T9A:FB 2.0 - przecieki i dyskusja

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: T9A:FB 2.0 - przecieki i dyskusja

Post autor: Shino »

ślivek pisze:Późną wiosną? Na jesieni późnej 2.0 wychodzi.
a booki za rok czy 2. Nie warto wiec zmieniac podstawek.

swoja droga sporo tych oddzialow juz wczesniej potracilo skirmishe. Dobrze, ze kolejne oddzialy traca, bo zyskuja inna znaczenie na polu bitwy (inaczej blokuja teraz losa m.in.)

akurat chyba 60 goblinow z lukami nie bylo, ale 30 beda nadal. strzela co prawda 20, ale mozna sie lepiej ustawic aby strzelal caly oddzial. I duzo zyskuja oddzialy quick to fire na tym

Awatar użytkownika
JimMorr
Chuck Norris

Post autor: JimMorr »

JarekK pisze: W strzelaniu niewiele się zmienia, oprócz tego, że musisz stać w 2 szeregach co kasuje takie głupoty jak 60 gobosów z łukami. Reszta po staremu.
Jak się ma łuki... bo wszystko inne musi naprawdę widzieć by strzelić. Co jest w sumie zmianą na +, przestaną mi weapon-teamy wyjmować. :)
Widzę, że się zmieniło, bo miała być wersja 2.0 'ale jeszcze nie gold' grana już oficjalnie latem. Jesienią miał być 'gold'. Czyli ETC będzie jednak na 1.3? Reallyy? Z całym tym nakręconym hype...? Jakoś nie wierzę.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

swieta_barbara pisze:
Zaczyna się...
Będzie jak będzie.
Nie ma jakiejś oficjalnej roadmapy?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Oni sami nie wiedzą ile im co zajmie, więc ciężko o konkretne daty.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Oh damn. Jest napisane tutaj mniej więcej. Proszę poczytajcie zanim zgadujecie: https://www.the-ninth-age.com/news/inde ... -rulebook/

Plan (oczywiście, że się może zmienić) jest taki aby teraz wyszła wersja 1.9. Naprawić błędy, zrobić updaty w ciągu najbliższych paru miesięcy. Po ostatnim takim update ETC-freeze i na te zasady ETC. Po ETC ostatnie drobne zmiany (łatanie tego co wyszło na ETC) i mamy 2.0.

Co do tego jak poważne zmiany będą wprowadzane teraz - trwają dyskusje ale strzelam, że mimo wszystko poza zmianami punktowymi naprawdę nie zmieni się dużo. W rulebooku tym bardziej.
Obrazek

Awatar użytkownika
JimMorr
Chuck Norris

Post autor: JimMorr »

OK, czyli zmieniła się głównie nazwa, zamiast 2.0 i 2.0 gold mamy 1.9 i 2.0... Co nie zmienia faktu, że z rebasem wstrzymać się należy do wiosny :D

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ślivek pisze:Co do tego jak poważne zmiany będą wprowadzane teraz - trwają dyskusje ale strzelam, że mimo wszystko poza zmianami punktowymi naprawdę nie zmieni się dużo. W rulebooku tym bardziej.
no ja widze jeszcze troche miejsca na klaryfikacje, choc mysle ze i inne zasady sie pozmieniaja. Castingi poszczegolnych czarow czy pl boundow chocby

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

JimMorr pisze:
JarekK pisze: W strzelaniu niewiele się zmienia, oprócz tego, że musisz stać w 2 szeregach co kasuje takie głupoty jak 60 gobosów z łukami. Reszta po staremu.
Jak się ma łuki... bo wszystko inne musi naprawdę widzieć by strzelić. Co jest w sumie zmianą na +, przestaną mi weapon-teamy wyjmować. :)
.
Zmieni się tutaj coś tylko dla jednostek z dużym BSem, ponieważ tacy zwykli łucznicy czy kusznicy trafiający na 4+ na daleki strzelając po hard coverze i tak trafiali na 7+ także...
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Jak to rozumieć:

str39
Add these modifiers to the casting or dispel rolls. Any casting or dispelling modifiers may not exceed a total of +2
and -2.
1). Nie mogę mieć więcej niż +2 i -2 zarazem (czyli de facto w najoptymalniejszej konfiguracji jakby nie patrzeć CV czaru jest o 4 oczka mniej w rzeczywistości maks)
2). Jedno i drugie się zazębia czyli de facto maksymalnie CV czaru to tylko 2 oczka mniej na kostkach potrzebne do wyrzucenia?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Post autor: Dancaarkiiel »

Dobrze zrozumiałeś to jedno zdanie. Maks ile możesz dodać lub odjąć na kostkach to 2.
Nie liczą się do tego rzeczy typu obniżanie castingów z Engine of the Ancients oczywiście, bo to nie jest bonus do ciasta.
Obrazek

Awatar użytkownika
MikiChol
Chuck Norris

Post autor: MikiChol »

No i jak to standardowo w warhammerze są już od tego wyjątki :lol2:

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

szkoda :( wtedy cosmologia u HE realnie miała mieć szansę na rzucanie czarów tak jakby o 4 casta mniej na każdy czar ^^

edit:
a jednak nie było opcji.
Atrybut cosmologii ma +1 do casta a nie -1 do CV :)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2017, o 19:02 przez Kosa, łącznie zmieniany 1 raz.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

?

Obniżanie castingu to nie jest wyjątek. Wcześniej miałeś wyjątek od +3/-3 i było to dispelowanie boundów. Teraz masz maks +2/-2 i nie ma od tego wyjątku z tego co wiem. Obniżanie casting value albo jego podbijanie to już inna bajka jest.
Obrazek

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Wizard Master HE z itemem +1 cast ma tak jakby +3 do rzutu, niż jakiś tam inny heros nie master.

Rzucanie Salvy z pyro gdzie potrzebujesz 5 na dwóch kostkach, gdzie jedyny fatalny wynik dla Ciebie to 2/2, bo CV jest nieosiagniete, a kostki nie wracają.
Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Wciąż wydaje mi się, że umiejka DE jest lepsza z -1 do dispela dla przeciwnika.
Obrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

ślivek pisze:Wciąż wydaje mi się, że umiejka DE jest lepsza z -1 do dispela dla przeciwnika.
Nie wydaje ci sie :P
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

kangur pisze:
ślivek pisze:Wciąż wydaje mi się, że umiejka DE jest lepsza z -1 do dispela dla przeciwnika.
Nie wydaje ci sie :P
najlepsza jest SE :)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

pewno mają to i to jak siedzą w lesie a siedzą ciągle :)

ODPOWIEDZ