Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Lechu »

Zrobiłem przymiarkę do zwykłego piechura... ;( planowałem z niego zrobić bsb przy wykorzystaniu bitsów od zestawu generalskiego... no i to jakaś padaka jest. Buzdygan, MŁOT (choć wybrałem najbardziej przypakowanego piechura i będzie nosił dwa razy większy od siebie młot, a co) są uber-niedopasowane do zwykłych modeli. Zresztą wystarczy postawić obok stojącego korpusu generała korpus piechura... Normalnie jakby generał od małego był pasiony modyfikowanym (spaczeniem) mlekiem.

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

Jak to jest teraz z archlectorem na ołtarzu, czy korzysta zawsze z T ołtarza, czy można w niego walić, czy trzeba w ołtarz, oraz czy jak się go zabije a nie zabije ołtarza to punkty dostaje przeciwnik?
No i jeszcze czy warda daje mu ołtarz?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

medzik pisze:Jak to jest teraz z archlectorem na ołtarzu, czy korzysta zawsze z T ołtarza, czy można w niego walić, czy trzeba w ołtarz, oraz czy jak się go zabije a nie zabije ołtarza to punkty dostaje przeciwnik?
1. Czy to jest Kawaleria albo Kawaleria Potworów, że ma brać T z Ołtarza?
2. Jest to Rydwan, który traktowany jest tak, jakbyś miał Lorda na Gryfie, więc chyba deklarujesz ataki w konkretną część, a przy strzelaniu randomizujesz, nie?
3. Jeśli jedna część zginie, a druga nie, to chyba nie traci się punktów poza ewentualnymi 100pkt za bycie Generałem, prawda?
4. Masz zapis o tym, że Ward przenosi się na Arcylektora? Jeśli nie, to z jakiej racji?

Myślę, że wszystko napisane jest w Rule Booku ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Post autor: malfoj »

wIem napewno, że Ward się nie przenosi.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Azurix pisze:
medzik pisze:3. Jeśli jedna część zginie, a druga nie, to chyba nie traci się punktów poza ewentualnymi 100pkt za bycie Generałem, prawda?
Często zależy od organizatora turnieju. Ja się najczęściej spotykam ,że jeśli zginie bohater ,to są punkty za bohatera ,a jak ginie wierzchowiec to automatycznie przecież ginie też jeździec ;)
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

No tak zgodnie z RB - musisz zabić całość aby mieć punkty - wyjątkiem jest te 100 pkt za generała. Dawno już nie widziałem by ktokolwiek rozdzielał punkty. Historia ze zgonem jeźdźca gdy ginie wierzchowiec to jakaś z czapy wzięta.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Byro pisze:Historia ze zgonem jeźdźca gdy ginie wierzchowiec to jakaś z czapy wzięta.
Za dużo Eragona po prostu, a i tam to w drugą stronę działało :D
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

Azurix pisze:
medzik pisze:Jak to jest teraz z archlectorem na ołtarzu, czy korzysta zawsze z T ołtarza, czy można w niego walić, czy trzeba w ołtarz, oraz czy jak się go zabije a nie zabije ołtarza to punkty dostaje przeciwnik?
2. Jest to Rydwan, który traktowany jest tak, jakbyś miał Lorda na Gryfie, więc chyba deklarujesz ataki w konkretną część, a przy strzelaniu randomizujesz, nie?
zależy przy jakim strzelaniu - strzelając z działa do wózka dostaje góra i dół. :wink:
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Chodzi mi po głowie granie na halabardach - ale jednej 40 i 2x20 w detkach... ze stubbornem ,papą i hurricanium oraz z shadowem. Taki odział trzeba by wybić do nogi. Ktoś próbował tak kiedyś grać?
Modlitwy przechodzą na detki?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

rob pisze:
Azurix pisze:
zależy przy jakim strzelaniu - strzelając z działa do wózka dostaje góra i dół. :wink:
To już jest specyficzne strzelanie, bo dotyczy kwestii użycia Template'a. Przy dostaniu Pitką, Słonkiem, czy Katapultą, też obrywa góra i dół. Przy użyciu Katapulty randomizuje się, kto jakie trafienie dostał, ale nadal obrywa góra i dół :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

PiotrB pisze:Modlitwy przechodzą na detki?
tak
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

A inne bonusy ? Czary ,+1 do hita z Hurricanium?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Nie, tylko specjalne zasady wymienione w AB (s.30) i modlitwy księdza (s.36).

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Czy jeżeli dam magowi płonące ataki (Np. z War Altara?), to czy jego czary uzyskają także właściwości Flaming Attacks?

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Nie, Flaming Attacks działają tylko na strzelanie i walkę wręcz.
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

PiotrB pisze:Chodzi mi po głowie granie na halabardach - ale jednej 40 i 2x20 w detkach... ze stubbornem ,papą i hurricanium oraz z shadowem. Taki odział trzeba by wybić do nogi. Ktoś próbował tak kiedyś grać?
Punkty za zabicie detki liczymy oddzielnie - piszę tak na wszelki wypadek :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

PiotrB pisze:Chodzi mi po głowie granie na halabardach - ale jednej 40 i 2x20 w detkach... ze stubbornem ,papą i hurricanium oraz z shadowem. Taki odział trzeba by wybić do nogi. Ktoś próbował tak kiedyś grać?
Piotrze, liczyłeś ile by to kosztowało punktów? Jakieś kosmiczne ilości. Myślisz że ta zgraja byłaby tego warta? Nie lepiej za to wystawić, nie wiem, jeszcze więcej czołgów i demigryfów? :D

Jednak ze strony "estetycznej" zapewne wyglądałoby by super ;)
Vae victis!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

...rozmyślam nad taką rozpą- halabardy nie są w zamian ale jako cory!

2388 Pts - Empire Roster

Total Roster Cost: 2368

Arch Lector (1#, 195 pts)
1 Arch Lector, 105 pts = (base cost 100 + Great Weapon 5)
1 Armor of Meteoric Iron, 50 pts
1 Luckstone, 5 pts
1 Crown of Command, 35 pts

Captain of the Empire (1#, 141 pts)
1 [Captain of the Empire (Battle Standard Bearer), 91 pt (base cost 60 + Full Plate Armor 6 + Battle Standard Bearer 25)
1 Sword of Might, 20 pts
1 Enchanted Shield, 5 pts
1 Dawnstone, 25 pts

Wizard Lord (1#, 225 pts) Shadow
1 Battle Wizard Lord, 200 pts = (base cost 165 + Level 4 Upgrade 35)
1 Dispel Scroll, 25 pts

State Troops (81#, 516 pts)
40 Halberdiers, 260 pts = 40 * 6 (base cost 6) + Musician Mus 10 + Standard Bearer Std 10
1 Sergeant, 16 pts
20 [Det] Halberdiers, 120 pts = 20 * 6
20 [Det] Halberdiers, 120 pts = 20 * 6

Militia Troops (20#, 140 pts)
10 Archers, 70 pts = 10 * 7
5 [Det] Archers, 35 pts = 5 * 7
5 [Det] Archers, 35 pts = 5 * 7

War Engines (4#, 120 pts)
1 Great Cannon, 120 pts

War Engines (4#, 120 pts)
1 Great Cannon, 120 pts

Celestial Hurricanum (3#, 130 pts)
1 Celestial Hurricanum, 130 pts

War Engines (2#, 250 pts)
1 Steam Tank, 250 pts

Demigryph Knights (3#, 174 pts)
3 Inner Circle Knights, 174 pts = 3 * 58

Demigryph Knights (3#, 174 pts)
3 Inner Circle Knights, 174 pts = 3 * 58

Captain of the Empire (2#, 128 pts)
1 Captain of the Empire, 73 pts = (base cost 60 + Lance 7 + Full Plate Armor 6)
1 Imperial Pegasus, 45 pts
1 Charmed Shield, 5 pts
1 Potion of Foolhardiness, 5 pts

Witch Hunter (1#, 55 pts)
1 Witch Hunter, 55 pts = (base cost 50 + Brace of Pistols 5)

zostało mi 20 pkt - nie wiem na co :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Ja bym dał Arcykapłanowi Dawnstone - na nim opiera się twoja taktyka :wink:
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

ja też - z tym że z koroną się nie mieści :) a korona to podstawa
Obrazek

ODPOWIEDZ