Psy Wojny - ogólnie.

Dogs of War

Moderator: esgaroth

ODPOWIEDZ
Attar
Wałkarz

Post autor: Attar »

Panie Husiat ze tak sie wyraze "pico de la bello" po prostu cudo dzieki za foto.

Attar
Wałkarz

Okej mam nastepne pytanko jaki slot w armii DoW zajmuja meneaterzy? Army Builder podaje mi ze sa traktowani jako specjale, niestety PDF o DoW ze strony GW nie podaje zadnych informacji na ten temat. Fakt przyznaje sie podrecznika jeszcze nie mam bo jestem w trakcie polowania na niego wiec w zwiazku z tym nie mam oparcia w zadnym dokumencie.

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Generalnie w prawie wszystkich armiach maneaterzy zajmują dwa sloty rare, a jedynie w DoW liczą się jako special. Źródło? Army Book do Ogre Kingdoms:
Z 67 strony AB:
In a Dogs of War army, any ogre unit with the Dogs of War rule counts as a Special choice.
A zasadę "Dogs of War" mają bulls, ironguts, leadbelchers i maneaters.

Attar
Wałkarz

Wielkie dzieki za tak szybka odpowiedz i pomoc.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

jako zupełny nowicjusz mam jedno nurtujące mnie pytanie . Jak wygląda zastosowanie Pike of Remas w przypadku grania na rozpiski tajne? W którym momencie jesteśmy zobowiązani do poinformowania naszego przeciwnika o tym, że nas heros posiada tą broń, tzn. przed deklaracją szarż, czy już po?

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

imho przeciwnik deklaruje szarżę, Ty w tym momencie informujesz go, że nie może. nie pali szarży, może się ruszyć tym unitem.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

aha..dziękuje za odpowiedź.
postawiłem takie pytanie bo czytając zasady tej piki nie wiem jak ma wyglądac szarża na oddział, w którym siedzi heros z piką. myślałem, że jak przeciwnik deklaruje szarże w oddział z herosem, a my mówimy mu że nie może znaleźć się w kantakcie z herosem to będzie musiał zaszarżować w pozostała część oddziału.

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

nie no, jeśli może tak zaszarżować (uwzględniając maksymalizację), żeby się z pike of remas nie styknąć, to jak najbardziej jest szarża.

matilizaki
Plewa

Post autor: matilizaki »

skąd ściągnąć podręcznik do DOW

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

To są obowiązujące army listy Dogs of War/Regiments of Renown. Oprócz tego istnieje zdezaktualizowany Army Book Dogs of War z 5. edycji WFB, obecnie do dostania właściwie tylko przez aukcje internetowe i trzeba za niego dość sporo zapłacić. Jestem jego szczęśliwym posiadaczem - świetna rzecz, pełno znakomitego fluffu, między innymi każdy regiment ma historie opisaną na dwóch stronach!
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Fluff fluffem a zasady zasadami.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

dzieki za wyjaśnienie.zostały mi jeszcze następujące wątpliwości odnośnie tej broni:

1. jak to jest z Pike of Remas u postaci na mouncie? część osób pisze, że można ją dać herosowi na mouncie - w myśl zasady: to co nie jest zabronione jest dozwolne. ja sam uważam, że taka argumentacja jest co najmniej dyskusyjna (zresztą warto zobaczyć temat dotyczący używania lancy przez herosa bez mounta), ale jako początkujący gracz chciałbym się dowiedzieć jak to naprawdę jest z tą piką.

2. czy heros na piechotkę, stojący poza oddziałem, wyposażony w pike of remas może wogóle być zaszarżowany z różnych stron przez modele na mountach?

Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tych kwestii. z góry dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Cresus
Mudżahedin

Post autor: Cresus »

1.Dawanie PoR herosowi na mouncie to jak dla mnie czyste PG, w zasadach zwykłej piki, jest że jest tylko dla on foot( czy jakoś tak), a ten artefakt ma to bądź co bądź w nazwie, no i na logikę, trudno jest używać konno czegoś co jest 4 razy dłuższe od włóczni
2. Raczej nie może być
Obrazek
SZARŻAAA!!!
new steggie has super huge multi fire high strength big blowguns

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

A więc:
1) Jest to jak najbardziej dozwolne, choć w zasadach nigdy nie byłem mocny to wydaje mi się że pika ta jako broń magiczna traci swoje wszystkie bonusy itp.
2) Mounty nie mogą wejść w "base to base contact", nieważne z której strony. :wink:
Bum...!

Awatar użytkownika
Cresus
Mudżahedin

Post autor: Cresus »

1. Zasady w teorii dozwalają i się z tym zgadzam, jednakowoż jest to skaza na fluffie i klimacie jak dla mnie
Obrazek
SZARŻAAA!!!
new steggie has super huge multi fire high strength big blowguns

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Post autor: Wiewior-lbn »

Chyba tutaj pasuje to pytanie.
Co to jest DARK EMISSARIES (proszę o wszystko co możecie mi powiedzieć na jego temat)

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Dzięki
Z tego co tam wyczytałem to raczej jest to Ferdkowy(kiepski) wybór.
Nie moglem pojąć jednego czaru BETRAYAL IN DEATH .Może ktoś mi go wytłumaczyć był bym wdzięczny.

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

http://allegro.pl/item309961257__dogs_o ... znik_.html błagam niech ktoś go kupi i prześle mi skany na e-maila Lesio183@wp.pl
Jak wpadnie mi kasa to ja go kupie i wszystkim chętnym skany powysyłam (ale nie jestem pewien czy mi wpadnie)

ODPOWIEDZ