Mantic Games - konkurent dla GW?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Don_Silvarro
Chuck Norris

Re: Mantic Games - konkurent dla GW?

Post autor: Don_Silvarro »

Martin von Carstein pisze:Jak Bretońce (nie licząc piechoty)?
Wydaje mi się, że niespecjalnie. Bretonnia jest utrzymana mimo wszystko w konwencji mniej lub bardziej 'realnego' i dość 'brudnego' feudalizmu XIII-XIV wieku. Oprócz rycerzy na pegazach wszystko jest dość 'realne'. Nie ma aniołów, nie ma 'dedekowych' opancerzonych kapłanów którzy przywołują boskie kolumny płomieni z niebios, nie ma lasek w totalnie nierealistycznym pancerzu z cyckami wykutymi w napierśniku. A z tym mi się kojarzy powyższy opis. Odnoszę wrażenie, że ww. frakcja będzie trzymała się bardziej pulpowego klimatu fantasy. Jak pierwszy raz o tym usłyszałem, pierwszym skojarzeniem była armia paladynów z D&D albo biała talia z MtG.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

Post autor: mati13u »

Mam taka prośbę:
Może ktoś zrobić zdjęcie orkowi od GW i temu od mantica obok siebie?
Mój raczkujący blog:
http://orczekoszary.blogspot.com

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Obrazek

powered by Google, czas szukania 6s... :roll:

edit:

and moar

Obrazek
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Mi Bretońce przez te swe hełmy (ogrooomne rzeźby na nich), pegazy, pannice na koniach, hipogryf, rycerzyki jakiegoś tam kielicha... gdybym nie znał fluffu... już jest high fantasy. Jeżeli Mantic idzie jeszcze bardziej w High fantasy u ludzi to się boję. Zobaczę w każdym razie piechotę, ładna piechota się zawsze przyda... bo rycerze jedzący kanapeczki w poskręcanych zbrojach... aniołki... nie mój styl. Ale na pewno się jakiś chętny na to trafi. Ja przychylnie jestem nastawiony do szkieletów pancernych, podobno ich zbroje mają ładne zdobienia, ryty delikatne.

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

@SMH
dzieki ja nie znalazłem, pewnie źle szukałem.
Jak tak na nich patrze to to takie połączenie orka(budowa) i goblina(wyraz twarzy; pozycja)
do jakiej jednostki mogą się nadać w O&G?
Mój raczkujący blog:

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

raczej tylko zwykli boyzi. Są inne opcje sklejenia niż tarcze?
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

Co do bitsów to zobacz na YouTube szukaj: mantic orcs ax regiment.
Mój raczkujący blog:

Awatar użytkownika
Don_Silvarro
Chuck Norris

nindza77 pisze:Są inne opcje sklejenia niż tarcze?
Zestaw Orc Ax składa się z trzyosobowych wyprasek, każdą z nich można skleić 3x tarcza lub 2x tarcza + 1x dwie siekiery.

Zestaw Orc Greatax zawiera dwuosobowe wypraski orków z (surprise!) wielkimi siekierami. Myślę, że niewielkim nakładem pracy można je przerobić na włócznie.

Zestaw Orc Morax zawiera miszmasz dwóch rodzajów wyprasek oraz metalowe elementy, które pozwalają skleić wszystkich orków w formacie 'dwie siekiery'.

Zestaw Orc Gore Riders zawiera plastikożywicznych orczych kawalerzystów z włóczniami, bez problemu można pozamieniać broń i mieć piechotę z włóczniami i jeźdźców z siekierami.

Prawdopodobnie w przyszłosci wyjdzie metalowy lub plastikożywiczny conversion kit to zrobienia orków z łukami

Dużego wyboru nie ma, ale da się pokombinować. Takie jest credo producenta - szybkie i łatwe do złożenia ludki dostępne w dużych ilościach, kosztem liczby dupereli na wyprasce.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

http://www.hourofwolves.org/?view=armie ... ead&full=1

Galeria z nieumarłymi, przeważnie od Mantica. Dużo ujęć z bliska, można dostrzec grawerunek na zbrojach pancernych szkieletów.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

a, że nikt nie pokazał 'ratogrów' ?

Obrazek

wiecej info: http://www.manticgames.com/Sci-fi/Veer-myn.html
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Hmmm, można z nich zrobić nurglowych termosów :)
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Post autor: wru »

Nijlor pisze:Hmmm, można z nich zrobić nurglowych termosów :)
Bardzo dobry pomysł, który ukradnę :mrgreen:
Come crawling faster, obey your Master...

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

UP: Ja razem z Tobą:D
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Don_Silvarro
Chuck Norris

Artwork na okładkę nowego podręcznika
Obrazek

Większa rozdzielczość (polecam, obrazek jest naprawdę całkiem syty):
http://www.beastsofwar.com/wp-content/u ... -Cover.jpg

Przykładowe strony (wraz ze zdjęciem never-before-seen goblinowych łuczników):

Obrazek

Obrazek

Podoba mi się, poprzedni 'broszurowy' podręcznik, jako produkt 'work-in-progress' miał bardzo minimalistyczną oprawę graficzną, ten wygląda ładnie, schludnie, profesjonalnie i z dużą ilością całkiem sensownych obrazków. Podgląd w regułki oblężeń pokazuje, że zachowany zostanie nieco dowcipny, luźny i klarowny styl pisania reguł - wiele wydawnictw mogłoby się tego od Mantica/Alessio Cavatore/Jake'a Thorntona uczyć (ekhu ekhu, Spartan Games, ekhu ekhu).

Już odkładam pieniądze na nowy podręcznik i nowy starter box (trupki vs. orkowie, jak sugeruje okładka). Premiera w czerwcu :D

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

Don_Silvarro pisze:Większa rozdzielczość (polecam, obrazek jest naprawdę całkiem syty):
mowa o tych cyckach wampirzycy? jak dla mnie art za bardzo bajeczkowaty, nie wspominając o goblinskich orcach. Mogli by i tak co nie co rozbudować ta grę bo zasady niestety są tak proste jak gra w wojnę kartami. mnie osobiście ich system nie zachęca ale figurki się nadają bo sa tańsze (jak choćby hammerersi do dwarfów czy cała armia prawie chaos dwarfów).
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Don_Silvarro
Chuck Norris

crovaxus pisze:
Don_Silvarro pisze:Większa rozdzielczość (polecam, obrazek jest naprawdę całkiem syty):
mowa o tych cyckach wampirzycy?
Nie, mowa o moim zdaniem bardzo estetycznym artworku, bez zbędnych bajerów, utrzymanym w fajnym, staroszkolnym klimacie. Co kto lubi.
nie wspominając o goblinskich orcach.
Hm? Chyba nie do końca rozumiem. Możesz tę myśl rozwinąć?
Mogli by i tak co nie co rozbudować ta grę bo zasady niestety są tak proste jak gra w wojnę kartami.
Grałeś czy oceniasz po ilości stron w pedeefie?

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Mnie od samego KoW w wersji fantasy bardziej intryguje fanowski produkt KoW Historical, ze względu na preferowaną skalę 28mm (może nie jest to FoG i tamtejsze 15mm, ale iż jako WF oferuje tanioszki plastikowe, a wymagania modelowe nie są duże to mi się podoba... )

Artwork jest fajny, pomimo piersi Wampirzycy. Może nie jest to taki fajny styl jak w starych kodeksach, gdzie jak pejzaż bitewny to dużo i ładnie i ostro, ale też nie jest źle. Same strony (te przedstawione) z podręcznika mi już nie imponują, wole jednak Warhammerowskie. Ale skoro to jest za darmo do pobrania to wybrzydzać nie będę.

Ciągle czekam na jakieś artworki z ludzką armijką.

Awatar użytkownika
Don_Silvarro
Chuck Norris

Martin von Carstein pisze:Mnie od samego KoW w wersji fantasy bardziej intryguje fanowski produkt KoW Historical, ze względu na preferowaną skalę 28mm (może nie jest to FoG i tamtejsze 15mm, ale iż jako WF oferuje tanioszki plastikowe, a wymagania modelowe nie są duże to mi się podoba... )
Gry historyczne w 99% przypadków mają dość płynną kwestię skali - praktycznie we wszystko możesz grać w 25-28mm, od FoG po DBx. W najbardziej ekstremalnych przypadkach będziesz tylko zmuszony proporcjonalnie powiększyć podstawki.
Same strony (te przedstawione) z podręcznika mi już nie imponują, wole jednak Warhammerowskie.
Oczywiście każdy ma swój gust, ale szczerze mówiąc (bez urazy) okrutnie mnie ten komentarz rozbawił :D "Warhammery nawet strony w podręcznikach mają najlepsze na rynku!" :P
Ciągle czekam na jakieś artworki z ludzką armijką.
Raczej się nie doczekasz. A na pewno nie takich, jakie ci się zapewne marzą, czyli (pseudo) historycznych. Powtarzałem jak zdarta płyta, powtórzę jeszcze raz - w dzisiejszej sytuacji rynkowej, kiedy można kupić plastikowe ludki 25-28mm w niemal każdym popularniejszym historycznym 'smaku', wydanie przez Mantica armii ludzi w klasycznym wydaniu pseudo-średniowiecza czy pseudo-renesansu byłoby niesamowitą głupotą graniczącą z ekonomicznym samobójstwem. Alessio Cavatore napisał uniwersalny army list dla ludzi wszelkich epok, bierzcie i jedzcie z tego wszyscy za pomocą lalek Wargames Factory, Warlord Games, Conquest Games, Gripping Beast, Perry Miniatures, Fireforge Games czy jakiego tam inego producenta się akurat napatoczą.

Najnowsze przecieki wskazują, że w 2013 roku Mantic wyda pierwszy suplement do KoW. Będzie on zawierał trzy armie ni mniej ni więcej, jak właśnie ludzi - tyle że ludzi w bardzo, bardzo 'fantastycznym' wydaniu - będą to (nazwy robocze) Armia Ciemności (jakieś kultysty-niekultysty czy coś w tym rodzaju), Armia Światła (paladyni i janioły o których pisałem wcześniej) i Armia Natury (druidzi i inni amisze). Takie podejście ma znacznie więcej sensu, niż powielanie (pseudo) historycznych schematów.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

"Warhammery nawet strony w podręcznikach mają najlepsze na rynku!"
Ty to napisałeś, nie ja :P
Gry historyczne w 99% przypadków mają dość płynną kwestię skali - praktycznie we wszystko możesz grać w 25-28mm, od FoG po DBx. W najbardziej ekstremalnych przypadkach będziesz tylko zmuszony proporcjonalnie powiększyć podstawki.
Cóż z tego, skoro w Krakowie (historycznym) ta skala jest nielubiana... jakby była to bym zbierał Rzymian, nie Imperium Fantasy.
. Alessio Cavatore napisał uniwersalny army list dla ludzi wszelkich epok, bierzcie i jedzcie z tego wszyscy
Jestem w tej grupie (chyba nawet większościowej), która jest (bardzo) mało zainteresowana grą Kings of War, a o wiele bardziej plastikowymi laleczkami Mantica. W nadziei ich użycia gdzie indziej.
Raczej się nie doczekasz. A na pewno nie takich, jakie ci się zapewne marzą, czyli (pseudo) historycznych.
Każda armia fantasy, którą do tej pory widziałem na obrazkach była w mniejszym bądź większym stopniu "pseudohistoryczna", więc i mantic temu nie ujdzie. Chyba iż zrobi jakiś totalny przypał kolczasto-świecąco-strzelisty. Nie wiem kto to kupi (mowa o Armii Światła, pewnie amerykanie i bretończyki), ale mój gust trafia raczej w jak najnormalniejszych, klasycznych ludzi. Takich jak np. w Ghoticu.
Po cichu liczyłem iż Mantic przeprowadzi najbardziej racjonalną akcje i wyda Landsknechtów. Dlaczego? Po napiszę to jeszcze raz:

Mało kto ich robi.

GW w chwili obecnej nie dość iż wydaje drogich to niepodobnych do LK. Foundry... przy ich cenach odpada. Artizan metalowy... 6 zł, ok... ale sama jakość odlewów pozostawia trochę do życzenia... i lista się kończy, nie ma 28mm ludzików w bufiastych rękawach, niczym spod Pawi, z plastiku i po rozsądnych cenach... i tutaj liczyłem na Mantica, który tą obiecującą niszę mógłby zapełnić swymi produktami niszę.

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

Post autor: General Baga »

Martin von Carstein pisze:
Cóż z tego, skoro w Krakowie (historycznym) ta skala jest nielubiana... jakby była to bym zbierał Rzymian, nie Imperium Fantasy.
8) 8) A z kim rozmawiales?? 8) 8) bo śmiem twierdzić ze sie mylisz - ba nawet wiem ze sie mylisz :mrgreen:
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót

ODPOWIEDZ