Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Chodzi zapewne o to czy można bolce w lesie wystawiać 

Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
I love this game...

Jak najbardziej, o ile tylko bolec nie wystaje poza strefę rozstawieniaa ja mieć pytanie.. czy mozna wystawic np bolca 2 cale w lesie jeśli mamy drzewa w naszej strefie?

Eee, tam. LD 10 też się przydajeElfi Lord jest tylko po to zeby moc wykupic SD to on jest killerem a gora daje mu tylko warda na 5+

A na poważnie, to ja daje mu foe bane i na demony jest jak znalazł. Jedyny minus, że ma wtedy AS na 3+, zamiast na 2+. Do tego GoC i mamy pewność, że nie ucieknie od pechowego combatu.
Które zostaną zdispelowane, kiedy wystawisz się na 4 działazawsze masz Shield of Saphery
lub Celestial Shield

Witam gorąco! 
Mam pytanie co do pieszego mage'a na kamyczkach, albo elementalach. Taki base sprawia, że figurka staje się wyższa. Co w takim razie z dzieje się z LoSem? Mag wystaje nad inne jednostki i zastanawiam się jak taką figurkę się traktuje.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Życzę wszystkim forumowiczom wesołych, radosnych i spokojnych Świąt.

Mam pytanie co do pieszego mage'a na kamyczkach, albo elementalach. Taki base sprawia, że figurka staje się wyższa. Co w takim razie z dzieje się z LoSem? Mag wystaje nad inne jednostki i zastanawiam się jak taką figurkę się traktuje.

Rodzaj podstawki czy figurki nie ma żadnego wpływu na LoS i to, czy jednostka jest zwykłym modelem, czy large targetem. Możesz umieścić maga nawet na plastikowej rurce jak pegaza, a i tak on nie widzi przez inne jednostki.Terthin pisze:Witam gorąco!
Wesołych świąt 
a tak w temacie:
kto ci pozwoli rzucić warda na smoka?
ja raz grałem na 3990 pkt. i wystawiłem SD + Arcy z BoH - LoH
przeciwnik bloodka i chaos lorda oraz masakryczną armie
wygrałem dzięki 3 rzeczom :
BSB na igle z Revem który ostro kosił i blokował marsze
21SE którzy wytrzymali frontalny atak knightów z lordem
rzucie "3" na tabeli czarów dla Arcy i w 3 turze super ifce: "6,6,5,6"
na smoka co pozwoliło wyjść bez strat w walce z bloodkiem smokowi i w końcu jego zabicie

a tak w temacie:
kto ci pozwoli rzucić warda na smoka?
ja raz grałem na 3990 pkt. i wystawiłem SD + Arcy z BoH - LoH
przeciwnik bloodka i chaos lorda oraz masakryczną armie
wygrałem dzięki 3 rzeczom :
BSB na igle z Revem który ostro kosił i blokował marsze
21SE którzy wytrzymali frontalny atak knightów z lordem
rzucie "3" na tabeli czarów dla Arcy i w 3 turze super ifce: "6,6,5,6"

dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą
joł cos mi na jesdnej bitwie dało do myślenia...
F - jednostka z frenzy
O - orzeł
\ - kierunek ucieczki orła
oto sytuacja:
.......F.............
..................F.....
............O...........
..............\........
................\........
..................\....
Uciekam od F na górze
I teraz pytanie czy obie jednostki F muszą biec w stronę w którą zadeklarowały szarżę?
czy lecą w kierunku miejsca gdzie wylondował orzeł po swoim rzuci ucieczki?
F - jednostka z frenzy
O - orzeł
\ - kierunek ucieczki orła
oto sytuacja:
.......F.............
..................F.....
............O...........
..............\........
................\........
..................\....
Uciekam od F na górze
I teraz pytanie czy obie jednostki F muszą biec w stronę w którą zadeklarowały szarżę?
czy lecą w kierunku miejsca gdzie wylondował orzeł po swoim rzuci ucieczki?
Nie. Kierunek ucieczki wyznaczasz od jednostki o najwyższym US. Wykonujesz ruch ucieczki, a następnie sprawdzasz, czy któraś z jednostek szarżujących ma zasięg do orła. Jeśli ma, niszczy go i wykonuje pełen ruch w stronę złapanego orła. Jeśli nie ma, pali szarże w kierunku nowej pozycji orła.Ogołem nieudana szarża wykonywana jest w kierunku do miejsca gdzie pierwotnie stała jednostka uciekająca, wiec tam podchodzą(a nie tam gdzie orzełek wylądował już po ucieczce).
zara.. a jak 1 jednostka (frenzy) stoi przedemną a druga (frenzy) z boku.. ta od przodu ma większy US więc uciekam od niej..
obie zadeklarowały szarżę...
ta pierwsza pali bo ma za daleko..
a co z tą drugą co stała z boku jeżeli jest to np rydwan i ma zasięg?... pomimo tego że zadeklarował szarżę na wprost może obrócić się i zjeść uciekającego w jego nowej pozycji?
a co z tą drugą co stała z boku jeżeli jest to np rydwan i ma zasięg?... pomimo tego że zadeklarował szarżę na wprost może obrócić się i zjeść uciekającego w jego nowej pozycji?
TakProch pisze:zara.. a jak 1 jednostka (frenzy) stoi przedemną a druga (frenzy) z boku.. ta od przodu ma większy US więc uciekam od niej..
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!
Może być nawet sytuacja, że przy pierwszej deklaracji (1 oddziałem) mówisz stoję a jak przeciwnik deklaruje kolejną szarżę (2 oddziałem) na tę Twoją jednostkę mówisz uciekam (uściślenia sędziowskie).
I love this game...
I love this game...

No tak, na szarżę jednostek z freenzy też można zadeklarować normalne reakcje.
Czyli uściślenie tyczy się tylko tych "dziwnych szarż" (freenzy, ruch polegający na rzucie kostką) a nie normalnych?? Bo w takim wypadku coś mi się pokiełbasiło. Wydawało mi się, że można zmienić decyzję, po deklaracji kolejnej. Tzn najpierw i tak są szarże a później deklaracje, ale jak to w życiu, komuś się umyśli a jeszcze tym wjade, imo wtedy my powinniśmy mieć prawo zmiany decyzji.
Czyli uściślenie tyczy się tylko tych "dziwnych szarż" (freenzy, ruch polegający na rzucie kostką) a nie normalnych?? Bo w takim wypadku coś mi się pokiełbasiło. Wydawało mi się, że można zmienić decyzję, po deklaracji kolejnej. Tzn najpierw i tak są szarże a później deklaracje, ale jak to w życiu, komuś się umyśli a jeszcze tym wjade, imo wtedy my powinniśmy mieć prawo zmiany decyzji.
I love this game...
I love this game...

jeśli już mowa o szrżach frenzy, to jak jest jesli jednostka z frenzy ma banner +d6 do szarży???
po deklaracji rzuca kostką dodaje do ruchu szarży i sprawdza zasięg, czy sztandar taki nie ma wtedy zastosowania??
po deklaracji rzuca kostką dodaje do ruchu szarży i sprawdza zasięg, czy sztandar taki nie ma wtedy zastosowania??

https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!