Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
as1
Chuck Norris

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: as1 »

Czy mogę przerzucić stopę (skaczącą) która już drugi raz weszła na moim oddziale?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Stopa przeskakuje tylko na 4+ przy rzucie D6. Przy wylosowaniu 2 i 3 po prostu zaklęcie się kończy, a przy 1 przeciwnik wybiera cel (zwykle twój własny) czaru i po rozpatrzeniu Stopa gaśnie. Nie jest więc nawet możliwym, aby dwukrotnie "skakała" po twoim oddziale :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

ślivek pisze:Wind Blast a Mangler squig (czy fanatyk).

W ETC FAQ nie ma nic o tym, w faq gw także (tylko tyle, żeby table edge traktować jak impassable), ani w uściśleniach nawet. Potrzebne cytaty:
Ker-splat! pisze:If the Mangler Squigs' move would end within a unit, then they automatically bounce through the it - place the Mangler Squigs 1" beyond the unit, in direction in which they were moving.
Watch Out! pisze:If [Mangler Squigs'] move would take them into contact with a Building, Impassable Terrain or off a table edge then they must take Dangerous Terrain test and will stop 1" short of the obstruction.
Wind Blast pisze:If the target unit comes into contact with impassable terrain it stops 1" away and suffers D6 Strength 3 hits. If the target unit comes into contact with another unit it stops 1" away and both units suffer D6 Strength 3 hits.
Moim zdaniem albo odpala się Ker-splat! w momencie Wind Blasta albo się nie odpala. Jeśli się odpala to dwa efekty - przestawienie manglera za oddział oraz hity. Jak się nie odpali tylko Wind Blast działa w pełni to także przestawia Manglera (zatrzymuje go) oraz wypłaca hity ale inne i zarówno w Manglera jak i inny oddział. Ktoś ma inne pomysły? Jeśli nie to moim zdaniem rozwiązanie tutaj problemu można zastosować trojakie:
1) Ten ruch to efekt czaru i przypadek trafienia w coś jest dokładnie opisany więc nie powinno się ruszać innych zasad skoro sam opis czaru załatwia sprawę w pełni i klarownie. (Poza tym jest interpretacja, że Ker-splat! działa tylko w movement phase) Czyli Mangler się zatrzymuje.
2) Zasada Manglera jest szczegółową względem zaklęcia przez co powinna przerwać działanie czaru tak samo jak np. Wypuszczenie fanatyków podczas przenoszenia jakiegoś oddziału bliżej niż 8" od oddziału z fanatykami czarem (weźmy pierwszy z brzegu - Hand of Gork) jest obowiązkowe do wykonania mimo tego, że przerywa czar. Ponadto może go zakończyć jeśli fanatycy dosięgną teleportowanego oddziału i go zdejmą ze stołu. Stosując analogię - Mangler przelatuje za oddział.
3) Są to zasady działające w tym samym momencie (Mangler ma dotknąć oddziału) więc decydować która się uruchomi jako pierwsza powinien aktywny gracz.

Zacytowałem także zasadę "Watch Out!" gdyż także w podobny sposób współdziałać może z Wind Blastem. Jako, że tutaj przemieszczenie Manglera jest takie samo w obu efektach (zasady i czaru) to czy obydwa efekty zajdą w pełni i Mangler powinien zdawać Dangerous Terrain test oraz dostać hity z Wind Blasta, czy też znowu tak jak powyżej efekt może zajść tylko jeden?

Swoją drogą - jeśli by nikt nie miał lepszych pomysłów to arbitralną decyzję teraz powinno się uzyskiwać na TWF w dziale ETC FAQ, tak?
bump
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

imo jesli wind blast wepchnie manglera/fanatyka w oddzial to idą hity i jest ker splat, ruch to ruch, nie ma w opisie manglera klaryfikacji ze to musi byc ruch w fazie movement

zasada manglera/fanatyka jest, że moze wchodzic w oddzialy, więc jego 1" apart nie specjalnie obowiazuje

jesli jest w impass no to zgodnie z zasadami jest DT
tak czy siak sa hity z windblasta

ja bym tak rozegral i tyle
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

ślivek
Kretozord

Przeczytałem jeszcze raz to co napisałem i Ty napisałeś i się w sumie z Tobą zgadzam. Dzięki wielkie :D
Obrazek

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

Chcemy zorganizować mały turniej, ale nie mogę nigdzie znaleźć zasad liczenia wyników - małych i dużych punktów. Może ktoś poratować?

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

Chodziło mi raczej o to że kończy się gra i jak się liczy punkty małe (czy zasady różnią się od tych z podręcznika) a potem jak konwertuje się je na duże.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Otwórz regulamin dowolnego turnieju. Dodajesz straty, wyciagasz różnicę i zależności od scenariusza dzielisz na 200/150 aby otrzymać wynik.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Na jakiej zasadzie monstery i Large Targety dostają covery?
Czy jeśli stoji jeden przed 2 to ten za ma cover?
Jeśli mniej niz połowa frontu podstawki wystaje z zza górki/ obelisku?
Jeśli stoi w ruinach/lesie?

Ofc pytanie pod zasady ETC.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Na jakiej zasadzie monstery i Large Targety dostają covery?
Monstery tak jak każda inna jednostka - chyba, że monster jest large target. Wtedy....
Czy jeśli stoji jeden przed 2 to ten za ma cover?
Large target nie dostaje covera za: bycie za przeszkodą(obstacle, za bycie w ruinach oraz za inne jednostki, chyba, że są również large target. Jeśli jeden large target zasłoni drugiego to masz hard cover dla tego zasłoniętego.
Jeśli mniej niz połowa frontu podstawki wystaje z zza górki/ obelisku?
To jest hard cover
Jeśli stoi w ruinach/lesie?
To w lesie jest soft. W ruinach large target nie dostaje covera

https://drive.google.com/file/d/0Bx-cjt ... view?pli=1

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

Czy jeśli Crone Hellebron dostanie czar Savage Beast of Horros (+3 ataki) uzyskując wtedy 10 ataków to może sobie jeszcze dodać swoje +d3?

Bloodthirster mógł mieć chyba powyżej 10 ataków bo losowo je dostawał tak jak tutaj te d3.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

ataki chyba byly jedyna statystyka ktora mogla wyjsc ponad 10, zdaje sie bylo w glownym FAQ opisane i jakis random attacks (sa modele przeciez majace 2D6 random)

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Q: When a model has a random characteristic value, 3D6 or 2D6+2 for example, can that characteristic go above 10? (p3)
A: Yes, this is an exception to the usual maximum.
To jedyny zapis na ten temat jaki znalazłem. Do opisanej sytuacji odnosi się tylko częściowo bo Crone ma część ataków stałych a część losowych. Wolałbym mieć pewność niż kogoś wałować pod koniec ery warhammera.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

wydaje mi sie ze 7+D3 a 10+D3 to nadal pewna wartość random :) do age of sigmar troche czasu zostalo, moze to nie bedzie koniec ery :wink:

ślivek
Kretozord

ale "random characteristic value" to nie to samo co "random bonus to one of characteristics". Z tego co wiem ona to ma jakoś z mieczyka czy co tam a nie wpisane w profil - jeśli ma w profilu to może przekraczać ale jeśli nie ma w profilu tylko np z mieczyka, zasady, potiona czy czegokolwiek to nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Ktoś z szerokiego grona sędziowskiego pomoże?

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

W rulebooku masz chyba napisanie, że nie możesz mieć danej statystyki więcej niż 10, więc jeśli przy opisie umiejętności Crone Hellebron nie ma napisane, że może przekroczyć 10 to nie może.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Podałem zapis z FAQ, który wprowadza wyjątek od tej zasady.
Czy pomoże jakiś sędzia w interpretacji?

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Czy jeśli Crone Hellebron dostanie czar Savage Beast of Horros (+3 ataki) uzyskując wtedy 10 ataków to może sobie jeszcze dodać swoje +d3?
IMO nie. Crone nie ma żadnej zasady pozwalającej ominąć max 10A na statystyce
To jedyny zapis na ten temat jaki znalazłem. Do opisanej sytuacji odnosi się tylko częściowo bo Crone ma część ataków stałych a część losowych. Wolałbym mieć pewność niż kogoś wałować pod koniec ery warhammera.
Podałem zapis z FAQ, który wprowadza wyjątek od tej zasady.
To się konkretnie odnosi do zasady specjalnej Random Attacks które zastępuje normalną wartość charakterystyki na kompletnie losową - więc jest raczej nieuniknione że mając random można przekroczyć wartość 10.
W przypadku Crone ona ma zwykłą charakterystykę ataku - cała reszta to jedynie bonusy które według zasad ogólnych nie mogą przekroczyć 10tki.

ODPOWIEDZ