Macki Wojny 2011, 17-18.12.2011 Łódź Wyniki strona 21

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Re: Macki Wojny 2011, 17-18.12.2011 Łódź

Post autor: Karli »

1. Czy scenariusz Dawn Attack znalazł się tam przypadkiem przez przeklejanie? Jeśli nie to proszę rozważcie umieszczanie go. Jest naprawdę chyba najgorszym scenariuszem w podręczniku. Zamiast taktyki to robi kaszankę z deploymentu a przy parówce tym bardziej losowy scenariusz się robi. NIC w nim fajnego! Zwłaszcza przy tylu jednostkach na stole, bo trafi się wystawienie dwóch dużych jednostek w róg stołu i może się okazać, że nawet się nie zmieszczą do tak małego deploymentu! Ostatnio fajnie się utarło granie jednego meeting engagement i blood and glory a reszta to pitched battle i było spoko, nie psujcie tego dodatkowym scenariuszem prosze :)
2. możecie zapodać mapki turniejowe?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

E tam,
te zasady są tak otwarte, tak wiele przegiętych kombinacji można zmieścić, że takie scenariusze jak B&G, ME czy właśnie losowy DA jakoś to wszystko wyrównają.

Przy składaniu rozpy trzeba po prostu brać to pod uwagę, że nie zawsze wystawisz sobie cannona na górce, a oddział z dyscypliną może się znaleźć na innej flance.

Nie pamiętam tutaj jak jest w Rb, ale dodałbym tylko, że herosów można wystawiać razem z oddziałem, bo wystawienie singla maga lorda w nie tej ćwiartce już zbyt wiele zmienia ;)

A farta i tak trzeba mieć, żeby być w top3, czy trafisz zły teren, czy przeciwnika, czy wylosujesz złe rozstawienie oddziałów - trzeba sobie radzić ;)
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Nie wyrównują tylko losują. Bo na jednym wszystkie przegiete kombinacje wystawią się tam gdzie trzeba natomiast przeciwnikowi kaszanka. Grałeś chociaz ten scenariusz na 2k+1k? Bo ja właśnie przed chwilą próbowałem z Siwym i po deploymencie stwierdziliśmy, że to bez sensu bo się nawet dwa większe oddziały nie zmieszczą na flance (a co jak wylosujesz tam 3-4?) i zagraliśmy BnG.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Tylko co innego wrzucić zamiast dawn attack? Watchtower jest znienawidzony i za bardzo zmusiłby zmianę rozpisek, to samo przełęcz. Tutaj ludzie wiedzą już z czym grają i mogą liczyć lub nie liczyć na rzuty, bohaterowie mogą być deklarowani w oddziały od początku. Ten scenariusz sam w sobie zmienia odrobinę kompozycję rozp, dodawać można jakieś małe oddzialy aby móc w razie złego rozstawienia przytrzymać coś czy cokolwiek zdziałać. Tak samo zresztą jest z B&G, które niektóre armie zmusza do brania sztandarów aby nie wtopić od razu. Poza tym, zmiana scenariuszy na 2 tygodnie przed turniejem to nie jest zbyt dobry pomysł, do tej pory nikt nie napisał że scenariusz jest be, ani tu, ani na pm.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

ja bym zagrał dwa razy BNG, wówczas większy sens ma budowanie rozpiski pod tym kontem. Scenariusze, w których jedyne co się zmienia to deployment są słabe. Popeiram kazdy scenariusz który ma inny victory conditions
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

wierze też ?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Trzy razy pitched battle, tak jak to było m.in. w Kozłowie w tym roku!

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

A dlaczego tym razem nie ma pierwszego scenariusza z zeszłego roku?
Zdaje się, że było tam tak, że punktują tylko oddziały znajdujące się na koniec bitwy na połowie przeciwnika.
Imo całkiem fajny scenariusz karcący mocne buildy typu BreT+Emp czy He+DF (i inne tego typu bardziej defensywne kombinacje z kontrą) których i tak pewnie będzie w opór.
Pzdr.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Zostawcie jak jest, im większy rozrzut w scenariuszach, tym większy balans w przegiętych kombosach sojuszy. Nawet jeśli nie uda się wystawić opdowiedniego oddziału w danym deploymencie, to dalej w stosunku do całego turnieju ma zaledwie dużo mniej niż x<20% szans na to, że całkowice się nie sprawdzi dany oddział (zakładając, że para wie jak grać danym sojuszem, a przez scenariusz spierniczy potencjał jednostki)

Niech organizatorzy trzymają się pewnych wytycznych z samego początku, zamiast ulegać naporowi postów w stylu "mi nie pasuje, bo DOC ma słabo,a OnG to ratuje"

Wszyscy grają wg tych samych zasad, co samo w sobie jest już sprawiedliwe.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Szczerze napiszę, że nie czepiałem się bo... nie czytałem scenariuszy :oops: byłem pewien, że są takie same jak na poprzednich mackach a scenariusz opisany przez Druchiego wspominam bardzo miło, chyba nawet z Tobą Urban wtedy graliśmy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Morrok: też chyba nie grałeś tego dawn attack na 2k+1k, co?

Druchii: może od razu na starcie wpisać, że wszystkie sojusze z maszynami wojennymi na starcie mają w tym scenariuszu -5VP...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Karli pisze:Druchii: może od razu na starcie wpisać, że wszystkie sojusze z maszynami wojennymi na starcie mają w tym scenariuszu -5VP...
No tu się wybitnie nie zgadzam.
To, że masz maszyny nie znaczy że masz -5 vp z bazy, po prostu trzeba tak złożyć sojusz żeby się uzupełniał i tyle. Wiesz o co chodzi i nie mów, że jest inaczej.
Po prostu trzeba trochę inaczej zagrać i na co innego się nastawić niż zwykle.
Wg mnie taki scenariusz jest naprawdę ciekawy i może namieszać nie tylko przy samej grze ale przy tworzeniu rozp wymusi zastanowienie.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

Większość scenariuszy karci armie defensywne które wbrew pozorom wcale nie wygrywają turniejów. Wprowadźcie może w końcu coś by zadziałało w drugą stronę? Może trochę za późno, ale przemyślcie to na przyszłość.
Ja tu tylko sprzątam.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Ostatni master parowy wygrał właśnie defens, więc nie wiem skąd bierzesz te dane :roll:
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

Ale tylko parowy. Wszystkie pozostałe defy są z tyłu.
Ja tu tylko sprzątam.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Czy możliwy jest nocleg z piątku na sobotę?
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

bigpasiak pisze:
Karli pisze:Druchii: może od razu na starcie wpisać, że wszystkie sojusze z maszynami wojennymi na starcie mają w tym scenariuszu -5VP...
No tu się wybitnie nie zgadzam.
To, że masz maszyny nie znaczy że masz -5 vp z bazy, po prostu trzeba tak złożyć sojusz żeby się uzupełniał i tyle. Wiesz o co chodzi i nie mów, że jest inaczej.
Po prostu trzeba trochę inaczej zagrać i na co innego się nastawić niż zwykle.
Wg mnie taki scenariusz jest naprawdę ciekawy i może namieszać nie tylko przy samej grze ale przy tworzeniu rozp wymusi zastanowienie.
Jasne, trzeba się inaczej złożyć i tyle. To skoro jeden scenariusz byłby wybitnie karcący defensy to drugi może na odwrót? Bo tak to niesprawiedliwość i ustawianie pod siebie scenariuszy.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

@Karli, grałem. Zdaję sobie sprawę, że niefajnie jest mieć połowę armii bez LD lepszego gienka ;)

Ale na tym polega scenariusz, aby tak wszystko poustawiać, żeby zminimalizować braki.

W każdym bądź razie, uważam że zmienianie czegokolwiek dwa tygodnie przed turniejem, (po testach, turniejach, itd) będzie nie fair ;)

pzdr

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Generalnie, Meeting dla defensów jest nieco gorszy. Wróg zaczyna znacznie bliżej a do tego są re rezerwy które robią krzywdę. Brak rezerw jest mimo wszystko ustępstwem dla obu stron, nie ma nic gorszego niż maszyna/horda zaczynająca w tym scenariuszu z krawędzi. Mimo wszystko chyba wszyscy się zgodzą że tutaj ofensy mają przewagę.

Co się tyczy B&G samym strzelaniem się tego scenariusza nie wygra, jasne że wystrzelanie i wymagowanie zmiękcza odpowiednio i to ułatwia jednak jeśli ten oddział nie dojdzie zrobi to drugi, tu szanse są raczej wyrównane z przewagą defensu, wiadomo, zmiękcza cały czas i może się ustawić tak aby walczyć tam gdzie chce i w miarę możliwości, z czym chce.

Atak downa z kolei robi kakaowe oko wszystkim :mrgreen: tutaj w sumie chodzi o kminę, takie ustawianie oddziałów aby nie doszło do sytuacji że dużo za dużo będzie po złej stronie, mimo wszystko na 3+ robisz z czymś praktycznie to co chcesz więc, aż tak źle tutaj nie jest. Jasne że kloc z generałem na jednej flance a druga horda na drugiej psuje kminę, jednak to nie jest reguła a przypadek oblania stubborna na 10tce. Zdarza się.

Do tego pytanie, dlaczego właśnie dopiero teraz piszecie o scenariuszach?
Co się tyczy liderki, w najlepszym sojuszu generałowie działają na wszystko więc, problem jest częściowo rozwiązany.

Co do noclegu z piątku- zwykle ciężko jest to załatwić, mimo to spróbuję załatwić nocleg w szkole.

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Mam wielki apel do wszystkich właściwie. Ma ktokolwiek dwie katapulty Krasnoludzkie pożyczyć?
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

ODPOWIEDZ