Army Book VIII edycja.

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Re: Army Book VIII edycja.

Post autor: wind_sower »

Nie miałem jeszcze booka w łapie (wciąż czekam na wypłatę :D), ale Waystalker nie może ich brać, nie ma ich rozpisanych w opcjach posiadania.
Żeby jeszcze zamotać to w opisie strzalek jest: "All shooting attacks made with enchanted arrows count as having been made with magic weapons."

z faq'a: "All attacks made by spells and magic items are considered
to be magical attacks, as are all attacks that are specifically
noted as being magical attacks. Shots fired from magical items
are also considered to be magical attacks"

Captain Obvious is obvious?

i Edytka jeszcze
Testował ktoś może wardancerów? Bo opcja 5 z asrai spear i czempionem za 95pts wydaje mi się niezła. Ustawiamy ich w kreske w lesie i płacimy 5 ataków z przerzutem pał i AP i likwidujemy ranki samemu dostając maksymalnie 1 ranę. Spłacając dwie wygrywamy walkę. Wiem, że ciężko doprawdzić do takiej sytuacji (pokrzyżować plany może zabłąkany pocisk w pierwszej turze), ale już dwóch tancerzy ściąga ranki.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Chyba już powoli czas byście sobie odetchnęli trochę od zadumy nad zasadami, skoro poziom dyskusji niebezpiecznie zbliża się do granicy mułu... wpadnę tutaj jeszcze wieczorem - kontrolnie.
xYz

Awatar użytkownika
Marr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Marr »

Z TWF:
Amazing Slug pisze:It's pretty much decided multiple arrows are ok. And it's not silly. What would be silly is FAQ team allowing multiple arrows and the AR then banning most of them. :)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Czy jest zapis, że można brać tylko 1 strzałę/typ strzał na model/unit?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Banzaj
Pseudoklimaciarz

Post autor: Banzaj »

Jak chcą przycinać to niech tną. I tak będzie się grało, ale nie wmawiajcie mi że zakaz powtarzania strzał to świadome posunięcie twórców booka i pełnoprawna zasada (gdyby tak było to byśmy mieli to wyraźnie napisane, zakaz i już) bo to zwykłe robienie wałka z kogoś. Tu nie powinno być miejsca na żadna nadinterpretacje czy dziecinne "a właśnie że nie". W booku jest wszystko napisane a to co w booku ma chyba pierwszeństwo nad tym co rulebooku.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Czy ktoś może zacytować fragment, który niby wskazuje że strzałki to magic weapons?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

"Some models in the WE army have the option to purchase enchanted arrows. These are enchanted items, but do not prevent a model from having a second enchanted item. Each type of enchanted arrow replaces the profile of the Asrai longbow with the one shown in its entry. This is not optional - if a model has enchanted arrows, he must use them when shooting with an Asrai longbow. All shooting attacks made with enchanted arrows count as having been made with magic weapons."

Ready
Mudżahedin

Post autor: Ready »

Christos pisze:Czy ktoś może zacytować fragment, który niby wskazuje że strzałki to magic weapons?
Strzały są ujęte poza działem enchanted items. Reszta to tylko interpretacje.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Broń Settry the Imperishable też jest ujęta poza działem enchanted items. Jest przy niej dopisek "enchanted item". Nie jest enchanted itemem?

Ready
Mudżahedin

Naviedzony pisze:Broń Settry the Imperishable też jest ujęta poza działem enchanted items. Jest przy niej dopisek "enchanted item". Nie jest enchanted itemem?
a mogą jej używać Corowi wojownicy ;) ?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Strzały są ujęte poza działem enchanted items. Reszta to tylko interpretacje.
jak i masa podobnych mu rzeczy. Chocby horn of sigismund.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Strzałki to opcje dla odpowiednich oddziałów i paru herosów, ale nie wszystkich, więc żadni Waystalkerzy nie mogą ich brać. Podobnie jak magowie - nie mają w opcjach, to nie mogą.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

przy takich ogranizeniach:
• Models* with Asrai bow, max 85
*Waywatchers counts as 2 models, Waystalkers counts as 4 models
*Each model with Hagtree tip or Trueflight arrows after 25 counts as 2 models
Poison/Trueflight/WW(count as 2), max 60
- 7 or more sister models in the same unit / lv4 Death/Dark mounted, max 1
i
• 2 or more Waystalkers in the army/Lore of death on spellweaver/moonstone of the hidden ways, max 1
w sumie powtarzanie strzal na oddzialach wydaje sie uzasadnionym boostem.

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Te ograniczenia już przeszły?

Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Tapatalk
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Ready
Mudżahedin

powtarzanie było oczywiste ;)

a teraz weźmiemy się za pozostałe ograniczenia ;p

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Luc pisze:Te ograniczenia już przeszły?
boczne kolka w postaci powtarzania strzalek?

nie.

ograniczenia strzelania itp.? tez nie.

wyglada na to, ze jedno i drugie jest w podobnym stadium

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Shino pisze:przy takich ogranizeniach:
• Models* with Asrai bow, max 85
*Waywatchers counts as 2 models, Waystalkers counts as 4 models
*Each model with Hagtree tip or Trueflight arrows after 25 counts as 2 models
Poison/Trueflight/WW(count as 2), max 60
- 7 or more sister models in the same unit / lv4 Death/Dark mounted, max 1
i
• 2 or more Waystalkers in the army/Lore of death on spellweaver/moonstone of the hidden ways, max 1
w sumie powtarzanie strzal na oddzialach wydaje sie uzasadnionym boostem.
Shino - to wszystko na raz? Możesz podrzucić linka do tematu z tymi ograniczeniami, bo w niedzielę mamy turniej i chcę wiedzieć na co się składać.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Do niedzieli raczej jeszcze nic konkretnego nie ustalą ;)
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Ready
Mudżahedin

• 2 or more Waystalkers in the army/Lore of death on spellweaver/, max 1

mi na tym zależy bo mam rozpe gdzie to koliduje a konkretnie moonstone of the hidden ways z Waystalkers

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Shino pisze:
Luc pisze:Te ograniczenia już przeszły?
boczne kolka w postaci powtarzania strzalek?

nie.

ograniczenia strzelania itp.? tez nie.

wyglada na to, ze jedno i drugie jest w podobnym stadium
Cholera, ale dlaczego nazywasz to bocznymi kółkami ?
To, że ktoś to inaczej interpretuje niż Ty to znaczy, że interpretuje to błędnie ?
Człowieku...weź dorośnij, naprawdę.

Widać, że strasznie boli niektórych ten nowy book Wood Elficki po próbie poucinania praktycznie wszystkiego pomimo, że nawet nie zagraliśmy ani jednego turnieju..... [-X

To, że ludzie z ar.com interpretują to w ten sposób, ludzie na Asrai.org również ale Ty i parę osób tutaj tzn, że co ? Że Wy wiecie lepiej a reszta jest "be" ?
Możliwe, że ar.com ma rację - możliwe, że nie - trudno, póki autor/gw nie wyjaśni w jakikolwiek sposób (faq, odpowiedź mailowa, errata - cokolwiek) to być może my gracze ustosunkujmy się do jednej wersji tak aby grało nam się wszystkim przyjemniej - jeśli gramy błędnie trudno, najbliższy FAQ czy errata nam to wyjaśni bądź nie.
Ale nazywanie tego BOCZNYMI KÓŁKAMI jest na maksa nie fair w stosunku do wszystkich graczy Wood Elves
Nazywaj to błędna interpretacją, jakkolwiek chcesz ale proszę nie obrażaj nas, graczy. Ok ?

@Scimitar
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 896fa66f5a

Tutaj trwa dyskusja.
Ready pisze: • 2 or more Waystalkers in the army/Lore of death on spellweaver/, max 1

mi na tym zależy bo mam rozpe gdzie to koliduje a konkretnie moonstone of the hidden ways z Waystalkers
Też mi się ten zapis nie podoba, ale rzeźbiliśmy przez ostatnie lata ostro to wydaje mi się, że taki zapis nie powinien stanowić dla nas zapory nie do przejścia ;)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

ODPOWIEDZ