8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: Durin »

dwarfy to dwarfy więc reroll zielonych powinien działac. Jeśli o to pytasz. Jest jakaś zasada odnosząca się do chaosu o którą pytasz? Bo przedmioty ogrów były tylko w starym booku
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

gerald_tarrant pisze:1.Czy można nie wykonać lookout sir będąc w oddziale o wystarczającej do tego ilości modeli?
Lidder pisze:1. Nie (RB str. 93)
to co podales dotyczy tylko championow. ci musza zdawac LoS.
odnosnie herosow w oddziale masz na stronie 99 w RB (unusual shooting attacks). tam jest slowo permitted - 'dozwolony'. wiec LoS w takim wypadku nie jest obowiazkowy.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

aha, masz rację.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Heptun pisze:No niby nie ma słowa na temat niemodyfikowalnego profilu, ale przecież dodatkowy atak z dodatkowej broni nie liczy się już do tych ataków/strzałów z łuku więc mniemam,iż zmodyfikowanie profilu czarem też nie będzie podlegało.
Przykład podobny acz dotyczący innej kwestii nieco.
masz s3 na modelu, dajesz mu dwuraka, testy s wykonujesz nadal dla statystyki 3 a nie 5, tak samo z dodatkowymi atakami. z broni dostajesz +1, czyli w tym momencie masz 3 A i na potrzeby walki wręcz dodatkowe +1.
Czar modyfikuje Ci profil, masz 3A w profilu więcej, tak samo działa alter kindred. Nie można tu stwierdzić że czar liczy się tak samo jak broń bo wtedy, obniżanie siły z shadowa vs Dwallers nie robiłoby nic, a obniża siłę i testy są na niższej statystyce.
Jeżeli będzie inaczej, to będzie znaczyć tyle że raz podobne efekty działają tak a raz zupełnie inaczej co jest całkowicie pozbawione logiki (acz w tej grze to mnie nie zdziwi).

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Ja mam takie pytanko, w rulebooku znalazłem zapisek o tym, ze oddział podczas ataku na flankę lub tyły musi mieć 2x5 modeli w jednostce, inaczej nie zabiera jej bonusu za szeregi (zamiana za US5 w 7 ed.), ale nie znalazłem zapisku o tym, kiedy uciekająca jednostka zostaje zniszczona. Jakie są wymagania jednostki, aby zniszczyć uciekający oddział?
Obrazek

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Dogonić ją w szarży lub pursue (min 1 modelem).
Ostatnio zmieniony 1 gru 2011, o 23:04 przez LuciusII, łącznie zmieniany 1 raz.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Masz na myśli zniszczenie uciekających po teście złamania? Jeżeli tak to jedynym wymaganiem jest rzucić co najmniej tyle co uciekający na odległość gonienia. Jeżeli pytasz o wymagania do złapania szarżą jakiejś uciekającej jednostki to wystarczy dobiec do miejsca, w które ona uciekła w odpowiedzi na szarżę. W obu przypadkach wielkości oddziałów nie mają znaczenia.

Maciek

Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Post autor: puma1944 »

hm nigdy nad tym się nie zastanawiałem ale dobrze wiedziec :mrgreen:
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Artur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Dwarfs
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0

galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Właściwie to śmieszy mnie to, że wystarczy jeden jeździec, aby przepędzić uciekający klocek 50 chłopa, ale dobra :)
Obrazek

Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Post autor: puma1944 »

he he jeden slayers goniący 30stu uciekających kolesi :mrgreen:
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Artur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Dwarfs
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0

galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Slayer Zabójców pisze:Właściwie to śmieszy mnie to, że wystarczy jeden jeździec, aby przepędzić uciekający klocek 50 chłopa, ale dobra :)
w sumie mało prawdopodobna sytuacja, nawet jeśli byś wygrał to stubborn na oddziale jest, to nie takie proste 1 modelem pogonić hordę.
szeregi sztandar + potencjalna rana, nie dadzą mniej niż szarża i nawet kilka ran, przelicz dokładnie :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Denn
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Denn »

misha pisze:
Slayer Zabójców pisze:Właściwie to śmieszy mnie to, że wystarczy jeden jeździec, aby przepędzić uciekający klocek 50 chłopa, ale dobra :)
w sumie mało prawdopodobna sytuacja, nawet jeśli byś wygrał to stubborn na oddziale jest, to nie takie proste 1 modelem pogonić hordę.
szeregi sztandar + potencjalna rana, nie dadzą mniej niż szarża i nawet kilka ran, przelicz dokładnie :)
Zdziwilbys sie ;) Ogladalem ostatnio jakis angielski battle report i koles ktory to nagrywal (wlasciciel lokalu) smial sie wlasnie bo byla taka akcja.
Woot?

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

slayer może wpaść od tyłu zatłuc 3 chłopków i już ma 6 CRa. Przeciwnik 3 szeregi + szmata + rana = 5 CR. A niezdanie breaka nawet na stubornie to przecież nie wyczyn :wink:

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

krystian1wielki pisze:slayer może wpaść od tyłu...
Chyba jak się horda odwróci by pokazać mu gołe zadki :lol2:

A tak na serio to jest wiele innych możliwych sytuacji np walka z jakimis monstruami i multiply wounds albo wygrany pojedynek...
Jak kolega mówi niezdanie testu na brejka nawet na stubornie to wcale nie wielki wyczyn - co prawie 2ga bitwę jestem świadkiem czegoś takiego.
(nawet z LD 10 się zdarza)

Captain Kocoń
Mudżahedin

Post autor: Captain Kocoń »

Prawdopodobieństwo takich sytuacji jest małe. Najlepszą opcją jest wpadanie na bok kowbojem do odziału w lesie wtedy jest mniej wiecej 60 procent że ucieknie.
Kapitan KOCOŃ stół nr. 6 xD
Bis dat qui cito dat.

Awatar użytkownika
Denn
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Denn »

@up

Prawdopodobieństwo prawdopodobieństwem a zasady Murphyego swoją drogą.
Woot?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Starczy.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Czy można zrobić make waya herosem, jeśli to mniejszy ilość walczących modeli? Np herosem na monstrous mouncie 50x50 w klocku piechoty 25x25mm lub kawalerii.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Tylko koleś na piechote może robić make way
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Andrzej pisze:Tylko koleś na piechote może robić make way
Nie. Tylko bohaterowie, których podstawki są "compatible" mogą robić make way. Czyli bohater na mouncie 50x50 w klocku kawalerii może robić, podobnie jak w klocku piechoty o podstawce 25x25.

Zablokowany