Empire VIIIed
Moderator: #helion#
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Re: Empire VIIIed
Zastanawia mnie formacja. Oczywistym jest że dla piechoty kusi horda jednak kosztem manewrów. Jakoś trudno mi widzieć hordę w GS. Prędzej w flagellantach bo to niezdyscyplinowane bydło. 25 piechoty które dotychczas mi się sprawdzały chyba stracą swoją elastyczność i większa liczba będzie konieczna. JEdnak Ile i w jakiej formacji. 6x6 w luczbie 36? 7x6 w liczbie 42? Naprawdę ciężko powiedzieć.
Jesli potwierdzi sie akcja ze gryf nie jest oddzielna jednostka tylko daje swoje staty jezdcowi (liczba w) a wyplaca swoje ataki(gryf bodajrze 5 z ws5 ) to jest to ciekawa opcja dodtakowo nie ma +1 za large target mniam....wkoncu moj empire general on gryffon pokaze sie na stolach ....PIERDOLIC ALTARY RUCH NA RZECZ WYZWOLENIA GRYFÓW!!!!
![Obrazek](http://i.imgur.com/KrQ2BFz.jpg)
-Dawnstone (przerzuty nieudanych AS) 25pkt.
-Crown Of Command (Stubborn) 35pkt.
4 ataki z siłą 6 i wysoką inicjatywą 6, 1+ AS z przerzutem, daje Stubborna oddziałowi w którym siedzi- czyli np. w klocku kawalerii liczącym ponad 12 modeli![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
-Kuń
-Sword Of Power (+2 do siły) 40pkt.
-Dawnstone (przerzuty nieudanych AS) 25pkt.
-Crown Of Command (Stubborn) 35pkt.
4 ataki z siłą 6 i wysoką inicjatywą 6, 1+ AS z przerzutem, daje Stubborna oddziałowi w którym siedzi- czyli np. w klocku kawalerii liczącym ponad 12 modeli
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Możesz rozwinąć myśl Manfred dlaczego pegaza nie zdejmie się tak jak gryfa?Manfred pisze:gryfa można zdjąć tak jak smoka itp
pegaza nie możnaw dodatku pegaz daje +1 sv'a jeźzdcowi i swoje Woundy
I czy jest potwierdzone ze pegaz daje +1 sv a gryf nie?
![Obrazek](http://i.imgur.com/KrQ2BFz.jpg)
zwykły save jest + ward ALBO regeneracja
Zagrałem już CHD vs Imperium brata. Wystawił m. in. lorda na gryfie (zszedł z magii) ale canony i hellstormy zrobiły mi z d...y jesień średniowiecza. Bolało. W 1szej turze zdjął helke i klocek warriorów. Potem odpadły bullcentaury (nie dojechały z szarży (mają tylko 2 d6 dorzutu niestety). Dobrze spisały się też 2 piątki outriderów (vanguard dobra rzecz) i wagon 15 kawy z immune to panic (ta na szczęście społowiła się na klifie). Ogółem mieliśmy niezły fun testując tę nową edycję ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ehem, ehem(ta na szczęście społowiła się na klifie)
Nawet jeśli nasz ostrzał i piechota są aktualnie silniejsze, niezbyt mi się to podoba - bezsensowna sieka i zasady w minimalnym stopniu wspierające taktyczne myślenie.
Vae victis!
nie zgodzę się Legion z Twoją opinią....jak to ktoś kiedyś powiedział "w tym szaleństwie jest metoda"; poprzez rzeźnię na stole masz już wymuszone poważne myślenie na etapie składania rozpiski, dla przykładu, wziąć dwa regony piechoty czy jeden większy, 2 działa, 2 mortary i outriderów czy wszystko w maszyny wepchać
na stole taktyka też ma duże znaczenie przy czymś takim, kawaleria jako droga i mniej liczna musi uważać na straty od ostrzału tak aby mogła zaszarżować i ściągnąć szeregi przeciwnikowi. W mojej opinii, sporo jednostek trza będzie posiadać, ze 2-3 śmieciowe, 2-3 uderzeniowo-blokujące (duża kawaleria, i piechota), jakieś 4 maszyny jak da radę i nie wiadomo co z czołgiem, drogi, wystawiany jako maszyna, czary z metalu robią z niego sieczkę, wciąż rozważam jego przydatność, czy nie lepiej mieć w jego miejsce klocka piechoty czy kawalerii![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
na stole taktyka też ma duże znaczenie przy czymś takim, kawaleria jako droga i mniej liczna musi uważać na straty od ostrzału tak aby mogła zaszarżować i ściągnąć szeregi przeciwnikowi. W mojej opinii, sporo jednostek trza będzie posiadać, ze 2-3 śmieciowe, 2-3 uderzeniowo-blokujące (duża kawaleria, i piechota), jakieś 4 maszyny jak da radę i nie wiadomo co z czołgiem, drogi, wystawiany jako maszyna, czary z metalu robią z niego sieczkę, wciąż rozważam jego przydatność, czy nie lepiej mieć w jego miejsce klocka piechoty czy kawalerii
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Kiedyś z kumplem zagraliśmy w sojuszu(on krasie) i otworzyliśmy "Plackarnię". Na 2x1500pkt mieliśmy 9 placków: gołębiarz, 3 moździerze, 1 rakietnica, 3 klopy i flame cannon. Nienajłatwiej się tym grało, ale było zabawnie.
Teraz widzę, że na 2000pkt samym imperium będzie można będzie bardziej zaszaleć![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Za 905 pkt mamy: 5 gołębiarzy, 3 moździerze i 2 rakietnice (jeśli dobrze kojarzę max jedn. spec i rare tego samego rodzaju)
Reszta to obsługa plackarni, służąca do obsługi nadchodzących klientów![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Teraz widzę, że na 2000pkt samym imperium będzie można będzie bardziej zaszaleć
Za 905 pkt mamy: 5 gołębiarzy, 3 moździerze i 2 rakietnice (jeśli dobrze kojarzę max jedn. spec i rare tego samego rodzaju)
Reszta to obsługa plackarni, służąca do obsługi nadchodzących klientów