Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Quaki »

Jeśli chodzi o batalion to zwykli warriorzy z dwurakami na pewno też ci się przydadzą. Gdzieś na bugmanie był fajny opis jak zrobić konwersję toporów na młoty ale właśnie robiłem reinstalkę systemu i nie pamiętam hasła :mrgreen: to może ci znajdę później.
Rangersi z kuszami to generalnie bardzo fajna i użyteczna jednostka ale raczej w małej liczbie (sam używam 10-14), bo wychodzą drogo a dosyć łatwo ich stracić. Zależy też od kompozycji reszty armii (kowadło pozwala namieszać nimi znacznie bardziej) no i oczywiście od ogrania - początkujący zapewne nie wykorzysta wszystkich możliwości jakie dają ale kiedyś się trzeba na nich grać nauczyć, więc polecam spróbować :)

GromTG
Pseudoklimaciarz

Post autor: GromTG »

Dzięki za odpowiedź. Ogólnie jeśli będę kupował to dwa bataliony co da mi (wg opisu zawartości):
30 wojów z dwurakami
30 długobrodych/młociarzy
16 kuszników
20 rangersów (tu właśnie zastanawiałem się nad kuszami)

EDIT
To jeszcze jedno pytanie:
Zauważyłem, że w rozpach nikt nie używa mistrza inżyniera za to często dołączani są "mali" inżynierowie do maszyn. Czyżby mistrz był nieopłacalny? Co prawda jest droższy niż 3-4 inżywnierów i daje bonus tylko jednej maszynie na turę ale za to jest on większy. No i zawsze można go wykorzystać do obrony maszyn przed śmieciem.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

szybkie pytanie odnosnie Flakkson's Rune of Seeking (ta na bolce).
"each rune adds +1 to the bolt thrower's to hit rolls (...)"

czy chodzi o kazda rune?
np: bolec z inzynierem z ta runka i +2 do S trafia na ile (oczywiscie w latacza)
4 na daleki +1 z flakssona i +2 za kolejne runy?

czy chodzi tu o multiplikacje runy flakksona?
i by trafiac latacza na 2+ (na daleki) bym musial miec dwie takie a pozostale runy nie maja wplywu na trafianie.

--- edit ---
@GromTG
mali inzynierowie zwiekszaja maszynie tez W o 1.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Morsereg pisze:szybkie pytanie odnosnie Flakkson's Rune of Seeking (ta na bolce).
"each rune adds +1 to the bolt thrower's to hit rolls (...)"
Chodzi o multiplikacje

@GromTG,
Mistrz inżynier jest bardzo dobry (ofc nie do każdej rozpy i stylu gry pasuje). Ja zawsze go wystawiam, świetnie się sprawdza pomiędzy dwoma klopami i uzbrojony w GW.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Przy wystawieniu dwóch klop i dwóch organek (które okopuję za free :) ) opłaca się nawet dwóch wystawić (po jednym dla klopy. Do tego można po bolczyku dostawić co by się ich zdolność nie marnowała. No i ostatnio jak doczytałem, ze mogą strzelać z własnej broni, nawet jak dają bonus maszynie, to strzelby musem u nich :)

GromTG
Pseudoklimaciarz

Post autor: GromTG »

Dzięki za odpowiedzi. Właśnie zastanawiałem się nad dopakowaniem go runą kamienia i daniem mu dwuraka.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

GromTG pisze:Właśnie zastanawiałem się nad dopakowaniem go runą kamienia i daniem mu dwuraka.
Myśli twe podążają w dobrym kierunku :]

Awatar użytkownika
Felu
Mudżahedin

Post autor: Felu »

Witam, szybkie pytanko. Czy Dwarfy dostają w tej edycji +2 kostki dispela od armii? Wiem, że dostają +2 do wyniku dispela i tyle. Nie mogę tego znaleźć w army booku natomiast coś takiego mi się wyświetla w army builderze. Z tego co pamiętam tak było w poprzednich edycjach, jak to wygląda teraz?

Awatar użytkownika
Dulltran
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulltran »

Tak jak sam napisałeś - dwarfy mają +2 do wyniku dispellowania, o ile nie mają magów wśród sojuszników. Natomiast +2 kostek dispella za free na start już nie mają.
Obrazek

Awatar użytkownika
Felu
Mudżahedin

Post autor: Felu »

Dzięki za odp, ten AB robi ze mnie idiotę ;/

Awatar użytkownika
Raamiel
Wodzirej

Post autor: Raamiel »

2 kostki maja za RuneLorda i 1 kostkę za Runesmitha...

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Jeszce ewentualnie 1 kostka za kowadło i 1 z MRoBalance.
Jeśli chodzi o same bonusy do dispella, to prócz +2 "armijnego", można jeszcze uzyskać +2 za MRoValaya albo +1 za MRoSpellbinding. Za te punkty niestety nieopłacalne.

A ArmyBuilder jest naprawdę użytecznym programem ale niestety nie pozbawionym wad (choćby dość powszechny błąd z zasięgiem MRoGrungni) i znajomości własnego armybooka nie zastąpi! ;)

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

A jaki jest rzeczywisty zasięg MR of Grungni?
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Chodzi o to że mierzy się od sztandaru a nie całego oddziału jak napisane masz w AB - osobiście widziałem 2 razy że ktoś na tym wałował (podobno nieświadomie bo tak jest na opisie runy w rozpie).

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

stary wał w robieniu oddziału w kreskę i masz zasięg na pół mapy :P
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

lormak
Pseudoklimaciarz

Post autor: lormak »

Witam,
Mam mega noobskie pytanie bo już zgłupiałem od ludzkiej pomysłowości. Jak to jest przy strzelaniu z katapulty ? Przez swoje własne jednostki lub jednostki sprzymierzone widzę ? Mogę korzystać z pola widzenia własnych jednostek ?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

lormak pisze: Przez swoje własne jednostki lub jednostki sprzymierzone widzę ?
nie, chyba że są to harcownicy (można też strzelać indirectem, wtedy nie musisz widzieć celu)
lormak pisze:Mogę korzystać z pola widzenia własnych jednostek ?
nie, wyjątkiem jest skaveński moździerz

Zasady strzelania z katapulty są dość jasno opisane w rulebooku.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

nie- maszyny mają wielkość 1 tak jak każda twoja jednostka.
widzisz natomiast wszystko jeśli będziesz na górce, cel jest na górce, każdą jednostkę o wysokości 2 lub więcej( kawa, moustrus{beast, cavalery, infantry}, monstery, riden monstery, large targety.
Z klop pomimo tego możesz strzelać masz 2/3 szans na hita z przeżutem*1/2 na wynik 2 4 i praktycznie masz hit (misfajer niwelujesz, a odejmujesz BS)więc wychodzi 1/3 na hit z indajrekta+ jak strzelasz do klocka to możesz jeszcze zwiększyć szanse trafienia.
Z armaty, bolca, organek, flame canona nie strzelisz jak nie widzisz.
Polecam przeczytac rulebooka.

lormak
Pseudoklimaciarz

Post autor: lormak »

Ok dzięki wielkie za odpowiedź, a powiedzcie mi jeszcze tylko czy jeśli widzę tylko "skrawek" oddziału to mogę szablon umieścić na środku ? Bo nie znalazłem tego w rulebooku. Dzięki z góry za odpowiedź

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Możesz, ale wtedy będzie indirect, bo to jest już poza polem widzenia.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

ODPOWIEDZ