Pytania początkujących i niepewnych 2
Moderator: Yudokuno
- Bananovitch
- Chuck Norris
Re: Pytania początkujących i niepewnych 2
Duży podręcznik, s.73. Zasada specjalna QUICK TO FIRE
http://laiglenid.blogspot.com/-jak Bananek Bretońców malował.
Quick to fire. Korsarze noszą hanbowy, a nie crossbowy.
Edit:
Damn! Byliście szybsi
Edit:
Damn! Byliście szybsi
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Moje pierwsze pytanie w dziale dla niepewnych :] czy jak kocioł straci załoganta to traci ataki czy tylko woundy ? (chyba ataki tez ale lepiej zapytam ) i czy warto dawac manbane na kocioł ? tak na wszelki wypadek coby go nie chcieli tak szybko zdejmowac ;]
P.S. jak skutecznie chronic kocioł bo ma worda na 4+ i brak as to troche mało mi sie zdaje
P.S. jak skutecznie chronic kocioł bo ma worda na 4+ i brak as to troche mało mi sie zdaje
Ataki też tracisz, choć w sumie głowy nie dam, gdyż ta edycja co chwilę mnie zaskakuje od nowa.
Co do dawania kolejnych ulepszeń na kocioł - ja dam nie daję mu nic, choć jest często moim BSB. Trzymając go za swoimi jednostkami wiem, że żadna horda go nie złapie, a śmieci nie dadzą mu rady. Jakoś moi przeciwnicy nigdy nie próbowali szarżować kotła - no poza jednym, co to mnie zaszarżował resztą swojego oddziału hamków(10) z BSB. Dzięki temu dorobiłem się nie małej ilości punktów wyżynając ich do nogi. Choć manbane faktycznie może na prawdę dobrze podnieść jego aurę strach jaką rozsiewa(nawet do 6 siły potrafi zniechęcić).
Co do dawania kolejnych ulepszeń na kocioł - ja dam nie daję mu nic, choć jest często moim BSB. Trzymając go za swoimi jednostkami wiem, że żadna horda go nie złapie, a śmieci nie dadzą mu rady. Jakoś moi przeciwnicy nigdy nie próbowali szarżować kotła - no poza jednym, co to mnie zaszarżował resztą swojego oddziału hamków(10) z BSB. Dzięki temu dorobiłem się nie małej ilości punktów wyżynając ich do nogi. Choć manbane faktycznie może na prawdę dobrze podnieść jego aurę strach jaką rozsiewa(nawet do 6 siły potrafi zniechęcić).
"tracisz na pewno" bo ty tak mowisz czy jest na to jakies pismo zwane zasadami ?
atakował mi kocioł czarny trener ;] spalił szarze ;] ale fakt ze chcial jak bym mial manbane na nim to mogłby sie zdziwic ( gram przewaznie nie pacząc w rozpiske przeciwnika - jest ciekawiej )
atakował mi kocioł czarny trener ;] spalił szarze ;] ale fakt ze chcial jak bym mial manbane na nim to mogłby sie zdziwic ( gram przewaznie nie pacząc w rozpiske przeciwnika - jest ciekawiej )
Kocioł to war machine i jego liczba ataków jest równa liczbie ataków pozostałych przy życiu załogantów. W rozpiskę przeciwnika patrzeć nie musisz, ale popatrz czasem w słownik ortograficzny.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
- Bananovitch
- Chuck Norris
A czytałeś w ogóle pismo zwane "podręcznikiem głównym"?
Maszyna ma tyle ataków ile ma pozostałych woundów. Ginie załogant (ergo traci wounda), spada liczba ataków. W przypadku kotła (zgodnie z FAQiem) najpierw ginie mała haga (trzy ataki mniej), potem druga haga (trzy ataki mniej). Duża haga bije dopóki kocioł nie straci ostatniego wounda.
Maszyna ma tyle ataków ile ma pozostałych woundów. Ginie załogant (ergo traci wounda), spada liczba ataków. W przypadku kotła (zgodnie z FAQiem) najpierw ginie mała haga (trzy ataki mniej), potem druga haga (trzy ataki mniej). Duża haga bije dopóki kocioł nie straci ostatniego wounda.
- Bananovitch
- Chuck Norris
To przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem.
Nie przejmuj się Negro, tutaj zawsze jest tak miło, a tekst o czytaniu ze zrozumieniem to już klasykaBananovitch pisze:To przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem.
A tak swoją drogą, witamy na forum!
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
Witam !!!
Nie przejmuje się jak bym się przejął to pojechał bym na jakiś turniej gdzie bym znalazł tego kogoś kto się kryje pod nickiem i pogadał na osobności ;]
no chyba ze była by to niewiasta wtedy musiał bym się ugryźć w język
RB przeczytałem jakieś 3 razy a AB ze 4 (szukając zrozumienia i tzw. rozkminek )
A wracając do tematu to jakoś się porostu zakręciłem przez te erraty i AB
a nie wierze w odp typu : bo Andrzej się nie myli - ponieważ już kilka razy mnie zwałowali na zasadach np: "...nie możesz atakować króla bretoni siedzącego na gryfie póki nie zabijesz gryfa który ma worda z blesa... " powiedział mi to gość grający od 7 lat, to co miałem mu nie wierzyć po czym znalazłem w zasadach ze mogę go spokojnie zaciukać to mi tłumaczy ze jemu się edycje mylą no to dlatego jestem dociekliwy
Nie przejmuje się jak bym się przejął to pojechał bym na jakiś turniej gdzie bym znalazł tego kogoś kto się kryje pod nickiem i pogadał na osobności ;]
no chyba ze była by to niewiasta wtedy musiał bym się ugryźć w język
RB przeczytałem jakieś 3 razy a AB ze 4 (szukając zrozumienia i tzw. rozkminek )
A wracając do tematu to jakoś się porostu zakręciłem przez te erraty i AB
a nie wierze w odp typu : bo Andrzej się nie myli - ponieważ już kilka razy mnie zwałowali na zasadach np: "...nie możesz atakować króla bretoni siedzącego na gryfie póki nie zabijesz gryfa który ma worda z blesa... " powiedział mi to gość grający od 7 lat, to co miałem mu nie wierzyć po czym znalazłem w zasadach ze mogę go spokojnie zaciukać to mi tłumaczy ze jemu się edycje mylą no to dlatego jestem dociekliwy
i tu dotknąłeś istoty rzeczy: Hag rządzi, Hag pozwalanegro pisze: no chyba ze była by to niewiasta wtedy musiał bym się ugryźć w język
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
- Bananovitch
- Chuck Norris
Zapraszam, tylko weź ze sobą jakiegoś warda bo będzie killing blowjak bym się przejął to pojechał bym na jakiś turniej gdzie bym znalazł tego kogoś kto się kryje pod nickiem i pogadał na osobności ;]
To Ciebie lepiej wałowali niż mnie, jak mi przeciwnik wmawiał na turnieju że ma +1 do combat resulta bo ma więcej szeregów
damn itnegro pisze:a nie wierze w odp typu : bo Andrzej się nie myli
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Powoli zmieniam armie i chyba skuszę się na mroczne elfy.
Mam kilka pytań:
- opłaca sie kupic batalion
- co jest must have?
- czy De to armia topowa czy raczej plewna w 8ed? jak wypada na tle nowych armii 8ed? o&g,tk czy ok?
- da się zrobić jakieś wygięcie strzelająco magujące?
- wiadomo kiedy nowy book?
Z góry dzieki za odp.
Mam kilka pytań:
- opłaca sie kupic batalion
- co jest must have?
- czy De to armia topowa czy raczej plewna w 8ed? jak wypada na tle nowych armii 8ed? o&g,tk czy ok?
- da się zrobić jakieś wygięcie strzelająco magujące?
- wiadomo kiedy nowy book?
Z góry dzieki za odp.
Re up:
1. Oplaca.
2. Wg mnie jest tyle koncepcji na armie, ze nie ma takiej rzeczy, chociaz pewnie wiele osob powie Ci, ze obowiazkowa jest Hydra i Lord na koniku/pegazie z Pendantem.
3. Armia jako calosc jest mocna w 8 edycji i wciaz taka pozostaje na tle nowych ksiazek, chociaz glownie jest to zaleta paru nieco zbyt blyszczacych przedmiotow magicznych.
4. Od stania i strzelania jest Imperium, krasie, Tomb Kingi, DE niby moga to robic, ale nie maja odpowiednio mocnych maszynek.
5. Nie wiadomo.
1. Oplaca.
2. Wg mnie jest tyle koncepcji na armie, ze nie ma takiej rzeczy, chociaz pewnie wiele osob powie Ci, ze obowiazkowa jest Hydra i Lord na koniku/pegazie z Pendantem.
3. Armia jako calosc jest mocna w 8 edycji i wciaz taka pozostaje na tle nowych ksiazek, chociaz glownie jest to zaleta paru nieco zbyt blyszczacych przedmiotow magicznych.
4. Od stania i strzelania jest Imperium, krasie, Tomb Kingi, DE niby moga to robic, ale nie maja odpowiednio mocnych maszynek.
5. Nie wiadomo.
1. Batalion to optymalny start jeśli nie masz jeszcze wypracowanego stylu.
2. Errd ma słuszność brak u DE 'must have', jest wiele kombinacji...
3. Hahaha, pytasz graczy DE, czy armia rządzi??? Każdy napisze, że 'tak, ale...', dążymy przecież do perfekcji w zabijaniu
4. Ciężko zrobić turbo defens strzelecko-magiczny, brak ciężkich dział i klop, ale mamy najlepsze lekkie strzelanie i sporo dopałek dla magii
5. Oby jak najpóźniej, najlepiej jak już GW przejdzie redukcja zestawów magicznych itemków
2. Errd ma słuszność brak u DE 'must have', jest wiele kombinacji...
3. Hahaha, pytasz graczy DE, czy armia rządzi??? Każdy napisze, że 'tak, ale...', dążymy przecież do perfekcji w zabijaniu
4. Ciężko zrobić turbo defens strzelecko-magiczny, brak ciężkich dział i klop, ale mamy najlepsze lekkie strzelanie i sporo dopałek dla magii
5. Oby jak najpóźniej, najlepiej jak już GW przejdzie redukcja zestawów magicznych itemków
Triclinium Thoruniensis
pytanie całkiem z kosmosu oczywiście jestem początkujący i niepewny w Częstochowie jest taki klubik kilku graczy (nie liczę tych co robią tylko tłum) i robi turniej hmmm nie wiem co to za turniej bo nie miałem okazji ale czy nie znalazł by się ktoś chętny na taki turniej przyjechać ?? zapewne nie będzie to turniej o super nagrody (nawet nie wiem czy jakieś oni tam maja ) ale walczymy o byt mamy miejscówkę w szkole ale szkolą chce widzieć ze coś się dzieje ale ci co tu chcą coś robić to nieliczne ludki. szkoła nam pomoże jeśli będzie to klubik który cieszy się zainteresowaniem a narazie myślę ze maja słabe o nas mniemanie. turniej ma byc w drugiej połowie października wiec jak ktoś wyrazi chcec to mogę wtedy napisać coś więcej.
P.S. nie wiedziałem gdzie to wpisać to wpisałem tu
P.S. nie wiedziałem gdzie to wpisać to wpisałem tu
Mam pytanie czy ktoś zna skuteczny sposób na czary przeciwnika, bo Elfy Wysokiego Rodu mają ward'a na 2+ na cały unit na magię, ma sztandar że magią nie da się nic zrobić, a DE nawet niema dobrych Scrolli typu niszczarka.