Dire Wolf a sprawa Polska...

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Teraz watpliwosci chyba nie bedzie...

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Jestem imperialną świnią, ale =D>

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

szkodnik pisze: P.S.
Shino pisze:mozesz mi wytlumaczyc czemu nie moze miec luku?
:shock: O ludzie. Może komuś trzeba codex WE przetłumaczyć? I nie wnikam w zasadność używania magicznego.
tlumacz sobie kodexy.. tlyko my tu gramy w inna gre (na takim poziomie byla twoja wypowiedz).) a teraz przetlumacxz mi te czesc zakazujaca bsb welfickiemu noszenie luku magicznego... bo o innym chyba raczej tu nikt nie dyskutowal...

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Barbarossa pisze:
Reyki pisze:A ja będe walczył o tą połowe punktów bo ta zasada jest z dupy wzięta a i tak wszyscy niszczą czołgi w całości.

To że ktoś ma syndrom małego ptaszka i boli go fakt odrobinę trudniejszego zdobycia punktów to nie moja wina.
Na ostatnim turnieju grałem na 2 czołgach i totalnie nic nie zrobiły poza dawaniem punktów przeciwnikowi.
w 2 na 4 bitwy czołgi były tylko społowione a jak by nie było tej połowy punktów to może i coś by się ugrało.

Cięcie czołgu było paniczną reakcją na teoretyczne przegięcie czołgów.Ludzie nauczyli się grac przeciw nim i ta zasada jest wielce szkodliwa i niesprawiedliwa dla graczy imperialnych.
Drodzy pieniacze, w szczególności Reyki:

Połowa punktów za czołg nie jest dlatego, że uznaliśmy, iż jest on megaprzegięty a nasze penisy zbyt małe.

Połowa punktów za czołg jest dlatego, że za wszystkie single modele na wielu ranach jest połowa punktów (s 102). Steam Tank ma zasady machiny, ale jest również single modelem. Ponieważ zasada nabijania punktów za maszynę bardzo źle znosi nałożenie na ST (patrz m.in. argument, że jak nie ma załogi pod koniec bitwy, to dostajesz full punktów) to można się więc kłócić w nieskończoność, kiedy dokładnie dostajesz punkty za czołg - czy tylko jak zniszczysz, czy zawsze. Albo rzucać na 4+, jak sugerujesz. My przyjęliśmy rozsądną interpretację, żeby wszystkim się łatwiej grało.

Odwołujemy się do tego, że Steam Tank to niewątpliwie single model walczący samodzielnie, i nie ma załogi w myśl bardzo wyraźnej definicji załogi na str. 84 "A war machine comprises the machine plus a crew, which usually consists of two to four crewmen. The crew are based separately, unlike the model of a chariot or ridden monster" Ze względu na niekorzystną dla imperium zasadę liczenia punktów VP za opuszczone machiny wojenne przyjęliśmy, ze na potrzeby liczenia VP steam tank jest single modelem.

Jeśli to Cię nie przekonuje - przykro mi, nie jesteś jedyny, ale jakąś sensowną interpretację trzeba przyjąć i bez względu na to, jak zagłosuje LS, jakiś bałwan będzie zakładał tematy o rozmiarze naszych narządów rodnych i pienił się w jedną lub drugą stronę.

Dalej: Direwolf nie jest oficjalnym FAQiem GW. Jest to taka sama lista sędziowska jak nasza, tylko że mieści się w USA w stanie Michigan. Ich boss ma mniej więcej takie same kontakty z bossami z GW jak Szaman, poprzez którego też zwracaliśmy się z pytaniami do Alessia. Więc owszem, czasami coś interpretujemy inaczej jako podmioty równorzędne i niepowiązane instytucjonalnie. Co z tego?

Ha, no i wkońcu ktoś bardzo sensownie napisał "co ls miała na myśli". Bardzo Ci Barb dziękuje. Szkoda, że częściej ls nie tłumaczy w taki sposób swoich kontrowersyjnych decyzji.

Tłumaczenie jest sensowne i jak pisałem wcześniej rozumiem, że decyzja o połowie punktów jest jakimś kompromisem (chociaż zawsze troszke inaczej rozumiałem to słowo), ale nadal uważam że przy odrobinie dobrej woli mozna było uściślić to inaczej. Za bardzo wnikacie w opisy zasad (motywy z załogą - w zasadzie nieistotny) zamiast zastanowic się nad konsekwencjami. Dla mnie główna konsekwencją jest to że gracz traci płowe punktów i w zasadzie użyteczność jednostki.
Przydatności LS nigdy nie kwestionowałem więc prosze o niegenralizowanie. Imperium też nie grałem i raczej nie planuje - więc o stronniczośc też prosze nie posądzać.

BTW jak wygląda obecnie sprawa z Warp Lightning Cannonem? To maszyna czy rydwan? Jak jest wystawiany? Czy dostaje sie połowe punktów za niego? Z tego co się orientuje załogi nie posiada.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Post o bardzo podobnej treści, z tym samym cytatem i uzasadnieniem, znajduje się we wcześniejszym temacie na tym forum dotyczącym ST.

Czołg jest maszyną, tylko punkty za społowienie są liczone jak za single model. Przez analogię - to samo dotyczy latarki.

Wreszcie - jak słucham waszego narzekania na to, jaki to czołg jest słaby, ciśnie mi się na usta tylko jedno: wystawiajcie hellsturma.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Barb nie mów im bo przestaną te słabe czołgi wystawiać i imperium stanie sie niepokonane !
Beka na maxa

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Mój chaos z 2 plewnymi czołgami ma problemy, jak zmienią te plewne czolgi na cos innego, to juz wogole lipaaa!:(

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Widzialem juz pare razy jak slevy wbijaly po 2-3 rany czolgom warzywiac je do konca bitwy! Z hellstrumem takie cos byloby niemozliwe. Jedne strzal i odzial w piach :twisted:
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

BTW jak wygląda obecnie sprawa z Warp Lightning Cannonem? To maszyna czy rydwan? Jak jest wystawiany? Czy dostaje sie połowe punktów za niego?
Jest traktowany jako chariot. Wystawia się go, jak chariot. Za wbicie połowy ran, jest połowa punktów - jak w wypadku chariota. Załogę ma taką samą jak chariot - dwóch kolesi doczepionych na stałe do modelu, bez osobnych charakterystyk.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Q. Does the Warp-lightning Cannon count as a war machine or chariot
for things like deployment and Unit Strength.

A. A war machine with three crew.
S. Official Skaven FAQ
;)

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Tomash pisze:
Reyki pisze:Na turniejach których jestem i będę organizatorem nie będzie w regulaminie zapisu o stosowaniu polskich uściśleń itp.
Reyki w Łodzi, Gobos w Poznaniu. Jeszcze ktoś? Chciałbym zrobić listę organizatorów, których turnieje będą co najmniej podejrzane jeśli chodzi o rozstrzyganie kwestii niejasnych. :P
wypraszam sobie.
mimo, ze w nie zawsze zgadzam sie z opinia LS, respektuje uscislenia, bo jestem swiadomy jaki chaos powstalby bez nich.
owszem, nie stronie od krytyki tych rozwiazan - ale wydaje mi sie ze porownywanie mnie do Reykiego jest lekko nie trafione :wink:

jesli chodzi ci o klope TK - nie ma jej w uscisleniach :P :twisted:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Barbarossa pisze:Post o bardzo podobnej treści, z tym samym cytatem i uzasadnieniem, znajduje się we wcześniejszym temacie na tym forum dotyczącym ST.

No i właśnie to jest problem. Nie da się przeczytać wszystkich postów, we wszystkich tematach. Mimo że sprawą ST mocno sie interesowałem to tego posta musiałem przeoczyć.

Fajnie by było gdyby LS w sprawie co bardziej kontrowersyjnych tematów zbierała w jednym miejscu konkretne wytłumaczenia "co, jak i dlaczego". Np w odpowiednim temacie na Zlustrowanym

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Mysle ze jest to bardzo dobry pomysl, wiekszosc nieporozumien bierze sie z tego, ze ludzie nie do konca wiedza na jakiej podstawie LS cos uscislila, a takie wytlumaczenie z gory powstrzyma wiele nieporozumien i klotni na forum. A nawet jesli ktos nie bedzie zgadzac sie do jakiegos uscislenia bedzie mogl sie odniesc konkretnie do wyjasnienia.

Awatar użytkownika
Lipti
Falubaz

Post autor: Lipti »

Podpisuje się pod postem Robaka, wszystkimi kończynami. A tak na marginesie, to w podforum z imperium, Shino zamieścił temat z ST, co może, a co nie ( http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=6861 ), i tam jestjeden z podpunktów:
"6. Aby czołg mógł wykonać piwot w fazie ruchu, musi na początku tej tury wygenerować punkty pary (minimum 1). "
I mam takie pytanie, czy wystarczy wygenerować przynajmniej jeden punkt, czy trzeba go jeszcze wydać na ruch (przynajmniej jeden)[oczywiście, żeby zrobić ten pivot]. Tzn. Jak wygeneruje 2 punkty na strzał z cannona, to moge go wcześniej obrócić, bo z tego co Shino napisał, to można.

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

ja powiem tak jak masz 2 to mozesz pivo i schoot.

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

Tank to niewątpliwie single model
to zaczynamy wałki z szarżami na 360 stopni, heh żartuje w końcu rozsądne wytłumaczenie jak LS by tak wszystko tłumaczyło to by nikt sie nie czepiała

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Ja to rozumiem tak, że jak masz jakiekolwiek punkty pary, to czołg się obraca (np. po to aby mógł mieć w strefie przedniej główne działo). Jeżeli masz 1 punkt pary, to machina wykonuje wszystko co jest konieczne, aby zrobić obrót w miejscu i wypalić za działa parowego.

Zapis o generowaniu punktu pary IMHO ma wyeliminować "walki" w stylu: " nie generuję punktów pary, ale za darmo obrócę sobie czołg tak , aby twój oddział znalazł się w 6" i musiał zdawać terror, albo by szarżował od przodu na czołg i nie będzie miał bonus za bok..."

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Tylko po co komu bonus za szarże w bok czołgu? Przecież on jest umbreakable :P
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Niby tak ale chodzi o to by o mniej przegrywac jak czołg odda.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Sa!nt pisze:Tylko po co komu bonus za szarże w bok czołgu? Przecież on jest umbreakable :P
Żeby z nim nie przegrać?
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ