Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok
Wbrew pozorom to może mieć znaczenie ze względu np. na takie cuda jak...
The Light Of Death
[tadamtadam złowieszcza muzyka]
W 7ed skirmish widział 360st, to nie było problemu, jednak w ósmej już nie jest tak prosto.
Zresztą nawet jakby ustalić w którą stronę patrzy to i tak byłby problem, bo ma okrągłą podstawkę i jego arc jest dyskusyjny.
The Light Of Death
[tadamtadam złowieszcza muzyka]
W 7ed skirmish widział 360st, to nie było problemu, jednak w ósmej już nie jest tak prosto.
Zresztą nawet jakby ustalić w którą stronę patrzy to i tak byłby problem, bo ma okrągłą podstawkę i jego arc jest dyskusyjny.
No ale 8ed definiuje LoS jako coś pociągniętego od oczu modelu, front arc w to nie wciągając. Więc fanatyk patrzy tam gdzie patrzy... Ewentualnie można się spierać, że te oczy modelu to takie "fluffowe pierdzenie" i model może "kręcić głową". Wtedy ma 360 ale to już trochę dopisywanie do zasady.
Maciek
Maciek
Ciekawe zapytanie...
A moze nie widzi wcale? ...kreci sie w okol wlasnej osi zbyt szybko by okreslic w ktora strone aktualnie patrzy
A tak na serio to nie wiem... tez chetnie poznam odpowiedz na ta zagadke.
No dobra... a jak jest w w40k? ...tam wszystko ma okragłe podstawki... wiec?
A moze nie widzi wcale? ...kreci sie w okol wlasnej osi zbyt szybko by okreslic w ktora strone aktualnie patrzy
A tak na serio to nie wiem... tez chetnie poznam odpowiedz na ta zagadke.
No dobra... a jak jest w w40k? ...tam wszystko ma okragłe podstawki... wiec?
To najlepiej zrobić im oczy zamknięte, right?mlepkows pisze:No ale 8ed definiuje LoS jako coś pociągniętego od oczu modelu, front arc w to nie wciągając. Więc fanatyk patrzy tam gdzie patrzy... Ewentualnie można się spierać, że te oczy modelu to takie "fluffowe pierdzenie" i model może "kręcić głową". Wtedy ma 360 ale to już trochę dopisywanie do zasady.
Maciek
Los, owszem, do oczu, ale tylko w ramach 90stopni front arca, który w przypadku okrągłej podstawki ciężko wyznaczyć - to miałem na myśli.
Albo patrzy tam gdzie ma aktualnie zwrocona morde - mierzcie 90* od nochala
no to nie jest głupi pomyslJasif pisze:Wystarczy prze-kleić fanatyków na kwadratowe podstawki
IMO widzi 360 stopni. Czyli normalnie dostaje ze wszystkich kaszkietów i innych takich. Można wręcz (trochę naciąganie) uznać, że cały brzeg okrąglej podstawki fanatyka, jest jego front arcem.
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
No nie, żadna jednostka w WFB nie widzi już 360st, dlaczego fanatyk miałby być wyjątkiem?nindza77 pisze:IMO widzi 360 stopni. Czyli normalnie dostaje ze wszystkich kaszkietów i innych takich. Można wręcz (trochę naciąganie) uznać, że cały brzeg okrąglej podstawki fanatyka, jest jego front arcem.
Bo nie da się jednoznacznie określić jego pola widzenia.
Innym rozwiązaniem, które jako tako działa, jest interpretacja frontu podstawki poprzez kierunek, w którym ostatnio ruszał się fanatyk.
Innym rozwiązaniem, które jako tako działa, jest interpretacja frontu podstawki poprzez kierunek, w którym ostatnio ruszał się fanatyk.
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).
- gerald_tarrant
- Masakrator
imo pomysł rozwiązuje sprawęJasif pisze:Wystarczy prze-kleić fanatyków na kwadratowe podstawki
a w jaki sposób chcesz popchnąć fanatyka?
pytam bo nie wiem, model fanatyka podlega pod Waagh?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Za dużo zabawy zwłaszcza jak jest więcej fanatyków. A poza tym każdy rzut scatterką to jest dobry moment do wałowania i kłótniMac pisze:A co powiecie na rzucanie za każdym razem Scatter Dice, gdy potrzebna jest ocena w którą stronę patrzy fanatyk (właśnie na potrzeby np. Light of Death itp.)?
Jestem za kwadratowymi podstawkami.
Czar z małego łaaa i waagh z dużego bujają fanatyków.misha pisze:a w jaki sposób chcesz popchnąć fanatyka?
ciekawe jak zapamiętasz kierunek przy 9 fanatykach.Waldi pisze:A może po prostu niech patrzy w stronę, w którą się poruszył? Analogicznie do modeli z zasadą "random movement".
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
tylko czy będzie to akceptowalne na turniejach? Bo z tym to nie ma problemu zamalować 1/4 bocznej ścianki podstawki.kudłaty pisze:To namaluj na podstawce kąt 90 stopni i po problemie.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek