Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok
Czy Direkt Damage takie jak 4 z Szadowa można wrzucać do kombatu
Nie do końca czaje. Przecież TK mają zaznaczone, że mogą recastować ta samą inkantację. Banner zawiera w sobie efekt recastowalnej inkantacji (można ją przecież rzucić kilka razy, jak np Lich High Priest). Tak samo jak VC, TK mogą recastować, więc analogicznie, wg mnie oczywiście, Banner powinien być używany wielokrotnie.
analogicznie wiec jesli banner bedzie mial licz albo prince to mozesz sie klocic o to czy bedzie mogl go recastowac...Domino pisze:, TK mogą recastować, więc analogicznie, wg mnie oczywiście, Banner powinien być używany wielokrotnie.
Ni zmienia to faktu, ze jest to bound zwykly (ma swoj power level nie wiem czy zauwazyles) a nie inkantacja
Tak samo jak bound spell jest itemkiem, który zawiera zasady czaru, a nie jest tym czarem (bo przecież ma inny casting value). Każdy bound spell działa tak samo, zawiera w sobie zasady danego czaru (w tym momencie inkantacji), recastowalnego bądź nie. Nie chcę, by to zostało odebrane, że kłócę się pod siebie, bo tego sztandaru i tak bym raczej nie używał, wydaje mi się po prostu nielogiczne.
Klops, fireballa może jeden mag ciepnąć dwa razy? Nie. Jeden lich może dwa razy wskrzesić oddział? Owszem. Tadaaa!
Klops, fireballa może jeden mag ciepnąć dwa razy? Nie. Jeden lich może dwa razy wskrzesić oddział? Owszem. Tadaaa!
będzieDrwal pisze:To jak w końcu będzie z tym book of arkhan na bazyliszku? Będzie reecast czy nie?
(czary nekromanckie też mają power level)Shino pisze:analogicznie wiec jesli banner bedzie mial licz albo prince to mozesz sie klocic o to czy bedzie mogl go recastowac...Domino pisze:, TK mogą recastować, więc analogicznie, wg mnie oczywiście, Banner powinien być używany wielokrotnie.
Ni zmienia to faktu, ze jest to bound zwykly (ma swoj power level nie wiem czy zauwazyles) a nie inkantacja
tylko że to jest bound spell z inkantacją jest inkantacją rzucaną ze sztandaru która działa tylko na oddział
Są różnice między inkantacją a bound spellem, na ich podstawie baner ten recastowalny nie jest. Jest różnica między bound spellem wyzwalającym efekt inkantacji a samą inkantacją. Powtarzanie inkantacji nie jest zasadą samej inkantacji tylko lordów mogących ją rzucić po raz drugi, natomiast book of arkhan ma w sobie czar, który niestety sam w sobie jest recastowalny. Gdzieś musiała znaleźć się bariera by zaraz wszystkie bound spelle by się recastowały. Sam nie jestem szczególnym fanem recastowania book of arkhan, aczkolwiek należy pamiętać że co każde użycie może się skończyć.
Nie zgodzę się. Bound spell wyzwala efekt inkantacji, Book of Arkhan wyzwala efekt Danse Macabre. Recastowalność wampirzej popychaczki nie wynika z opisu czaru, tylko z zasad Domeny Nekromancji (tak samo jak recastowalność inkantacji wynika z zasad samych inkantacji, w których wszystko jest przedstawione, nie z zasad specjalnych modelu). Jak na mnie to jest analogiczne.
Wiadomo, że bound spell nie jest inkantacją, ale w takim samym stopniu, jak bound spell nie jest wampirzym czarem. I nie wiem czemu wszystkie bound spelle miałyby się recastować, skoro tylko inkantacje TK i Domenę Nekromancji można powtarzać.
Wiadomo, że bound spell nie jest inkantacją, ale w takim samym stopniu, jak bound spell nie jest wampirzym czarem. I nie wiem czemu wszystkie bound spelle miałyby się recastować, skoro tylko inkantacje TK i Domenę Nekromancji można powtarzać.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Daj sobie spokój. Różnicę Ci wszyscy wytłumaczyli. Zasada recast dotyczy VHDM zawsze, na każdym magu i jest częścią czaru (zasada necromancy). W wypadku inkantacji zasady ich ewentualnego powtarzania są uwarunkowane tym, jaki mag je rzuca.Domino pisze:Nie zgodzę się...
Do tego BotUL to bound spell, który zawiera efekt inkantacji, a nie sama inkantacja - kolejna spora różnica, inne bound spelle po prostu rzucają czar, a nie "efekt czaru".
Może to się zmieni w przyszłości, choćby w nowym kodeksie TK za trzy miechy, ale na razie zasadę "recast" mają wyłącznie trzy czary nekromantyczne VC.
Szarża spalona (podręcznik mówi o przypadkach takich, gdy po deklaracji szarży okazuje się, że dojechać nie można).Waldi pisze:Czołg jest w strefie przedniej ale nie może zaszarżować bo nie zrobi takiego wheela by się wbić w przód czy nawet w bok nie wykraczając poza stół.
Szarża niemożliwa wg mnie.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Czołg jest w strefie bocznej ewidentnie, ale jeśli nie może się dostawić poprzez align swój oraz oddziału zaszarżowanego (bez przestawiania jakichkolwiek innych modeli/terenów, i tylko align) to pali.
w 7 edycji bylby w strefie przedniej. jednak w 8 edycji nastapila zmiana tych zasad. teraz sprawdza sie tylko przod jednostki tak wiec na obecna edycje czolg jest w strefie bocznej.
jednak ze wzgledu na zle ustawienie marauderow (5-4-3) nie dokonca wiadomo czy wejdzie.
jesli jest 5-4-2 to szarza jest niemozliwa a wiec w przypadku szarzy palisz ja w odleglosci 1" od przeciwnika. gdyby marauderzy nie byli w combacie szarza jak najbardziej byla by mozliwa a marauderzy zmuszeni by byli do zamkniecia drzwi.
jesli zas, marauderzy ustawieni sa 4-4-3 (a piata podstawka z przedniego szeregu to "blad w obliczeniach") to czolg sie spokojnie zmiesci i szarza bedzie mozliwa.
jednak ze wzgledu na zle ustawienie marauderow (5-4-3) nie dokonca wiadomo czy wejdzie.
jesli jest 5-4-2 to szarza jest niemozliwa a wiec w przypadku szarzy palisz ja w odleglosci 1" od przeciwnika. gdyby marauderzy nie byli w combacie szarza jak najbardziej byla by mozliwa a marauderzy zmuszeni by byli do zamkniecia drzwi.
jesli zas, marauderzy ustawieni sa 4-4-3 (a piata podstawka z przedniego szeregu to "blad w obliczeniach") to czolg sie spokojnie zmiesci i szarza bedzie mozliwa.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
PYtam jeszcze raz jak jest z jedynka z shadowa i enginem?
Kiedys uzyskalem odpowiedz, ze moge na niego rzucic, a jak jest teraz?
Kiedys uzyskalem odpowiedz, ze moge na niego rzucic, a jak jest teraz?