PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Re: PKS - komentarze

Post autor: JaceK »

@ Wojtuś - przeczytaj sobie nasze posty, przeczytaj komentarze.

Dębek pisze:
Dymitr pisze:Jacku, skąd w Tobie tyle złośliwości? nie wiem na podstawie czego twierdzisz, ze jesteśmy za głupi na dwa systemy widzenia. nie wiem tez czy tworzenie zasad PKS daje Komukolwiek mandat na ratowanie graczy od intelektualnej apokalipsy.

I widzę ze pytanie dlaczego tak diametralnie zmieniliscie zdanie to za wiele. Bo rozumiem, ze wcześniejsze Wasze argumenty są juz nie wazne
Właśnie Jacku czemu twierdzisz, że rodzimi gracze są głupi? Dymitr zlituj się... :roll:
Co gorsza ja też jestem głupi, bo napisałem, że sam obawiałbym się takim błędów we własnych bitwach. #-o
Ale cóż - niestrudzony Dymitr na tropie SPISKU!
Ostatnio zmieniony 8 lip 2013, o 17:00 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

ok, nędzne PR-zagrywki juz nam zilustrowales, dzięki. nie wiem dlaczego odbierasz to tak personalnie, nie atakuje nikogo i widzę ze kolejny raz muszę to podkreślić. Kurde, ogar!

przepraszam tez, ze nie jestem bezkrytycznym followersem. Zagralem nawet juz dwie gry na ten format i muszę przyznać, ze jest przyjaźnie to wyglada. czekam na test z krasnalami, moze zmienię zdanie. a moze to tylko kwestia zmiany rozpy?

dajcie sobie na wstrzymanie, pogramy, zobaczymy. Jak bedzie z dupy, zmienicie.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Nie odbierajcie różnicy zdań i dopytywania o szczegóły jako atak na swój "urząd". Wymienialiście korzyści idące za Plosem, później nie chcieliście wprowadzać zamieszania i zostaliście z zaleceniem SLOSa. W sobotę pierwszy test PKSu w Rybniku, Butan będzie na miejscu, więc będzie mógł zobaczyć mniej więcej co z tego wyszło.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

zapytam jeszcze jednak. jaka była różnica w głosowaniu miedzy slos a inny los? i we. kto jak głosował?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

swoją drogą ciekawe jest jak tak malutka nawet władza wpływa na niektórych ludzi :)
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
ismael
Wodzirej

Post autor: ismael »

A może zróbcie ankietę z jakimś dłuższym terminem głosowania (by ludzie na urlopach / wakacjach zdążyli zagłosować), z jednym pytaniem: "Wolisz grać na A)Vlos, B)Slos".
Wynik może być ciekawy, a skoro robicie PKS dla graczy, dla Was też będzie to przydatne, bo dzięki temu macie szansę stworzyć system szerzej akceptowany / lubiany.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Dymitr pisze:zapytam jeszcze jednak. jaka była różnica w głosowaniu miedzy slos a inny los? i we. kto jak głosował?
SLOS
Żadna. To nie było przedmiotem głosowania. Jacek chyba napisał wyraźnie, że złożyłem propozycję, przedstawiłem swoje obawy, które pozostali członkowie przyjęli jako uzasadnione.
BTW odpowiedzi, które udzielamy na każde konkretne pytanie chociaż trochę Cię interesują, czy tylko pytasz aby pytać?

We: 3:2.
Ja, kudeł i butan +100 -100
Młody +200 -200
Jacek +200
Powyższe głosowanie z uwagi na sporą rozbieżnosc nie było wiążące. Dyskutowaliśmy dalej. Doszliśmy do przekonania, że lepiej zacząć z niższego pułapu bo zawsze lepiej dodawać niż odejmować. Vide post Jacka.

Masz jeszcze jakieś pytania?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

@ismael
Tylko po co? Jak chcesz zorganizować turniej PKS z Vlosem to kto ci broni? Slos jest rekomendowany co nie znaczy że obowiązkowy. Jak się okaże że organizatorzy turniejów dużo częściej będą robić turnieje z Vlosem niż Slosem to na pewno twórcy PKS to zauważą i zmienią.
Zresztą glosowanie musialoby być na LL a patrząc na wcześniejsze glosowania na LL w sprawie PKS kolejne bylyby dość kontrowersyjne (delikatnie mówiąc), szczególnie że narzucałyby zmiane wbrew temu co ustalili twórcy PKS. IMO nie ma takiej opcji.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Chyba potrzeba wam odrobiny luzu.

Najpierw po jękach graczy WE utajniliście prace, teraz reagujecie na Dymitra w sposób przesadzony argumentując ad absurdum i porównując Do Przesympatycznego Pana Antoniego, który - mimo tego że ostatnio z przygnębieniem przyjął informacje ze oddał Tuskowi pierwsze miejsce w sondażu pt. "Polityk któremu najmniej ufają Polacy" - nie jest darzony specjalnym szacunkiem w gronie odbiorców forum ; )

A to, że PKS zostanie przyjęty na lokalach tak jak na masterach, a na masterach zapewne tak jak zalecicie, jest oczywiste, więc nie ma co się zasłaniać "organizator wybierze sobie LoS". Mimo wszystko jako skład optujecie za SLoSem, ok rozumiem argumenty, jednak są glosy które chciałby od was deklaracje "PLoS jest spoko grajmy na niego" - i chyba mogą tego typu kwestie poruszyć na forum nie zasługując na miano tropicieli spisków?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

W PKS proponowanym systemem jest SLOS. Dwa obowiązujące systemy widoczności nie są zjawiskiem pożądanym.
Tyle z mojej strony.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

tak, interesują mnie. Inaczej bym ich nie zadawał

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

@ Qc
OK.
Ja się za niczym nie zasłaniam. Byłem za SLoS.
Wyjaśniłem dlaczego i zrobiłem to szczerze i otwarcie.
Nie wiem co mam więcej dodać, ale wciąż temat jest drążony przez tę samą osobę z uporem godnym lepszej sprawy i z sugestiami, jakoby forum PKS kryło jakąś wielką tajemnicę.

Wyjaśniam merytorycznie co i jak. I co dostaję w zamian?
Manipulację moją wypowiedzią i sugerowanie, że mam wszystkich za idiotów.
To nie jest fair, zwyczajnie.
Nie mam ochoty na takie rozmowy.

Chętnie i bez złych emocji odpowiem na każde pytanie co do naszych decyzji.
Nie będę odpowiadał w kwestii głosowań i podziału głosów, bo nie ma to moim zdaniem żadnego znaczenia.
I nie, nie wstydzę się swoich głosów. Tak, byłem za SLosem, tak, głosowałem za większymi punktami dla WE. Itd.
Tylko, że to nie ma znaczenia.
Podsumowanie jest głosem nas wszystkich. Głosem, wspólnie wypracowanej decyzji. Rozmów, argumentów, przekonywania się.
Nie oświadczaliśmy sobie: ja to, ty tamto, głosujmy. Rozmawialiśmy. Wiele z tych rozmów zmieniało nasze poglądy.
I nie mówię o kompromisie typu 3:2 (generalnie prawie nie było takich skrajnych sytuacji).

Wracając do LoS i merytorycznych pytań.
- wybraliśmy Slos dla prostoty i przejrzystości. Nie dlatego, że jest wybitnie lepszy (nie jest też moim zdaniem gorszy od innych systemów), ale dlatego, że naszym zdaniem niedobrze jest ciągle tak kluczowe elementy gry zmieniać.
Dobrym przykładem jest samo ETC, które zmieniało swoje zasady w ciągu pół roku wielokrotnie. Jednocześnie wiele osób to denerwowało, bo co miesiąc musiało zmieniać rozpiski i taktyki.
Będą tacy, którzy to lubią i tacy, dla których to kłopot.
PKS nie jest tylko dla jednej grupy - jest dla wszystkich.
Stąd wybór prostoty.

- póki co widzę dosłownie raptem kilka osób, które nalegają na VLoS.
Ofensy będą chciały VLoSa, defensy SLoSa. To nie jest wybór po merytoryce, tylko po własnych korzyściach.
Takie motywacje nie pomagają.

Czy są jeszcze jakieś pytania dotyczące wyboru LoS do PKS?
Jeżeli tak, proszę o nie.

Z drugiej strony cieszy mnie, że reszta zasad jest tak powszechnie i dobrze przyjęta.
Generalnie liczę teraz na feedback turniejowy, bo on da konkrety, które pozwolą nam na analizę i ew. zmiany.
Ostatnio zmieniony 8 lip 2013, o 20:09 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Jacku po każdym zdaniu nie musisz walić w enter....
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Gokish pisze:Jacku po każdym zdaniu nie musisz walić w enter....
Mi się tak lepiej czyta. Lepiej niż wielkie i ciągłe bloki tekstu.
Obrazek

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

RedScorpion pisze:Mieliście bardzo słuszne założenie, żeby zdopingować graczy do wyboru innych domen niż death. Tymczasem w chadecji domenę Hashuta potraktowaliście prawie tak samo. Zauważyłem oczywiście, że teraz ma limit 5 kości na czar. Jednak wsadzając ją w jedno ograniczenie z death do -100 punktów na rozpiskę, wykluczacie ją zupełnie moim zdaniem.
Hashut może wziąć tylko lord a death ciągle można wziąć na dwóch małych magach. Moim zkromnym zdaniem wykasowanie hashuta z ograniczenia do -100 punktów mogłoby zdecydowanie zwiększyć jego atrakcyjność.
Nie wiem czy uciekło, ale moim zdaniem powyższa sprawa jest jeszcze warta zastanowienia.

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

Myślę, że za VLoS-em, jest jednak znacznie więcej niż kilka osób. Mi osobiście bardzo się spodobała idea PLoSa, którą niestety porzuciliście. A argument z prostotą i przyzwyczajaniem się jest trochę słaby moim zdaniem, bo jeśli PKS z VLoSem stanie się tak popularny jak Euro, to i nie będzie konfliktów i pomyłek w tym elemencie gry.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

JaceK pisze:
Gokish pisze:Jacku po każdym zdaniu nie musisz walić w enter....
Mi się tak lepiej czyta. Lepiej niż wielkie i ciągłe bloki tekstu.
+1

Jak Cię uraziłem osobiście, to przepraszam. nie miałem takiego celu.

Wiesz skąd wzięły się takie dyskusje? To pokłosie zamknięcia forum. To był błąd (IMHO)i teraz pewne zaskakujące tematy budzą kontrowersje.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Jacek. Zjedz Snickersa.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

RedScorpion pisze:
RedScorpion pisze:Mieliście bardzo słuszne założenie, żeby zdopingować graczy do wyboru innych domen niż death. Tymczasem w chadecji domenę Hashuta potraktowaliście prawie tak samo. Zauważyłem oczywiście, że teraz ma limit 5 kości na czar. Jednak wsadzając ją w jedno ograniczenie z death do -100 punktów na rozpiskę, wykluczacie ją zupełnie moim zdaniem.
Hashut może wziąć tylko lord a death ciągle można wziąć na dwóch małych magach. Moim zkromnym zdaniem wykasowanie hashuta z ograniczenia do -100 punktów mogłoby zdecydowanie zwiększyć jego atrakcyjność.
Nie wiem czy uciekło, ale moim zdaniem powyższa sprawa jest jeszcze warta zastanowienia.
Nie uciekło. Będę o tym pamiętał przy następnej iteracji zasad.
Obrazek

ODPOWIEDZ