Rozpiski nowego Imperium

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Re: Rozpiski nowego Imperium

Post autor: Solider »

Kopyt pisze:... A co do armora to boje się balist a wiem ze będzie ich trochę
Z tym pancerzem,to właśnie lepiej wyjdziesz jak skorzystasz z rady. Ja myślę o daniu lektorowi talisman of endurance (30 pts), czyli ward 5+, w ten sposób masz za 40-45 pts (na oko, bo nie mam booka przy sobie) sv 1+ i ward 5+, a nie 1+ i ward 6+, lepiej?
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

@ medzik

1.Daj sobie spokój z tą koroną - do niczego ci się nie przyda.
2.Daj Charm Shilad na papie
3.wywal kusze! weź łuki.
4.magiczna broń na pegazie musi być
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

PiotrB pisze:@ medzik

1.Daj sobie spokój z tą koroną - do niczego ci się nie przyda.
2.Daj Charm Shilad na papie
3.wywal kusze! weź łuki.
4.magiczna broń na pegazie musi być
Ad. 1 a to nie daje Stuborna całemu oddziałowi, jeżeli Hero ma koronę?
Ad. 2 no nie wiem, czy nie lepiej na pegaza, bo lubią w niego strzelać, jak leci do wrogich maszyn,
Ad. 3 cały czas się nad tym zastanawiam
Ad. 4 to racja

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

daje i co z tego ?:)
Kto jest ważniejszy papa czy pegaz?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

PiotrB pisze:daje i co z tego ?:)
Kto jest ważniejszy papa czy pegaz?
No mogę przytrzymać teoretycznie mocniejszy klocek, a nie zwieje szybko - przemyślę sprawę korony, tym bardziej, iż magiczna broń przydałaby się na pegazie.

Co do CS na papie, to obniży z automatu mu savea, a przecież ma warda, poza tym do tej pory pegaz właśnie świetnie mi się sprawdzał w tej konfiguracji jako niszczyciel maszyn, na ogół brany przez nie w pierwszej kolejności za cel.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

medzik pisze:No mogę przytrzymać teoretycznie mocniejszy klocek, a nie zwieje szybko
Z Hold the line ,przerzutami ,Save 1+ to teoretycznie i tak mała szansa ,że uciekniesz ,bo jeśli już coś ma Cię doprowadzić do sytuacji ,kiedy będą np"dwie jedynki" i kiedy Stubborn naprawdę się przyda to wtedy raczej z takiej liczby rycerzy nikt nie przeżyje :)
medzik pisze: ...na ogół brany przez nie w pierwszej kolejności za cel.
naprawdę masz co najmniej 4 lepsze cele do ostrzału niż pegazista ,a jeśli dobrze nim zagrasz to rzadko kiedy ktoś będzie mógł do niego strzelać. Poza tym masz 3 działa ,więc mogą się wypchać z turbo ostrzałem :mrgreen: (no chyba ,że DW)
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Oto moja nowa rozpiska, już na nowe euro, którą zamierzam testować przed włocławskim masterem. Jutro wieczorem na ruszt wrzucam Lizaki, w czwartek potyczka z VC:
1 Arch Lector of Sigmar @ 223.0 Pts
General; Barding; Prayers of Sigmar; Heavy Armour; Warhorse
Van Horstmann's Speculum
Enchanted Shield
Talisman of Endurance
Sword of Might

1 Battle Wizard Lord of the Light Order @ 243.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Light; Warhorse
Dispel Scroll

1 Captain of the Empire @ 153.0 Pts
Barding; Great Weapon; Full Plate Armor; Battle Standard; Warhorse
Dawnstone
Dragonhelm
Ironcurse Icon

1 Captain of the Empire @ 148.0 Pts
Full Plate Armor; Shield; Imperial Pegasus
Dragonbane Gem
Helm of the Ratslayer
Biting Blade
Potion of Foolhardiness

5 Knightly Orders @ 110.0 Pts

5 Knightly Orders @ 110.0 Pts

14 Knights of the Inner Circle @ 425.0 Pts
FCG
Razor Standard

5 Demigryph Knights @ 320.0 Pts
Standard; Musician;
Banner of Eternal Flame

3 Demigryph Knights @ 174.0 Pts

1 Great Cannon @ 120.0 Pts

1 Great Cannon @ 120.0 Pts

1 Steam Tank @ 250.0 Pts

Models in Army: 39

Total Army Cost: 2396.0
Ogółem na Bazylu grałem w bardzo podobnej konfiguracji, z tym że nie było Razor Standard, a Banner of Discipline i Crown of Command na magu. Dodatkowo pegazista miał Sword of Striking, ale brakowało mu choć odrobiny wygaru - najchętniej wsadziłbym na niego Ogre Blade, ale nie będzie mi starczyło sensownie punktów. Lore of Light sprawdzało się świetnie, w połączeniu z modlitwami Arcylektora stanowi kombinację, która w combacie daje przeciwnikowi niezłą rozkminkę co powinien dispelowac. Zastanawiam się czy nie wsadzic na generała warda na 4+. Bo jednak mimo Van Horstmanna Killing Blowy i magiczne bronie NO AS potrafiły sprawic, że robiło mi się ciepło. Natomiast sam Van Horstmann zostaje, genialny przedmiot.

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Kordelas pisze:
medzik pisze:No mogę przytrzymać teoretycznie mocniejszy klocek, a nie zwieje szybko
Z Hold the line ,przerzutami ,Save 1+ to teoretycznie i tak mała szansa ,że uciekniesz ,bo jeśli już coś ma Cię doprowadzić do sytuacji ,kiedy będą np"dwie jedynki" i kiedy Stubborn naprawdę się przyda to wtedy raczej z takiej liczby rycerzy nikt nie przeżyje :)
to Hold the line działa również na kawę, o ja nieszczęsny do tej pory myślałem, że tylko na piechotę?

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

medzik pisze:
to Hold the line działa również na kawę, o ja nieszczęsny do tej pory myślałem, że tylko na piechotę?
#-o #-o #-o no na kawe też ;)
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą :lol:

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Po ciekawych podpowiedziach, odnośnie Hetery, postanowiłem przetestować taką rozpę - jutro 1 gra.
Magia Light.

9 Knights of the Inner Circle @ 270.0 Pts
Standard; Musician; Preceptor
Banner of Swiftness [15.0]

2X 5 Knightly Orders @ 120.0 Pts
Musician

10 Crossbowmen @ 130.0 Pts
Musician
5 Free Company Militia Detachment @ [30.0] Pts

4 Demigryph Knights @ 257.0 Pts
Standard; Musician; Demigryph
Gleaming Pendant [5.0]

2x 1 Great Cannon @ 120.0 Pts

1 Helblaster Volley Gun @ 120.0 Pts

1 Steam Tank @ 250.0 Pts

1 Arch Lector of Sigmar @ 354.0 Pts
General; Prayers of Sigmar; Heavy Armour
Talisman of Preservation [45.0]
Van Horstmann's Speculum [40.0]
Charmed Shield [5.0]
Biting Blade [10.0]
War Altar of Sigmar @ [0.0] Pts

1 Battle Wizard Lord @ 233.0 Pts
Magic Level 4; Warhorse
Sceptre of Stability [15.0]

1 Battle Wizard @ 90.0 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25.0]

1 Captain of the Empire @ 128.0 Pts
Barding; Great Weapon; Full Plate Armor; Battle Standard; Warhorse
Dragonhelm [10.0]
Luckstone [5.0]

1 Captain of the Empire @ 123.0 Pts
Full Plate Armor; Shield; Imperial Pegasus
Relic Sword [10.0]

1 Imperial Pegasus @ [45.0] Pts

1 Master Engineer @ 65.0 Pts

Models in Army: 49

Total Army Cost: 2500.0

kowaljl
Chuck Norris

Post autor: kowaljl »

Ja pierdziele, to 4 rozpa z kusznikami :) Ty musisz ich kochac:) Oni naprawde sa slabi jesli chodzi o turnieje, powiedz poco Ci oni?

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

kowaljl pisze:Ja pierdziele, to 4 rozpa z kusznikami :) Ty musisz ich kochac:) Oni naprawde sa slabi jesli chodzi o turnieje, powiedz poco Ci oni?
Zabunkruje w nich lub/i w detce inżyniera lub/i maga.
Bardziej jednak zależy mi oglądzie rozpy jako całości.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, o 20:40 przez medzik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

o 100% lepiej to zrobia włócznicy albo łucznicy :)

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

medzik pisze:
kowaljl pisze:Ja pierdziele, to 4 rozpa z kusznikami :) Ty musisz ich kochac:) Oni naprawde sa slabi jesli chodzi o turnieje, powiedz poco Ci oni?
Zabunkruje w nich lub/i w detce inżyniera lub/i maga.
Bardziej jednak zależy mi oglądzie rozpy jako całości.
Piłeś coś :D :?:
A serio Łucznicy są najlepsi imo.
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą :lol:

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Kordelas pisze:o 100% lepiej to zrobia włócznicy albo łucznicy :)
grałem z łucznikami, i powiem wam, że lepiej mi się grało z kusznikami. Powód jest prozaiczny i może wydawać się głupi ale zauważałem, że gracze psychologicznie jakoś tak bardziej bali się kuszników, zwracali na nich uwagę, bo to zawsze ostrzeliwało choć nic w zasadzie nie robiło. Także mimo wszystko wolę kuszników od łuczników - szczególnie w defensywnej rozpie.
Zgadzam się jednak z poglądem, że łucznicy są ciekawsi i więcej mogą ale tak jak wyżej, psychologia też ma znaczenie.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Broń Cię Sigmarze przed nazywaniem tego psychologii w grze głupim powodem :!: :!: :!:
Ja masę bitew wygrałem i przegrałem przez psychologię 8)
Wprowadzanie w błąd (taktyczne ,a nie wał :) ) ,udawanie przegranego ,"niby" stracone pozycje... itp itd to jest bonus gier figurkowych :D

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

przeglądając AB pod kątem zasad dla Liddera i nowych graczy, znalazłem kilka ciekawych kwiatków; mortary i Helstorm są jeszcze słabsze niż były...bo...inżynier pozwala przerzucić tylko artylerkę;
modlitwy kapłana działają na detki w 3" (jakoś nie ogarnąłem tego wcześniej), a demiśki dostają od GM-a ITP :lol2:

i ciekaw jestem jak ma się KB na WH przeciewko np. GUO, który jest Large targetem i może być magiem (sic! re-roll to wound :mrgreen: )

EDIT: może to być dość ciekawe przeciwko Deamon Princowi w nowym Wochu, o ile uznają go za Deamonic :D
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

4x WH fajnie to mogą zdjąć ,ostatnio zdjąłem tak maga za około 300 pkt (klimatyczna bitwa ,ale mimo wszystko)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

#helion# pisze:i ciekaw jestem jak ma się KB na WH przeciewko np. GUO, który jest Large targetem i może być magiem (sic! re-roll to wound :mrgreen: )
Nijak, GUO jest monsterem, a kb nie działa na monstery.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

no niby tak, ale wyraźnie jest napisane, ma KB na konkretny model w armii przeciwnika :mrgreen: nie jest wyszczególniony trooptype, a wg podręcznika, KB jest na dany trooptype, a HKB jest na wszystko....więc??
trzeba by LS ruszyć w tej sprawie, niech się głowią :mrgreen:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

ODPOWIEDZ