nowe Vampire Counts 8ed [update w pierwszym poście]
Moderator: misha
Re: nowe Vampire Counts 8ed [update w pierwszym poście]
Mysle ze moge miec w tym wypadku małego sava, bo przeciwnik moze nie zdazyc uderzyc - tylko trzeba wiedziec w co sie ładowac.
czyli to jest juz potwierdzone, że nightshroud jest traktowany jako light armor?
Kurde... Oczywiście zawsze autor musi coś spieprzyć, zeby nie było żadnego giętego przedmiotu.
Nie jest to juz teraz az tak sycąca opcja mając AS 3+ max. Przeżywalność drastycznie spada, jeśli nie da się mu jakiegoś porządnego warda.
Już miałem kminy jak zrobić fajnego walczącego lorda, a tu taka niespodzianka, że będę musiał sie głęboko zastanowić czy warto brać takiego pana
Kurde... Oczywiście zawsze autor musi coś spieprzyć, zeby nie było żadnego giętego przedmiotu.
Nie jest to juz teraz az tak sycąca opcja mając AS 3+ max. Przeżywalność drastycznie spada, jeśli nie da się mu jakiegoś porządnego warda.
Już miałem kminy jak zrobić fajnego walczącego lorda, a tu taka niespodzianka, że będę musiał sie głęboko zastanowić czy warto brać takiego pana

NIe można bo pewno "oczywiście" będzie tak, że modele z tylnych szeregów będą miały normalną siłę, a jeśli wyjdą jakieś kłótnie z interpretacji to LS zadecyduje, że tak właśnie będzie i kupa.Smiechu pisze:Za taką zbroją to można sie swobodnie ładować nawet w WL
@Bastor -1
ja bym sie nie rozpędzał z tym nightshroudem
jesli tam nie ma napisane light armour albo heavy armour to to jest ok armour ale dodatkowy mozesz miec cos innego
zobaczcie opisy dragon helm czy helm of discord dokladnie to samo, magic armour i +1 albo tricksters helm
imo nightshroud tutaj wpada
poza tym modele B2B to tylko modele w B2B tak samo jak przerzuty zdanych wardów czy wyłączanie magicznych przedmiotów
w 7ed booku bylo napisane zdaje sie ze te modele ktore chca zaatakowac posiadacza to traca bonusy a tu jest tylko B2B
ja bym sie nie rozpędzał z tym nightshroudem
jesli tam nie ma napisane light armour albo heavy armour to to jest ok armour ale dodatkowy mozesz miec cos innego
zobaczcie opisy dragon helm czy helm of discord dokladnie to samo, magic armour i +1 albo tricksters helm
imo nightshroud tutaj wpada
poza tym modele B2B to tylko modele w B2B tak samo jak przerzuty zdanych wardów czy wyłączanie magicznych przedmiotów
w 7ed booku bylo napisane zdaje sie ze te modele ktore chca zaatakowac posiadacza to traca bonusy a tu jest tylko B2B
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
cytadela zamieściła filmik: http://www.youtube.com/watch?v=Z4xO98-W ... ploademail
to się nazywa być na czasie
to się nazywa być na czasie

Night shroud działa tylko BtB. Można go brać jako dodatek do np. ciężkiej zbroi i tarczy, co daje AS 3+.
W podręczniku są napisane czasem dziwne rzeczy...
str. 26, akapit 3: "Lastly, when a unit with the Undead special rule is charged, it can only elect to hold." Czyżby to wyjaśniało na naszą niekorzyść kwestię stand&shoot dla ghostly howl i deathshriek? W opisie tych special attacków nie ma słówka o stand&shoot, natomiast jest, że można wykonać je w shooting phase. no, szkoda.
W podręczniku są napisane czasem dziwne rzeczy...
str. 26, akapit 3: "Lastly, when a unit with the Undead special rule is charged, it can only elect to hold." Czyżby to wyjaśniało na naszą niekorzyść kwestię stand&shoot dla ghostly howl i deathshriek? W opisie tych special attacków nie ma słówka o stand&shoot, natomiast jest, że można wykonać je w shooting phase. no, szkoda.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 10:52 przez Bartosz, łącznie zmieniany 1 raz.
Hero na war beast dostaje troop type cavalry.draleba pisze: 1. Skeletal Steed, Nightmare i Hellsteed mają troop type War Beast. Czyli jak np. wampir na nich jedzie, to niestety nie będzie miał Look out sir w oddziale black knightów albo blood knightów - bo oni mają troop type Cavalry. już o podatności na stompy nie wspomnę.
jasne, pomyłkę zedytowałem:)
chcę dodać dla jasności z nightshroudem: nigdzie nie jest napisane, że jest light armour albo heavy armour - dlatego może się kombować normalnie z sejwem, tak jak Dragonhelm albo Enchanted Shield.
w ogóle jakieś za drogie przedmioty i bloodline'y... Mój "lider" to 55pkt. za Black Periapt.
chcę dodać dla jasności z nightshroudem: nigdzie nie jest napisane, że jest light armour albo heavy armour - dlatego może się kombować normalnie z sejwem, tak jak Dragonhelm albo Enchanted Shield.
w ogóle jakieś za drogie przedmioty i bloodline'y... Mój "lider" to 55pkt. za Black Periapt.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 11:01 przez Bartosz, łącznie zmieniany 1 raz.
tak.draleba pisze:jasne, pomyłkę zedytowałem:)
- Aron_Banalny
- Masakrator
nomorenobrainw ogóle jakieś za drogie przedmioty i bloodline'y... Mój "lider" to 55pkt. za Black Periapt.
Dobre pytanie. Dodałbym jeszcze swoje a propos hexwraithów - jak w ogóle opisane jest przebieganie tej jednostki przez oddział ? Jeśli marszu jest teoretycznie 16 cali a tylny rank wrogiej jednostki jest te 16 cali ode mnie to czy można przejechać ten oddział i wtedy wraithy automatycznie są stawiane 1 cal za jednostką czy trzeba dokładnie mieścić się w tych 16 calach i skończyć swój ruch tuż za jednostką ?Shinue pisze:pytanie do osób mających już booka:
czy konne rajciaki mogą 'przebiegać' po oddziale zaangażowanym w close combat?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 12:17 przez Azgaroth, łącznie zmieniany 1 raz.
ja bym też zapytał, czy mogą przebiegać przez wroga w wyniku działania Vanhela... z jednej strony mogą to robić "during the remaining Moves Sub-phase", a z drugiej vanhel sprawia, że mogą "immediately make a move of up to 8" in the same way as a normal move made in the Reamining Moves sub-phase".
Same ostre i jasne terminy
Same ostre i jasne terminy