77 »

Wątpię żebyśmy grali na te posrane scenariusze... ewentualnie zwykłe znaczniki i tyle. Mam nadzieję :)
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Remx pisze:Co do tego walenia po inicjatywie nie zapomnij że jest jeszcze ASF i to będzie waliło jako pierwsze czyli HE nadal walą pierwsi eh... a oni płaczą że słabi są lol :(
Atakuje się po inicjatywie, ASF ma dawac rerollke hitów jesli się ma większą inicjatywę. Poza tym kto płacze?

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

ASF znosi się z GW. Zatem walą w paru przypadkach po I. Jeśli zaś nie masz oddziałów z I4+/5, to cóż, twój problem :wink:

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

ASF znosi się z GW, ale nikt nie powiedział, że ta zasada znika. Więc nawet z GW swordmasterzy mają I:5, co oznacza, że w zdecydowanej większości przypadków zaczynają z przerzutami trafień.

Ósma edycja wydaje się być edycją przegiętej magii i herohammerem po liftingu. Nowe przedmioty tego nie naprawią, lecz wręcz przeciwnie. Poza tym według mnie commony powinny być listą przedmiotów tanich, i z tego powodu ogólnodostępnych. Sama nazwa wskazuje, że te przedmioty są "powszechne" (common). Ładowanie do tej listy pozbieranych z różnych armybooków itemków pod inną nazwą o koszcie "lordowym" to według mnie debilizm. Co to za common item, który może wziąć tylko lord? #-o

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

nindza77 pisze:Wątpię żebyśmy grali na te posrane scenariusze... ewentualnie zwykłe znaczniki i tyle. Mam nadzieję :)
Ja mam nadzieję, że ludziska zaczną właśnie grac na scenariusze, bo ile można grać na wybicie?
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

Zgadzam się, powinny to być niewypakowane itemki, które kosztują max 35 punktów za sztukę ;)
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
MORFI
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MORFI »

Narzekać tylko potraficie jutro pojutrze pojawi się book a 6-go erraty i dopiero się zagra i zobaczy a nie gadanie o niczym
„Jedźcie i walczcie. Szkolcie się i zwyciężajcie! Bracia Krwawego Smoka od dziś misję swoja już znacie, na chwałę Abhorasha, wypełnijcie ją i bądźcie wolni!”- Kirthor Bathed-in-Blood- Rycerz Krwawego Smoka z Mousilion do swych Thrali

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Ja czuję moc magii i purple sun :D
Wraciak kończą swoją kadencję, nadchodzi czas czarnego trenera.
Naviedzony pisze:ASF znosi się z GW, ale nikt nie powiedział, że ta zasada znika. Więc nawet z GW swordmasterzy mają I:5, co oznacza, że w zdecydowanej większości przypadków zaczynają z przerzutami trafień.
Jak ASF się znosi z GW to nie będziesz miał przerzutów.
Przemcio251 pisze:Cóż myślę, że zmieni bo poza Vampirem to VC mają lipną inicjatywę taki oddział Warriorów będzie w nich wchodził jak nóż w masełko... poza tym nigdy nie będziesz gracz wiedział jaki scenariusz zagra więc nie będzie mógł trzymać samych Ghuli bo takowi nie mają opcji sztandaru :D

Warriorów, proszę cię :lol2:
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Przecież już wiadomo, jak to będzie wyglądało. Najjaśniejszy punkt to ogromne znaczenie flankowania no i mniejszy nieco power niektórych pojedynczych modeli. Minusy to większa losowość, straszne przegięcia na magii i na combosach różnych (m.in. itemów na herosach), pozostający po 7 ed. brak równowagi w sile jednostek, przede wszystkim oddziałów piechoty. DE pozostają wygięte w kosmos a nawet bardziej. WE zostały wy...ane bez masła.

Paru detali brakuje, ale po prawdzie nie są one potrzebne, by wiedzieć, jaką grą będzie 8ma ed. Dzięki rulebookowi to ja będę mógł wywnioskować, czy trzeba czy nie trzeba będzie uściślać na jakie ataki działa banner dający płonące ataki oddziałowi (czary? strzelanie? strzały z machin wojennych?) :lol2:

Varden

Post autor: Varden »

Dlaczego uważasz, że flankowanie będzie mieć takie znaczenie. Stubborn ma być niezależnie od strony co zmniejsza istotność flankowania.

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Chociażby dlatego, że oddawanie z 2 szeregów jest od frontu.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

stubborna masz jak masz więcej szeregów. Jak Ci od flanki zje szeregi to nie masz stubborna. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
Obrazek

Varden

Post autor: Varden »

stubborn masz jak masz więcej szeregów nawet jak jesteś zaatakowany z 4 stron

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

bo nie każdy atak od tyłu/boku Ci zjada szeregi :roll:
ale już taki duży oddział z boku lub kanapeczka ładna i pyk! nie ma stubborna.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Ciężko się flankuje kiedy ma się darmowego reforma... taka moja drobna uwaga.
Kolejna uwaga jest taka, że nie wiadomo jak działa ASF w końcu bo wyszły po Sobie dwie przeciwstawne plotki.
a) ASF znosi się z ASL, dzięki czemu walisz po I, lecz to nie wyklucza zasady że ASF + wyższa inicjatywa to przerzuty.
Najprościej mówiąc walisz po inicjatywie, ale masz przerzuty.
b) ASL jest nadrzędna zasadą. Jednostki z GW zawsze atakują ostatnie, ale jeżeli mają ASF + wyższą inicjatywę to mają przerzuty trafień.
Jak dla mnie znacznie bardziej prawdopodobna jest wersja a) lecz kto tam GW wie :wink:
Paskudny uśmiech power gamera

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

A właśnie też słyszałem to, co Varden mówi.

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

Jesteś atakowany z 4 stron jeśli masz więcej szeregów niż pozostałe jednostki masz stubborn, to że ci coś zeżre szeregi nic nie znaczy.
@ Jab
zgadzam się w 100% ;)
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Moje rozumienie jest takie, że jak kogoś oflankujesz (i masz przynajmniej jeden szereg), zdejmujesz mu rank bonus i co za tym idzie - stubborn. Więc trafniej byłoby napisać "większe znaczenie flankowania pełnymi oddziałami".

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

No jak jestes atakowany z 4 stron to ciekawe kto będzie miał więcej szeregów. O ile w ogóle będzie tam jeszcze jakis klocek :lol2:
@ Barbarossa: Podobno oddział ma zdejmowac ranki jesli sam ma minimum 2 szeregi, ale zgadzam się, że tak to moze działac: dostałes od boku skasowali ci ranki= brak stubborna.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, o 16:45 przez Bestialski_Brokuł, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

możesz byc atakowany z 4 stron np. przez 4 piątki kawy. Ich bonus za szeregi 0, Twój 3 przy 20 modelach w 4 szeregach.
Obrazek

Zablokowany