Tak zadziała.Błysk pisze:Czy strzał z działa jest zdefiniowany jako "atak strzelecki" czy tylko ataki korzystające z US są takimi atakami? Np. kiedy mam ward na 4+ przeciwko atakom strzeleckim i zdefiniowanym jako pociski magiczne, przyjmując na klatę strzał z działa ward zadziała?
Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego
Wybaczcie, że was tak zasypuje, ale jeszcze jedno. Kiedy reakcją na szarżę jest ucieczka, to oddziały wokół muszą zdawać test paniki? (Tak jakby ta jednostka została złamana w walce wręcz i uciekała).
I czy przy strzale w bohatera na koniu mam -1 do trafienia strzelając, tak jak w każdy inny pojedynczy model? (Błagam, powiedzcie, że nie...)
I czy przy strzale w bohatera na koniu mam -1 do trafienia strzelając, tak jak w każdy inny pojedynczy model? (Błagam, powiedzcie, że nie...)
Kiedy deklarujesz ucieczkę nie musisz zdawać panik, chyba że twój oddział zostaje zgoniony podczas próby ucieczki, w tedy musisz zdać. Pamiętaj że siłą jednostki zniszczonego oddziału musi być 5 lub więcej, aby przeprowadzić testy paniki w promieniu 6 cali od niego. Testujesz panikę tez w tedy, gdy odział ucieka przez inny twój oddział, tu też obowiązuje zasada siły jednostki => 5.
-1 do strzelania masz tylko w model pojedynczy, a więc taki którego siła jednostki wynosi 1. Bohater na koniu to sila jednostki 2, a wiec nie masz minusów do strzelania.
-1 do strzelania masz tylko w model pojedynczy, a więc taki którego siła jednostki wynosi 1. Bohater na koniu to sila jednostki 2, a wiec nie masz minusów do strzelania.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2009, o 20:49 przez Grichalk, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli chodzi Ci o siłę jednostki, to obowiązuje ona zawsze. Siła jednostki 5 to niezbędne minimum aby wzbudzić panikę w sojuszniczym oddziale, gdy nasz zostaje zniszczony.
Poza tym zasada siły jednostki większej lub równej pięć ma więcej zastosowań, np. przy zdejmowaniu szeregów, bonusów za tył lub bok. Proponuję przeczytać uważniej RB.
Poza tym zasada siły jednostki większej lub równej pięć ma więcej zastosowań, np. przy zdejmowaniu szeregów, bonusów za tył lub bok. Proponuję przeczytać uważniej RB.
Albo ja się już pogubiłem albo koledze Itachi chodzi o odbijanie szarży. Nie ma takiego czegoś jak zasad odbijania szarży a przynajmniej ja się nie spotkałem. Po prostu o przyjęciu jej rozlicza się normalnie ataki później rezultat walki a na końcu test złamania w efekcie czego atakująca jednostka może zacząć uciekać powrotem i to zjawisko nazywa się odbiciem szarży. Podobny efekt można uzyskać strzelaczami w odpowiedzi "stać i strzelać" jeśli wystrzelamy 25% atakujących. I te zasady dotyczą każdej szarży nie tylko pierwszej.
Poczytaj trochę bardziej podręcznik . Polecam dla krótkobrodych jeszcze http://www.youtube.com/watch?v=nkPOYCDh ... playnext=1 -jest to obrazowe przedstawienie głównych zasad rozsądnie zrobione moim zdaniem.
- White Lion
- Kretozord
Mam 2 pytania:
1. Jeżeli wezmę thanem magiczne runy na hand weapona i dodatkowo wykupię Great Weapon to czy będę mógł zdecydować na początku walki czym walczę? czy też stosuje się zasada że mając magiczną broń nie można używać innej?
2. Wiem że według uściśleń sędziowskich BSB krasnoludzki może wziąźć Great Weapon pod warunkiem że będzie to magiczna broń. To znaczy że nie magicznej nie mogę wziąźć? i czy na tej samej zasadzie może kupić tarczę jeżeli da jej magiczne runy ?
1. Jeżeli wezmę thanem magiczne runy na hand weapona i dodatkowo wykupię Great Weapon to czy będę mógł zdecydować na początku walki czym walczę? czy też stosuje się zasada że mając magiczną broń nie można używać innej?
2. Wiem że według uściśleń sędziowskich BSB krasnoludzki może wziąźć Great Weapon pod warunkiem że będzie to magiczna broń. To znaczy że nie magicznej nie mogę wziąźć? i czy na tej samej zasadzie może kupić tarczę jeżeli da jej magiczne runy ?
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- White Lion
- Kretozord
dzięki.
mam nadzieję że w 8mej edycji pozwolę krasiowemu BSB brać dowolne bronie i tarczę tak jak jest to w większości 7edycyjnych armii.
mam nadzieję że w 8mej edycji pozwolę krasiowemu BSB brać dowolne bronie i tarczę tak jak jest to w większości 7edycyjnych armii.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
wg uściśleń każdy BSB może używac magicznej broni dwuręcznej, tak? Czemu więc krasnoludzki BSB nie może? Chodzi o zapis, że BSB nie może wykupywac żadnego dodatkowego sprzętu poza tym który ma z bazy? Myślałem, że to uściślenie neguje ten zapis.Shino pisze:nieRakso_The_Slayer pisze:ad2.
Jeśli dasz M. rune of Kragg na GW to BSB może go brac.
dwarfowy bsb nie moze wykupic dwuraka
Popieram Rakso.
Inne armie mogą dać gotowa magiczna broń dwuręczną, my zaś musimy ja sobie stworzyć za pomocą run, a to wymaga wykupienia najpierw broni dwuręcznej.
Poza tym jeszcze jedna kwestia odnośnie runicznych (magicznych) broni. Ostatnio dowiedziałem się że jak używam runicznej broni jednoręcznej (np. topór, młot), to traci ona bonus do pancerza za kombinacje z tarcza, gdyż magiczne bronie (tym samym runiczne) automatycznie tracą wszystkie naturalne (np. lanca bonus do siły w szarży) specjalne właściwości.
Czy tak samo jest w przypadku wszystkich innych broni magicznych (np. lanc, korbaczy itp)? Czy też są wyjątki od tej zasady? A jeżeli są, to jakie i dlaczego?
Inne armie mogą dać gotowa magiczna broń dwuręczną, my zaś musimy ja sobie stworzyć za pomocą run, a to wymaga wykupienia najpierw broni dwuręcznej.
Poza tym jeszcze jedna kwestia odnośnie runicznych (magicznych) broni. Ostatnio dowiedziałem się że jak używam runicznej broni jednoręcznej (np. topór, młot), to traci ona bonus do pancerza za kombinacje z tarcza, gdyż magiczne bronie (tym samym runiczne) automatycznie tracą wszystkie naturalne (np. lanca bonus do siły w szarży) specjalne właściwości.
Czy tak samo jest w przypadku wszystkich innych broni magicznych (np. lanc, korbaczy itp)? Czy też są wyjątki od tej zasady? A jeżeli są, to jakie i dlaczego?
nic ten zapis nie neguje. Runa sprawia, ze zwykla bron ktora ma dwarf zachowuje swoje wlasciwosci.Rakso_The_Slayer pisze:wg uściśleń każdy BSB może używac magicznej broni dwuręcznej, tak? Czemu więc krasnoludzki BSB nie może? Chodzi o zapis, że BSB nie może wykupywac żadnego dodatkowego sprzętu poza tym który ma z bazy? Myślałem, że to uściślenie neguje ten zapis.Shino pisze:nieRakso_The_Slayer pisze:ad2.
Jeśli dasz M. rune of Kragg na GW to BSB może go brac.
dwarfowy bsb nie moze wykupic dwuraka
dwarf zeby wykupic dwuraka nie moze byc bsb.
kazda bron magiczna nie ma bonusow z bycia lanca/dwuurakiem/spearem itp. chyba, ze ma wyraznie napisane w swoich zasadach, ze jest jakims specjalnym typem broni (np. flail of skulls ma napisane counts as flail)Czy tak samo jest w przypadku wszystkich innych broni magicznych (np. lanc, korbaczy itp)? Czy też są wyjątki od tej zasady? A jeżeli są, to jakie i dlaczego?
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt: