Pytania o magię v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: 4 karabiny »

Pytałeś o cytat a sam nie znalazłeś nic o tym.
Nie znalazłem. Nie odpowiadam jak nie jestem pewien bez zajrzenia do BRB.
Najpierw rozpatrujesz w całości jeden miscast do końca, potem kolejny, potem kolejny itd.
Powyższego w rulbuku nie ma. Wiec jak nie jesteś pewien albo nie zajrzałeś, wnosisz tylko spam.
Enyłej chcesz coś dodać to wysil się na uzasadnienie. Z tego co wiem takie są zasady w tym dziale ;)

Awatar użytkownika
Święty
Chuck Norris

Post autor: Święty »

4 karabiny pisze:
Pytałeś o cytat a sam nie znalazłeś nic o tym.
Nie znalazłem. Nie odpowiadam jak nie jestem pewien bez zajrzenia do BRB.
Najpierw rozpatrujesz w całości jeden miscast do końca, potem kolejny, potem kolejny itd.
Powyższego w rulbuku nie ma. Wiec jak nie jesteś pewien albo nie zajrzałeś, wnosisz tylko spam.
Enyłej chcesz coś dodać to wysil się na uzasadnienie. Z tego co wiem takie są zasady w tym dziale ;)
Spojrzałem, spojrzałem i po tym napisałem ;)
Grolshek pisze:Obyś w piekle Slaanesza za pasywnego robił.
Najnowszy plik do Army Builder 2.2c: http://chomikuj.pl/debelial/Army+Builde ... 9732380.ab

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris

Post autor: Flinsh »

Cześć,

Mam pytanie o czar wzmacniający, pozostający w grze z domeny życia. Konkretnie - Shield of Thorns (tarcza cierniowa).
W opisie czaru jest napisane, że jest rozpatrywany na końcu każdej fazy magi.
Cytat z Rulebook-a: "At the end of each Magic phase, any enemy unit in base contact with the target suffers 2D6 Strength 3 hits"

Czy to znaczy że taki czar jest rozpatrywany z końcem fazy magi każdego gracza?

Wydaje się, że było by to przegięcie ale opis czaru różni się od innych czarów pozostających w grze.
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane :D

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Tak jest jak mówisz - działa na końcu fazy magii każdego z graczy.
Jednak jest to czar Remains in Play, gracz przeciwny może go rozproszyć w swojej fazie zanim czar zada mu obrażenia, dlatego nie jest powszechnie uważany za przegięty :wink:

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris

Post autor: Flinsh »

Ma to sens, dzięki :D
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane :D

Woźnica VC
Warzywo

Post autor: Woźnica VC »

Nie zgodzę się z przedmówcą. Moim zdaniem czar który uderza ( przypominam że mowa o czarze ochronnym ) w przeciwnika wielokrotnie w przypadku gry na 3 lub więcej os. bez możliwości ochrony ( rozproszenia ) zanim dojdzie do tury "ofiary" jeśli np. nie udało mu się rozproszyć od razu jest MEGA przegięty.

W domenie VC jest czar który ma w opisie "-na koniec kolejnej fazy magi..." idąc tropem rozumowania co Debelial ten czar też będzie uderzał w fazie magi przeciwnika lub przeciwników. ( Klątwa przemijania domena VC, czar pozostaje w grze)

To również by przełożyło się na to że gracz obrywa czarem wroga gdy jest jego kolej na rzucanie czarów, a w fazie magi wroga oberwie jeszcze raz... Rozpatrując to pod kątem gry 3 lub więcej os. ofiara będzie obrywać czarem gracza B w fazie magi gracza C oraz D i żeby było weselej we własnej fazie magi też się oberwie. Uważam, że jest to bardzo przegięte.

Rozumiem czar o którym pisze Flinsh w taki sposób że czar ten uderza na koniec każdej fazy magi rzucającego czar.

Jeżeli jest jednak inaczej niż myślę to domena życia jako jedyna ma czar który "wali więcej razy" niż czary tego samego typu w innych domenach głównych ( sprawdziłem :P ) To wydaje mi się bardzo nieprawdopodobne. Ponad to jak na mój gust czar z takim potencjałem bojowym bo w końcu zadaje obrażenia jako jedyny czar również w fazie magi przeciwnika ma zbyt duże pi......cie jak na magie ochronną.

Zapraszam wszystkich do wypowiedzi, jestem ciekawy jak inni to rozumieją :)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2014, o 22:48 przez Woźnica VC, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Woźnica VC pisze:W domenie VC jest czar który ma w opisie "-na koniec kolejnej fazy magi..." idąc tropem rozumowania co Debelial ten czar też będzie uderzał w fazie magi przeciwnika lub przeciwników. ( Klątwa przemijania domena VC, czar pozostaje w grze)
No bo Curse of Years uderza również w fazie magii przeciwnika :roll:

Musiałby być zapis "na koniec kolejnej fazy magii rzucającego", tłumacząc na język polski, tak jak w przypadku Płomieni Feniksa z 7ED AB do HE :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Woźnica VC pisze:Rozpatrując to pod kątem gry 3 lub więcej os. ofiara będzie obrywać czarem gracza B w fazie magi gracza C oraz D i żeby było weselej we własnej fazie magi też się oberwie. Uważam, że jest to bardzo przegięte.
Nie wiem o czym piszesz, ale w Warhammerze są tylko 2 fazy magii, twoja własna oraz faza magii przeciwnika. Shield of Thorns zadaje obrażenia na koniec każdej fazy magii, nie tylko twojej własnej, poza tym 2d6 hitów z s3/4 nie jest MEGA przegięte, nie przesadzajmy.
Obrazek

Woźnica VC
Warzywo

Z perspektywy świeżutkiego oddziału Upiorów z VC które padły zanim dobyły choćby widelca było to przegięte, a nawet przykre... :( Bo przyznam, że to ja oberwałem czarem o który się rozchodzi.

Kurna czyli jednak magów życia i światła trzeba od razu dekapitować :P

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Jak grasz na wersje 3+ osob z dodatku treachery to moze tak byc ;) nie pamietam jak tam magia jest skonstruowana.

normalnie jest 2 graczy natomiast a ta klatwa vc jest remains in play co samo z siebie znaczy juz ze bedzie dzialac w kazdej kolejnej fazie magii
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Woźnica VC
Warzywo

Dzięki za odpowiedź.

Chociaż żałuje bardzo, że tan czar tak działa bo to już 3 raz gdy wystawiał odział z banshe, a ta pada zanim krzyknie... Może nie rozegrałem w życiu nawet nastu gier, ale jak do tej pory to ten oddział specjalny ssie... :P

Przy okazji zapytam czy przed rozpoczęciem bitwy przeciwnicy powinni sobie wymienić jaki ich jednostki mają zasady specjalne przedmioty magię i poziom ? Czy tylko część z tego ?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

O ile nie ustaliłeś z przeciwnikiem, że gracie na Tajne Rozpiski, to przeciwnik musi wiedzieć o wszystkim, co posiadasz w armii. Jeśli gracie na Tajne Rozpiski, to nie mówisz mu o Magicznych Przedmiotach, dopóki ich po raz pierwszy nie użyjesz, ani o wyposażeniu jednostek (zasady specjalne i czary normalnie zna), ale bezwzględnym wymogiem jest wtedy pełny WYSIWYG na armii. Generalnie przyjęło się jednak, że gramy na Jawne Rozpiski i wszystko trzeba powiedzieć ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Woźnica VC
Warzywo

Dzięki :)

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

Jak to jest z tym lore of Undeath, każdy czarodziej go zna czy trzeba wymienić sobie lora na to dziwactwo?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

wybierasz domenę normalnie, do dostępnych domen dla danego czarodzieja dochodzi LoU
no necro z VC będzie miał vampire, death, undeath
szaman goblinów, małe waagh i undeath
szaman orków, duże waagh i undeath etc
FAQ
Page 162 – Spell Generation
At the end of the second paragraph, add:
“The Lore of Undeath is available to any Wizard.”
(see Warhammer Battle Magic: Lore of Undeath or
Warhammer: Nagash, available in digital format at
http://www.games-workshop.com)

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

a jak mam 4lev i loremaster nehekara to albo mam 7 czarów nehekary albo 4 undeath bo loremaster nie przechodzi na lore of undeath?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

czary zgodne z poziomem maga
Hrabia Manfred ma tak samo loremastera Vampire i Death, jak dam mu Undeath to losuje czary zgodnie ze swoim poziomem maga i nie zna death ani vampire

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Bohaterowie specialni mają już przypisane Lory i nie możesz im dac LoU.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Mag orków też ma przypisany lore, sugerujesz że nie może Undeath używać?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Nadmienię, że niektórzy "Imienni" nie mają przypisanych Lore'ów, tylko również mogą wybrać spośród puli, zupełnie jak standardowy Mag. W moich HE jest to np. Eltharion :)

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ