Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Kal_Torak
Masakrator

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Kal_Torak »

Kolas111 pisze: serio
ok rozumiem ze chcesz miec fajnie wygladajacy oddzial przez cala gre ale jezeli zabity model zostaje na stole i wyglada dokladnie tak jak nie zabity to jest to zero realizmu IMO
Nie ma to jak dyskusja o "realizmie" ;P
Najgorsze są pewnie gry planszowe z żetonami reprezentującymi oddziały. Te zapewne są najmniej realistyczne, bo nie zdejmujesz tam pojedynczych modeli ;P.
Kolas111 musisz mieć tylko na uwadze, że w grach nie ma czegoś takiego jak "realizm" są jedynie przyjęte "rozwiązania", które mogą być złożone lub proste albo kładące nacisk na określoną koncepcję gry itd.
I nie ma czegoś takiego jak "zabity model". W KoW zostało to rozwiązane przez morale oddziału.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2015, o 13:31 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Witam,
W takim wypadku rozmawianie z tobą o przewadze braku zdejmowania modeli ze stołów jest jak dyskusja ze ślepym o kolorach. Pojedź sobie raz czy dwa na turniej, umów się z kolegą na grę w sklepie i zobaczysz jakie "fajne" z punktu gry turniejowej albo wyjazdowej jest zdejmowanie modeli ze stołu.
Ja jestem graczem który mało jeździ po turniejach, jednak gra w miarę często, i stwierdzam że jeśli odpowiednio przygotujesz do tego armię to nie ma problemu ze ściąganiem modeli ze stołu. Chodzi mi głównie o wszechobecną ostatnio taśmę magnetyczną, np. Ściąganie modeli w całych szeregach, lub po 10 modeli, jednocześnie z tacką, czy tam trejem. Takie frakcje oddziału odkładasz do torby/skrzynki i po problemie, nie ma 4 hipków na pustym treju, wrażenia estetyczne nie cierpią zbytnio, i obraz bitwy nie jest niszczony przez kopiec umarłych:)

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Embir pisze:
Lechu pisze:przeciez na czyms takim mozna oszukiwac bardziej niz na scatterce.
wmawiac przeciwnikowi, ze tak naprawde ma nadal 30 modeli a nie, np: 10 (bo i tak jest caly oddzial 40 modeli)
No pewnie, bo zdejmowanie figurek ze stołu jest jedynym pewnym sposobem na zapewnienie prawidłowego liczenia żywotności - mój Boże, jak oni sobie radzą w tych karciankach?
Embir jeszcze lepiej - jak przez te wszystkie lata ty sobie radziłeś i wszyscy gracze w Warhammera przy określaniu żywotności potworów, maszyn i bohaterów. Sam nie wiem jestem wstanie pojąć jak sobie z tym radziłem - pewnie mnie cały czas oszukiwano ;P.

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Lechu pisze:
Embir pisze: W takim wypadku rozmawianie z tobą o przewadze braku zdejmowania modeli ze stołów jest jak dyskusja ze ślepym o kolorach. Pojedź sobie raz czy dwa na turniej, umów się z kolegą na grę w sklepie i zobaczysz jakie "fajne" z punktu gry turniejowej albo wyjazdowej jest zdejmowanie modeli ze stołu
Hahaa. Dużo bym grał to źle bo przyzwyczajony, mało grałem to źle bo nie "czuję bólu w dupie zdejmując modele"... Wtf? Macierewicz na forum?
Gratuluję kultury dyskusji - zamiast rzeczowych argumentów ataki ad personam.
Na razie synku, dla mnie dyskusja z Tobą się skończyła.

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Kolas111 pisze:serio #-o
ok rozumiem ze chcesz miec fajnie wygladajacy oddzial przez cala gre ale jezeli zabity model zostaje na stole i wyglada dokladnie tak jak nie zabity to jest to zero realizmu IMO
Argument o realizmie jest chybiony z tego powodu, że każda gra jest jedynie modelem, który ma odzwierciedlić jakieś realia; czy to zarządzania królestwem, czy to bitwy średniowiecznych armii. Taki model jest jednak zawsze uproszczony - ponieważ dokładne odzwierciedlenie tego w grze jest po prostu nie możliwe. Pozostaje jedynie pytanie o to jakie elementy jest sens odzwierciedlać, trzeba ważyć co sprawdza się w grze jako element realizmu a co stanowi jedynie obciążenie - i tu moim zdaniem dobrze postąpił Mantic, bo zadawanie ran ma sens, ale zdejmowanie figurek z punktu widzenia gry turniejowej, wyjazdowej i wrażeń estetycznych jest kompletnie chybione.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ja pier... co to ma być? To nie temat o wyższości zdejmowania martwego plastikowego ludka nad nie zdejmowaniem martwego plastikowego ludka.
Czy mod może wyciąć ten nawał spamu i wrzucić do innego tematu (np. tego poświęconego KoW)?
Ja tu przychodze czytać o 9 ed a nie takie przepychanki typu "a moje klocki są bardziej mojsze".
Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Rakso_The_Slayer pisze:ja pier... co to ma być? To nie temat o wyższości zdejmowania martwego plastikowego ludka nad nie zdejmowaniem martwego plastikowego ludka.
Czy mod może wyciąć ten nawał spamu i wrzucić do innego tematu (np. tego poświęconego KoW)?
Ja tu przychodze czytać o 9 ed a nie takie przepychanki typu "a moje klocki są bardziej mojsze".
+1

To samo przychodziło mi na myśl. Miło że nie tylko ja czułem się z tego powodu podirytowany.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vesemirus
Mudżahedin

Post autor: Vesemirus »

Rakso +++
Nagash is coming...

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Rakso +1
Młotem go....młotem =D>

Awatar użytkownika
rottingflesh
Wałkarz

Post autor: rottingflesh »

Okoń pisze:
Rakso_The_Slayer pisze:ja pier... co to ma być? To nie temat o wyższości zdejmowania martwego plastikowego ludka nad nie zdejmowaniem martwego plastikowego ludka.
+1

To samo przychodziło mi na myśl. Miło że nie tylko ja czułem się z tego powodu podirytowany.
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

I ode mnie +1.
Lord of Decay is ok !

Morok

Post autor: Morok »

teraz niech całe forum do +1 :D

Istniej dział inne systemy to zróbcie tam zakładkę KINGS OF WAR

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Najzabawniejsze jest to jak bardzo zbulwersowała Cię ta dyskusja o ludkach. Skoro bitewniaki to taki niepoważny temat to po ch..ja w ogóle wystukałeś 5000 postów na forum?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Embir pisze:
Najzabawniejsze jest to jak bardzo zbulwersowała Cię ta dyskusja o ludkach. Skoro bitewniaki to taki niepoważny temat to po ch..ja w ogóle wystukałeś 5000 postów na forum?
Może dlatego, że stukałem je w odpowiednich tematach a nie napierdzielałem losowo i bez sensu...
Są pewne zasady na forum i powinno się ich przestrzegać.

Edyta:
Nie zabraniam Wam dyskusji. Tylko każda dyskusja na forum ma swoje miejsce. Wasza o zdejmowaniu ludków w tym temacie tylko go zaśmieca.
Obrazek

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Rakso_The_Slayer pisze:
Embir pisze:
Może dlatego, że stukałem je w odpowiednich tematach a nie napierdzielałem losowo i bez sensu...
Są pewne zasady na forum i powinno się ich przestrzegać.
Jasne, że nie powinno się off-topować, z tym że zdarza się to nawet samozwańczym ideałom forumowym, podejrzewam że z Tobą włącznie. Natomiast sprowadzanie wszystkiego do wielkiego oburzenia, bo ktoś śmiał prowadzić dyskusję o "ludkach" jest po prostu głupie.

Awatar użytkownika
Kruszyna
Mudżahedin

Post autor: Kruszyna »

Panowie spokojnie, bo zaczynacie się kłucić na tematy nie związane z 9 edycją. Jak już musicie wyładować negatywne emocje to może na temat okrągłych podstawek, albo 6 frakcji. :)
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.

Morok

Post autor: Morok »

tak na prawdę to cały ten temat jest bezsensu dyskusja jest dziwna i poruszane są różne tematy nic nie wnoszące do Tytuły ,,co zmieni się w 9 edycji?''

Kolas111
Chuck Norris

Post autor: Kolas111 »

embir bez spin odpuscmy sobie troche. ty uwazasz ze KoW jest lepszy ja ze Warhammer i koniec dyskusji. kazdy moze miec swoje zdanie :wink:
koniec offtopu

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Embir pisze: Jasne, że nie powinno się off-topować, z tym że zdarza się to nawet samozwańczym ideałom forumowym, podejrzewam że z Tobą włącznie. Natomiast sprowadzanie wszystkiego do wielkiego oburzenia, bo ktoś śmiał prowadzić dyskusję o "ludkach" jest po prostu głupie.
Jak widzę taki poziom to odechciewa mi się dyskusji...
Nie te lata już by z nastoletnimi, napalonymi na plastik internet warriorami się przepychać...

Tak więc ponawiam tylko prośbę do moda o oczyszczenie tematu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Rakso_The_Slayer pisze:
Embir pisze: Jasne, że nie powinno się off-topować, z tym że zdarza się to nawet samozwańczym ideałom forumowym, podejrzewam że z Tobą włącznie. Natomiast sprowadzanie wszystkiego do wielkiego oburzenia, bo ktoś śmiał prowadzić dyskusję o "ludkach" jest po prostu głupie.
Jak widzę taki poziom to odechciewa mi się dyskusji...
Nie te lata już by z nastoletnimi, napalonymi na plastik internet warriorami się przepychać...

Tak więc ponawiam tylko prośbę do moda o oczyszczenie tematu.
Z wzajemnością.
Zabawne, zobacz sobie kiedy się zarejestrowałem - wierz mi daleko mi do napalonego na plastik małolata. Za to tobie bliżej do 15-latka pozorującego na cynika i dojrzałego.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Embir pisze: Zabawne, zobacz sobie kiedy się zarejestrowałem
7 lat i jeszcze nie zorientował się na jakiej zasadzie działa forum i po co są działy i tematy...
Obrazek

Zablokowany