Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: crovaxus »

mam pytanie. Jak wygląda w tej edycji CC z kowadłem. jest maszyną więc biję ją max 6 modeli piechoty etc ale czy wybiera się w co się biję czy wszystko idzie w Runelorda a woundy zdejmuje się z załogi wpierw?
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

wszystko jest napisane w errecie.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

tak panie Pingu. Pisze dokładnie co się dzieje w momencie dostawania rany, a nie kto w co bije i czyich statów na WS i T się używa (mimo że T ten same ale sam fakt czyje).
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 22:38 przez crovaxus, łącznie zmieniany 1 raz.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Pingu ma rację, wszystko masz dokładnie opisane:

Anvil of Doom: A Dwarf army may have one Anvil of Doom.
The Anvil is a war machine that cannot be moved. The Anvil
receives two attacks for the Runelord, instead of one attack as
would normally be the case for a war machine. Use the best
Weapon Skill, armour and ward saving throw available to any
surviving member of the crew against all wounds that are
suffered by the Anvil. The crew receive a 4+ ward save
against missile fire and ranged magical attacks, and a 6+ ward
save against close combat attacks.

*Remove one Anvil Guard model when the first wound is
inflicted on the Anvil of Doom, the second Anvil Guard when
the second wound is inflicted, but only remove the Runelord
when the fifth wound is inflicted as, unlike the other crew, he
has three wounds not just one.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

o to mi chodziło. W polskiem erracie brak zapisku o używaniu NAJWYŻSZEJ wartości T i WS. Pisze tylko o AS i stąd była moja luka. Dzięki wielkie ;]

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Cóż, miło że ktoś stara się tłumaczyć erraty/FAQi , ja ze swojej strony jednak polecam pierwotne wersje ze strony GW:
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... id=2058343 :)

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

też czytam te org tylko ale teraz na szybkiego potrzebowałem info więc zajrzałem do tego co bliżej a bliżej miałem PL ;]

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

PL tłumaczenie sucks :!:
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Mówiłem to nieraz i powiem to teraz że tak ;] PL ssie na długości jeśli chodzi o tłumaczenia. Najgorsze są tłumaczenia fluffu czasem. To jest porażka. "wielkie Łaaaa" XD

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

tu nie do konca o to chodzi.
zapisek o najwyzszym T czy WS zalogi doszedl w w ktorejs tam erracie. co tez panowie tlumaczacy na polski, mogli po prostu pominac gdyz tego nie zauwazyli.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Zmienili to konkretnie w ostatnim FAQ-u z kwietnia tego roku. W całym nowym pliku wpisali tylko "Weapon Skill", co i tak było raczej oczywiste w świetle zasad.
Za to ani słowa o Żyrku ani chyba 4 innych rzeczach o które pytałem w mailach (nie ja jeden zresztą) :twisted:

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Zmienili to konkretnie w ostatnim FAQ-u z kwietnia tego roku. W całym nowym pliku wpisali tylko "Weapon Skill", co i tak było raczej oczywiste w świetle zasad.
no bardzo mozliwe, ja tylko staralem sie wytlumaczyc czemu w polskim tlumaczeniu FAQa byl blad. i to byla jedyna opcja ktora mi wpadla do glowy ;)

a o co konkretnie sie pytales?
jesli o trafianie na 4+ z templatki to taki byl zamysl tworcow. i specjalnie tego nie zmienili. i tak trzeba sie cieszyc (oczywiscie jesli ktos na zyrku gra), ze moze templatki uzywac wiecej niz raz na gre ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

żyrek to jedyna maszyna stzrelająca jeszcze 7 edycją z tym 4+. Nawet czołg wali normalnie przez co żyros to kicha na całej lini.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

@Morsereg: Myślę że masz rację, nie odnosiłem się do tego co napisałeś, tylko chciałem dać wyraz swojemu niezadowoleniu z powodu tej nędznej erraty

O żyrka także pytałem i nie po to żeby zmienili to na normalne zasady ale żeby jasno określili jak się grać powinno. Przykładowo - trochę czasu spędzam poza Polską i zdarzało mi się nawet usłyszeć od przeciwnika (Holender) żebym walił normalnie a nie na 4+ bo to jest po prostu śmieszne. Niestety po naszych graczach takiej postawy raczej nie oczekiwałbym, w końcu żyrek w cenie 3 orłów to taki gamebreaker że strach się bać :D
Oprócz tego pytałem jeszcze o jakieś pierdoły w rodzaju: czy może być grapeshot na BSie masterinżyniera, jak liczyć RoMight na Slayerowym charakterze (czy ma S8 czy 10 na steamtanka), czy można strzelców popchnąć z kowadła po strzelaniu i jeszcze o coś ale nie pamiętam o co. Odpowiedzi na razie nie dostałem żadnej..

Generalnie zachęcam do wysyłania podobnych pytań na:
gamefaqs@games-workshop.co.uk
może ktoś nawet to przeczyta ;)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Quaki pisze:czy może być grapeshot na BSie masterinżyniera,
nie

jak liczyć RoMight na Slayerowym charakterze (czy ma S8 czy 10 na steamtanka)
Runiczna broń traci +2 do siły, więc 8

Quaki pisze:czy można strzelców popchnąć z kowadła po strzelaniu
Imo nie ma problemu, nie można na odwrót.

Quaki pisze:i jeszcze o coś ale nie pamiętam o co.
Hmm, na to Ci nie odpowiem :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

i jeszcze o coś ale nie pamiętam o co.
Hmm, na to Ci nie odpowiem :)
Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi " Tak. Dwarfy są najlepsze i kick ass" ;]

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Andrzej, dziękuje ci za pomoc ale:
ad1. Wiem że obecnie nie - pytałem typów w GW czy można by to dopisać bo jest dość logiczne.
ad2. Nie wiesz o co chodzi ale mogę dać ci kraśkowego booka do przeczytania.
ad3. Też nie wiesz o co chodzi ale też mogę dać ci kraśkowego booka do przeczytania :mrgreen:

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Andrzej pisze:
jak liczyć RoMight na Slayerowym charakterze (czy ma S8 czy 10 na steamtanka)
Runiczna broń traci +2 do siły, więc 8
Ta runa podwaja siłę przy uderzaniu w przeciwnika z T5 i większym. Jednak najpierw działa zasada Slayera, która podnosi mu siłę do maksymalnej 6 i dopiero zostaje podwojona z runy. A więc 10.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

No widzisz - twierdzisz że najpierw działa zasada Slayer. Ja też tak twierdzę ale przeciwnik może mieć inne zdanie bo nigdzie nie napisano która jest pierwsza i w sumie może obowiązywać genialne "gracz którego tura decyduje".

edit:
zasada Slayer dla przypomnienia:
Obrazek

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

co do pytania do Thundów to Andrju ma racje. Możesz pchnąć po strzale bo kowadłem bijesz w jakimkolwiek momencie fazy strzelania chcesz, ale po pchnięciu nie możesz już strzelić.

ODPOWIEDZ