Nasze miasta
Jak ktoś jest jeszcze zainteresowany, to sobie spamnę znowu i przedstawię nową stronę, na której można łatwo znaleźć newsy związane z moją podejrzaną działalnością. Wreszcie doczekałem się stronki firmowej:
Labirynth Net w wersji polskiej.
W ofercie znajdziecie nowe ceny, trochę bardziej wyważone niż te które wcześniej trafiły na allegro...
Pozdrawiam i liczę na jakiś feedback czy coś
Labirynth Net w wersji polskiej.
W ofercie znajdziecie nowe ceny, trochę bardziej wyważone niż te które wcześniej trafiły na allegro...
Pozdrawiam i liczę na jakiś feedback czy coś
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
To chyba makiety tego pana:
http://public.fotki.com/dandanjobarnicles/
Wyglądają świetnie, poziom wykonania i malowania bardzo wysoki, ale przydałoby się je trochę zrujnować, bo póki co wyglądają na dość niegrywalne (nie da się wejść do budynków, walka tylko na zewnątrz etc.).
http://public.fotki.com/dandanjobarnicles/
Wyglądają świetnie, poziom wykonania i malowania bardzo wysoki, ale przydałoby się je trochę zrujnować, bo póki co wyglądają na dość niegrywalne (nie da się wejść do budynków, walka tylko na zewnątrz etc.).
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Z tego co widzę ręka się między te budynki zmieści, więc i co do grywalności nie mam żadnych zastrzeżeń, przy grani w EiF na przykład...
Strasznie mi się jego domki podobają i jestem pod wrażeniem, że robione ręcznie...
Jeśli ktoś ma za to nadwyżkę kasy to w podobnych klimatach może zaopatrzyć się w budynki żywiczne:
http://pardulon.com/catalog/index.php?l ... d06a867dd6
W przypadku cen radzę zaopatrzyć się w inhalator
Strasznie mi się jego domki podobają i jestem pod wrażeniem, że robione ręcznie...
Jeśli ktoś ma za to nadwyżkę kasy to w podobnych klimatach może zaopatrzyć się w budynki żywiczne:
http://pardulon.com/catalog/index.php?l ... d06a867dd6
W przypadku cen radzę zaopatrzyć się w inhalator
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Skądś znam to powiedzenie ...
Hmmm... Pavulon... Plus za żywicę oraz mnogość i jakość wzorów; ceny natomiast nieomal na miarę forge world (czasami mam wrażenie, że próbuje się ludziom wmówić, że ceny żywicy dorównują cenom szlachetnych kruszców ).
Hmmm... Pavulon... Plus za żywicę oraz mnogość i jakość wzorów; ceny natomiast nieomal na miarę forge world (czasami mam wrażenie, że próbuje się ludziom wmówić, że ceny żywicy dorównują cenom szlachetnych kruszców ).
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Watpię, żeby chodziło o cenę materiału, raczej o koszt robocizny. Nawet jeśli zastygałoby to w 3 godziny, to przez 3 godziny formy byłyby wyłączone z procesu produkcji. To nam daje może 2 domki przerobu na dzień, przy 8 godzinach pracy plus warunki pracy, zużywalność form itp. Dwóch domków na dzień (20 dni roboczych, 40 domków miesięcznie) nikt nie kupi, więc ceny trzeba lekko wywindować, żeby miało to jakiś sens i się w ogóle opłacało. Jakością od Forge World`a nie odbiega, więc i ceny mogą być porównywalne...
Raczej zastanawia mnie dlaczego ceny plastików są tak duże, skoro materiał jest tańszy, a i można je z wtryskarek wyciągać dziesiątkami w porównywalnym czasie...
Raczej zastanawia mnie dlaczego ceny plastików są tak duże, skoro materiał jest tańszy, a i można je z wtryskarek wyciągać dziesiątkami w porównywalnym czasie...
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
O formach do plastików widziałem kiedyś artykuł w WD. Wygląda to jak potężna metalowa bryła, oczywiście otwierana, z systemem kanalików itp. itd. Ponoć samo wykonanie takiej formy to koszt rzędu - i tutaj bardzo różne wersje słyszałem - min. parę dziesiątek tysięcy złotych, a czasami sporo wzwyż. Plus jest taki, że gdy już ma się do dyspozycji taką formę, odlewy wykonuje się masowo i bardzo tanio, ale wiadomo - forma musi się zamortyzować, więc to zabawa raczej dla gigantów w rodzaju GW niż dla niewielkich przedsiębiorstw.
Odnośnie tego, co napisałeś o żywicy i koszcie robocizny, wydaje się, że to właściwy trop, albo przynajmniej jeden z tropów. Z drugiej strony da radę bez problemu znaleźć żywicę do wyjęcia z formy po godzinie; dołóżmy do tego urządzenia typu dozowniki, mieszadła i pompy próżniowe i w efekcie cały proces produkcji, choć marnie zautomatyzowany w porównaniu z formami wtryskowymi do plastików, przebiega dużo sprawniej niż znamy to z warunków domowych.
Odnośnie tego, co napisałeś o żywicy i koszcie robocizny, wydaje się, że to właściwy trop, albo przynajmniej jeden z tropów. Z drugiej strony da radę bez problemu znaleźć żywicę do wyjęcia z formy po godzinie; dołóżmy do tego urządzenia typu dozowniki, mieszadła i pompy próżniowe i w efekcie cały proces produkcji, choć marnie zautomatyzowany w porównaniu z formami wtryskowymi do plastików, przebiega dużo sprawniej niż znamy to z warunków domowych.
Tak, forma to koszt od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych w zależności od wielkości matrycy i ilości szczegółów... plus wtryskarka, które używane 20 letnie chodzą od 20000 złotych... Jednak gdy już takie masz i wykonujesz z tego te 500 sztuk dziennie...O formach do plastików widziałem kiedyś artykuł w WD. Wygląda to jak potężna metalowa bryła, oczywiście otwierana, z systemem kanalików itp. itd. Ponoć samo wykonanie takiej formy to koszt rzędu - i tutaj bardzo różne wersje słyszałem - min. parę dziesiątek tysięcy złotych, a czasami sporo wzwyż. Plus jest taki, że gdy już ma się do dyspozycji taką formę, odlewy wykonuje się masowo i bardzo tanio, ale wiadomo - forma musi się zamortyzować, więc to zabawa raczej dla gigantów w rodzaju GW niż dla niewielkich przedsiębiorstw.
Jak się to dodatkowo przeliczy przez teoretycznie kilka form na wzór które można zrobić to się przedstawia jeszcze optymistyczniej, ale ilość czynności do wykonywania których potrzeba się przyłożyć po prostu rozwala mózg kogoś kto miałby to robić przez 8 godzin dziennie, nawet jeśli podzieliłby pracę na 3 osoby. Żeby dojść do cen aktualnie osiąganych nawet przy strasznie drogich wypraskach takiego GW... lepiej by było zrobić formę i wtryskarkęOdnośnie tego, co napisałeś o żywicy i koszcie robocizny, wydaje się, że to właściwy trop, albo przynajmniej jeden z tropów. Z drugiej strony da radę bez problemu znaleźć żywicę do wyjęcia z formy po godzinie; dołóżmy do tego urządzenia typu dozowniki, mieszadła i pompy próżniowe i w efekcie cały proces produkcji, choć marnie zautomatyzowany w porównaniu z formami wtryskowymi do plastików, przebiega dużo sprawniej niż znamy to z warunków domowych.
Mój najnowszy twór do oceny:
Używałem lampy błyskowej więc na pierwszym zdjęciu trochę się świeci (ciężko o matowe farby w spray'u) ale w rzeczywistości wygląda to lepiej. Zastanawiam się też nad dodaniem krawężników wokół podstawki ale jeszcze się ostatecznie nie zdecydowałem na takie rozwiązanie.
Co sądzicie?
Używałem lampy błyskowej więc na pierwszym zdjęciu trochę się świeci (ciężko o matowe farby w spray'u) ale w rzeczywistości wygląda to lepiej. Zastanawiam się też nad dodaniem krawężników wokół podstawki ale jeszcze się ostatecznie nie zdecydowałem na takie rozwiązanie.
Co sądzicie?
Domek pierwsza klasa, tylko kolorki takie odrobinę bajkowo-komiksowe, mało przybrudzone okropnościami Mordheim
Na ostatniej fotce ta ściana mogła by być bardziej poszarpana .
Ale i tak chętnie bym na tym zagrał
Na ostatniej fotce ta ściana mogła by być bardziej poszarpana .
Ale i tak chętnie bym na tym zagrał
"JAH RASTAFARAI-SIGMAR HELDENHAMMER EMPEROR I!!!"
- Tzeentch89
- Powergamer Rozpiskowy
Zielony domek jak już ktoś napisał jest zbyt bajkowy (kolorki). Wykonanie średnie, co nie zmienia faktu że trzeba sie było napracować nad tą makietą. Sam kiedyś budowałem w ten sposób i wiem ile to wymaga pracy.
Ten stół w budowie zapowiada się bardzo dobrze a nawet doskonale. Może mi sie tylko wydaje ale chyba kogoś natchnęły makiety Wolfganga (a dokładnie jego stół): http://gidian-gelaende.de/Material_HP/W ... index.html
Cały projekt bardzo mi się podoba, ale będzie miał jeden minus - monotonia przy częstszych rozgrywkach. Brak możliwości przestawienia domków.
Ten stół w budowie zapowiada się bardzo dobrze a nawet doskonale. Może mi sie tylko wydaje ale chyba kogoś natchnęły makiety Wolfganga (a dokładnie jego stół): http://gidian-gelaende.de/Material_HP/W ... index.html
Cały projekt bardzo mi się podoba, ale będzie miał jeden minus - monotonia przy częstszych rozgrywkach. Brak możliwości przestawienia domków.