Dyskusja Ogólna
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Re: Dyskusja Ogólna
Bolce mają 2 Woundy tylko?
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Tak bo teraz liczy się ilość obsługantów, a nie W machiny w profilu- polecam lekturę BRB
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
Czytałem RB, ale ja to interpretowałem zawsze tak, że Woundy w Maszynce są reprezentowane przez odpowiednią ilość załogantów
Tak więc skoro są 3W to stawiałem zawsze 3 załogantów po prostu. No proszę, człowiek ciągle uczy się czegoś nowego
Tak więc skoro są 3W to stawiałem zawsze 3 załogantów po prostu. No proszę, człowiek ciągle uczy się czegoś nowego
Zawsze mogą dać im 4 W wtedy będzie po 2W na jednego obsługanta
A co do użyteczności bolców to SLOS boli swoją drogą, ale 2 W to jest główny powód dla którego ich nie wystawiam, chociaż mam 3 na półce.
Może przyjdą dla nich lepsze czasy.
Ellyrianie mogli by być w Corach na zasadzie max 3 oddziały, albo nie więcej niż 10-15% z tych 25% minimum core choice czy coś w tym stylu. To by odzierciedliło, żę mimo wszystko nie są oni fluffowo tacy Corowi.
SH są tak plewni że tylko w Corze mają jakikolwiek sens, chyba że mocno stanieją to wtedy można pomyśleć o wystawianiu ich w Specialach.
A co do użyteczności bolców to SLOS boli swoją drogą, ale 2 W to jest główny powód dla którego ich nie wystawiam, chociaż mam 3 na półce.
Może przyjdą dla nich lepsze czasy.
Ellyrianie mogli by być w Corach na zasadzie max 3 oddziały, albo nie więcej niż 10-15% z tych 25% minimum core choice czy coś w tym stylu. To by odzierciedliło, żę mimo wszystko nie są oni fluffowo tacy Corowi.
SH są tak plewni że tylko w Corze mają jakikolwiek sens, chyba że mocno stanieją to wtedy można pomyśleć o wystawianiu ich w Specialach.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów
Kontakt PM
Kontakt PM
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
Jakoś takie O&G mają Fasty w Core'ach. Tomb Kingsi też mają Fasty w Core'ach. Nawet Wampiry mają psy z Vanguardem w Core'ach. Jest jakiś powód, dla którego Ellyrianie mieli by tam nie wylądować?
A co do Silver Helmów to jeszcze się może okazać, że nie są tak plewni jak na Specjale, ale są najsensowniejszą Kawalerią, bo Dragonów osłabią
A co do Silver Helmów to jeszcze się może okazać, że nie są tak plewni jak na Specjale, ale są najsensowniejszą Kawalerią, bo Dragonów osłabią
Hej, hej w imperium nic na dużej podstawce nie dali.Semi pisze: to ze haje dostana jakiegos wielkopodstawkowego potworka to bardziej niz pewne patrzac po ostatich armiach,
A jakoś imperium i bretka mają fasty w specialach, dlaczego w HE fasty miały by być w corach?Azurix pisze:Jakoś takie O&G mają Fasty w Core'ach. Tomb Kingsi też mają Fasty w Core'ach. Nawet Wampiry mają psy z Vanguardem w Core'ach. Jest jakiś powód, dla którego Ellyrianie mieli by tam nie wylądować?
Poza tym można odnieść wrażenie, że dobre armie nie mają fastów w corach (jedna to nawet w ogóle fastów nie ma ), za to złe mają (choć nie wszystkie bo tacy skaveni chyba w ogóle fastów nie mają)...
dziwne...
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
Taa jasne, tym bardziej, że w imperium bez fastów jest już 7 specjali. To już prędzej do rarów by pasowali bo mam tam "tylko" 5 wyborów.Slayer pisze:W Bretoni są w specialach dlatego bo są to specialni i wyróżnieni chłopi, w imperium dlatego, zeby w specialach było więcej jednostek, u HE hmmm .
A u HE fast jest w specjalach bo to jest armia specjalnej troski i dlatego wszystko co fajne do specjali wkładają.
Bretonia ma 4 jednostki w corach, woch 4, a imperium 8. Wszystko zależy od specyfiki armii. Helfy to fluffowo przecież armia bardzo elitarna. Nic dziwnego, że najlepsze jednostki są w slotach special.
Ale SS mogli by wrócić w sumie do corów, jak tak patrzyłem to tak tragicznie nie wyglądają (przy imperialnej kawalerii ssmani biją się o niebo lepiej dzięki rerolom to hit). Ale jak ma się w tym samym slocie troszkę droższych i o wiele lepszych dragon princów to faktycznie SS nie mają po co być wystawiani...
Ale SS mogli by wrócić w sumie do corów, jak tak patrzyłem to tak tragicznie nie wyglądają (przy imperialnej kawalerii ssmani biją się o niebo lepiej dzięki rerolom to hit). Ale jak ma się w tym samym slocie troszkę droższych i o wiele lepszych dragon princów to faktycznie SS nie mają po co być wystawiani...
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
No to jak jest tak bardzo elitarna to powinien byc niższy wymagany procent corow. Poza tym w specialach z definicji powinny byc lepsze jednostki- w końcu dlatego są specialami.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
To samo właśnie pomyślałem. HE to najlepiej wyszkolona armia WFB. Powinna dostać w nowym Army Booku zasadę, która znosi nakaz wystawiania Core UnitsBestialski_Brokuł pisze:No to jak jest tak bardzo elitarna to powinien byc niższy wymagany procent corow. Poza tym w specialach z definicji powinny byc lepsze jednostki- w końcu dlatego są specialami.
To powinno zatkać usta osobom myślącym w taki sposób, że HE trzeba jak najbardziej ograniczyć
jezeli mieli by to zrobic fluffowo to by wywalili wszystkie specjale i orly, bo armia HE to glownie spearmani, lucznicy, troche silverow i bolty, reszta pojawia sie sporadycznie, tylko przy wiekszych bitwach.Azurix pisze:To samo właśnie pomyślałem. HE to najlepiej wyszkolona armia WFB. Powinna dostać w nowym Army Booku zasadę, która znosi nakaz wystawiania Core UnitsBestialski_Brokuł pisze:No to jak jest tak bardzo elitarna to powinien byc niższy wymagany procent corow. Poza tym w specialach z definicji powinny byc lepsze jednostki- w końcu dlatego są specialami.
To powinno zatkać usta osobom myślącym w taki sposób, że HE trzeba jak najbardziej ograniczyć
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
Ależ nie mam nic przeciwko Spearmenom z Siłą 5, ASFem i Martial ProwessRelosu pisze: jezeli mieli by to zrobic fluffowo to by wywalili wszystkie specjale i orly, bo armia HE to glownie spearmani, lucznicy, troche silverow i bolty, reszta pojawia sie sporadycznie, tylko przy wiekszych bitwach.
spearom przydałby się po prostu heavy armour w tej cenie co są
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
To by aż tak dużo zmieniło? Może ja się nie znam, ale z doświadczenia jak obserwuje, to albo coś ma 1+/2+ lub ostatecznie 3+ pancerz i on coś daje, albo nie ma znaczenia jaki to pancerz ma, bo i tak rzadko kiedy się przydaje, gdyż albo jest to jakaś siła 5 czy 6 i go zbija całkowicie, a jeśli nie to i tak rzuty na 5+ nie chcą mi wychodzić, więc osobiście pozbywam się pancerzy jak mogę, aby wcisnąć po prostu więcej chłopa
Akurat heavy armour + tarcza to już jest jakaś sensowna ochrona, przynajmniej chłopaki nie padają od byle czego, mam tu na myśli przede wszystkim strzelanie piechoty, placki z katapulty, śmietnik i niektóre czary, w każdym razie, trzeba by ustalić co daje większy zwrot, wielkość oddziału, czy jego wytrzymałość.
+1
z resztą spearelfy są wycelowane w inną, słabą piechotę, która ma przeważnie siłę3, ewentualnie 4.
Wtedy mogą coś wybronić.
z resztą spearelfy są wycelowane w inną, słabą piechotę, która ma przeważnie siłę3, ewentualnie 4.
Wtedy mogą coś wybronić.
Chciałbym trochę zmienić temat.
Andrzej na forum imperialnym napisał, że WL najlepiej wystawiać w ilości 1 większy oddział + 2 mniejsze, niż 3 oddziały o tej samej liczebności (czy może chodziło o dwa oddziały, że jeden większy, a drugi mniejszy jest lepsze od dwóch równych).
I teraz mam pytanie z czego to wynika?
Tj w teorii kilka takich samych oddziałów wydaje się być bardziej uniwersalnymi. Do tego jak się wystawi jeden większy to można więcej pkt stracić w jednym miejscu. Do tego po stracie jednego dużego w teorii bardziej spada nasza siła ofensywna niż gdyby były wszystkie równe.
Andrzej na forum imperialnym napisał, że WL najlepiej wystawiać w ilości 1 większy oddział + 2 mniejsze, niż 3 oddziały o tej samej liczebności (czy może chodziło o dwa oddziały, że jeden większy, a drugi mniejszy jest lepsze od dwóch równych).
I teraz mam pytanie z czego to wynika?
Tj w teorii kilka takich samych oddziałów wydaje się być bardziej uniwersalnymi. Do tego jak się wystawi jeden większy to można więcej pkt stracić w jednym miejscu. Do tego po stracie jednego dużego w teorii bardziej spada nasza siła ofensywna niż gdyby były wszystkie równe.