8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja - Pytania 3
hej, mam pytanie dotyczące testów za trudny teren np. gdy ruszam się przez murek, testują się kawaleria, kawaleria potworów i rydwany, a czy testują się potwory (abominacja), czołg, bohaterowie na potworach albo furmanka/dzwon?
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Czołg to Rydwan i normalnie się testuje. Dzwon i Furmanka też są Rydwanami, ale u nich coś tam jest inaczej zapisane co się dzieje, gdy na niebezpieczny teren wjeżdżają. Potwory same z siebie się nie testują, ale jeśli podlegają zasadzie Lot i kończą lub zaczynają taki ruch na murku to wtedy się testują.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Tak, jedyne czego pozbawia test trudnego terenu to ochrony pancerza.
Dzwon/Piec normalnie testują jak rydwan teraz.Azurix pisze:Czołg to Rydwan i normalnie się testuje. Dzwon i Furmanka też są Rydwanami, ale u nich coś tam jest inaczej zapisane co się dzieje, gdy na niebezpieczny teren wjeżdżają. Potwory same z siebie się nie testują, ale jeśli podlegają zasadzie Lot i kończą lub zaczynają taki ruch na murku to wtedy się testują.
Dispelluje czar jedną kostką. Rzucam na niej 1 lub 2 - czy używając sceptre of stability można, analogicznie jak przy sacrificial dagger, dorzucić wtedy kolejną i mimo wszystko zdispellować czar?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
Tak
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Ponawiam:
Szybkie pytanie czy bohater może użyć przedmiotu kiedy nie ma go fizycznie na stole, np. ukryty assasin używający potiona?
Szybkie pytanie czy bohater może użyć przedmiotu kiedy nie ma go fizycznie na stole, np. ukryty assasin używający potiona?
Zasędziowałbym, że nie. Nie mam jednak jakiegoś mega poparcia w zasadach dla tej tezy.Necromanter pisze:Ponawiam:
pozdrawiam
Furion
Czy przy uderzeniu w siebie można skorzystać z MR?Warp Lightning is a magic missile with a range of 24". It causes D6 Strength 5 hits. If the number of hits rolled is 1, then the caster suffers a Strength 5 hit instead of the target.
Jeżeli Assasin posiada ten miecz (a ma ASF i wyższą I) to dwie jedynki brane są pod uwagę przed przerzutem na trafienie czy dopiero po przerzucie na trafienie?Blade of Corruption
The wielder of this sword is granted +1 Strength to all Attacks made in close combat. Any unsaved wound inflicted by the Blade of Corruption is multiplied to 2 wounds. In addition, if the wielder makes a To Hit roll that has two or more rolls of 1, the wielder immediately suffers a wound that is multiplied to 2 wounds.
Ja np. pozwoliłbym na odpalenie storm banner kiedy modelu nie ma na stole.Furion pisze:Zasędziowałbym, że nie. Nie mam jednak jakiegoś mega poparcia w zasadach dla tej tezy.Necromanter pisze:Ponawiam:
niebardzo. Np. assasin de nie moze uzyc cloaka jesli nie jest ujawniony. niezaleznie na kogo by mial go chciec uzyc. Imo tak samo jest z innymi rzeczami.Necromanter pisze:Ponawiam:
@Voodoo tak. Mozna uzyc mr do ran z blysku w samego siebie. W koncu to czar.
Pytanie z gatunku podstawowych, ale podczas ostatniej bitwy mieliśmy z przeciwnikiem wątpliwości.
Złamałem oddział przeciwnika w walce, on rzucił 6 ja 9. Dogoniłem i zniszczyłem przeciwnika, ale na ilu calach się zatrzymam?
a)6
b)9
c)w ogóle się nie ruszam
Złamałem oddział przeciwnika w walce, on rzucił 6 ja 9. Dogoniłem i zniszczyłem przeciwnika, ale na ilu calach się zatrzymam?
a)6
b)9
c)w ogóle się nie ruszam
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."
Jeśli wg Ciebie można by zabić takiego herosa to czemu nie?Necromanter pisze:Ponawiam:
Znaczy się czy rzucałbyś test na s dla niego gdybyś dostał dwellersa na oddział z ukrytym assasynem?
Niebałdzo nie?
9...Kamil.Sz pisze:Pytanie z gatunku podstawowych, ale podczas ostatniej bitwy mieliśmy z przeciwnikiem wątpliwości.
a)6
b)9
c)w ogóle się nie ruszam
Zaganiasz go "w miejscu" znaczy się nawet nie zdążył się odwrócić a Ty go wyrżnąłeś i biegniesz sobie radośnie szukając kolejnego celu do jatki
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
3 pytania:
1. Czy Czempion nie bedący w base contact z przeciwnikiem (jego oddzial walczy), moze przyjąć lub rzucić challenge ?
2. Czy z oddzialu moze wyszarzowac wiecej niz jeden bohater w 1 fazie ruchu ?
Opis :
"Aura of dark majesty -> "All enemy units within 6" of one or more vampires with Aura oDM suffer a -1 penalty to their LD. the penalty is cumulative with any other modifiers"
3. Czy jeżeli general LD9 oraz oddzial stoja w zasiegu aury to general przekazuje oddzialowi LD8 ktore jest modyfikowane o 1 i oddzial ma LD7 ?
pozdrawiam
1. Czy Czempion nie bedący w base contact z przeciwnikiem (jego oddzial walczy), moze przyjąć lub rzucić challenge ?
2. Czy z oddzialu moze wyszarzowac wiecej niz jeden bohater w 1 fazie ruchu ?
Opis :
"Aura of dark majesty -> "All enemy units within 6" of one or more vampires with Aura oDM suffer a -1 penalty to their LD. the penalty is cumulative with any other modifiers"
3. Czy jeżeli general LD9 oraz oddzial stoja w zasiegu aury to general przekazuje oddzialowi LD8 ktore jest modyfikowane o 1 i oddzial ma LD7 ?
pozdrawiam
1] tak
2] tak
3] nie
2] tak
3] nie
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
- Da Big Stabba !
- Pseudoklimaciarz
Jeżeli czariot ucieka przez własne oddziały to zadaje impact hity ?
1) Jesteś piewien ? w booku jest napisane ze aby moc rzucac/przyjmowac challenge trzeba byc "in the fight" + nie trzeba byc w "base contact with the an enemy".bigpasiak pisze:1] tak
2] tak
3] nie
w sumie tak jesli za fight uznac ze jednostka w ktorej jest -> jest po prostu w walce.
3) to w ktorym miejscu jest blad w rozumowaniu?
General LD9 ma -1 do LD czyli ma 8, przekazuje je oddzialowi, ktory ma LD obnizane rowniez o 1 do LD7.
W koncu jesli general jest POZA aurą to daje jednosce W aurze LD ktore JEST modyfikowane o 1, wiec wydaje sie logiczne ze jak sam general jest w zasiegu aury to jego LD jest mniejsze i takie tez przekazuje a ktore pózniej jest tamtej jednosce zmniejszane o 1.
Chyba zeby przyjąć, że jednostka której LD jest zmiejszone o 1 dostaje LD generała i to LD generała NIE podlega modyfikacji.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2012, o 00:02 przez Leoh, łącznie zmieniany 2 razy.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Każdy modyfikator nakłada się. Gdy zdajesz test Leadership to najpierw decydujesz, czy korzystasz z własnej liderki, czy z generalskiej. Jak już podejmiesz decyzję jaka to wartość liderki będzie (zazwyczaj jest to ta wyższa
), to wtedy dopiero modyfikujesz ją o -1 i dlatego z 9 robi się 8 a nie 7.
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)