Codex 7 edycji dla besti?

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Re: Codex 7 edycji dla besti?

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Dębek pisze:Moim zdaniem to jest zajebisty kodeks, problem w tym, ze do dej pory wyszło na tyle dużo przegiętego gówna, że trochę zapomnieliśmy jak powinno to wyglądać. Obok O&G dopiero drugi normalny, fajny, gdzie jednostki nie prześcigają się coraz to lepszymi zasadami specjalnymi.
Bestigory są złe i do dupy, tylko dlatego, że komuś kto pisał zasady np. do blackguardów ktoś powiedział, iż mają być albo ITP albo stubborn albo elite warriors, a on pomylił słowo "albo" ze słowem "i". Potem jeszcze w kosztach punktowych hydry dwójka "zamieniła się" na jedynkę.
Szkoda, że dopiero na etapie bestii koszty dużych monsterów znów zaczęły mieć ręce i nogi.
Zgodzę się, że nie przemyślany jest za bardzo lore of wild (głównie levele czarów i czar nr 6 - WTF !!!), ale szamani mają jeszcze 3 inne grywalne lory, więc nie są do końca skazani na te czary. Poza tym podobnie jak w orkach boli brak warda na 4+ żeby dać go chociaż generałowi.
Reasumując w mojej ocenie, świetna armia, szkoda tylko, ze tak późno bo ten poziom należało konsekwentnie utrzymywać od czasu wydania O&G.
Nie bawilibyśmy się w jakieś BP+R i zycie było by dużo prostrze.
+1
Lazur pisze: Rakso może być ciekawie ale jak wylosujesz dużo gorzej od przeciwnika to jesteś skazany na pożarcie. Inna sprawa, że jest to ucieczka od standardowych rozpisek
Ale to jest zabawa. Wylosuje gorzej to się bardziej napoce i będe miał większą satysfakcję jak wygram lub zremisuje ;) Kwestia podejścia, jak mi się wydaje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

No skoro tak to od razu rzut k20 ile ma liczebnie wynosić dany regiment.
Przykład:
3 Clanratów
1 Gutter Runners
17 Jezzaili
11 Plague Monków
Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

likaon pisze:
A propos Kellego w swym bolgu napisałe że w najbliższej przyszłości ma zamiar napisać booka do Doch,
zmiana armii juz nie wystarczy, trzeba bedzie zmienic system :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

thurion pisze:
likaon pisze:
A propos Kellego w swym bolgu napisałe że w najbliższej przyszłości ma zamiar napisać booka do Doch,
zmiana armii juz nie wystarczy, trzeba bedzie zmienic system :mrgreen:
Dobrze, że u mnie dość dobrze rozwija sie 40 i Warmachine z Hordami :D
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Thurion - to Kelly, więc nie możesz przewidzieć co zrobi z przegiętą armią. Na razie wziął na warsztat średnią armię - ordy, i słabą - bestie, i zmienił je obydwie w kupę. Tworząc nową armię też zrobił wielką kupę. Ale kto wie, co stanie się z demonami? Flesh hound +1A 10 punktów w dół :D
Uerph.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

likaon napisał(a):

Dobrze, że gram już szczurami...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ehh... przesadzacie. Te booki może nie są idealne ale jednak są moim zdaniem lepsze niż VC czy DoCH. Tam trzeba było miec nasrane w bani żeby to stworzyc.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

No to niech jeden człek napisze wszystkie booki i będzie git. Albo niech sie ze sobą konsultują autorzy. Bo narazie to zachowują sie jak banda idiotów.
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Piotr M.
Plankton

Post autor: Piotr M. »

jak by komuś nie sprawiło kłopotu, prosił bym o pede-efka, też chciał bym się dowiedzieć co wymyślili. piotr.m86@wp.pl

Awatar użytkownika
Malin
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Malin »

likaon pisze:A propos Kellego w swym bolgu napisałe że w najbliższej przyszłości ma zamiar napisać booka do Doch, wbrew pogłoskom nie będzie pisał nowych orków i goblinów.
Można prosić o link :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Co ciekawsze, Phill Kell jak pisze podręcziki do czterdziestki to mu całkiem dobre wychodzą. Ok, na początku są trochę przegięte, ale nawet wtedy jakoś da sie z nimi grać. Potem szybko wychodzą wytwor innych i puki co z balansem nie jest najgorzej.

A co do bestji - przejrzałem PDF-a ( ogrinał też kupię, nie sarakć ) i tak na szybko mam następujace spostrzerzenia ( zaznaczam,ze bestiami, ani z bestiami nigdy nie grałem )

Brak marków - dno !

Ambush - całkiem miły. Można wychodzic od pierwsze tury, jest moze troche losowy, ale na pewno na gun-liny moze sporo namieszać.

Primal fury - prawie że eternal hated :wink: . Znacznie wzmacnia betsie, ale moze być troszk e trundy do uzyskania, ze wg. na dosc niską liderkę.

Dary - Tylko 8 :shock: ? Mało, mało, mało, mało.... Z czego ze 3 zupełnie nieprzydatne ( slug skin, shadow-hide, uncany senses ). Za to runa ( monstery, wierzchowce i tp. maja -1 do hita), stubborn, AP czy scaly skin mogą być ciekawe.

Magia - 7 czarów, przyczym nie ma zerowego, tylko mozemy jeden zamienić na właśnie małą popychaczkę ( notabene dość słabą - rusza sie co prawda wszysko w 6", ale tylko k6+1, normalnym ruchem i nie można tym zaszrżować ). Czery to kolejno :

1 - MM z 5k6 (sic!) z siłą 1. Niby nic, ale z tym przedmiotem co pozwale na przerzucanie ran od zaklęć moze zaboleć.

2 - wszystko w 12" zdaje LD, jak nie zda to tyle ran z NASv o ile nie zdało. Woch ma identyczny, tlko, ze działajacy już na jeden cel :roll: .

3 - jeden hero w 12" robi breath attacka z Siła 3 NASv.

4 - bunt zwierząt. Wierzchowce, monstery i tp. atakują swoją jednostkę.

5 - Kijowy zasięg ( 6 cali ), ale za to jeden heros dostaje do końca tej tury +k6 do siły i +k6 do ataków. Doombull z tym - mega masakrator :twisted: . Ciekawe jak działa to na wierzchowca :mrgreen: ?

6 - GW coś ostatnio ma zamiłowanie do mega potężnych czarów. Przywołuje Jabbersyta, giganta lub gorgonę. Działa jak RiP ( choć nim nie jest, bo np. nie można go dispelowac w fazie magii wroga ). Wychodzi na 16+ :lol2: .

Z co ciekawszych (IMO) przedmiotów :

Primeval Club - Nasza siła=LD przeciwnika ( niemodyfikowane !). Za 100 pkt ? Do (_I_).

Stonecrusher mace - +3 do siły, nie jest dwurakiem ! Na Maszyny ( czołg też ) i rydwany ( ciekawe, że Corpse carta też tu wymienili ) - siła 10. 65 pkt

Huntig spear - włócznia, można rzucić na 24 cale ( działa jak bolec ). 50 pkt.

Steel claws - +d3 ataki. Jak na ich ilość rzucimy 6, bijemy bez pancerza. 35 pkt.

Everbleed - za każdą wbitą ranę rzucamy K6. Na 6 kolejna rana, bez żadneg sejwa i rzucamy jeszcze raz. Kolejna 6 i powtarzamy procedurę 8) . Można tak, puki rzucamy 6. 25 pkt.

Blade-blutter armour - na 2+ wyłacza magiczą broń jaka trafiła nosiciela. 50 pkt.

Trollhide - lekki pancerz, regenka, 50 pkt.

Pelt od shadowgave - -1 do trafienia w strzelaniu ( w jedostkę do której nosiciel jest dołączony też ! ), Zaklecia "targetujące" posiadacza lub jego jedostkę mają -2 do casta. 45 pkt.

Blackened plate - 2+ ward na ogniste ataki. Odział ma 4+. 20 pkt. ( tu się imperialni wkurzą :wink: )

Ramhorn helm - Za każdy zdany sejw od pancerza mamy darmowy atak ( niestety z bazową siłą )15 pkt.

Stone of spite - każdy arcane item w 18 calach ( swoje też ! ) eksploduje, zadajac k6 hitów z siłą 4 posiadaczowi. 25 pkt.

Hagtree fethish - wybieramy jeden cel w 24 calach. Wszystkie nieudane zranienia od zaklęć atakujących cel można
powtórzyc.

Jagged dager - każdy zabity model produkuje koste powera.

Beast banner - +1 do siły, 75 pkt.

Rust totem - wszystko w 6 calach ( nasze tez ! ) -1 do pancerza, wszystko w BtB ( wliczając nosicieli ) -2 do pancerza. 50 pkt.

Outrange banner - automatycznie zdajemy testy furii. Darmowy hate, ale nie dostaniemy juz frenzy.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

likaon szczury sa przegiete nawet bez manfreda. a bestie?? bestie nie maja nawet 1 przedmiotu ktory daje im warda!!!(o przepraszam jest jeden przeciw flaming atakom- jest ich teraz tyle...),trudno wyciagnac na nich porzadnego sejva- masz jednego herosa na 1+ i drugiego na 3+ . a co z reszta?? rezta ginie od byle smieci. nasze potwory sa grozne i potezne tylko ze horda skinkow na ich widok sika ze smiechu bo przeciez zaden sejv nie jest im potrzebny

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

bestie nie maja nawet 1 przedmiotu ktory daje im warda!!!(o przepraszam jest jeden przeciw flaming atakom- jest ich teraz tyle...),
A talizman protekcji to co :wink: :wink: :wink: ?
Mad Mike pisze:
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara

fixer
Plankton

Post autor: fixer »

@Infernal Puppet
Przyznałeś się do posiadania PDFa więc ja również bardzo proszę o podesłanie mi go na maila.
vebber1@o2.pl
Będę grał bestiami, jednak chciałbym najpierw sklecić jakąś rozpiskę bo nie wiem co kupić.
Z góry dziękuję!

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

PRzecierz ten stone spite tyo zabójstwo dla magów a pamiętajmy że Dispell scrolle są arcanami też więc dodatkowe k6 hitów. Jak dobrze pójdzie możemy wyeliminować maga, dwóch, lorda dosyć łatwo. Zwłąszcza elfy.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Post autor: Wrubel »

Infernal Puppet pisze:Blackened plate - 2+ ward na ogniste ataki. Odział ma 4+. 20 pkt. ( tu się imperialni wkurzą :wink: )
Nie rozumiem czemu????
Infernal Puppet pisze:
bestie nie maja nawet 1 przedmiotu ktory daje im warda!!!(o przepraszam jest jeden przeciw flaming atakom- jest ich teraz tyle...),
A talizman protekcji to co :wink: :wink: :wink: ?
jest regeneracja.
Murmandamus pisze:PRzecierz ten stone spite tyo zabójstwo dla magów a pamiętajmy że Dispell scrolle są arcanami też więc dodatkowe k6 hitów. Jak dobrze pójdzie możemy wyeliminować maga, dwóch, lorda dosyć łatwo. Zwłąszcza elfy.
One use only - mówi ci to coś????

Awatar użytkownika
beastlord
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Post autor: beastlord »

fixer pisze:@Infernal Puppet
Przyznałeś się do posiadania PDFa więc ja również bardzo proszę o podesłanie mi go na maila.
vebber1@o2.pl
Będę grał bestiami, jednak chciałbym najpierw sklecić jakąś rozpiskę bo nie wiem co kupić.
Z góry dziękuję!
ja również bym ładnie prosił o podesłanie [-o< mail:wolf13@gazeta.pl
Czcij wilka i jego watahe, bo jak nie to wp*****!!!

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

One use only - mówi ci to coś????
I działa na swoich. Przydatny, choc trzeba zadbać by niechcący nie zabić tym swoich magów 8) .
Mad Mike pisze:

Konop
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Konop »

A nie jest tak, że można to po prostu potraktować scrollem? Jeśli tak, to niespecjalny ten Stone of Spite...

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Trzeba umieć uzywać boundspella. To naprawdę dobry przedmiot do rozpy na magii.

pozdro

ODPOWIEDZ