nowe Vampire Counts 8ed [update w pierwszym poście]

Vampire Counts

Moderator: misha

Zablokowany
Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Re: nowe Vampire Counts 8ed [update w pierwszym poście]

Post autor: Smiechu »

Mysle ze moge miec w tym wypadku małego sava, bo przeciwnik moze nie zdazyc uderzyc - tylko trzeba wiedziec w co sie ładowac.

Bastor
Chuck Norris

Post autor: Bastor »

Też jestem tego zdania.
Tym bardziej, że można w niektórych przypadkach podciągnąć tego Sv. innymi sposobami (tarcza, mount, barding)
A opcja no-Str-bonus i ASL jest sycąca...

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Za taką zbroją to można sie swobodnie ładować nawet w WL

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

czyli to jest juz potwierdzone, że nightshroud jest traktowany jako light armor?
Kurde... Oczywiście zawsze autor musi coś spieprzyć, zeby nie było żadnego giętego przedmiotu.

Nie jest to juz teraz az tak sycąca opcja mając AS 3+ max. Przeżywalność drastycznie spada, jeśli nie da się mu jakiegoś porządnego warda.
Już miałem kminy jak zrobić fajnego walczącego lorda, a tu taka niespodzianka, że będę musiał sie głęboko zastanowić czy warto brać takiego pana :evil:
Smiechu pisze:Za taką zbroją to można sie swobodnie ładować nawet w WL
NIe można bo pewno "oczywiście" będzie tak, że modele z tylnych szeregów będą miały normalną siłę, a jeśli wyjdą jakieś kłótnie z interpretacji to LS zadecyduje, że tak właśnie będzie i kupa.

Bastor
Chuck Norris

Post autor: Bastor »

Drwal pisze:czyli to jest juz potwierdzone, że nightshroud jest traktowany jako light armor?
Czytałem to z booka więc lepszego potwierdzenia chyba nie ma.
Jest armorem który daje +1. Czyli taki light armour...

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Bastor -1
ja bym sie nie rozpędzał z tym nightshroudem
jesli tam nie ma napisane light armour albo heavy armour to to jest ok armour ale dodatkowy mozesz miec cos innego

zobaczcie opisy dragon helm czy helm of discord dokladnie to samo, magic armour i +1 albo tricksters helm
imo nightshroud tutaj wpada

poza tym modele B2B to tylko modele w B2B tak samo jak przerzuty zdanych wardów czy wyłączanie magicznych przedmiotów
w 7ed booku bylo napisane zdaje sie ze te modele ktore chca zaatakowac posiadacza to traca bonusy a tu jest tylko B2B
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

cytadela zamieściła filmik: http://www.youtube.com/watch?v=Z4xO98-W ... ploademail
to się nazywa być na czasie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

Night shroud działa tylko BtB. Można go brać jako dodatek do np. ciężkiej zbroi i tarczy, co daje AS 3+.

W podręczniku są napisane czasem dziwne rzeczy...
str. 26, akapit 3: "Lastly, when a unit with the Undead special rule is charged, it can only elect to hold." Czyżby to wyjaśniało na naszą niekorzyść kwestię stand&shoot dla ghostly howl i deathshriek? W opisie tych special attacków nie ma słówka o stand&shoot, natomiast jest, że można wykonać je w shooting phase. no, szkoda.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 10:52 przez Bartosz, łącznie zmieniany 1 raz.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

draleba pisze: 1. Skeletal Steed, Nightmare i Hellsteed mają troop type War Beast. Czyli jak np. wampir na nich jedzie, to niestety nie będzie miał Look out sir w oddziale black knightów albo blood knightów - bo oni mają troop type Cavalry. już o podatności na stompy nie wspomnę.
Hero na war beast dostaje troop type cavalry.

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

jasne, pomyłkę zedytowałem:)
chcę dodać dla jasności z nightshroudem: nigdzie nie jest napisane, że jest light armour albo heavy armour - dlatego może się kombować normalnie z sejwem, tak jak Dragonhelm albo Enchanted Shield.

w ogóle jakieś za drogie przedmioty i bloodline'y... Mój "lider" to 55pkt. za Black Periapt.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 11:01 przez Bartosz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

draleba pisze:jasne, pomyłkę zedytowałem:)
chcę dodać dla jasności z nightshroudem: nigdzie nie jest napisane, że jest light armour albo heavy armour - dlatego może się kombować normalnie z sejwem, tak jak Dragonhelm albo Enchanted Shield.
tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

w ogóle jakieś za drogie przedmioty i bloodline'y... Mój "lider" to 55pkt. za Black Periapt.
nomorenobrain
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Aron_Banalny pisze:
nomorenobrain
powiedział co wiedział

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Bastor pisze:Co do możliwych buildów - bezapelacyjnie jak narazie najbardziej uniwersalny book 8ed.
Weri intresting.
Jeszcze nawet 1 rozpiski nikt nie zaprezentował a już takie wnioski.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

pytanie do osób mających już booka:
czy konne rajciaki mogą 'przebiegać' po oddziale zaangażowanym w close combat?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Shinue pisze:pytanie do osób mających już booka:
nie mogą.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Dobre pytanie. Dodałbym jeszcze swoje a propos hexwraithów - jak w ogóle opisane jest przebieganie tej jednostki przez oddział ? Jeśli marszu jest teoretycznie 16 cali a tylny rank wrogiej jednostki jest te 16 cali ode mnie to czy można przejechać ten oddział i wtedy wraithy automatycznie są stawiane 1 cal za jednostką czy trzeba dokładnie mieścić się w tych 16 calach i skończyć swój ruch tuż za jednostką ?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 12:17 przez Azgaroth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

ja bym też zapytał, czy mogą przebiegać przez wroga w wyniku działania Vanhela... z jednej strony mogą to robić "during the remaining Moves Sub-phase", a z drugiej vanhel sprawia, że mogą "immediately make a move of up to 8" in the same way as a normal move made in the Reamining Moves sub-phase".

Same ostre i jasne terminy #-o

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

draleba pisze:
nie mogą.
mógłbyś nas poczęstować odpowiednim cytatem? dzia
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

"Soulstriders:
Hexwraiths and Hellwraiths can move through unengaged units (whether friendly or enemy) (...)"

Zablokowany