Kila pytan poczatkujacego :P
Moderator: Gremlin
Re: Kila pytan poczatkujacego :P
Witamy
Nowy kodeks do WE ma wyjść wkrótce.Planowane są 3 armie do wydania: WE, Bretka i Ogry ale ciągle nie wiadomo co wyjdzie pierwsze.Imo spokojnie mozesz sobie kupić GG.Co do zasad to troche się zmieniło, przede wszystkim magia,,małe i duże drzewka dostały bonusy, a w walce walimy po inicjatywie czyli prawie zawsze pierwsi, mamy tez najlepszych łuczników w grze.Generalnie jest lepiej niz było ale moze byc duzo lepiej niz jest To tak w duzym skrócie.Jesli chcesz wrócic do młotka to zachecam zebys zaznajomił sie z zasadami i sciagnał sobie najnowszy FAQ do WE bo chyba nikomu sie nie bedzie chciało pisać o szczegółach
Pozdrawiam
Nowy kodeks do WE ma wyjść wkrótce.Planowane są 3 armie do wydania: WE, Bretka i Ogry ale ciągle nie wiadomo co wyjdzie pierwsze.Imo spokojnie mozesz sobie kupić GG.Co do zasad to troche się zmieniło, przede wszystkim magia,,małe i duże drzewka dostały bonusy, a w walce walimy po inicjatywie czyli prawie zawsze pierwsi, mamy tez najlepszych łuczników w grze.Generalnie jest lepiej niz było ale moze byc duzo lepiej niz jest To tak w duzym skrócie.Jesli chcesz wrócic do młotka to zachecam zebys zaznajomił sie z zasadami i sciagnał sobie najnowszy FAQ do WE bo chyba nikomu sie nie bedzie chciało pisać o szczegółach
Pozdrawiam
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
jest lepiej, ale armie inne sa teraz inaczej skladane, co moim zdaniem skutukuje spadkiem WE w rankingu armii.
moim zdaniem ciezej jest ugrac remis w 8 niz w 7.
warto tez pamietac, ze skirmisz, jak wiekszosc oddzialu jest w lesie ma stubborn.
ze skirmisz moze strzelac po marszu.
ze mozna maszerowac 8 cali od przeciwnika jak sie zda liderke.
ze warhawki, wildzi, glade riderzy maja zasade vanguard i tak dalej.. jeszcze szarze.. juz nie sa move x2, a move + 2d6, wiec krasnoludy moga nagle szarzowac na 15 cali
kup podrecznik do 8 edycji i poznaj nowe zasady, bo ta gra wyglada teraz zupelnie inaczej. co do figurek. wiekszosc jednostek welfow z podrecznika jest grywalnych, unikaj jedynie eternali, bo wszyscy chyba sie zgodza, ze ta jednostka ssie po kule. rozne zdania sa o: drzewku, treekinach, wildach
moim zdaniem ciezej jest ugrac remis w 8 niz w 7.
warto tez pamietac, ze skirmisz, jak wiekszosc oddzialu jest w lesie ma stubborn.
ze skirmisz moze strzelac po marszu.
ze mozna maszerowac 8 cali od przeciwnika jak sie zda liderke.
ze warhawki, wildzi, glade riderzy maja zasade vanguard i tak dalej.. jeszcze szarze.. juz nie sa move x2, a move + 2d6, wiec krasnoludy moga nagle szarzowac na 15 cali
kup podrecznik do 8 edycji i poznaj nowe zasady, bo ta gra wyglada teraz zupelnie inaczej. co do figurek. wiekszosc jednostek welfow z podrecznika jest grywalnych, unikaj jedynie eternali, bo wszyscy chyba sie zgodza, ze ta jednostka ssie po kule. rozne zdania sa o: drzewku, treekinach, wildach
Ok to mnie tez bardziej przekonuje do samych WE I tak to była najładniejsza armia dla mnie, teraz mnie utwierdziliście w przekonaniu
Same figurki tez mają się zmienic? Co prawda i tak pewnie tych GG kupie sobie najpierw, jesli mnie sesja nie zastanie na wrzesien to sie wezme do pracy. Bardzo mi sie spodobały motywy stad: http://www.asrai.org/viewtopic.php?f=2&t=14104 czym chciałbym się inspirować, więc aż tak bardzo nie jest dla mnie ważny nowy wygląd figurek o ile takie się pojawią. Fajnie byłoby jednak znać alternatywę
Same figurki tez mają się zmienic? Co prawda i tak pewnie tych GG kupie sobie najpierw, jesli mnie sesja nie zastanie na wrzesien to sie wezme do pracy. Bardzo mi sie spodobały motywy stad: http://www.asrai.org/viewtopic.php?f=2&t=14104 czym chciałbym się inspirować, więc aż tak bardzo nie jest dla mnie ważny nowy wygląd figurek o ile takie się pojawią. Fajnie byłoby jednak znać alternatywę
odważnieYameso pisze:Bardzo mi sie spodobały motywy stad: http://www.asrai.org/viewtopic.php?f=2&t=14104 czym chciałbym się inspirować
chyba nikt nie jest w stanie Ci teraz powiedziec czy beda jakies nowe modele do welfow. raczej beda, bo w raz z wydaniem nowego kodeksu pojawia sie jakas nowa jednostka. ostatnio gw rezygnuje z produkcji metali i zamienia je na plastikowe boxy.
Chwal sie na bieżąco postępamislouch pisze:odważnieYameso pisze:Bardzo mi sie spodobały motywy stad: http://www.asrai.org/viewtopic.php?f=2&t=14104 czym chciałbym się inspirować
Ja bym doradzał zakup metalowych War Dancerów, bo jak znam GW to dadzą nam niedługo brzydkie i drogie plastikigoboss pisze:chyba nikt nie jest w stanie Ci teraz powiedziec czy beda jakies nowe modele do welfow. raczej beda, bo w raz z wydaniem nowego kodeksu pojawia sie jakas nowa jednostka. ostatnio gw rezygnuje z produkcji metali i zamienia je na plastikowe boxy.
Turniejowo nowe WEwenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
12/4/5
wiesz tak z mojej perspektywy dziwnie pytać o to co jest teraz, jak praktycznie w planach masz poczekanie do nowego booka, bez sensu uczyć się zasad WE dwa razy, to już klepiej poczekaj a do tego czasu ogarnij se rb do 8 ed i tyle
p.s. jak takd alej pójdzie to ja do środy do zajeć chyba nie wytrzeźwieje...
p.s. jak takd alej pójdzie to ja do środy do zajeć chyba nie wytrzeźwieje...
w sumie nie mozna powiedziec wiele zlego o nowych plastikach, sa bardzo dobrej jakosci i wcale nie sa drogie, bo prawdopodobnie beda kosztowac jakies 65zl za 10, a teraz jest 35zl za 3..Abaddon pisze:Ja bym doradzał zakup metalowych War Dancerów, bo jak znam GW to dadzą nam niedługo brzydkie i drogie plastiki
- dziekanotr
- Wodzirej
gorzej jak dadza taka cene jak za plastikowe speciale HE...
Jak patrze właśnie na specjale w HE które kosztuja po 20 F + za 10 niespecjalnych wzorów a tu juz jest cena 10 plastikowych kolesi w cenie tylu samych metalowych
Jakośc odlewów jest oczywiscie b.dobra jednak, ja bym chciał do tego ładne figurki
Jakośc odlewów jest oczywiscie b.dobra jednak, ja bym chciał do tego ładne figurki
Turniejowo nowe WEwenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
12/4/5
Jak działałby Stone of Rebirth w przypadku bohatera na orle? W CC to wiadomo, a przy ostrzale?
Bardziej mi chodzi o negacje steadfasta ;< Skirmishe bez szeregow oznaczaja chyba, ze 5tka slave vs pierdyliard driad ciagle ma stubborna. 15 Ethernali do zadan specjalnych z bsb nie jest chyba tak totalnie bez sensu ani droga. Chyba ;< Zwlaszcza na B&G.Laik pisze:- LOL - jedno i drugie przecież idealnie przebija się przez maszyny i hordy piechoty z GW...Vallarr pisze:Jedyne, co moge wystawic w odpowiedzi to eternale/treekiny
Owszem, niezredukowany deathstar przejedzie i nie zauwazy, ale juz taki poraniony ma szanse ugrzeznac, kontra z boku wd/driad i tniemy na plasterki. Dowskrzeszalem 6 EG i brzydki kloc wroga wart 800 pkt lacznie stracil steadfasta, a potem poszedl do piachu.
Nie wiem jakbym ich mial ugryzc bez EG - perma steadfast sprawilby, ze gdy wd straciliby juz bonus za szarze, to po reformie poplyneliby jak kaczuszki.
tacy eternale są drodzy jak cholera, bardzo podatni na wszystko, BSB zginie i nie będą nawet mieli steadfasta...Vallarr pisze:Bardziej mi chodzi o negacje steadfasta ;< Skirmishe bez szeregow oznaczaja chyba, ze 5tka slave vs pierdyliard driad ciagle ma stubborna. 15 Ethernali do zadan specjalnych z bsb nie jest chyba tak totalnie bez sensu ani droga. Chyba ;< Zwlaszcza na B&G.Laik pisze:- LOL - jedno i drugie przecież idealnie przebija się przez maszyny i hordy piechoty z GW...Vallarr pisze:Jedyne, co moge wystawic w odpowiedzi to eternale/treekiny
Owszem, niezredukowany deathstar przejedzie i nie zauwazy, ale juz taki poraniony ma szanse ugrzeznac, kontra z boku wd/driad i tniemy na plasterki. Dowskrzeszalem 6 EG i brzydki kloc wroga wart 800 pkt lacznie stracil steadfasta, a potem poszedl do piachu.
Nie wiem jakbym ich mial ugryzc bez EG - perma steadfast sprawilby, ze gdy wd straciliby juz bonus za szarze, to po reformie poplyneliby jak kaczuszki.
teoretycznie można liczyć na magię life ale nie można na tym opierać planu(tym bardziej żę nie mamy żadnych bonusów do casta/kości itd...)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
Generalnie sie zgadzam, ze w porownaniu do innej piechoty sa za drodzy, ale jak sie nie ma co sie lubi... bsb z save 2+ troche zyje, a bez tego naprawde nie mam pomyslu jak rozbic kloce, ktore mnie masakruja i przed ktorymi nie zwieje, musze wyciac do nogi, bo nie zlamie.
nie ma patentu na klocki i watpie by sie w welfach znalazl, bo chyba najprostszym sposobem jest po prostu combat klocek vs klocek. niestety nie mamy takiego klocka, ktory moglby sie rowno bic z jakas inna piechota. zabija nas liczebnosc i to, ze zawsze ktos oddaje.
na pewno nie mozemy rozbijac frontu na kilka, bo wtedy nasze malo liczne oddzialy powoli gina. zmiekczamy klocek strzelaniem, odginamy, by pozniej doszedl, blokujemy driadami w kresce. gramy defensywnie, zazwyczaj.
wpadanie od przodu raczej nie ma sensu, chyba, ze zostalo malo modeli i wiesz, ze w 2-3 turze combatu traci juz tego steadfasta. jesli chodzi o szarze to glownie boczek, tyl, najlepiej bok i przod albo po prostu dwie krawedzie klocka. oprocz wiekszej ilosci atakow zyskujemy rowniez brak reformu dla wrogiego oddzialu, co skutkuje brakiem dodania szeregow, wniosek, szybciej zdejmujemy steadfasta.
co jeszcze.. klocki nie maja stubborna w lesie. jak zlapiemy klocek w lesie raczej na pewno go pokroimy.
jesli mowimy o rozpisce bez drzewa, smoka.
tak wyglada sytuacja welfow.. ;] strzelamy, odginamy, a potem wpadamy z kilku stron. lapiemy punkty na lekkich jednostkach, tak zwanych smieciach i bohaterach. ciezko jest ubic cale kloce.
edit: warto skupic strzelanie na jednym klocku, bo rozbijanie na kilka rowniez nie ma sensu.
na pewno nie mozemy rozbijac frontu na kilka, bo wtedy nasze malo liczne oddzialy powoli gina. zmiekczamy klocek strzelaniem, odginamy, by pozniej doszedl, blokujemy driadami w kresce. gramy defensywnie, zazwyczaj.
wpadanie od przodu raczej nie ma sensu, chyba, ze zostalo malo modeli i wiesz, ze w 2-3 turze combatu traci juz tego steadfasta. jesli chodzi o szarze to glownie boczek, tyl, najlepiej bok i przod albo po prostu dwie krawedzie klocka. oprocz wiekszej ilosci atakow zyskujemy rowniez brak reformu dla wrogiego oddzialu, co skutkuje brakiem dodania szeregow, wniosek, szybciej zdejmujemy steadfasta.
co jeszcze.. klocki nie maja stubborna w lesie. jak zlapiemy klocek w lesie raczej na pewno go pokroimy.
jesli mowimy o rozpisce bez drzewa, smoka.
tak wyglada sytuacja welfow.. ;] strzelamy, odginamy, a potem wpadamy z kilku stron. lapiemy punkty na lekkich jednostkach, tak zwanych smieciach i bohaterach. ciezko jest ubic cale kloce.
edit: warto skupic strzelanie na jednym klocku, bo rozbijanie na kilka rowniez nie ma sensu.