8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
mlepkows
Wodzirej

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: mlepkows »

Andrzej pisze:Bez sensu :(
Ale challange mogę i tak rzucić, nawet jeśli nie jestem w walce? Jest to dość niejasno opisane w RB
Czempion w jednostce zaangażowanej w walkę może rzucać/przyjmować. Wymóg bycia przez niego samego w kontakcie zniknął. A jedyny sposób wstawienia go do walki jeżeli w niej jeszcze nie jest to, tak jak pisze Lucius II, reform.

Maciek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Czyli jeśli zaszarżowano mnie od tyłu i boku, to nie mogę dostawić czempiona, bo nie mogę robić reforma?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Możesz, dostawianie herosów, championów omija zasadę legalności ułożenia modeli w jednostce.

Awatar użytkownika
Szwentas
Masakrator

Post autor: Szwentas »

czempioni mogą mejkłeja robić? byłem pewny że tylko herosi:/
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

nie mogą, Lidderowi chodziło o dostawienie się po przyjęciu pojedynku

Andrzej
Pan Spamu

No ok, ale za pomocą reforma się nie da?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Mejk łej da się tylko za pomocą mejkłeja. Mieszasz tą zasadę (odnosi się ona do przesuwania bohatera do walki przed jej rozegraniem jeżeli bohater nie był w styku) z innymi formami ruchu bohatera w oddziale, jak np. reform (można przesunąć nim championa i bohaterów, byleby nie wyjmować ze styku nikogo, kto już tam był).

Maciek

Awatar użytkownika
Szwentas
Masakrator

Post autor: Szwentas »

no i jak masz multicombat bok tyl to nie mozesz reforma
Obrazek

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Champion nie jest postacią (character) i nie korzysta z zasad ich dotyczących. Zasady dotyczące command groups określają wyraźnie że modele ją tworzące są ulepszonymi rank-and-file models (RB. 92 Fielding command groups ostatnie zdanie). Jedyny wyjątek kiedy członek command groups jest traktowany jak postać (character), jest pojedynek i wtedy champion (czy jak go tam zwą), na potrzeby pojedynku, zachowuje się jak postać (character) - i tylko wtedy. RB p. 93 Champions and challenges.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

podpowiem, ze jest plotka ze nie musisz reforma robić by przemieszczac ludki w oddziale:P
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Andrzej
Pan Spamu

Ale tylko w fazie ruchu, right?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

no tak:P
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

i tylko postacie (character).
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Andrzej
Pan Spamu

Czy mag z ld8 w oddziale z bannerem +1 ld na potrzeby sygnaturki z deatha ma ld 8, czy 9?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Jakstrzelam z helenki w klocek szczuraków z dzwonem to jak rozumiem dostaje i lord i dzwon i te szczury które templatka dotyka? I lord nie ma LoS, zgadza się?
Czy się jakoś to randomizuje?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Jedyne co się losuje to kto dostał 'dużego' hita - dzwon czy seer.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Andrzej pisze:Czy mag z ld8 w oddziale z bannerem +1 ld na potrzeby sygnaturki z deatha ma ld 8, czy 9?
8. Najwyższy LD w oddziale. Żadnych modyfikatorów.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

a jakby była sytuacja że hero siedzi na stworze to i bije się stwora to ld jeźdźca jest brana?

Andrzej
Pan Spamu

Barbarossa pisze:
Andrzej pisze:Czy mag z ld8 w oddziale z bannerem +1 ld na potrzeby sygnaturki z deatha ma ld 8, czy 9?
8. Najwyższy LD w oddziale. Żadnych modyfikatorów.
Czyli jeśli w oddziale jest noble z ld9, mag na potrzeby tego czaru ma tez ld9?

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Tak.

Zablokowany