Pytania początkujących i niepewnych

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Re: Pytania początkujących i niepewnych

Post autor: Andronicus »

Łuskowa skóra działa jak zwykły pancerz a co za tym idzie jest redukowana przez siłę. Poganiacze muszą uczestniczyć w walce, jednak mogą zostać zaatakowani jedynie przez te modele wroga, które stykają się z poganiaczami a nie stykają się z hydrą.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

TO normalny armour save. czyli redukowalny. Poganiacze muszą walczyc i to chyba nie problem skoro nie mozna ich trafić w walce ;)

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

Hydra schodzi w jednej turze ze strzelania, załoganci zostają, czy jest panika od zabitej jednostki w 6ciu calach czy nie? Bo wczoraj na turnieju mieliśmy małe problemy z tym zagadnieniem. O odpowiedzi proszę osoby kompetentne. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

nie powinno być paniki z racji tego ze obsługanci zostają. Oni tez nalezą do "odziału" a to ze są pomijani przy szarzach itd. to inna bajka.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

Mnie też się tak wydaje. Ewentualnie sami bestamsterzy jako, że hydra poszła w piach (33% "oddziału") musieliby zdawać...Ani rulebook ani army book nie opisują jednak co się dzieje w takiej sytuacji i jak się liczy handlersów. W uściśleniach też nic nie znaleźliśmy i zostało zasędziowane, że panika jest. Przez co 400 punktów wybiegło mi za stół...

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Poganiacze zdają normalnie test paniki.
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

nie ma paniki - nie zdjeto całego oddziału
Panikuja tylko handlersi
to samo sie tyczy jeslinp ktoś zabije Ci handlersa - hydra panikuje

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

hm, a czy jak zginie hydra to dalej obowiazuja zasday monsters and handlers odnosnie szarzowania handlerow?
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

nie, wtedy jest szarża jak przy skirmishu..

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A czy czytaliście zasady monster and handlers ? Tam oprocz ignorowania handlersów do zasięgów itp. napisane jest też "(...) the monster is the only model that matters. The monster's arc of sight and flank/rear are used to determine arc of sight for charges and the relative position of a charging enemy, as well as any charge distance, psychological reaction and so on."

Mnie uderza tutaj zdanie zwłaszcza "and so on" co sugeruje że monster jest jedynym modelem który ma znaczenie, również przy "psychological reaction" ale i w ogóle przy wszystkim. Ale te podforum jest stronnicze, zadam pytanie na kwestii zasad :P
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

nie jest stronnicze tylko tak wynika z zasad...

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Pytanko (tak teraz mówiąc o hydrze ale to też się tyczy innych ras):
Hydra ma 5 woundów. Poganiacze w sumie 2. Czy hydra to 33% oddziału czy 5/7 ??

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

33%...

Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

CZy za podwójny strzał z kuszy DE maja -1 do trafienia ?? jesli tak to gdzie jest o tym zapis.

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Zbik666 pisze:CZy za podwójny strzał z kuszy DE maja -1 do trafienia ?? jesli tak to gdzie jest o tym zapis.
Tak, bo mają adnotację "multiple shot" przy opisie kuszy. Zaś "multiple shot" oznacza karę -1 do trafienia przy wielokrotnym strzale, co można wyczytać w rulebooku.

Awatar użytkownika
Robbbb99
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Robbbb99 »

Mam pytanko o Czar potęga mroku według zasad Warhammera czarodziej/ka może rzucić dany czar tylko raz teraz moje pytanie dotyczy czaru potęga mroku w polskim podręczniku DE padło zdanie korzystaj dowoli z czaru potęga mroku co to oznacza?

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

zapytaj tłumacza :wink:

tylko wampiry i ogry mogą rzucać ten sam czar więcej niż raz w tej samej fazie magii, reszta czarodziejów może zrobić to tylko raz.

Potenge Mrrroku posiada każdy czarodziej DE i być może ten fakt miał na myśli autor :D

miłego,
Żaba

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Żaba pisze:tylko wampiry i ogry mogą rzucać ten sam czar więcej niż raz w tej samej fazie magii, reszta czarodziejów może zrobić to tylko raz.
i tk. nie zapominajcie o tk ;)

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

TK to co najwyżej mogą sobie po miskastować w domowym zaciszu :mrgreen:

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

No Żaba, Ty nie bądź wredny, TK przeca i tak już są martwe bez względu na wynik bitwy... :mrgreen:
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Zablokowany