Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
musisz pograć, skaveny w ofensie są dużo trudniejsze niż defens i gra nie polega tylko na rzucaniu kostkami.
Jeden duży błąd i cała armia ucieka.
Ja wystawiałem na 2k
2xmonki
2xcenserzy
2x tunellingi
stormvermini
clanraty
swarmy
slavi
giant raty
globardierzy
itd
czyli ogólnie wszystko.
Ale to bardzo trudna armia do gry jest.
Jeden duży błąd i cała armia ucieka.
Ja wystawiałem na 2k
2xmonki
2xcenserzy
2x tunellingi
stormvermini
clanraty
swarmy
slavi
giant raty
globardierzy
itd
czyli ogólnie wszystko.
Ale to bardzo trudna armia do gry jest.
Dokładnie, ofens jest trudniejszy, bo szczury mają małą liderkę, braki w kawaleriach itp.
Łatwiejszy jest standardowy defens. Moim zdaniem lepiej właśnie od standardu zacząć, coby się nie zrazić na wstępie i nie sprzedawac po pół roku figurek.
Standard zawiera:
ze trzech elektryków (warlock Enginers)
kilka klocków klaratów i sporo ratling gun'ów
duużo jezzaili
Trochę slavów do zasłaniania (można i night runnersów)
Gutter runners (tuneling team) jeden, lub dwa
Warp lighting cannon
Na wieksze punkty grey seer z dzwonkiem (screaming bell)
Do tego jak kto lubi plague monki, sztandar armii ze storm banerem, globadierzy itd, itp.
Dobrym rozwiązaniem będzie zobaczyć do działu rozpisek. A jeszcze lepszym przeczytać najpierw zasady
A jak się już oswoisz z armią to na bardziej ambitne konfiguracje można sie przerzucać
Łatwiejszy jest standardowy defens. Moim zdaniem lepiej właśnie od standardu zacząć, coby się nie zrazić na wstępie i nie sprzedawac po pół roku figurek.
Standard zawiera:
ze trzech elektryków (warlock Enginers)
kilka klocków klaratów i sporo ratling gun'ów
duużo jezzaili
Trochę slavów do zasłaniania (można i night runnersów)
Gutter runners (tuneling team) jeden, lub dwa
Warp lighting cannon
Na wieksze punkty grey seer z dzwonkiem (screaming bell)
Do tego jak kto lubi plague monki, sztandar armii ze storm banerem, globadierzy itd, itp.
Dobrym rozwiązaniem będzie zobaczyć do działu rozpisek. A jeszcze lepszym przeczytać najpierw zasady
A jak się już oswoisz z armią to na bardziej ambitne konfiguracje można sie przerzucać
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
OK chłopaki dzięki za pomoc!! Chyba raczej na poczatek zaczne grać defensem żeby się wogule wczuć w gre. A jak już troche pogram i będe wiedział na co mnie stać to wtedy zaczne kombinować.
Aha i jeszcze pytanko co to są te slavy??
Aha i jeszcze pytanko co to są te slavy??
Skaven Slaves oddział Core.
obecnie skavami dużo cieżej grać ofensywnie...
przy nowych HE nie ważne kto na kogo szarżuje- i tak dostaniemy baty w combacie zazwyczaj, a jak uderzamy na flanke to robią flee.. trzeba tu wykorzystywać tunelingi czy coś co dostało się na tyły do 'zasłaniania pola ucieczki' wrogom żeby zabijali się o nie w razie czego. ale ciężko ustawić ich turę wcześniej w odpowiednim miejscu...
nowe vc też nas miażdżą w CC, a idąc w ofensywne szczury mamy mocno upośledzona magię więc nie powstrzymam wskrzeszania i popychaczek. do tego przedmioty obniżające nam LD, masy terrorów.. nawet przy warlordzie może być cienkawo.
ofensywne szczury mają jedno z lepszych Ld w grze bo potencjalne 10. na flankach możemy mieć herosów dających ta ld 9. kwestia brania odpowiednio dużych klocków które mogą przyjść na siebie ostrzał.
stormbaner sie przydaje do chwili wytchnienia od strzelania przeciwnika albo usadzenia smoka na ziemi na chwilę.
jednak bez wsparcia ostrzału nie wiem czy obecnie da sę wygrać z częścią armii... 2 steamtanki + altar są już wystarczająco ciężkie nawet z osłoną jezaili i wlc...
treemana raczej też ciężko zabić...
z demonami nie walczyłem ale moge się domyślać że w cc ciężko z nimi może iść jak mają wysokie LD... zanim się posypie cały oddział to może nam szczurów w cc braknąć:P
można za to pomyśleć przed jakimś mocnym unitem w rarze z DoW... gigant, rinoxy, ironguci... maneaterzy ze stubbornem i bsb też nieźle potrafią działać.
ogólnie ciężej się gra ofensem i cięzko wygrywa już nie wspominając o masakrowaniu... jak nam ktoś złamie linię (zazwyczaj nie uda się we wszystkich combatach wygrać i coś nam ucieknie) to bywa ciężko, a złapać to jest już niemożliwym jak samo nie przyjdzie, bo zanim obrócimy klocki to jest daleko...
swarmy obcięte nową edycją i nieadekwatne cenowo. RO od początku takie były.
łapanie po lasach herosów też dość cienko wypada tymbardziej że nasze skirmishe są słabe, jak przchodzi do zdawania Ld żeby zaszrżować na maga z fearem, ustać LD po otrzymaniu pocisku czy zabicie herosa walczącego to bywa cienko. szarża tunelingiem na swordmasterów w lesie z 3 magami kończy się przykro dla nas nawet choć dawniej dawało wygraną bitwę nieraz jak udało się dziabnąć maglorda czy zabić dwóch mniejszych.
ja zarzuciłem ofensywne skavy do czasu wyjścia booka:/ Nie widzę gry bez wsparcia strzeleckiego i mocnej ochrony magicznej (4DS 5+ DD) a te rzeczy w armii typowo ofensywnej są obcięte żeby dopakować klocki herosami walczącymi, dać LD z warlorda, przeznaczyć punkty na jednostki walczące. jak to zrobimy to z połową armii dostajemy, jak nie zrobimy to dostajemy z druga połową.
przykre ale co poradzić:(
przy nowych HE nie ważne kto na kogo szarżuje- i tak dostaniemy baty w combacie zazwyczaj, a jak uderzamy na flanke to robią flee.. trzeba tu wykorzystywać tunelingi czy coś co dostało się na tyły do 'zasłaniania pola ucieczki' wrogom żeby zabijali się o nie w razie czego. ale ciężko ustawić ich turę wcześniej w odpowiednim miejscu...
nowe vc też nas miażdżą w CC, a idąc w ofensywne szczury mamy mocno upośledzona magię więc nie powstrzymam wskrzeszania i popychaczek. do tego przedmioty obniżające nam LD, masy terrorów.. nawet przy warlordzie może być cienkawo.
ofensywne szczury mają jedno z lepszych Ld w grze bo potencjalne 10. na flankach możemy mieć herosów dających ta ld 9. kwestia brania odpowiednio dużych klocków które mogą przyjść na siebie ostrzał.
stormbaner sie przydaje do chwili wytchnienia od strzelania przeciwnika albo usadzenia smoka na ziemi na chwilę.
jednak bez wsparcia ostrzału nie wiem czy obecnie da sę wygrać z częścią armii... 2 steamtanki + altar są już wystarczająco ciężkie nawet z osłoną jezaili i wlc...
treemana raczej też ciężko zabić...
z demonami nie walczyłem ale moge się domyślać że w cc ciężko z nimi może iść jak mają wysokie LD... zanim się posypie cały oddział to może nam szczurów w cc braknąć:P
można za to pomyśleć przed jakimś mocnym unitem w rarze z DoW... gigant, rinoxy, ironguci... maneaterzy ze stubbornem i bsb też nieźle potrafią działać.
ogólnie ciężej się gra ofensem i cięzko wygrywa już nie wspominając o masakrowaniu... jak nam ktoś złamie linię (zazwyczaj nie uda się we wszystkich combatach wygrać i coś nam ucieknie) to bywa ciężko, a złapać to jest już niemożliwym jak samo nie przyjdzie, bo zanim obrócimy klocki to jest daleko...
swarmy obcięte nową edycją i nieadekwatne cenowo. RO od początku takie były.
łapanie po lasach herosów też dość cienko wypada tymbardziej że nasze skirmishe są słabe, jak przchodzi do zdawania Ld żeby zaszrżować na maga z fearem, ustać LD po otrzymaniu pocisku czy zabicie herosa walczącego to bywa cienko. szarża tunelingiem na swordmasterów w lesie z 3 magami kończy się przykro dla nas nawet choć dawniej dawało wygraną bitwę nieraz jak udało się dziabnąć maglorda czy zabić dwóch mniejszych.
ja zarzuciłem ofensywne skavy do czasu wyjścia booka:/ Nie widzę gry bez wsparcia strzeleckiego i mocnej ochrony magicznej (4DS 5+ DD) a te rzeczy w armii typowo ofensywnej są obcięte żeby dopakować klocki herosami walczącymi, dać LD z warlorda, przeznaczyć punkty na jednostki walczące. jak to zrobimy to z połową armii dostajemy, jak nie zrobimy to dostajemy z druga połową.
przykre ale co poradzić:(
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
Czyli z tego wynika że jak Skavami to grać defensywnie głównie strzelając i czarując?? Jezeli tak jest to jeszcze lepjej bo uwielbiam snajperów i walke na dystans
niestety zostajemy do tego zmuszeni:/ choć preferuję zbalansowaną armię. ale zawsze staram się skavami złożyć tak armię żeby móc z każdą inna armią pograć. a obecnie bez strzelania to jest nie możliwe. a nie chcę żeby mi było przykro że nie mam jak ruszyć jakiegoś tanka który sam mi pół armii masakruje bez problemu...
ale w drugą stronę przeginać też nie wypada;] samo strzelanie i magia to nuda. ofens ze wsparciem strzelania czy ofens ze wsparciem magii są ciekawsze do gry.
ale w drugą stronę przeginać też nie wypada;] samo strzelanie i magia to nuda. ofens ze wsparciem strzelania czy ofens ze wsparciem magii są ciekawsze do gry.
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Niestety ostatnio odzczułem siłę HE.
Jedyna opcja, to grać tak nudno, jak to robią np. krasie. 2-3 klocki clanratów, trochę niewolników do zastawiania i kupa strzelania + elektrycy.
Czyli tylko rzucanie kostkami, zapomnijmy o jakimś konkretnym ruchu. Ba, nawet tunelingi po wykopaniu się i szarży na głupiego bolca najpierw dostają lanie, a potem dopiero mogą oddać.
To ASF jest przegięte
Jedyna opcja, to grać tak nudno, jak to robią np. krasie. 2-3 klocki clanratów, trochę niewolników do zastawiania i kupa strzelania + elektrycy.
Czyli tylko rzucanie kostkami, zapomnijmy o jakimś konkretnym ruchu. Ba, nawet tunelingi po wykopaniu się i szarży na głupiego bolca najpierw dostają lanie, a potem dopiero mogą oddać.
To ASF jest przegięte
to mnie zmartwiliście...
Nie grałem od kilku lat i nie wiedziałem że się tak pozmieniało.
Szczurki ustawione na strzelanie to dla mnie zawsze była profanacja klimatu tej armii.
Jedna latarka to było maks co strzelało u mnie (poza ratlingami)
Ale za moich czasów dwa tanki nie jeździły, a jeden dało się zawsze wymanewrować.
No trudno, poczekają w walizkach na nowy kodeks, a póki co dalej maluje wampy żeby pograć trochę, bo armii na jezzailach nie zamierzam stawiać.
Nie grałem od kilku lat i nie wiedziałem że się tak pozmieniało.
Szczurki ustawione na strzelanie to dla mnie zawsze była profanacja klimatu tej armii.
Jedna latarka to było maks co strzelało u mnie (poza ratlingami)
Ale za moich czasów dwa tanki nie jeździły, a jeden dało się zawsze wymanewrować.
No trudno, poczekają w walizkach na nowy kodeks, a póki co dalej maluje wampy żeby pograć trochę, bo armii na jezzailach nie zamierzam stawiać.
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
Z tego co napisaliście to kiedyś szczurki wyglądały zupełnie inaczej..
Ale musze przyznać że dla mnie to lepjej bo ja chcąc grać szczurkami nie musze brac elfiaków żeby móc pograc na dystans
Ale musze przyznać że dla mnie to lepjej bo ja chcąc grać szczurkami nie musze brac elfiaków żeby móc pograc na dystans
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
Ma ktoś z was może army booka po polsku na kompie?? albo moze zna link?? byłbym bardzo wdzięczny za podanie
Skaveny nie wyszły nigdy po polsku. Może na początku przyszłego roku wraz z nową edycją coś się zmieni.
Polecam kupić sobie obecnego armybooka. Oryginały mozna znaleźć na allegro za 1/4 ceny.
Polecam kupić sobie obecnego armybooka. Oryginały mozna znaleźć na allegro za 1/4 ceny.
Nie ma polskiej wersji AB do Skavenów.
- Temple Guard
- Falubaz
Na polskojęzyczny army book musisz poczekać do wydania AB Skavenów do 7. edycji. Wtedy prawie na pewno się ukaże. Piszę "prawie", bo ostatnio Faberowie zrobili przykry numer i nie wydali polskiego AB do Demonów. Miejmy nadzieję, że taka kaszana się więcej nie powtórzy.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
Ok dzieki za info. Kupiłem dziś na allegro nowiutkiego army booka za 35zł z przesyłka 42zł ale to i tak 25zł mniej niż w sklepie
- Shas o' Kais
- Pseudoklimaciarz
Ma ktos z was może figurki szczurków ktorymi nie gra i chciałby je sprzedać??
Mam pytanko, czy ktoś wie gdzie można dorwać Hell Pit army list. Chciałbym użyć tego w kampanii którą sobie właśnie zaczęliśmy. Jedyna wersja którą znalazłem to na stronie hiszpańskiego GW ale u mnie tak średnio z hiszpańskim Dostanie WD311 też graniczy z cudem więc jak ktoś ma wersje angielską albo wie gdzie jej szukać to byłbym zobowiązany.
Cześć, mam cholerny problem. Otóż, zdążyłem już poczuć na sobie armię Demonów Chaosu... I cholera, ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć? ;]