Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Skoro na drodze są clanraty, to one dostają.

Awatar użytkownika
00dexter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: 00dexter »

Moim zdaniem robisz sobie linie prosta idealnie taka sama jak wypadla na skaterze i wszystko bedziesz mial jasne.

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

nie wiem czy obczajacie strzał mierzy sie z dowolnej krawędzi podstawki fakt? fakt
wiec przykładam np linie strzału od krawędzi która wystaje przed klocek clanratów a skater pokazuje równolegle do klocka w kierunku wilków..

Teoretycznie mogę tak poprowadzić linie strzału ze ominie klocek a uderzy w wilki...ale......napisane jest trafia 1 unit na drodze a najbliższy to clanraty

Teraz o co chodzi kto decyduje jak (z której krawędzi leci pocisk) ja czy wróg hem?

zzzzzzzz
xxxxx I
xxxxx I
xxxxx I
xxxxx I
.........\/

wwwwww

z ratling strzałka pokazująca kierunek scatery w wilki x clanraty

strzelam ze środka maszyny czy z dowolnej krawędzi??? heh?

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej

Post autor: warkseer »

A nie mierzysz od lufy?

Ja zawrsze mierzyłem od lufy, nie od podstawki...

Drodzy sędziowie, czy wałuję?

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Post autor: Toni »

Pytanie: jak działa storm banner na steam tanka?

Awatar użytkownika
skejwen
Mudżahedin

Post autor: skejwen »

moze strzelac z dziala na 4+? a tak poza tym to normalnie jezdzi? =]
Sanity is for the weak...

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

No właśnie, ale co, wtedy traci steam pointy, kiedy rzucamy na to czy działa.. nie ma jakiegoś FAQa? Najlepiej gdyby ktoś zacytował zapis o sztandarze z armybooka plz :)

Romek
Chuck Norris

Post autor: Romek »

Za co ma tracic steam pointy?....ten sztandar tylko lataczy sie tyczy i strzelania. nie?

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Po prostu nie byłem pewien, czy napisane jest "machines work on 4+" czy "machines shoot on 4+". Takie błędy się zdarzają naszemu Głównemu Wałkarzowi ;p

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Skąd można teraz znaleźć zasady do Eshinu? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał działający link....

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

http://ca.games-workshop.com/CommunityN ... ty_HOH.htm

Zjedź na sam doł, tam są armie ze Storm of Chaos

Awatar użytkownika
Shas o' Kais
Pseudoklimaciarz

Post autor: Shas o' Kais »

Cześć!!! Jestem nowym graczem w Warhammera i jestem kompletnie zielony. Z wrodzonego zamiłowania do szczurów wiadomo jaką armią będe grał. Ale teraz pojawia się moje pytanie: jaką taktyką powinienem grać szczurkami zeby w pełni wykorzystać ich potencjał, i co powinno się znależć w mojej armi??

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Ja zaś mam bardziej szczegółowe pytanie, a w zasadzie wątpliwość. Dotyczy ona plague censer bearerów. Mają oni taką zasadę, że przed walką wszystkie modele w btb kontakcie rzucają na T. Jak im nie wyjdzie, to dostają wounda. Czy na T muszą rzucać też pozostali plague censer bearersi z tego samego oddziału??? Według mnie niestety tak, ale może jest inaczej...?

Awatar użytkownika
00dexter

Censerzy pozniej umieraja na 6 musisz rzucac kostka. A ja mam inne pytanie jak podstawka wymiary ma byc pod latarke i pod dzwona z gory dzieki

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Gervaz - wczytaj się w zasady censerów i tam pisze, że muszą, ale oblewają tylko na 6 :)

Shas o' Kais - Wszystko zależy od tego czym grasz. Jeśli standardowym defensem to tam dużo od taktyki nie zależy. Musisz się nauczyć się zastawiać trapy przy pomocy slavów, umieć zasłonić ratling, wiedzieć gdzie co wystawić na początek i jak ustawić działo, żeby nie dostać szarzy na nie, a ściągnąć jak najwięcej. Najlepiej zagraj z kimś kto zna się na szczurkach i będzie w stanie powiedzieć ci jakie błędy popełniasz, bo najlepiej się uczy w ten sposób.
Ewentualnie możesz się nauczyć piłować kostki :P

00dexter - dzwonek ma wymiary 6 małych podstawek pod piechotę (2x3) Działo na podstawce pod rydwan.

Awatar użytkownika
00dexter

zajebiaszczo dzieki

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Szary »

gervaz pisze:Ja zaś mam bardziej szczegółowe pytanie, a w zasadzie wątpliwość. Dotyczy ona plague censer bearerów. Mają oni taką zasadę, że przed walką wszystkie modele w btb kontakcie rzucają na T. Jak im nie wyjdzie, to dostają wounda. Czy na T muszą rzucać też pozostali plague censer bearersi z tego samego oddziału??? Według mnie niestety tak, ale może jest inaczej...?
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, to bynajmniej nie chodzi o to, że model Pestilenu ginie na "6", ale pytanie kto testuje. Odpowiedź jest zawarta w zdaniu:
Skaven Armybook, Plague Censer, p. 32 pisze: If the bearer is in base contact with enemy at the beginning of Close Combat phase (both the Skaven player`s and enemy`s), all models in base contact with one or more models armed with a censer must take a Toughness test, as should the bearer himself.
Wniosek:
Zasadniczo kiedy skirmish ustawi się już w ranki to testują praktycznie wszyscy. Wyjątek może stanowić sytuacja, kiedy z jakiegoś powodu (np. braku zasięgu) nie wszyscy będą walczyć lub znajdować się w drugim szeregu (np. linia głębsza niż szersza).

Ponieważ woundy z gazu liczy się do combatu, a nie są rozlosowywane jak w przypadku ostrzału, należałoby testować modele censerów w styku z wrogiem osobno i osobno pozostałych censerów z tyłu. Naturalnie, modele wroga które polegną od gazu, nie zaatakują.

Tak, to nie jest podbudowujące.

Awatar użytkownika
Shas o' Kais
Pseudoklimaciarz

No właśnie tylko tutaj u mnie nikt szczurkami nie gra i to mnie boli :? Wiec oni moga tylko grac defensywnie?? Bo ja słyszałem ze nimi mozna grac strzelecko-czarujacą.

licho
Pseudoklimaciarz

Post autor: licho »

Shas o' Kais pisze:No właśnie tylko tutaj u mnie nikt szczurkami nie gra i to mnie boli :? Wiec oni moga tylko grac defensywnie?? Bo ja słyszałem ze nimi mozna grac strzelecko-czarujacą.
gra strzelecko czarująca to właśnie gra defensywna,
a szczurki można także bardzo pięknie wystawić na ofens i taka armia jest dużo ciekawsza i uważam że dużo mocniejsza.

Awatar użytkownika
Shas o' Kais
Pseudoklimaciarz

A możesz mi powiedzieć jak ich ustwić i co w takiej armi ofensywnej powinno być. Bo ja to kompletnie zielony jestem

ODPOWIEDZ