Po ponad roku głównie kolekcjonowania figurek różnego rodzaju, różnych armii w celu pomalowania i przyozdobienia półeczki stwierdziłem, że czas na zdecydowanie się na którąś armię. Mój wybór padł na Imperium głównie z przyczyn klimatycznych. Po rozważeniu za i przeciw wszystkich prowincji zdecydowałem się na Nordland.
I tutaj pojawia się pytanie. Na razie zakupiłem kilka pudełek state troops. Chciałbym jednak dowiedzieć się co zbierać dalej, ewentualnie jak sklejać. Dlatego potrzebuję rozpiski wg której mógłbym właśnie dokonać odpowiednich zakupów. Czytam ciągle podręcznik, armybook, temat z rozpiskami i pojawia się kilka problemów:
1. Wszędzie halabardnicy, chciałbym jednak mieć w armii Nordland swordsmenów, ot jakoś sobie ubzdurałem, że Marines z Nordlandu bardziej pasuje miecz niż halabarda

2. Właśnie, rozpiska obronna, tzw. defens czy jakoś tak ?

3. Sens wystawiania Knightly Orders, piechota lepsza ale ponownie, ze względów fluffowych chciałbym dorzucić np. 2 gołe piątki rycerzy pantery, sprawdza się to ?
W skrócie, rozpiska ze swordsmenami zamiast halabard, parkiem maszynowym ograniczonym na rzecz magów, plus dodatkiem w postaci paru rycerzy no i greatswordów ma prawo działać ? A i zapomniałbym, w przypadku takiej rozpiski, war altar konieczny ? Raz, że figurkę trzeba właściwie samemu robić, dwa, że warrior priest to powinien walczyć na piechotkę