Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
nie wiem czy obczajacie strzał mierzy sie z dowolnej krawędzi podstawki fakt? fakt
wiec przykładam np linie strzału od krawędzi która wystaje przed klocek clanratów a skater pokazuje równolegle do klocka w kierunku wilków..
Teoretycznie mogę tak poprowadzić linie strzału ze ominie klocek a uderzy w wilki...ale......napisane jest trafia 1 unit na drodze a najbliższy to clanraty
Teraz o co chodzi kto decyduje jak (z której krawędzi leci pocisk) ja czy wróg hem?
zzzzzzzz
xxxxx I
xxxxx I
xxxxx I
xxxxx I
.........\/
wwwwww
z ratling strzałka pokazująca kierunek scatery w wilki x clanraty
strzelam ze środka maszyny czy z dowolnej krawędzi??? heh?
wiec przykładam np linie strzału od krawędzi która wystaje przed klocek clanratów a skater pokazuje równolegle do klocka w kierunku wilków..
Teoretycznie mogę tak poprowadzić linie strzału ze ominie klocek a uderzy w wilki...ale......napisane jest trafia 1 unit na drodze a najbliższy to clanraty
Teraz o co chodzi kto decyduje jak (z której krawędzi leci pocisk) ja czy wróg hem?
zzzzzzzz
xxxxx I
xxxxx I
xxxxx I
xxxxx I
.........\/
wwwwww
z ratling strzałka pokazująca kierunek scatery w wilki x clanraty
strzelam ze środka maszyny czy z dowolnej krawędzi??? heh?
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Skąd można teraz znaleźć zasady do Eshinu? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał działający link....
http://ca.games-workshop.com/CommunityN ... ty_HOH.htm
Zjedź na sam doł, tam są armie ze Storm of Chaos
Zjedź na sam doł, tam są armie ze Storm of Chaos
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
Cześć!!! Jestem nowym graczem w Warhammera i jestem kompletnie zielony. Z wrodzonego zamiłowania do szczurów wiadomo jaką armią będe grał. Ale teraz pojawia się moje pytanie: jaką taktyką powinienem grać szczurkami zeby w pełni wykorzystać ich potencjał, i co powinno się znależć w mojej armi??
Ja zaś mam bardziej szczegółowe pytanie, a w zasadzie wątpliwość. Dotyczy ona plague censer bearerów. Mają oni taką zasadę, że przed walką wszystkie modele w btb kontakcie rzucają na T. Jak im nie wyjdzie, to dostają wounda. Czy na T muszą rzucać też pozostali plague censer bearersi z tego samego oddziału??? Według mnie niestety tak, ale może jest inaczej...?
Gervaz - wczytaj się w zasady censerów i tam pisze, że muszą, ale oblewają tylko na 6 ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Shas o' Kais - Wszystko zależy od tego czym grasz. Jeśli standardowym defensem to tam dużo od taktyki nie zależy. Musisz się nauczyć się zastawiać trapy przy pomocy slavów, umieć zasłonić ratling, wiedzieć gdzie co wystawić na początek i jak ustawić działo, żeby nie dostać szarzy na nie, a ściągnąć jak najwięcej. Najlepiej zagraj z kimś kto zna się na szczurkach i będzie w stanie powiedzieć ci jakie błędy popełniasz, bo najlepiej się uczy w ten sposób.
Ewentualnie możesz się nauczyć piłować kostki![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
00dexter - dzwonek ma wymiary 6 małych podstawek pod piechotę (2x3) Działo na podstawce pod rydwan.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Shas o' Kais - Wszystko zależy od tego czym grasz. Jeśli standardowym defensem to tam dużo od taktyki nie zależy. Musisz się nauczyć się zastawiać trapy przy pomocy slavów, umieć zasłonić ratling, wiedzieć gdzie co wystawić na początek i jak ustawić działo, żeby nie dostać szarzy na nie, a ściągnąć jak najwięcej. Najlepiej zagraj z kimś kto zna się na szczurkach i będzie w stanie powiedzieć ci jakie błędy popełniasz, bo najlepiej się uczy w ten sposób.
Ewentualnie możesz się nauczyć piłować kostki
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
00dexter - dzwonek ma wymiary 6 małych podstawek pod piechotę (2x3) Działo na podstawce pod rydwan.
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, to bynajmniej nie chodzi o to, że model Pestilenu ginie na "6", ale pytanie kto testuje. Odpowiedź jest zawarta w zdaniu:gervaz pisze:Ja zaś mam bardziej szczegółowe pytanie, a w zasadzie wątpliwość. Dotyczy ona plague censer bearerów. Mają oni taką zasadę, że przed walką wszystkie modele w btb kontakcie rzucają na T. Jak im nie wyjdzie, to dostają wounda. Czy na T muszą rzucać też pozostali plague censer bearersi z tego samego oddziału??? Według mnie niestety tak, ale może jest inaczej...?
Wniosek:Skaven Armybook, Plague Censer, p. 32 pisze: If the bearer is in base contact with enemy at the beginning of Close Combat phase (both the Skaven player`s and enemy`s), all models in base contact with one or more models armed with a censer must take a Toughness test, as should the bearer himself.
Zasadniczo kiedy skirmish ustawi się już w ranki to testują praktycznie wszyscy. Wyjątek może stanowić sytuacja, kiedy z jakiegoś powodu (np. braku zasięgu) nie wszyscy będą walczyć lub znajdować się w drugim szeregu (np. linia głębsza niż szersza).
Ponieważ woundy z gazu liczy się do combatu, a nie są rozlosowywane jak w przypadku ostrzału, należałoby testować modele censerów w styku z wrogiem osobno i osobno pozostałych censerów z tyłu. Naturalnie, modele wroga które polegną od gazu, nie zaatakują.
Tak, to nie jest podbudowujące.
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
No właśnie tylko tutaj u mnie nikt szczurkami nie gra i to mnie boli
Wiec oni moga tylko grac defensywnie?? Bo ja słyszałem ze nimi mozna grac strzelecko-czarujacą.
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
gra strzelecko czarująca to właśnie gra defensywna,Shas o' Kais pisze:No właśnie tylko tutaj u mnie nikt szczurkami nie gra i to mnie boliWiec oni moga tylko grac defensywnie?? Bo ja słyszałem ze nimi mozna grac strzelecko-czarujacą.
a szczurki można także bardzo pięknie wystawić na ofens i taka armia jest dużo ciekawsza i uważam że dużo mocniejsza.
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
A możesz mi powiedzieć jak ich ustwić i co w takiej armi ofensywnej powinno być. Bo ja to kompletnie zielony jestem