Pytania początkujących i niepewnych 2

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bananovitch
Chuck Norris

Re: Pytania początkujących i niepewnych 2

Post autor: Bananovitch »

Duży podręcznik, s.73. Zasada specjalna QUICK TO FIRE
http://laiglenid.blogspot.com/-jak Bananek Bretońców malował.

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Quick to fire. Korsarze noszą hanbowy, a nie crossbowy.

Edit:
Damn! Byliście szybsi :mrgreen:
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
negro
Wałkarz

Post autor: negro »

Moje pierwsze pytanie w dziale dla niepewnych :] czy jak kocioł straci załoganta to traci ataki czy tylko woundy ? (chyba ataki tez ale lepiej zapytam :D) i czy warto dawac manbane na kocioł ? tak na wszelki wypadek coby go nie chcieli tak szybko zdejmowac ;]
P.S. jak skutecznie chronic kocioł bo ma worda na 4+ i brak as to troche mało mi sie zdaje :)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ataki też tracisz, choć w sumie głowy nie dam, gdyż ta edycja co chwilę mnie zaskakuje od nowa. :-k

Co do dawania kolejnych ulepszeń na kocioł - ja dam nie daję mu nic, choć jest często moim BSB. Trzymając go za swoimi jednostkami wiem, że żadna horda go nie złapie, a śmieci nie dadzą mu rady. Jakoś moi przeciwnicy nigdy nie próbowali szarżować kotła - no poza jednym, co to mnie zaszarżował resztą swojego oddziału hamków(10) z BSB. Dzięki temu dorobiłem się nie małej ilości punktów wyżynając ich do nogi. Choć manbane faktycznie może na prawdę dobrze podnieść jego aurę strach jaką rozsiewa(nawet do 6 siły potrafi zniechęcić).

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Traczisz na pewno.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
negro
Wałkarz

"tracisz na pewno" bo ty tak mowisz czy jest na to jakies pismo zwane zasadami ?

atakował mi kocioł czarny trener ;] spalił szarze ;] ale fakt ze chcial :D jak bym mial manbane na nim to mogłby sie zdziwic :D ( gram przewaznie nie pacząc w rozpiske przeciwnika - jest ciekawiej :) )

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Kocioł to war machine i jego liczba ataków jest równa liczbie ataków pozostałych przy życiu załogantów. W rozpiskę przeciwnika patrzeć nie musisz, ale popatrz czasem w słownik ortograficzny.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Bananovitch
Chuck Norris

A czytałeś w ogóle pismo zwane "podręcznikiem głównym"? :roll:

Maszyna ma tyle ataków ile ma pozostałych woundów. Ginie załogant (ergo traci wounda), spada liczba ataków. W przypadku kotła (zgodnie z FAQiem) najpierw ginie mała haga (trzy ataki mniej), potem druga haga (trzy ataki mniej). Duża haga bije dopóki kocioł nie straci ostatniego wounda.

Awatar użytkownika
negro
Wałkarz

Przeczytałem :mrgreen:

P.S. 30 lat nie nauczylem sie ortografii i nie naucze :oops:

Awatar użytkownika
Bananovitch
Chuck Norris

To przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Bananovitch pisze:To przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem.
Nie przejmuj się Negro, tutaj zawsze jest tak miło, a tekst o czytaniu ze zrozumieniem to już klasyka :mrgreen:
A tak swoją drogą, witamy na forum!
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
negro
Wałkarz

Witam !!!
Nie przejmuje się :) jak bym się przejął to pojechał bym na jakiś turniej gdzie bym znalazł tego kogoś kto się kryje pod nickiem i pogadał na osobności ;]
no chyba ze była by to niewiasta wtedy musiał bym się ugryźć w język :D

RB przeczytałem jakieś 3 razy a AB ze 4 (szukając zrozumienia i tzw. rozkminek :D )
A wracając do tematu to jakoś się porostu zakręciłem przez te erraty i AB

a nie wierze w odp typu : bo Andrzej się nie myli - ponieważ już kilka razy mnie zwałowali na zasadach np: "...nie możesz atakować króla bretoni siedzącego na gryfie póki nie zabijesz gryfa który ma worda z blesa... " powiedział mi to gość grający od 7 lat, to co miałem mu nie wierzyć po czym znalazłem w zasadach ze mogę go spokojnie zaciukać to mi tłumaczy ze jemu się edycje mylą #-o no to dlatego jestem dociekliwy :twisted:

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

negro pisze: no chyba ze była by to niewiasta wtedy musiał bym się ugryźć w język :D
i tu dotknąłeś istoty rzeczy: Hag rządzi, Hag pozwala :twisted:
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Bananovitch
Chuck Norris

jak bym się przejął to pojechał bym na jakiś turniej gdzie bym znalazł tego kogoś kto się kryje pod nickiem i pogadał na osobności ;]
Zapraszam, tylko weź ze sobą jakiegoś warda bo będzie killing blow :twisted:

To Ciebie lepiej wałowali niż mnie, jak mi przeciwnik wmawiał na turnieju że ma +1 do combat resulta bo ma więcej szeregów :mrgreen:

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

negro pisze:a nie wierze w odp typu : bo Andrzej się nie myli
damn it :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

green666
Wałkarz

Post autor: green666 »

Powoli zmieniam armie i chyba skuszę się na mroczne elfy.
Mam kilka pytań:
- opłaca sie kupic batalion
- co jest must have?
- czy De to armia topowa czy raczej plewna w 8ed? jak wypada na tle nowych armii 8ed? o&g,tk czy ok?
- da się zrobić jakieś wygięcie strzelająco magujące?
- wiadomo kiedy nowy book?

Z góry dzieki za odp.

Szarik
Pseudoklimaciarz

Post autor: Szarik »

Re up:
1. Oplaca.
2. Wg mnie jest tyle koncepcji na armie, ze nie ma takiej rzeczy, chociaz pewnie wiele osob powie Ci, ze obowiazkowa jest Hydra i Lord na koniku/pegazie z Pendantem.
3. Armia jako calosc jest mocna w 8 edycji i wciaz taka pozostaje na tle nowych ksiazek, chociaz glownie jest to zaleta paru nieco zbyt blyszczacych przedmiotow magicznych.
4. Od stania i strzelania jest Imperium, krasie, Tomb Kingi, DE niby moga to robic, ale nie maja odpowiednio mocnych maszynek.
5. Nie wiadomo.

Awatar użytkownika
Tapio
Mudżahedin

Post autor: Tapio »

1. Batalion to optymalny start jeśli nie masz jeszcze wypracowanego stylu.
2. Errd ma słuszność brak u DE 'must have', jest wiele kombinacji...
3. Hahaha, pytasz graczy DE, czy armia rządzi??? Każdy napisze, że 'tak, ale...', dążymy przecież do perfekcji w zabijaniu :wink:
4. Ciężko zrobić turbo defens strzelecko-magiczny, brak ciężkich dział i klop, ale mamy najlepsze lekkie strzelanie i sporo dopałek dla magii
5. Oby jak najpóźniej, najlepiej jak już GW przejdzie redukcja zestawów magicznych itemków :D
Triclinium Thoruniensis

Awatar użytkownika
negro
Wałkarz

:) pytanie całkiem z kosmosu :D oczywiście jestem początkujący i niepewny :) w Częstochowie jest taki klubik kilku graczy (nie liczę tych co robią tylko tłum) i robi turniej hmmm nie wiem co to za turniej bo nie miałem okazji :D ale czy nie znalazł by się ktoś chętny na taki turniej przyjechać ?? zapewne nie będzie to turniej o super nagrody (nawet nie wiem czy jakieś oni tam maja ) ale walczymy o byt :) mamy miejscówkę w szkole ale szkolą chce widzieć ze coś się dzieje ale ci co tu chcą coś robić to nieliczne ludki. szkoła nam pomoże jeśli będzie to klubik który cieszy się zainteresowaniem a narazie myślę ze maja słabe o nas mniemanie. turniej ma byc w drugiej połowie października wiec jak ktoś wyrazi chcec to mogę wtedy napisać coś więcej.
P.S. nie wiedziałem gdzie to wpisać to wpisałem tu :)

Awatar użytkownika
Porarzka
Mudżahedin

Post autor: Porarzka »

Mam pytanie czy ktoś zna skuteczny sposób na czary przeciwnika, bo Elfy Wysokiego Rodu mają ward'a na 2+ na cały unit na magię, ma sztandar że magią nie da się nic zrobić, a DE nawet niema dobrych Scrolli typu niszczarka.
Obrazek

Zablokowany