VIII Edycja WFB + WoCh

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Varinastari
Masakrator

Re: VIII Edycja WFB + WoCh

Post autor: Varinastari »

No tak....wybaczcie, wprowadzony w błąd zostałem.
Zatem Vanguard posiadają Marasi Konni, psy zaś pewnie nie. :wink:

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Varinastari aż się roi od głupot w Twoich postach:

- Vanguarda mają Fast Cavalry, nasze psy nie są fastem
- True LoS jest opisany na stronie 10tej. Czyli nie będzie zasłaniania Knechtów psami już. Ani konnymi maruderami jak się ktoś uprze...
- Magowie mogą generować dodatkowe kostki, każdy mag na 6+ raz na fazę może zrobić kostkę PD /DD (zależnie od tego czyja to jest faza magii)
- obowiązuje modyfikator za multiple shots tak jak teraz, czyli jest tak jak było
- jeśli chodzi o Frenzy to dodaj, że jeśli nie zdasz Ld, to musisz deklarować na szarżę na najbliższy cel zawsze. no i przypominam, że Frenzy trzeba zdawać (w przypadku kawalerii), gdy cokolwiek pojawi się w zasięgu 19 cali od naszych Knechtów, więc co turę będziemy musieli testować wszystkie nasze oddziały praktycznie... A palenie szarży średnio na 5" jest, więc ładnych parę razy nasi rycerze zamiast maszerować do przodu poczłapią parę cali tylko... Dodatkowo nie ma już dodatkowych ataków dla koni, a po walce można zamiast gonienia robić reform, więc wydaje mi się, że coraz więcej osób będzie myślało o innych markach niż Khorne...
Obrazek

Varinastari
Masakrator

- Vanguarda mają Fast Cavalry, nasze psy nie są fastem
Poprawiłem się wcześniej.
True LoS jest opisany na stronie 10tej. Czyli nie będzie zasłaniania Knechtów psami już. Ani konnymi maruderami jak się ktoś uprze...
Nie widziałem tego zapisu, lecz skoro ty masz RB.
- Magowie mogą generować dodatkowe kostki, każdy mag na 6+ raz na fazę może zrobić kostkę PD /DD (zależnie od tego czyja to jest faza magii)
Nie wspomniałem o Channelingu, gdyż nawet nie warto.
jeśli chodzi o Frenzy to dodaj, że jeśli nie zdasz Ld, to musisz deklarować na szarżę na najbliższy cel zawsze. no i przypominam, że Frenzy trzeba zdawać (w przypadku kawalerii), gdy cokolwiek pojawi się w zasięgu 19 cali od naszych Knechtów, więc co turę będziemy musieli testować wszystkie nasze oddziały praktycznie... A palenie szarży średnio na 5" jest, więc ładnych parę razy nasi rycerze zamiast maszerować do przodu poczłapią parę cali tylko... Dodatkowo nie ma już dodatkowych ataków dla koni, a po walce można zamiast gonienia robić reform, więc wydaje mi się, że coraz więcej osób będzie myślało o innych markach niż Khorne...
Ale można zdawać LD, by tego uniknąć.
- obowiązuje modyfikator za multiple shots tak jak teraz, czyli jest tak jak było
Nie widziałem tego w reference.

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

A nie ma nic za strzelanie nad oddziałami ? Jak nie to lekka lipa..
Hordes of Chaos.... To było to....

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Jak nie warto wspominać o Chanellingu to nie, ale np takie O&G mogą spokojnie spamować magami, żeby praktycznie zawsze mieć tę kostkę więcej. Według mnie warte wspomnienia.

Co do Multiple Shots nie ma tego w Reference może, ale jest to zapisane w zasadzie specjalnej Multiple Shots.

Nie ma właśnie niestety nic za strzelania nad oddziałami z tego co widziałem, a przejrzałem książkę parę razy, no, chyba, że gdzieś to ukryli, ale chyba nie ma...
Obrazek

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

michau5300 pisze:A nie ma nic za strzelanie nad oddziałami ? Jak nie to lekka lipa..

no mi sie gdziess tammm o uszyyy obilo ze niby jakis modyfikator jest jak sie strzela do jednostki za jednostka (cinczu daj cover save'y :D)

szybko jakos ida dzis posty w temacie ;)

a wlasnie, jak z challenge'ami?

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

jurak pisze:....
a wlasnie, jak z challenge'ami?
To i ja się podepnę do pytania, czy magowie gracza, który w tej rundzie będzie się "bronił" też challengują?
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Vehemens
Pseudoklimaciarz

Post autor: Vehemens »

tomekjar mogbyś powiedzieć czy jest możliwość ataków z 2 szeregow w przypadku GW czy halabard no i czy wszystkie możliwe ataki się wtedy wyprowadza
"Żaden plan bitwy nie przetrwa kontaktu z wrogiem, plan operacji wygląda świetnie do pierwszego kontaktu z nieprzyjacielem"

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Nie zależnie od broni jakiej używasz atakujesz z 2 rang. GW nie jest wyjątkiem.
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Vehemens
Pseudoklimaciarz

Post autor: Vehemens »

wszystkie ataki się wypłaca z 2 szeregu? wole mieć pewność :)
"Żaden plan bitwy nie przetrwa kontaktu z wrogiem, plan operacji wygląda świetnie do pierwszego kontaktu z nieprzyjacielem"

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Challange tak jak teraz praktycznie, tylko, że czempion, który odmówił nie wycofuje się do tyłu, po prostu nie walczy w challangu, a normalnie.

Wszystkimi broniami można wykonywać Supporting Attacks, jest to zawsze, niezależnie od wszystkiego, jeden atak. Działa to tylko do przodu!

Dodatkowo w miarę ważna zmiana w porównaniu z poprzednią edycją (ważne dla Warriorów/Chosenów): jeśli mamy jakąś broń specjalną (np halabarda , dwurak, flail) to zawsze musimy jej używać, nie możemy wybrać Hand Weapona...
Obrazek

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

No to w takim przypadku nie ma sensu np. kupować tarcz i halabard bo i tak muszą używać halabard... <bo HW wybrać nie możesz, choć oczywiście +1 do AS przeciwko shootingowi i katapultom jest jak najbardziej w cenie :lol2: >
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

To w takim razie pytanko: czy psy w 8ed. liczą się do obowiązkowego 25% core ? Jeśli nie to leżę...

Varinastari
Masakrator

A po cóż Ci zapełniać cory psami? :shock:

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Varinastari pisze:A po cóż Ci zapełniać cory psami? :shock:
Bo mam dość grania niepomalowanymi figsami... Chcę złożyć legalną rospę pod figurki które mam pomalowane bez względu na ich siłę lub jej brak w 8ed. I powolutku malować warriorów itp.

Varinastari
Masakrator

Bo mam dość grania niepomalowanymi figsami... Chcę złożyć legalną rospę pod figurki które mam pomalowane bez względu na ich siłę lub jej brak w 8ed. I powolutku malować warriorów itp.
Mhm. Już myślałem, iż ktoś próbuje w desperacji zapchać core śmieciami, by wystawić więcej najtów :wink: Skrzywienie psychiczne.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Najtów mam jedną piątkę i wystarczy... Pozostali najci robią za dawców do rydwanów i bohaterów...

Varinastari
Masakrator

U mnie 28 najtów idzie do lamusa. Za to do łask wracają Marasi i Wojownicy oraz Choseni :wink:

Swoją drogą, Lord Klepacz również będzie miał się nieźle.

Tęczowy z 3+ uniwersalnym Wardem, kosą z +2S oraz Enchanted Itemem wymuszającym przerzucanie udanych Savów w styku.
Idealny na Smoka/Chariota 8)

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Rydwan można wyjąć spod lorda... A może serfer lord ? 7 siły, 3+ warda na wszystko...

Varinastari
Masakrator

Można wyjąć, lecz siła 7 nie niszczy już automatycznie rydwanu :wink:
Poza tym, wolę zdjąć chariot niż samego Lorda :wink:
Uniwersalny ward na 3+ nie czyni nikogo nieśmiertelnym :)

ODPOWIEDZ