Pytania początkującego
Moderator: #helion#
Re: Pytania początkującego
nie ma już DoW, ani tym bardziej Kislevu, pierwsze odpadło w momencie wejścia 8 edycji, drugie w momencie wyjścia podręcznika do Imperium w 7 edycji (aktualnie obowiązujący)
ale zawsze możesz zrobić Husarów jako zwykłe KO

- Brushlicker
- Falubaz
witam,
Jestem poczatkujacym graczem imperium, niestety, przed lektura army booka, i bez odswiezenia rulebooka (pamietam cos tam z VI ed., ale to wszystko). Zakupilem battalion i podczas sklejania rodza sie pytania natury praktycznej:
-skleilem handgunnersow jako muszkieterow, z pelna grupa dow., sierak wyposazony w (jak mniemam) hochland long rifle. Czy jest to praktyczne ustawienie? Czy 10 osobowy oddzial ma jakakolwiek sile ognia?
-great swordy tez ma kompletna grupe dowodzenia, sierzant ma greatsworda, jak ma sie to do pola bitwy? Istnieje koniecznosc kupienia drugiej paczki?
-state troopsom skleilem grupe dowodzenia, w ktorej sierzant ma dwuraczka, natomiast reszcie ludu nie dalem raczek. Jaka bron jest najbardziej dla nich grywalna w tej ed.? Czy dyszka ludzi utrzyma sie na polu bitwy, czy koniecznie dwudziestki?
-no i co jest najlepsze do dowodztwa armii na poczatek?
Zasady gry i armii przyswoje w najblizszym czasie, sorki za glupie pytania.
Przepraszam za brak znakow diakrytycznych, postuje z telefonu
Jestem poczatkujacym graczem imperium, niestety, przed lektura army booka, i bez odswiezenia rulebooka (pamietam cos tam z VI ed., ale to wszystko). Zakupilem battalion i podczas sklejania rodza sie pytania natury praktycznej:
-skleilem handgunnersow jako muszkieterow, z pelna grupa dow., sierak wyposazony w (jak mniemam) hochland long rifle. Czy jest to praktyczne ustawienie? Czy 10 osobowy oddzial ma jakakolwiek sile ognia?
-great swordy tez ma kompletna grupe dowodzenia, sierzant ma greatsworda, jak ma sie to do pola bitwy? Istnieje koniecznosc kupienia drugiej paczki?
-state troopsom skleilem grupe dowodzenia, w ktorej sierzant ma dwuraczka, natomiast reszcie ludu nie dalem raczek. Jaka bron jest najbardziej dla nich grywalna w tej ed.? Czy dyszka ludzi utrzyma sie na polu bitwy, czy koniecznie dwudziestki?
-no i co jest najlepsze do dowodztwa armii na poczatek?
Zasady gry i armii przyswoje w najblizszym czasie, sorki za glupie pytania.
Przepraszam za brak znakow diakrytycznych, postuje z telefonu
Od biedy coś tam ustrzelą, choć bardziej cenione są kusze, ze względu na większy zasięg, najbardziej zaś cenione są... moździerze-skleilem handgunnersow jako muszkieterow, z pelna grupa dow., sierak wyposazony w (jak mniemam) hochland long rifle. Czy jest to praktyczne ustawienie? Czy 10 osobowy oddzial ma jakakolwiek sile ognia?

W 90% przypadków, uzbrojenie championów to gadżet mający ładnie wyglądać i tak używają to, co reszta wojaków.-state troopsom skleilem grupe dowodzenia, w ktorej sierzant ma dwuraczka, natomiast reszcie ludu nie dalem raczek. Jaka bron jest najbardziej dla nich grywalna w tej ed.? Czy dyszka ludzi utrzyma sie na polu bitwy, czy koniecznie dwudziestki?
Żołdaki z halabardami potrafią czasem przywalić (tylko musu być ich naprawdę dużo). Delikwenci z mieczami i tarczami nie są źli w defensywie (choć też musi być ich dużo

Ogólnie regimenty poniżej 20 chłopa nadają się jedynie do rzucania pod nogi przeciwnika, by go odrobinę spowolnić. W przypadku imperialnego (pożal się boże) wojska, hordy po 40+ żołnierzy nie są niczym nadzwyczajnym
Vae victis!
Jak chcesz nimi grać to potrzebujesz więcej (15-20), 10 nie ustrzeli zbyt dużo... Kusze lepsze (zasięg) jak już pisał LegionJochnyWalker pisze:-skleilem handgunnersow jako muszkieterow, z pelna grupa dow., sierak wyposazony w (jak mniemam) hochland long rifle. Czy jest to praktyczne ustawienie? Czy 10 osobowy oddzial ma jakakolwiek sile ognia?
Graetów min 20 (na małe punkty) albo 30+ (przy większych)JochnyWalker pisze:-great swordy tez ma kompletna grupe dowodzenia, sierzant ma greatsworda, jak ma sie to do pola bitwy? Istnieje koniecznosc kupienia drugiej paczki?
Halabardy są dobre jak je dopakujesz magią, miecznicy mają najwyższy ws z corów (nie licząc konnicy) armour save na 5+ i pary save (taki ward) na 6+, przy dopakowaniu magią też są spoko. Nieważne jaki oddział, musisz mieć minimum 30 chłopa żeby ich nie rozjechali jak pisał Legion.JochnyWalker pisze:-state troopsom skleilem grupe dowodzenia, w ktorej sierzant ma dwuraczka, natomiast reszcie ludu nie dalem raczek. Jaka bron jest najbardziej dla nich grywalna w tej ed.? Czy dyszka ludzi utrzyma sie na polu bitwy, czy koniecznie dwudziestki?
Musisz mieć sztandarowego armii żeby dawał przeżuty liderki oddziałom, oprócz tego maga (albo lorda albo hero zależy na ile punktów), jakiś priest (coby dawał hate oddziałowi w którym będzie) na małe punkty albo lektor na altarze na 2k i więcej. Jak będziesz miał 3 albo więcej maszyn (moździerz, działo, helstorm) to przyda się inżynier.JochnyWalker pisze:-no i co jest najlepsze do dowodztwa armii na poczatek?
Do dużych oddziałów piechoty dobre są też 5 detaczmentów które działają jako odginaczki i śmieci przeszkadzające przeciwnikowi. Konnica wystawiona w 10 straszy, dobrze też wystawić po 5 z lancami (armour 1+ jest ważny) do ogarnięcia śmieci przeciwnika.
Dobrze by Ci było dokupić jeszcze jeden batalion, masz wtedy 20 handgunów i 20 grat swordów, 40 statetropsów (30 do jednego oddziału a pozostała 10 na 2x5 detaczmenty), dużo konnicy, do tego potrzeba tylko bohaterów i jakieś maszyny.
- Brushlicker
- Falubaz
dziekuje za odpowiedzi.
W moim pokretnym umysle narodzily sie nowe pytania:
-jaki lore magii jest najlepszy?
-wiem juz, ze kusze sa bardziej grywalne od muszkietow, ale w jakim stopniu? Czy przy nieturniejowej zabawie da sie tym cos ugrac?
Moglbym prosic o wpisanie statystyk muszkietu?
-czy ta bron championa handgunnerow ma osobne zasady?
W moim pokretnym umysle narodzily sie nowe pytania:
-jaki lore magii jest najlepszy?
-wiem juz, ze kusze sa bardziej grywalne od muszkietow, ale w jakim stopniu? Czy przy nieturniejowej zabawie da sie tym cos ugrac?
Moglbym prosic o wpisanie statystyk muszkietu?
-czy ta bron championa handgunnerow ma osobne zasady?
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
sila loru zależy od tego co chcesz nim robić,
Kusze mają przyjemny zasięg ale handguny domowo całkiem dobrze mogą sie spisać, ja osobiście używałem handgunów z czempionami (2,3 oddziały) ale to była mi potrzebna snajperka poprostu
Czempionowi mozsz hohlandke kupić która ma zasadę snajper i ma 36" zasięgu
Kusze mają przyjemny zasięg ale handguny domowo całkiem dobrze mogą sie spisać, ja osobiście używałem handgunów z czempionami (2,3 oddziały) ale to była mi potrzebna snajperka poprostu
Czempionowi mozsz hohlandke kupić która ma zasadę snajper i ma 36" zasięgu
albo przerobić tych strzelających chłopaków na Halabardników/swordsmanów albo po prostu dać mieczyk bez tarczy i masz free company, dzięki czemu zamiast strzelców z Batalionu masz 30 piechurów: 20 zwykłych i 2x5 detachment free company; drugi taki zestaw, daje możliwość gry na prawie 2k, wtedy musisz dokupić tylko flagellantów, GS-ów jeden box, maszyny i masz pełną armię na 2,4k-2,8k; bohaterowie to kwestia gustu, ale bezapelacyjnie najbardziej komfortowa i uniwersalna jest furmanka na Gienia
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Z moich doświadczeń wynika że milicja nadaje się do wszystkiego (przerobilem kilku na flagusów, GSów, swordów i kuszoli czy łuczników - obsługanta jednego też takiego mam więc nie ma problemów
)

Aluminium ładnie wygląda, lecz nigdy nic z niej nie robiłem i rodzą się pytania.rafixator pisze:folia aluminiowa, wycinasz nożyczkami
Jak ładnie na stałe przymocować to do lancy? Na kropelkę? Jakimi farbami najlepiej pomalować aluminiowy proporzec. Chcę spróbować zrobić biało-czerwone.
Będę wdzięczy za pomoc i jak skończę oddział to pokaże wam wyniki.
For Sigmar and the Empire!
W hordzie i tylko w hordzieMagnus pisze:Proszę o rade, jak najlepiej ustawić 50 halabardników z BSB griffon banner na chaos (magia światła ma ich wspomagac) lepiej w hordzie czy jakies inne ustawienie? Mają jeszcze 20 swordsmenow jak detke. Pierwszy raz gram na takim klocku i sie zastanawiam

- Brushlicker
- Falubaz