Poradnik poczatkujacego lizaka

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Re: Poradnik poczatkujacego lizaka

Post autor: lwieserce85 »

bedziesz okoniu na dmp w łomiankach?chetnie z toba pogadam na zywo
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

lwieserce85 pisze:bedziesz okoniu na dmp w łomiankach?chetnie z toba pogadam na zywo
Nie sądzę, nie posiadam pomalowanych wszystkich interesujących mnie modeli lizaków na satysfakcjonujący poziom (lwia część nie jest w ogóle maźnięta :wink: ).
Ponadto zacząłem od niedawna także kompletować tomb kingi i teraz wewnętrzna rozterka - co malować? Tempo mam niestety ślamazarne. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

macie pomysł na leśne elfy?
ja wymyśliłem wodza skinkow na terradone z tarcza ptolosa....
chłopak bije całkiem ciekawie. w szarzy powinno zejść 4 elfy do tego jest nie wrażliwy na strzelanie tylko martwi mnie jego niska wytrzymałość i AS....
jak wy radzicie sobie z ta tchórzliwa armia leśnych pajacy:-)?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Wymysliles :) Jedna salwa wayow, albo dwie tury strzelania snajperow :)

Paring ciezki. Skinki i ripery gina momentalnie.
Przydaje sie slann z fireballem soul quenchem i flamsami.

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

lwieserce85 pisze:macie pomysł na leśne elfy?
Slann loremaster high magic, dodatkowe channelingi ze staffem, reroll nieudanego dispella oraz skink scroll caddy/przedłużenie zasięgu Slanna na mm/dd (chować priesta przed snajperami).
Ponadto: 2 unity salamander (po 2-3 sztuki each), standardowi kowboje na cold one'sach i screenowanie wszystkiego skinkami.
Z magii siekasz po elfach soul quenchem, tempestem, flamsami. Uzdrawiasz rannych. Combujesz walk between the worlds z salkami. Wymieniasz coś na fireballa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Skinki i salki nie dozyja - uwierzcie na slowo, gralem z Dydem ostatnia bitwe na MB i naprawde ta armia od strzelania znika w sekunde. Oprocz strzelania sa jeszcze wildzi, ktorzy sa chorym unitem.

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Ziemko pisze:Skinki i salki nie dozyja - uwierzcie na slowo, gralem z Dydem ostatnia bitwe na MB i naprawde ta armia od strzelania znika w sekunde. Oprocz strzelania sa jeszcze wildzi, ktorzy sa chorym unitem.
Rzut na rozpoczęcie jest kluczowy.

Spam skinków służyłby głównie jako żywe tarcze do ochrony salek i kowbojów przed ostrzałem. Jeżeli skinki coś ustrzelą to fajnie, jak nie, to trudno. Salamandry z małym eterycznym ruchem z 2 kostek przestają już być ociężałe i mogą strzelać po przebyciu 16 cali. Natomiast kowboje radzą sobie dużo lepiej w tym paringu niż rippery.
Moim zdaniem pociski powinny w pierwszej kolejności przetrzebić wildów, a tempest/flamsy waywatchersów.

@Ziemko Czym dokładnie grałeś na MB?
Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

A jak przeciwnik ma strzaly trafiajace na 3 plus to i salamandry sie nie uchronia....puszczac weterana samego tez slabo bo luki maja s 4 i ap wiec jak dostanie 20 strzalow na 3 plus to i reroll as nie pomoze....zreszta skubancy sa mobilni,wiec weteran ze swoim 7 mv guciu zrobi.....musze przetestowac tego skinka z tarcza ptolosa na gwaltoptaku....
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Kowboje gina od wayow NO AS.

Gralem:

Slann na wypasie na higu, 2xkowboje, 1xpriest, 4x10skinki, 28xsaurusow, 25xTG, 3x4 rippery

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Łuki mają już tylko S3, nie dajcie się wałować :wink:

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Stan pisze:Łuki mają już tylko S3, nie dajcie się wałować :wink:
Dokładnie - straciły zasadę dającą im S4 na krótki zasięg i brak kar za strzał po ruchu.

Spam skinków w core do coverowania salek i veteranów to dobry wybór.

Scar-veterani są ranieni na 6+, a salki na 5+. Jak coś nie spadnie, to można spróbować uzdrowić. Dodatkowo salki mają handlersów absorbujących rany na 5+, a scar-veterani mogą mieć wardy na 4+/5+. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Ile wystawisz skinkow do skrinowania? 4xskirmish masz na euro.
Po pierwszej turze strzelania Dyda zostalo mi: 5 z jednego oddzialu i 1 z drugiego. 2xanihilowane.

Zdjal 34 modele w jedna ture - pierwsza ture.

Mi sie nowe lizaki wydawaly dobrym paringiem na nowe WE, ale nic bardziej mylnego.
Jedynie rozpa Crusa dalaby rade z WE na luzie tak mi sie wydaje.

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Na ograniczenia euro dobre wydaje mi się wystawienie w core mniej więcej 4x15 skinków skirmisherów javelin&shield oraz 2xkohorty 20 skinków z muzykami.

Jak zauważyłeś, niestety bardzo ważny jest rzut na rozpoczęcie.. i na to się nic nie poradzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

15tkami ciezko sie manewruje poza tym kosztuje taka 15tka 105 pktow - sporo.

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Po prostu w przybliżeniu podałem moim zdaniem dosyć dobry sposób na zapełnienie core units na formacie euro dla osób chcących zrezygnować z saurus warriorsów. :wink:
W gruncie rzeczy wyszło mi 640 pkt, więc można pokusić się o odchudzenie skirmishów o parę skinków i opcjonalnie dodać sztandary na kohorty.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Lepiej by bylo wystawiac dodatkowe z 2x10 kohorty z muzykami zamiast tych 15tek robic 10tki.

4x10 skirmish
2x10kohorta z muzykiem
2x20 z muzykiem

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Ale strzaly trafiajace na 3 z ap elfy wciaz maja zgadza sie? Kurcze,granie bez zaurusow na dwoch kohortach.. this is madnes:) tylko troszke brak oddzialow do bicia.....coz.planuje w czwartek przeprowadzic pare testow przeciw we....puszcze weteranow samopas..gwaltoptaszki.chef na gwaltoptaku z tarcza ptolosa.ciekawe co doleci do elfow...a co powiecie na sygnaturki na slanie?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Ziemko pisze:Lepiej by bylo wystawiac dodatkowe z 2x10 kohorty z muzykami zamiast tych 15tek robic 10tki.

4x10 skirmish
2x10kohorta z muzykiem
2x20 z muzykiem
To już zależy co kto zamierza mieć w rozpisce - jeżeli w planach jest więcej salamander + terradony, to te 2 małe kohorty blokują na euro dodatkowe sloty, ale pomysł dobry.
lwieserce85 pisze:Ale strzaly trafiajace na 3 z ap elfy wciaz maja zgadza sie? Kurcze,granie bez zaurusow na dwoch kohortach.. this is madnes:) tylko troszke brak oddzialow do bicia.....coz.planuje w czwartek przeprowadzic pare testow przeciw we....puszcze weteranow samopas..gwaltoptaszki.chef na gwaltoptaku z tarcza ptolosa.ciekawe co doleci do elfow...a co powiecie na sygnaturki na slanie?
Strzały trafiające bez jakichkolwiek kar wood elfy dostały dopiero w nowym AB i płacą za nie dodatkowe pkt (jak zresztą za każde magiczne strzałki).

Przy skinkowym spamie w celu zapełnienia core unitsów wcale nie musi brakować oddziałów do bicia się, od tego są kowboje i special units. Przy czym wcale nie twierdzę, że saurus warriors są słabi, tylko zwyczajnie jak padło pytanie o dobór jednostek pod wood elfy to sądzę, że nie są najlepszym wyborem.

W zależności od kształtu rozpiski sygnaturki na Slannie też mogą być, aczkolwiek loremaster high magic wydaje mi się uniwersalniejszy (przynajmniej przy mojej koncepcji z salkami :P).
Obrazek

Dreef
Falubaz

Post autor: Dreef »

Mam takie pytanko, w boxie riper/terki, co wspolnego maja wierzchowce? Tulow? Czy cos jeszcze?
Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Dreef pisze:Mam takie pytanko, w boxie riper/terki, co wspolnego maja wierzchowce? Tulow? Czy cos jeszcze?
Wspólny jest tułów + skrzydła. Różne masz główki, nogi, ogony i "szpony" przy skrzydłach.
Obrazek

ODPOWIEDZ