Orki-ogólnie
Moderator: Kołata
Oj wy plewy
Czarnuchy to fajna piechota, ma jednak tą samą wadę co większość czyli panika - i chodzi tu o swoją. Zrobienie unitu 25 osobowego kosztuję mase punktów. Zrobienie mniejszego około 20 ludków to już wystarczy 6 typka by testować. Strzał z 20 karabinierów to prawie że śmierć 4 BO, a na bliskim nawet 5. A przeważnie trzeba dodać ze przeciwnik jak juz koncentruje ostrzał to robi go na panikę, albo wyżynkę.
Dla mnie BO musiałyby dostać zasadę ala black guard by być naprawdę jakościową piechotą. Inaczej przegranie walki nawet o jeden bonus może nas rozpieprzyć... o strachu nie mówiąc.
Dlatego rzeczywiście wolę dzikusów.
Ostatnio testowałem klocek 6 bigunów dzikich z +1 atak i lordem. Mieli kloc Tomb Guard 21 - ale co prawda bez mumi.
Bitwę ogólnie zremisowałem, bo parę rzeczy mi się nie udało.
Zastanawiam się nad czymś nowym panowie. Do tej pory graliśmy na duzej ilości maszyn. A co by tak, gdyby zainwestować w różne stwory i potwory?
Pomysł wydaje sie o tyle ciekawy, że grają na te wszystkie demony ,wampiry, darki, wojowników, to ja mam czasem wrażenie że:
albo od tych paru doom driverów i klop zalezy nasze całe istnienie, albo że reszta armii to jest naprawdę nie potrzebna...........
Tutaj taki standard na darki z którymi będę grał w piątek
1 Orc Great Shaman @ 339 Pts
General; Magic Level 4; Big Waagh; Choppa
Collar of Zorga [5]
Power Stone [25]
Power Stone [25]
Nibbla's Itty Ring [20]
Power Stone [25]
1 Boar @ [0] Pts
3x21 Night Goblins @ 92 Pts
Shield; Musician, 1 fanol
2x Doom Diver @ 80 Pts
3x Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
2 Spear Chukka @ 80 Pts
Bully
3x28 Night Goblins @ 138 Pts
Shield; Musician, 2 fanoli
33 Night Goblins @ 197 Pts
Shield; FCG, 3 fanoli
3 Snotlings @ 60 Pts
3x Orc Shaman @ 166 Pts, Boar
Magic Level 2; Big Waagh; Choppa
Dispel Scroll [25]
Power Stone [25]
Casting pool: 12
Dispel Pool: 7
Models in Army: 233
Total Army Cost: 2249
Załozenia jasne: totalny defens, z ciężkim podejściem. jak ktos nie lubi, albo spotyka często się z wampirami, neich za miast power stonó u orków da dispele. MOżna też orkó zamienić na goblinó na wilkach i zostawić powery - liczymy ze wylosujemy 2k6 s4 albo stopkę itd - ogólnie goblińska magia jest bardziej ofensywna, a orcza wspierająca.
A wiec czarujemy na odległosć, robimy podwójną zaporę fanolową i za tym wszystkim mamy składnicę machin. Naturalnie trafiamy na tomb kinga i mamy przeje...ane. Z drugiej strony warto wtedy wystawić sie na szerokości , ale nie ma tu dobrej taktyki - tzn warto dokonać koncentracji ostrzału .
Czarnuchy to fajna piechota, ma jednak tą samą wadę co większość czyli panika - i chodzi tu o swoją. Zrobienie unitu 25 osobowego kosztuję mase punktów. Zrobienie mniejszego około 20 ludków to już wystarczy 6 typka by testować. Strzał z 20 karabinierów to prawie że śmierć 4 BO, a na bliskim nawet 5. A przeważnie trzeba dodać ze przeciwnik jak juz koncentruje ostrzał to robi go na panikę, albo wyżynkę.
Dla mnie BO musiałyby dostać zasadę ala black guard by być naprawdę jakościową piechotą. Inaczej przegranie walki nawet o jeden bonus może nas rozpieprzyć... o strachu nie mówiąc.
Dlatego rzeczywiście wolę dzikusów.
Ostatnio testowałem klocek 6 bigunów dzikich z +1 atak i lordem. Mieli kloc Tomb Guard 21 - ale co prawda bez mumi.
Bitwę ogólnie zremisowałem, bo parę rzeczy mi się nie udało.
Zastanawiam się nad czymś nowym panowie. Do tej pory graliśmy na duzej ilości maszyn. A co by tak, gdyby zainwestować w różne stwory i potwory?
Pomysł wydaje sie o tyle ciekawy, że grają na te wszystkie demony ,wampiry, darki, wojowników, to ja mam czasem wrażenie że:
albo od tych paru doom driverów i klop zalezy nasze całe istnienie, albo że reszta armii to jest naprawdę nie potrzebna...........
Tutaj taki standard na darki z którymi będę grał w piątek
1 Orc Great Shaman @ 339 Pts
General; Magic Level 4; Big Waagh; Choppa
Collar of Zorga [5]
Power Stone [25]
Power Stone [25]
Nibbla's Itty Ring [20]
Power Stone [25]
1 Boar @ [0] Pts
3x21 Night Goblins @ 92 Pts
Shield; Musician, 1 fanol
2x Doom Diver @ 80 Pts
3x Rock Lobber @ 75 Pts
Bully
2 Spear Chukka @ 80 Pts
Bully
3x28 Night Goblins @ 138 Pts
Shield; Musician, 2 fanoli
33 Night Goblins @ 197 Pts
Shield; FCG, 3 fanoli
3 Snotlings @ 60 Pts
3x Orc Shaman @ 166 Pts, Boar
Magic Level 2; Big Waagh; Choppa
Dispel Scroll [25]
Power Stone [25]
Casting pool: 12
Dispel Pool: 7
Models in Army: 233
Total Army Cost: 2249
Załozenia jasne: totalny defens, z ciężkim podejściem. jak ktos nie lubi, albo spotyka często się z wampirami, neich za miast power stonó u orków da dispele. MOżna też orkó zamienić na goblinó na wilkach i zostawić powery - liczymy ze wylosujemy 2k6 s4 albo stopkę itd - ogólnie goblińska magia jest bardziej ofensywna, a orcza wspierająca.
A wiec czarujemy na odległosć, robimy podwójną zaporę fanolową i za tym wszystkim mamy składnicę machin. Naturalnie trafiamy na tomb kinga i mamy przeje...ane. Z drugiej strony warto wtedy wystawić sie na szerokości , ale nie ma tu dobrej taktyki - tzn warto dokonać koncentracji ostrzału .
bez bsb z przerzutem panik na gobosach nie wyjdzie.
grałem czymś podobnym na PGA na DMP i innych turniejach. mieszane uczucia i wszystko zależy od kości. na najbliższy lokal za 2 tyg w kroto ide WE a na większe pkt będę uczył się grać na wiwernie z BO, bo już mam dość losowości jak narazie.
grałem czymś podobnym na PGA na DMP i innych turniejach. mieszane uczucia i wszystko zależy od kości. na najbliższy lokal za 2 tyg w kroto ide WE a na większe pkt będę uczył się grać na wiwernie z BO, bo już mam dość losowości jak narazie.
niestety 5Zrobienie mniejszego około 20 ludków to już wystarczy 6 typka by testować.
gdzie jej fajnosc?porownujemy ich koszt/mozliwosci do "specialowych" piechot w innych armiach? do BG/PG/SM/GG itd?Czarnuchy to fajna piechota, ma jednak tą samą wadę co większość czyli panika - i chodzi tu o swoją.
nie maja zadnego immuna,brak stubborna,i jeszcze sa w najbardziej obleganym slocie w AL
siuuuuper.
o i jeszcze nie maja quella...ale za to pieknie bo sciagneli im 0-1
to juz jest wrecz masakra.
to juz wole kupic za 120-150pkt 4-5 herdow,maja taki sam CR i tez niezly przypieprz w walce.
i stale 2S5 i 4WS...ItP no i przeciwnik sie na nich nie rozpedzi.
ja w zasadzie tez. powoli przechodzi mi uraz po DMP.Zastanawiam się nad czymś nowym panowie
duzy szaman orczy+maluch goblinski +bsb i big boss
maszyny jako wsparcie.
reszta raczej do napieprzania.
zobaczymy,wyjdzie w praniu.
Po ostatnich dyskusjach na temat BO postanowiłem zrobić rozpiskę właśnie z klockiem takich czarnuchów i przetestować by sprawdzić czy są tak wspaniali jak niektórzy mówią . Lecz przez ich wygórowany koszt musiałem zrezygnować z mojego ulubionego klocka dzikusów. Mam zamiar zagrać taką rozpiską z VC:
Unnamed2250 Pts - Orcs & Goblins Army
1 Black Orc Warboss @ 275 Pts
General; Heavy Armour
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Enchanted Shield [15]
Warboss Um's Best Big Boss At [30]
Bigged's 'ed Kickin Boots [30]
1 Boar @ [0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 180 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Morks Spirit Totem [50]
1 Boar @ [0] Pts
1 Night Goblin Shaman @ 135 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
5 Goblin Wolf Riders @ 81 Pts
Spear; Short Bow; Light Armour; Shield; Musician
5 Wolf @ [0] Pts
5 Wolf @ [0] Pts
5 Goblin Spider Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Musician
5 Giant Spider @ [0] Pts
30 Night Goblins @ 225 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician; Boss
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
20 Black Orcs @ 343 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Boss
Nogg's Banner of Butchery [25]
5 Savage Boar Big 'Uns @ 172 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician
2 Spear Chukka @ 80 Pts
Bully
2 Spear Chukka @ 80 Pts
Bully
1 Doom Diver @ 80 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 136
Total Army Cost: 2248
Jakoś mało tych modeli ale zobaczymy. Jakieś sugestie co do rozpiski??
Unnamed2250 Pts - Orcs & Goblins Army
General; Heavy Armour
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Enchanted Shield [15]
1 Boar @ [0] Pts
Morks Spirit Totem [50]
1 Boar @ [0] Pts
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
5 Wolf @ [0] Pts
5 Wolf @ [0] Pts
5 Goblin Spider Riders @ 76 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Musician
5 Giant Spider @ [0] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
2 Fanatic @ [50] Pts
20 Black Orcs @ 343 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Boss
Nogg's Banner of Butchery [25]
5 Savage Boar Big 'Uns @ 172 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician
2 Spear Chukka @ 80 Pts
Bully
2 Spear Chukka @ 80 Pts
Bully
1 Doom Diver @ 80 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 136
Total Army Cost: 2248
Jakoś mało tych modeli ale zobaczymy. Jakieś sugestie co do rozpiski??
Mysle ze byloby lepiej gdybys rozpiske zamiescil w osobnym temacie w dziale rozpiski. Ten temat bylby bardziej przejzysty i wszystkie komentarze do niej nie przeplataly by sie z dyskusja o orkach
Jak juz ocs to:
- generalowi iron gnasha's zamist dodatkowego ataku
- BO bym proponowal waagh banner - srednio 15" pierwszej szarzy robi roznice
- wlocznie z goblinow out
Ja sie wzialem za testowanie orkowego ofensa. Gralem z WE i przeciwnik stwierdzil ze najrozsadniejsze dla niego byloby sie schowac w lesie, nie wychodzic z niego i tylko strzelac 30 lukow bo nie za bardzo ma co zrobic. Nie pamietam kiedy wczesniej w bitwie z WE zdazylo mi sie cos takiego. Ostatecznie wyszedl z lasu i skonczylo sie 10:10 ale jego wypowiedz natchnela mnie optymizmem ;]
Jak juz ocs to:
- generalowi iron gnasha's zamist dodatkowego ataku
- BO bym proponowal waagh banner - srednio 15" pierwszej szarzy robi roznice
- wlocznie z goblinow out
Ja sie wzialem za testowanie orkowego ofensa. Gralem z WE i przeciwnik stwierdzil ze najrozsadniejsze dla niego byloby sie schowac w lesie, nie wychodzic z niego i tylko strzelac 30 lukow bo nie za bardzo ma co zrobic. Nie pamietam kiedy wczesniej w bitwie z WE zdazylo mi sie cos takiego. Ostatecznie wyszedl z lasu i skonczylo sie 10:10 ale jego wypowiedz natchnela mnie optymizmem ;]
czy masz tu na myśli zgraję na rydwanach, wilkach i świniakach z szefem na jaszczurce, czy bardziej na piechtę?Charki pisze:Ja sie wzialem za testowanie orkowego ofensa. Gralem z WE i przeciwnik stwierdzil ze najrozsadniejsze dla niego byloby sie schowac w lesie, nie wychodzic z niego i tylko strzelac 30 lukow bo nie za bardzo ma co zrobic. Nie pamietam kiedy wczesniej w bitwie z WE zdazylo mi sie cos takiego. Ostatecznie wyszedl z lasu i skonczylo sie 10:10 ale jego wypowiedz natchnela mnie optymizmem ;]
Jak coś to rozpa jest tu:http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=13134 tak ja doradził mi Charki
na piechocie, bez magii i z minimalnym parkiem maszyn. Poczatkowa euforia juz mi minela i zaczynam sie zastanawiac czy dalszy jej rozwoj i playtesty maja sens.
Za to zajebiscie sie na stole prezentuje, jest taka ..,.. jak zawsze mi sie wydawalo ze armia orkow powinna wygladac
Za to zajebiscie sie na stole prezentuje, jest taka ..,.. jak zawsze mi sie wydawalo ze armia orkow powinna wygladac
- kajtek.atak
- Warzywo
sharkoon możesz mi powiedzieć jak są te punty przydzielone dokładnie bo mi się nie zgadza jak liczę a nowy jestem i się nie znam :/ może czegoś nie wiemsharkoon pisze:
General; Heavy Armour
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Enchanted Shield [15]
1 Boar @ [0] Pts
Morks Spirit Totem [50]
Nie mam...Toni pisze:taaa, a ten koleś ma 2 enchantedy, nielegalne
Ulag's Akk'rit Axe - weapon