7 ed. - nowe HE
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
ale one miały być na jesień 

teżtak kiedys słyszałem, ale to był na samym początku plotek o reedyycji HE, potem już od jakiegoś długiego czasu jest werja jesienna
Niby czemu za dużo? takie zbroje posiadają Krasnoludy, Chaos i Imperium - dla mnie elfy z racji swojego toughtness'a powinny coś takiego posiadać - wybaczcie może to uleganie stereotypom, ale to właśnie elfickie zbroje były najlepsze i powinny dawać lepszy save (nie umniejszając tworów naszych brodatych nie-braciznaczy chodzi Ci o zbroje z savem na 4+? jak dla mnie to tylko dragon armour mógłby jak już coś takiego dawać, ale czy to nie za dużo jest?

Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie

najwytrzymalsze zbroje robią krasnoludy i to nie podlega dyskusji. Elficcy kowale muszą rpobić zbroje wytrzymałą i lekką, a krasnoludcy tylko wytrzymałą, wiec na epwno jest znacznie cięższa ale i twardsza, a dlaczego? Wiadomo krasnolud jest barczysty i ma tą siłę w barach, jednakże pod względem kunsztu to elfickie nie mają sobie równych. Takie flufowe biadolenie...
Co do zbroji na 4+ save, okey, dla princesek jak najbardziej pasauje ale nie dla całej armii, przecież to zdrowe przegiecie jest. Aby zrównoważyc ten T to wystarczy tylko cene zmniejszyć o 1pkt i tyle. po co cudować? Jeszcze wyjdzie na to, że z elfów zrobią taki elitarny chaos, wszystko wypaśne, savy wysokie ale dalej bedize bolało to co teraz już boli czyli cena. Warto sie nad tym zastanowić. SM nie potrzebny byłby save na 4+ gdyby mieli to odbijanie strzał, gdyż w walce juz tak nie giną jak podczas ostrzału...
Czasem nie warto przesadzać bo nei chce mieć armi samograja, czy to złoze na magi, czy na kawei badz na piechocie i bedzie strasznie przegieta, nie o to mi chodzi...
Co do zbroji na 4+ save, okey, dla princesek jak najbardziej pasauje ale nie dla całej armii, przecież to zdrowe przegiecie jest. Aby zrównoważyc ten T to wystarczy tylko cene zmniejszyć o 1pkt i tyle. po co cudować? Jeszcze wyjdzie na to, że z elfów zrobią taki elitarny chaos, wszystko wypaśne, savy wysokie ale dalej bedize bolało to co teraz już boli czyli cena. Warto sie nad tym zastanowić. SM nie potrzebny byłby save na 4+ gdyby mieli to odbijanie strzał, gdyż w walce juz tak nie giną jak podczas ostrzału...
Czasem nie warto przesadzać bo nei chce mieć armi samograja, czy to złoze na magi, czy na kawei badz na piechocie i bedzie strasznie przegieta, nie o to mi chodzi...
Kosa.. co do tego ze HE sa elitarna i malo liczebna (jakie podobienstwo do chaosu) nikt nie ma watpliwosci.. wiec ja sie wcale nie zdziwe jak koszt jednostek HE jeszcze wzrosnie.. z powodu tego save i umiejetnosci. HE to nie jest armia hordowa i trzeba sie z tym pogodzic.
(bo kawaleria napewno bedzie drozsza
)
(bo kawaleria napewno bedzie drozsza

czy jak spearelfy będą po dajmy na to 9pkt. SM zostaną po 13 to czy ta armia bedzie hordowa? Popatrz na krasnoludy, ceny ich piechoty sa naprawde dobre a jakoś nie widzi się aby była ich straszna masa wiec nie należy przesadzać z pojeciem hordowe elfy, gdyż one takie nigdy nie bedą, ale też aż tak mało licznych armi nie chce 

DP napewno zdrozeja.. ale mam nadzieje ze 30 pkt nie przekrocza 

jak dla mnie to u princesek wystarczałby save na 1+, za 27\28 pkt za model i tyle. ich problemem jest wąłsnie przeżwyalnosc a z takim savem mogą sobie poradzić. jakieś głupie driady ich nie zabiją za szybko, gdyż save na 3+ już nie jest miłą opcją, a tak to dalej na 2+ wystarcza mi tylko to gdyż stosowną siłe przebicia mają dzięki battle bannerowi, no i czempion z savem na 0+ z rerollem, bardzo miłe
. Weżcie pod uwagę, że jakby, psize jakby dali im tego sava, tzn. że dragon armour byłby na 4+ wiec BSB miałby tego sava na 2+, marzenia 

sorry ale za takie statystyki to trzeba placic ze 35 pkt ..a nie 28..
popatrzcie na to globalnie.. ogolnie kawaleria drozeje.. wiec jakby nic im nie zmianiali to i tak ich koszt by podskoczyl.
to ze GW zrobilo glupote na poczatku 6 edycji obnizajac koszt kawalerii o prawie polowe nie znaczy ze ma byc tak zawsze.. - kawaleria drozeje a piechota tanieje
(-> jak to bylo gdzies juz dyskutowane - chyba na starym BP - koszt utrzymania konia to tak jakby utrzymywac 2-3 ludzi)
mi sie tam takie zmiany podobaja - w koncu bedzie troche wiecej realizmu.
popatrzcie na to globalnie.. ogolnie kawaleria drozeje.. wiec jakby nic im nie zmianiali to i tak ich koszt by podskoczyl.
to ze GW zrobilo glupote na poczatku 6 edycji obnizajac koszt kawalerii o prawie polowe nie znaczy ze ma byc tak zawsze.. - kawaleria drozeje a piechota tanieje
(-> jak to bylo gdzies juz dyskutowane - chyba na starym BP - koszt utrzymania konia to tak jakby utrzymywac 2-3 ludzi)
mi sie tam takie zmiany podobaja - w koncu bedzie troche wiecej realizmu.

Assaselo ma racje. Co z tego, że oni dojeżdzali smoków, to są stare czasy i elfy troszke zmiekłyprzez ten okres. ja bym tylko chciał u nich ten save na 1+ i moga nawet kosztować około 30pkt za model. Moze jeszcze dla bajeru dać im magiczne ataki, aby zaznaczyć że oni naprawde są potęzni ale to nie koniecznie, WE miałyby z nimi troszke przesrane, aale gdyby mieli kosztować te 30pkt. Również chciałbym u nich zobaczyć jakąś unikalna zasadę, coś w rodzaju feara u wildów, bardzo to mi się podoba, chyba szarża smoczych potomków budzi respekt wiec nawet moznaby było zerżnać tą zasadę. Opcji jest multum, tylko trzeba je tak wywarzyć aby nie przegiąć.