Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Post autor: Grazbird »

po przemyśleniach wyszło mi coś takiego:
Unnamed2999 Pts - Dwarfs Army

1 * Dwarf Lord @ 286.0 Pts
General; Oath Stone; Great Weapon; Gromril Armour
Runic Armour [65.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Preservation
Rune of Resistance
Runic Weapon [40.0]
Master Rune of Kragg the Grim
Rune of Cleaving

1 Runelord @ 463.0 Pts
Anvil of Doom; Gromril Armour; Shield
#Anvil of Doom [0.0]
#Rune of Oath & Honour [0.0]
#Rune of Hearth & Hold [0.0]
#Rune of Wrath & Ruin [0.0]
Runic Armour [20.0]
Rune of Preservation
Rune of Stone
Runic Talisman [125.0]
Master Rune of Balance
Rune of Spellbreaking
Spelleater Rune
2 Dwarf Guards @ [0.0] Pts
Shield

1 Master Engineer @ 84.0 Pts
Great Weapon; Pistol; Gromril Armour
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone

1 Dragon Slayer @ 50.0 Pts

1 Thane @ 135.0 Pts
Gromril Armour; Battle Standard
Runic Talisman [45.0]
Master Rune of Spite

41 Longbeards @ 581.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Runic Banner [10.0]
Ancestor Rune
1 Greatbeard @ [10.0] Pts

20 Warriors @ 200.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour

45 Hammerers @ 582.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
1 Gate Keeper @ [12.0] Pts

1 Cannon @ 95.0 Pts
Engineering Runes [5.0]
Rune of Burning
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Cannon @ 90.0 Pts
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Grudge Thrower @ 170.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [75.0]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating (x2)
1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Flame Cannon @ 140.0 Pts
Dwarf Misfire Chart
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Organ Gun @ 120.0 Pts
Misfire Chart
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

Models in Army: 125
Total Army Cost: 2996.0
Na razie trwają testy. Myślę też nad zastosowaniem slayerów w ilości 30 z odpowiednim wzmocnieniem bohaterami. w sumie za 800pts możemy dostac klocek walący 30A z S6 i 20A z S5. Drogie ale skuteczne :D

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Grazbird pisze:nie słuchaj młodzieży :D
dzięki za radę na pewno skorzystam ;)
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

moja w sumie pierwsza na 1,5k... uwagi mile widziane, mimo jakiejś wizji grania pewnie coś pominąłem:

#1-1500 Pts - Dwarfs Army

1 Thane @ 165.0 Pts
Gromril Armour; Battle Standard
Runic Banner [75.0]
Master Rune of Grugni
Rune of Battle

1 * Runesmith @ 144.0 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour
Runic Talisman [35.0]
Rune of Brotherhood
Rune of Luck
Runic Armour [25.0]
Master Rune of Gromril
Runic Weapon [10.0]
Rune of Striking

38 Rangers @ 635.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Throwing Axes; Heavy Armour; Standard; Musician
Runic Banner [25.0]
Rune of Battle

1 Greatbeard @ [10.0] Pts

20 Quarrellers @ 275.0 Pts
Great Weapon; Crossbow; Light Armour; Standard; Musician

1 Cannon @ 135.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Penetrating
1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Grudge Thrower @ 145.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [50.0]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating
1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

Models in Army: 68
Total Army Cost: 1499.0
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Nie boisz się magii przeciwnika skoro wystawiasz takiego kowala?
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Grazbird pisze: (rozpiska)
troszke bym twoja rozpe zmodyfikowal.
- flame cannon - te sa niegrywalne w tej edycji. jak trafia kogos ze strzelania wiecej niz raz na gre to jesty swieto lasu.
- dwarf cannony - mimo wszystko dokupilbym im po malym inzynierze. zawsze lepiej miec jednego W wiecej ;)
- hammererzy - bardzo wielka liczba. ustawiasz ich w hordzie? to i tak bym zmniejszyl liczbe do 40 (jesli po 10 w szeregu) czy nawet do liczby 37 (po 7 w szeregu - na przedzie lord tarczownik i BSB'ek)

za zaoszczedzone punkty wystawilbym minerow z FCG i steam-drillem :)

@Smh
wywal toporki do rzucania ze strazakow. z powodu kar za strzelanie sa w tej edycji beznadziejne. zamien je lepiej na shieldy by miec lepszego AS na strzelanie przeciwnika.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Inżynierów na cannonach rozważam.
Flame cannona chcę potestować- czyli na razie zostaje.
Hamki oczywiście w hordzie- ze względu na to, że giną jak muchy, muszę mieć ich 45. taki klocek w walce wręcz sprawdza się rewelacyjnie. Mogę przyjąć 15 zabitych w pierwszej turze walki a i tak oddaję 30 atakami z siłą 6.
Lord jest i póki co będzie bez tarczy- zwykle po zapędzeniu jakiegoś klocka hamkami dostaję szarżę ścierwa w bok/tył i hamulce składają się jak żyto. a tak, po odpaleniu stone`a mam supportingi z hordy nawet do tyłu ( boku)
Minersi- no tutaj brakuje punktów- ale poszukamy.
A bsb-ek raczej nie idzie do combatu- siedzi z tyłu i daje re-rolle.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Moja zmieniona rozpa:

1 Runelord @ 468 Pts
Anvil of Doom; Shield; General
Runic Talisman [150]
Master Rune of Balance
Spelleater Rune x2

1 Thane BSB @ 190 Pts
Battle Standard [100]
Master Rune of Valaya

1 Master Engineer @ 79 Pts
Great Weapon
Runic armor [5]
Rune of stone

20 Warriors @ 225 Pts
FCG; Great Weapon;

40 Long @ 545 Pts
FCG; Great Weapon;

1 Grudge Thrower @ 145 Pts
Engineer
Engineering Runes [50]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating

1 Grudge Thrower @ 150 Pts
Engineer
Engineering Runes [55]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating
Rune of burning

1 Cannon @ 145 Pts
Engineer
Engineering Runes [40]
Rune of Burning
Rune of Forging

1 Cannon @ 140 Pts
Engineer
Engineering Runes [35]
Rune of Forging

41 Hammerers @ 522 Pts
FCG; Great Weapon;

20 Miners @ 270 Pts
FCG; Great Weapon; Drill

1 Organ Gun @ 120 Pts

Total Army Cost: 2999
Obrazek

Awatar użytkownika
Gnorst
Wałkarz

Post autor: Gnorst »

Witam serdecznie Braci Brodaczy jestem nowym generalem w armii dlugobrodych .
O mnie: dawno temu kupilem sporo dwarfowych figurek czesc juz pomalowana , w sumi to tym sie glownie w wolnych chwilach zajmowalem . Ostatnimi czasy nie robile nic w tym kierunku ale chce wkoncu zaczac grac jako ze jest nowa edycja i znajduje troche chwili dla siebie. moze lepiej jak napisze konkrety oto figurki jakie posiadam (bede pisal z pamieci ;) .
-wszystkie figurki krasnali ze skull passa
-3 ironbreakerow :D
-13 Slayers w tym Slayer Lord
-pudelko 16 warriorsow (nie sklejonych i nie pomalowanych)
-pudelko 16 Thunderers (nie sklejonych i nie pomalowanych)
-Thorek Ironbrows Anvil Of Doom
-Lorda na Oath Stone
-army battle standard
-10 metalowych rengersow (starsze modele )
-runelorda z GW
-i moj ulubieniec White Dwarf

I tu pojawia sie moja prozba , a mianowicie czy moglibyście mnie oswiecic co z tego mozna zrobic ,z jakim ekwipunkiem zlozyc worriorsow , czy moze zrobic longbeardow ?ale z jaka bronia? i co z thundersami kusza/guny? poradzcie mi co by wypadalo dokupic do tej armi.
Jeszcze nimi nie gralem , ale chcialbym miec bardziej ofensywna armie niz def . wiem ze moglbym poszperac (szperalem co nieco) na forum i sam wykminic ale jednak kazdy przypadek jest inny i tych stron jest tyle ze masakra a wiekszosci i tak nie czaje bo jestem zielony jesli chodzi o zasady prosze pomozcie mi :) z gory dziekuje Brodacze.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

potrzebne Ci jeszcze dużo piechoty, klocki tak po 40 chłopa oczywiście z GW, no i maszyny by sie przydały kilka dział, klopa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

jesli atak to minerow sporo bym dorzucil, slayerow by robili masakre we wrogu i kowadlo by wspomagac oddzialy, wspomniane wczesniej spore ilosci sie przydaja, moze pomyslec o rangerach i dodatkowo warriorow i longow po 40szt w kazdym oddziale... ale kazdy radzi pod swoje wymogi i dosw, pograj sam bedziesz wiedzial co najlepiej sie spisuje w Twoim stylu grania ;)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Slayerzy tacu znowu wykoksani znowu nie są... Ale klimat mają i strasznie ich lubię ;]

To co wcześniej - zainwestuj w duże kloce piechoty. IMO Hamki ze 30-40 powinny stanowić trzon. Bo Slayerów max 30 wystawisz.
Koniecznie z GW, żeby mieli się czym odwinąć
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

@pingu
widze, ze wstawiles dwie armatki i dwie klopy coby sporow nie bylo co jest lepsze ;)
Gnorst pisze: -3 ironbreakerow :D
(...)
-10 metalowych rengersow (starsze modele )
w erze wielkich klockow, te wymienione przezemnie modele moglbym od ciebie zakupic ;) :P
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:

Awatar użytkownika
Gnorst
Wałkarz

ok czyli wiecej piechoty :roll: dziekowa za rady :)
raczej bede gral dla klimatu wiec mysle ze na mniejsze punkty i slayerow sobie dokupie :D no i jak radziliscie wiecej warkow i dziadow plus jakies dzilka (no wlasnie jakie konkretnie dzialka ? i dlaczego akurat takie ) .
Mozecie mi jeszcze powiedziec czemu GW w warkach i dziadach a nie 1h wep i tarcza?
czy thundersi zlozeni topor + kusza = rangers czy jak to jest jaka jest roznica miedzy nimi :roll:

Morsereg: raczej nie sprzedaje ich bo napewno sie przydadza predzej czy pozniej a pozatym wartosc sentymentalna ;)

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Jakie konkretne? No na 2k+ ze dwie klopy i cannon lub dwa. Na mniejsze punkty jedna - dwie klopy, cannona i organki na śmieci.
Shieldami i tak za dużo nie wyparujesz. A mając 30-modelowy kloc (uderza się zawsze po Inicjatywie, więc Krasie przeważnie ostatnie), zejdzie Ci i tak czy siak sporo. Ale potem nadchodzi Twoja kolej i musisz mieć czym się odwinąć, najlepiej dwurąkiem +2 do siły 8)
Thundzi nie mogą mieć GW. Wszystko masz w AB: Rangerami mogą być Warriorzy, Dziadki lub Kuszole, pod warunkiem, że dasz im GW (za +2pkt/model)[bo o ile łatwiej jest się skradać i zakradać z wielkim toporzyskiem na plecach [-o< ] i upgrade'ujesz ich do Rangerów (chyba +3pkt/model)
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Gnorst pisze:ok czyli wiecej piechoty :roll: dziekowa za rady :)
raczej bede gral dla klimatu wiec mysle ze na mniejsze punkty i slayerow sobie dokupie :D no i jak radziliscie wiecej warkow i dziadow plus jakies dzilka (no wlasnie jakie konkretnie dzialka ? i dlaczego akurat takie ) .
co do war-maszyn to zdania sa podzielone. jedni wola grac na 2 katapultach i jednej armacie inni (w tym ja) na odwrot.
wole dwa cannony dlatego, ze sa one "dokladniejsze" i mozna nimi sciagac jakies dziwne monstery czy pojedynczych biegaczy, nawet ktorzy znajduja sie za jakimis oddzialami.
z cala reszta klocki 40+, po wczesniejszym ostrzale z klopy, sobie poradza.
ale jak juz powiedzialem zdania sa podzielone. pewnie znajdzie sie osoba ktora powie, ze jedyna sluszna rozpa jest 6 balist ;)
Gnorst pisze:Mozecie mi jeszcze powiedziec czemu GW w warkach i dziadach a nie 1h wep i tarcza?
w poprzedniej edycji 1h + shield byl calkiem dobra kombinacja. jednak czasy 7 edycji sie skonczyly. tak jak napisal ci cahir. bije sie po inicjatywie. poniewaz ta mamy niska (glownie 2) bedziemy bili prawie zawsze ostatni, czyli tak samo jak z 2h ktore maja 'always strike last'. do tego teraz shield daje tylko +1 do AS i WS na 6+ w CC co nie jest jakims fascynujacym wynikiem.
pozostaje jeszcze kwestia oddawania. w tej edycji mamy zasade, ze na miejsce poleglych wchodza jednostki z tylu, czyli i tak bedziesz bil mimo ASL na dwurakach. save na 4+ (IB'cy maja na 3+) jest sciagany przez sile 6. co nie jest trudne do zdobycia ;) wiec nie dosc, ze nie mielibysmy armor save'a, to jeszcze bilibysmy po innych z sila 4.
dlatego wiec hand weapon + shield sa niegrywalne w tej edycji.
Gnorst pisze:czy thundersi zlozeni topor + kusza = rangers czy jak to jest jaka jest roznica miedzy nimi :roll:
thundom nie mozna dokupic 2h i kuszy ;)
Gnorst pisze:Morsereg: raczej nie sprzedaje ich bo napewno sie przydadza predzej czy pozniej a pozatym wartosc sentymentalna ;)
damn. ale zapytac musialem :P
DragoMir pisze:

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

thundom nie mozna dokupic 2h i kuszy
Szkoda w sumie, fajnie by to wyglądało i zapewne miało lepszą siłę przebicia niż Rangerzy-Kuszole.

Awatar użytkownika
Gnorst
Wałkarz

super dzieki za obszerne odp. ;)
co do tych thundersow to zle napisalem o co mi chodzi wiem ze thundersi to gromowladni z strzelbami i nie da sie ich inaczej uzbroic , napisalem thundersi a mialem na mysli pudelko thundersow/quarrelers i w jaki sposob mozna ich zlozyc:)
Jeszcze pytanko skoro mam 12 warkow z 1h i tarcza ze skull passa to czy bede ich mogl wystawiac na lokalnych turniejach jako warki z GW?

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Pewnie, ale nie dostaniesz punktów za pełne WYSIWYG.

Dźwiedź
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dźwiedź »

Gnorst pisze:
Jeszcze pytanko skoro mam 12 warkow z 1h i tarcza ze skull passa to czy bede ich mogl wystawiac na lokalnych turniejach jako warki z GW?
W pudełkach z wojownikami lub/i kusznikami(które jak pisałeś posiadasz) są topory 2-ręczne luzem(więc nic nie stoi na przeszkodzie przykleić je im na plecy)…

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Chyba są tylko w tych z kuszolami. I to w dosyć małej ilości. Tzn, żeby z 16 kuszoli zrobić Rangerów.
Ale zapytać krasnoludzkiej braci regionalnej nie zaszkodzi. Z ochotą podzielą się orężem :twisted:

ODPOWIEDZ