8 edycja pierwsze wrażenia a zabawa

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Re: 8 edycja pierwsze wrażenia a zabawa

Post autor: zaf »

Jankiel pisze:
Błagam Cie Solo bazuje na armii
Ty też, a wyniki masz słabsze
O jakich wynikach mówisz? bo ostatnio nie pamiętam żebym gdzieś grał #-o

na marginesie w tym momencie, Ty także bazujesz na armii, era Jankiela masakrującego słabymi DE się skończyła

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

luzik chlopaki :)
de maja o tyle szczescie ze na dwoch hydrach i smoku gralo sie na 7 z dobrymi rezultatami, a czesc armi ma raczej problem z przecisnieciem 7 ed rozp :/

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

jurak pisze:luzik chlopaki :)
de maja o tyle szczescie ze na dwoch hydrach i smoku gralo sie na 7 z dobrymi rezultatami, a czesc armi ma raczej problem z przecisnieciem 7 ed rozp :/
tylko ze ja nie grałem na hydrach i smoku :mrgreen:
zreszta ja nie mam co luzować, nie zirytuje mnie takimi tanimi chwytami, szczególnie że działaja i w drugą stronę

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

bless pisze:
Dębek pisze: Jarajcie się dalej. Rzucajcie sobie wiadrami kosci i przezucacie się tym kto więcej zajefajnych kombosów odpali już w pierwszej turze. good luck.
Zabrzmialo jak pozegnanie z WFB.... Mam nadzieje, ze nie zamierzasz sie wyoutowac z zabawy? :cry:
Okrągła strona mocy chętnie powita graczy takich jak Dębek ;>

Grałem zaledwie parę bitew na 8ed i choć są tam rozwiązania genialne to odrzuca mnie wsadzona wszędzie losowość -poczynając od tych sztandarowych szarż po najmniejsze pierdóły. W poprzednich edycjach bywało tak, że bieganie bohaterem poza oddziałem mogło być odpowiednio dobrą albo złą decyzją (6/7ed) jeśli przeciwnik miał strzelanie -teraz jest dobrą na 50% :] Blokowanie marszu było sprytnym zagraniem -teraz jest sprytnym zależnie od tego co rzuci przeciwnik. Jest niesprytnym jeśli blokujemy oddział z wysokim Ld, ale jeśli przeciwnik ma pecha i rzuci to 11 , to jednak sprytnym...itd... To samo z oflankowaniem oddziału.

Takich sytuacji gdzie rezultat jest nieprzewidywalny jest niestety za dużo jak na moje wymagania co do zabawy,która ma być nie tylko rekonstrukcją fantastycznych bitew ale i grą :( W poprzednich edycjach i tak było dużo losowości. Niestety obawiam się, że 8ed została na dużych rynkach zachodnich przyjęta entuzjastycznie, więc na zwrot w 9ed nie za baqrdzo jest co liczyć...byleby tylko oszczędzili 40k [-o< (dowolne mierzenie wszystkiego sucks!;) )
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Mnie tam ta edycja, poza paroma elementami:
Magia - powinna być nieco przycięta, jest bardzo mocna, a dodatkowo niektóre armie są w stanie po prostu wycisnąć z niej znacznie więcej niż inne przez posiadane zdolności i przedmioty. Jednak to moja osobista niechęć do nadmiaru magii, nie jest więc koniecznie wadą.
Nienaruszalność steadfasta - o ile sam steadfast jest zasadą fajną, to jego nienaruszalność nie jest. Wg mnie cokolwiek atakiem z boku lub z tyłu kasuje bonus za rzędy (powoduje 'disrupt') powinno jednocześnie kasować steadfast.

Poza tym a jest znacznie czystsza, mierzenie wszystkiego właśnie to sprawia. Nie ma więc wydłużania sobie zasięgu szarży przez jakieś sztuczki z ruchem - sprawdzasz ile masz rzucić żeby dojść - udało się, dochodzisz - nie to nie. Żadnych kantów.
Nie rozumiem problemu z proximity - że niby jest dobre na 50%... Grałeś w 7 edycję, a teraz dostałeś bonus w postaci 50% w porównaniu do 0% jakie w niej miałeś - to jakaś wada?
Blokowanie marszu było jedną z największych bzdur, nazywanie tego sprytnym zagraniem chyba nie jest najlepsze. Teraz jest tak, że odważniejsze, bardziej zdyscyplinowane wojska w większości przypadków zignorują zagrożenie i wykonają polecenie. Czasem tak, a czasem nie - ale to bonus w porównaniu do poprzednich edycji, gdzie było zawsze nie.

Dodatkowo walka wręcz stała się mniej losowa, gdyż więcej ataków z każdej strony zmniejsza szanse krańcowego szczęścia lub pecha.

A w 40k dowolne mierzenie wszystkiego byłoby rzeczą oczywistą, gdyż wysoka technologia raczej pozwala zmierzyć wszelkie dystanse. Dziwię się że nie narzekasz na losowość fleet of foot, przecież może wpłynąć na wynik bitwy nieraz - dojdziesz, rzezasz, nie dojdziesz - strzelnica.

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

debelial pisze: Nie rozumiem problemu z proximity - że niby jest dobre na 50%... Grałeś w 7 edycję, a teraz dostałeś bonus w postaci 50% w porównaniu do 0% jakie w niej miałeś - to jakaś wada?
Niektórzy pamiętają czasy, kiedy było 100% :P

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

PM 100%! ProxyMity na 100% Ogień!
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

M.T. pisze:
debelial pisze: Nie rozumiem problemu z proximity - że niby jest dobre na 50%... Grałeś w 7 edycję, a teraz dostałeś bonus w postaci 50% w porównaniu do 0% jakie w niej miałeś - to jakaś wada?
Niektórzy pamiętają czasy, kiedy było 100% :P
Pamiętam nawet czasy wcześniejsze, gdzie było też 0% ;]

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

losowe ruchy w wh40k to obok zasad coverowania dwie reguły które bym wywalił, żeby stworzyć grę doskonałą ;)
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

są też tacy którzy pamietaja że bohaterowie nie mogli być ustrzeleni nawet w teori...latali bbbardzo wysoko i jak spadali zabijali świat...wyliczanki?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Dla mnie 8 ed jest dużo lepsza od 7. Jedyne co można w niej przyciąć to Magia. W 8ed skończyło się wlatywanie jakimś śmieciem pomiędzy oddziały i cięcie marszu, podstawianie śmiecia pod oddział i dawanie flee i w tym przypadku szarżujący wystawiał flankę na szarże czegoś co stało za psami, w końcu Warhammer wygląda jak bitwa a nie jak szachy.
Zastanawiam się co zrobią zwolennicy BS jak wyjdą nowe ab pisane pod 8ed?? pozmieniają ab??? 8ed jest jaka jest ale i tak jest lepsza od 7ed.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

8ed jest jaka jest ale i tak jest lepsza od 7ed
Tego posta chyba pisałeś pod wpływem jakiegoś złego impulsu.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

A pomyślałeś o tym, że ktoś po prostu może mieć odmienne zdanie?

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Przemcio251 pisze: W 8ed skończyło się wlatywanie jakimś śmieciem pomiędzy oddziały i cięcie marszu, podstawianie śmiecia pod oddział i dawanie flee i w tym przypadku szarżujący wystawiał flankę na szarże czegoś co stało za psami, w końcu Warhammer wygląda jak bitwa a nie jak szachy.
mowiac krotko skonczyla sie taktyka, widze ze sie zgadzamy 8)

zaczynam bitwe i widze albo:
5 monsterow
albo
10 maszyn
albo
2 arcymagow z ksiazkami/masterami
albo
klocki niebrjkowalnej piechoty

kazda ze zbalansowanych armii nie ma szansy z ktorakolwiek z w.w. a w.w. niweluja sie na zasadzie gry w marynarza

jedyna nadzieja IMO w scenariuszach

Awatar użytkownika
Zulus
Mudżahedin

Post autor: Zulus »

Ten artykul http://www.games-workshop.com/gws/conte ... =12700003a (na dole) pokazuje target GW z 8 edycją. I takie mam wrażenia po dzisiejszej bitwie :?

Obrazek

:wink:
Największym wrogiem słonia jest smok.

Awatar użytkownika
Deliberitus886
Mudżahedin

Post autor: Deliberitus886 »

A cha czyli ta edycja jest pod Masajów tylko bez dzid <jeszcze> . :shock:
Widzę Wszystko

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

thurion pisze: mowiac krotko skonczyla sie taktyka, widze ze sie zgadzamy 8)

zaczynam bitwe i widze albo:
5 monsterow
albo
10 maszyn
albo
2 arcymagow z ksiazkami/masterami
albo
klocki niebrjkowalnej piechoty

kazda ze zbalansowanych armii nie ma szansy z ktorakolwiek z w.w. a w.w. niweluja sie na zasadzie gry w marynarza

jedyna nadzieja IMO w scenariuszach
mam bardzo podobne zdanie niestety. Manwerowanie oddzialami teraz zmienilo sie w stworzenie swojego comba, ktore mialoby byc lepsze od comba po drugiej stronie :/

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

skupujcie czterdziestke, ja juz od pol roku kolowalem orki i mam ich 4k ;D

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Morrok pisze:skupujcie czterdziestke, ja juz od pol roku kolowalem orki i mam ich 4k ;D
ja juz sie zapisalem na wszystko co sie da w okolicy w gestii lokali a za miesiac/dwa wbijam na pierwszy master/challenger w 40k od 5-6 lat ;)

ja jak cos robie to nie na zartach :mrgreen:

p o z d r o !

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Nemezis też hurtowo atakuje 40stke;)
Obrazek

ODPOWIEDZ