Silesian Un-Limited Tournament, master 28-29.09 Kozłów

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Re: Silesian Un-Limited Tournament, master 28-29.09 Kozłów

Post autor: KrzysiekW »

Na szybko.
JaSzczuras pisze: ale widzę, że w tym roku comp scor jakiś lekko dziwny i troszkę nie przemyślany.
Spokojnie, to tylko propozycja Liddera brana pod uwagę, jeszcze nie klepnięta. Cieszę się, że taka dyskusja wyszła, bo jak na razie pomaga mi podjąć ostateczną decyzję.
JaceK pisze:Jest jeszcze jeden problem. Są pojedyncze rzeczy w WFB, które bardzo go zaginają, jak nieskończona ilość elektryków skaveńskich.
Proponuję się przyjrzeć takim "drobnostkom" - to najlepsze i skrajnie wygięte odginaczki w tej grze.
Tak, jeśli miałby przejść format 2800, to te ograniczenia z tamtego roku (np. Kadaie, elektrycy i ew. jakieś drobne rzeczy) byłyby powtórzone.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Czyli albo koszyki i 5pd, albo 2800 i full open?
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Koszyki są efektem m.in. tego co mi posłałeś Crus. System wyglądał dość prosto: sumuję poszczególne match up. Potem jak zrobię pojawia się matematyka :) Takie demony np. miały +9, a BRE -10 (z tego co pamiętam to mają do przodu tylko z WE :P, nie mam arkusza przy sobie). EMP wypadło bardzo dobrze, ludziom po prostu źle się z tym gra. DF były na blisko, aby wpaść do grupy z WE i BRE. To co chcę powiedzieć to te koszyki to nie przemyślenia osoby, która rozrzuca armie w zależności od tego kto marudzi więcej, ale osoby, która zbiera doświadczenie graczy, obiektywnie liczy i przedstawia wynik. To, że ktoś jest w koszyku 1 czy 3 nie oznacza, że jest przegięty, ale, że na ogół ma się dobrze na turnieju open jakby miał zagrać z każdą armią. Takie były ich założenia, nie jakaś segregacja OP armii. I co ważniejsze nie jest np. tak, że osoba, która wysłała mi jak to widzi nie jest poddawana w wątpliwość, bo zauważcie, że jej wynik jest korygowany przez inną osobę, która wysyła mi informacje jak ona czuje się w tym samym paringu. Czasami mam wrażenie, że Polscy gracze są bardziej rozgarnięci od reszty Europy, bo przemawiają do nich liczby (nie to co się np. dzieje na The Warhammer Forum). Widzę jednak, że kiedy w grę wchodzą silne emocje związane z tą grą to logiczne argumenty nie działają :(

Nie upieram się, aby na Silesianie były koszyki. Jest to tylko i wyłącznie alternatywa, aby turniej sprawiał więcej zabawy w grze armiom z koszyka B i w ogóle zachęcił do przyjazdu armie z koszyka C. Co to są za armie nie interesuje mnie to, bo wykorzystuję tylko i wyłącznie opinie 10 wspaniałych :D

Teksty, że płyniemy z ograniczeniami, albo narzekanie, że DE są przegięte nie robią na mnie wrażenia bo nie mają oparcia w niczym. Jest to po prostu płacz dziecka, któremu zabrało się lizaka. Pozwalam sobie na takie słowa, bo to Krzysiek zadecyduje jak będzie to grane, nie ja. Do Was jednak jakiekolwiek zmiany widzę nie przemawiają. Open nie bo magia zagina wynik i wygrana na Silesianie to fart nie skill, zmiana na coś bardziej przyjaznego i jednocześnie nie ograniczającego w budowie rozpiski też nie bo sąsiad ma 2 krowy więcej niż ja i chcę, aby zdechły. Silesian to gra dla Was, jak większość gra demonami, empire, woch czy vc to róbmy open z wiadomych powodów, jeśli nie to koszyki.

Pozdrawiam serdecznie (żeby nie było, że Was czasami nie szanuję :* )

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Jak 2800, to takie prawie open - ograniczenia z tamtego roku (Lidder dobrze wykminił :) , poza tym dzięki za posta powyżej ) plus przycięte jakieś przegięcia (np. Epidżumias niestety musi nieco stracić na powerze. Kilka lat temu kupowałem go niemal po cenie złomu, a teraz wypasł się na gejmbrejkera :P).

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Widze, że faktycznie koszyki mają pewien sens. Może i faktycznie dobrze balansują armie. Ale po roku klepania formatu euro chciałem sobie po prostu przyjechać na fajnego mastera, nażreć się tanich kiełbas, wypić piwo i pograć 5 bitew na openową wolną amerykankę bez zbędnych komplikacji :) Silesian zawsze mi to dawał, więc chciałbym, żeby i w tym roku tak było :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Lidder pisze:Jest to tylko i wyłącznie alternatywa, aby turniej sprawiał więcej zabawy w grze armiom z koszyka B i w ogóle zachęcił do przyjazdu armie z koszyka C
Nie ująłbym tego lepiej :)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Lider +1

Andrzej - koszyki niczego nie przycinają, dlaej możesz złożyć armie jaką chcesz

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Andrzej pisze:Widze, że faktycznie koszyki mają pewien sens. Może i faktycznie dobrze balansują armie. Ale po roku klepania formatu euro chciałem sobie po prostu przyjechać na fajnego mastera, nażreć się tanich kiełbas, wypić piwo i pograć 5 bitew na openową wolną amerykankę bez zbędnych komplikacji :) Silesian zawsze mi to dawał, więc chciałbym, żeby i w tym roku tak było :)
Silesian dawał Ci 3 bitwy nie pięć ;)
\/\

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Czasami udawało się dograć 4 ;)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

c4h10 pisze:Silesian dawał Ci 3 bitwy nie pięć ;)
Czasami użebrał 10 od przeciwnika, gdy zobaczył jak wygląda. Można to zaliczyć jako bitwę :D

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

Te wolałbym zagrać open z minimalnymi cięciami te koszyki wgl mi nie podchodzą...
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Oszyki wygladaja na przemyslane. Natomiast jesli open, to dalbym 5pd jednak na wszystkie czary.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
DOC
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: DOC »

Lidder pisze:Nie upieram się, aby na Silesianie były koszyki. Jest to tylko i wyłącznie alternatywa, aby turniej sprawiał więcej zabawy w grze armiom z koszyka B i w ogóle zachęcił do przyjazdu armie z koszyka C.
Masz w 100% rację, jednak taka propozycja odstraszy graczy z koszyka A, którzy nie są tak ograni, nie jeżdżą po wszystkich masterach a ten turniej stwarza im możliwość dobraj zabawy z bardzo zróżnicowanymi graczami.
Armie z A może są silniejsze ale nie są to samograje. :)
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

po co ta dyskusja? Butan zrób po swojemu i nie dyskutuj , malkontenci się znajdą zawsze bo to temat rzeka, a chętnych nie zabraknie bo to master (obok szczyrku) z najlepszą bazą.
a teraz czas na konkret: czy nad tym stawem można łowić ryby?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Pewnie, DOC. Żadna armia nie powinna być samograjem. Koszyki nie oznaczają automatycznej przegranej tylko dlatego, że masz 200 pkt mniej. Jeśli początkujący gracz demonów spotka początkującego gracza Orków to obaj będą się dobrze bawić. :)

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Jak początkujący gracz demonów na demonetkach (bo nie każdy gra na nurglu) trafi na we i różnica w pkt wynosi 400pkt to życzę dobrej zabawy ... :roll:
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Będzie jakieś potwierdzenie odnośnie rezerwacji pokoju?
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

To zrób koszyki z podziałem na skilla :mrgreen: - TOP 20 gra na 2500, 21-40 na 2700 a reszta na 2900 - no i nie będzie płaczu - "jaka to niesprawiedliwość, jadę na 1 mastera w roku i chce zagrać klimatycznym WoChem, a robią ze mnie pałergejmera :wink: "

W końcu grają gracze, nie armie

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

TO ja chce zagrać PG WE (tak tak są WE gracze nie klimaciarze) więc prosze je przenieśćdo koszyka A.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Możesz w każdej chwili - nikt Ci nie broni zrobić rozpy WE na Silesiana na 2500 ;)
Wisła Kraków.

ODPOWIEDZ