8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja - Pytania 3
Żadne drugie flee. Jeśli ma zasięg do i jest to legalny ruch to będzie zdeptane.
Możesz wyjść z dowolnej strony oddziału.SiersciucH pisze:Czy żeby odłączyć się z posaci muszę wyjść w kierunku na wrpost czy mogę wyjść z boku jednostki
czy postać po odłączeniu może maszerować, czy jednostka po odłaczeniu postaci może maszerować czy tylko zwykły ruch?
Można wymaszerować z oddziału.
Wyjście herosa z oddziału nie ma wpływu na marsz, można.
Będzie zdeptane jeśli rzucisz odpowiedni dystans na szarżę. Ogólnie to co napisał Kuba odbieram jako potwierdzenie, że oddział szarżowany przez dwie jednostki ustawione naprzeciwko może przebiec po jednej z nich w ramach reakcji flee zanim oddział zaszarżuje, przez co szarżujący traci możliwość wykonania legalnej szarży i automatycznie ją pali.Thain pisze:Żadne drugie flee. Jeśli ma zasięg do i jest to legalny ruch to będzie zdeptane.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Taka sytuacja:
B.......K
XXXXX
XXXXX....M
.............M
Oddzial X jest w walce z bohaterem B i 1 modelem kawalerii K. Na model K szarzuje Mortis Engine. W fazie strzelania zawrzeszczal go na smierc, przez co uwolnil się z kombatu. Czy moze zrobic reform/overruna i czy wbita rana liczy sie do wyniku walki.
Dzieki.
Pozdro!
B.......K
XXXXX
XXXXX....M
.............M
Oddzial X jest w walce z bohaterem B i 1 modelem kawalerii K. Na model K szarzuje Mortis Engine. W fazie strzelania zawrzeszczal go na smierc, przez co uwolnil się z kombatu. Czy moze zrobic reform/overruna i czy wbita rana liczy sie do wyniku walki.
Dzieki.
Pozdro!
Dobrze, że ktoś to poruszył, bo już myślałem, że jestem głupi.Thain pisze:Żadne drugie flee. Jeśli ma zasięg do i jest to legalny ruch to będzie zdeptane.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
- Paraszczak
- Falubaz
Dokładnie tak to u mnie wyglądało. Kanapkowałem 2 Pegazami z tyłu i 40 Warriorami z przodu unit HE Spearelfów. Od 2 pegazów dał Hold ale już od Warriorów dał Flee i wybiegł za moje Pegazy. Nie pamiętam czy Pegazami automatycznie spaliłem czy robiłem redirecty.panterq pisze:Będzie zdeptane jeśli rzucisz odpowiedni dystans na szarżę. Ogólnie to co napisał Kuba odbieram jako potwierdzenie, że oddział szarżowany przez dwie jednostki ustawione naprzeciwko może przebiec po jednej z nich w ramach reakcji flee zanim oddział zaszarżuje, przez co szarżujący traci możliwość wykonania legalnej szarży i automatycznie ją pali.Thain pisze:Żadne drugie flee. Jeśli ma zasięg do i jest to legalny ruch to będzie zdeptane.
Nie mozesz overrunować, ani robić reforma. Rana wbita w strzelaniu nie liczy się do wyniku ccDrepsPliz pisze:Taka sytuacja:
B.......K
XXXXX
XXXXX....M
.............M
Dzieki.
Pozdro!
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Jakiś czas temu zadałem identyczne pytanie, ale odpowiedź była inna. To jest 1 : 1. Jak brzmi wersja ostateczna, tj. jeśli jednostka z atakiem specjalnym death shiriek/ghostly howl szarżuje, i czyni to skutecznie, a później w fazie strzelania zabija szarżowany unit, to można robić overruna albo reforma?
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
mozna oberrun lub reform patrz faq gw.Macias pisze:Nie mozesz overrunować, ani robić reforma. Rana wbita w strzelaniu nie liczy się do wyniku ccDrepsPliz pisze:Taka sytuacja:
B.......K
XXXXX
XXXXX....M
.............M
Dzieki.
Pozdro!
- Paraszczak
- Falubaz
Po mojemu nie bardzo. Nie robi się overruna/reformy w fazie strzelania.
Natomiast czy można overrunować z multikombatu w ten sam kombat i atakować drugi raz? Rysować nie umiem, więć postaram się opisać jak najdokładniej.
Harpie szarżują frontalnie na maszynę zabijając 2 załogantów. W turze przeciwnika dostają z lewej strony kontrę Hammerersów w kresce ale Harpie ustają tę walkę (nikt nie ginie). W kolejnej mojej turze Pegaz doszarżowuje do całej walki i zabija ostatniego załoganta uwalniając się tym samym z CC. Czy może zrobić overruna w Hammerersów walczących z Harpiami i znów bić w zasadzie w ten sam CC drugi raz?
Natomiast czy można overrunować z multikombatu w ten sam kombat i atakować drugi raz? Rysować nie umiem, więć postaram się opisać jak najdokładniej.
Harpie szarżują frontalnie na maszynę zabijając 2 załogantów. W turze przeciwnika dostają z lewej strony kontrę Hammerersów w kresce ale Harpie ustają tę walkę (nikt nie ginie). W kolejnej mojej turze Pegaz doszarżowuje do całej walki i zabija ostatniego załoganta uwalniając się tym samym z CC. Czy może zrobić overruna w Hammerersów walczących z Harpiami i znów bić w zasadzie w ten sam CC drugi raz?
Nie, maszyna zostaje zniszczona, ale pegaz wypada z combatu dopiero na końcu fazy. Czyli pegaz bije w maszyne, uwala ją, harpie biją w hamków, hamki oddają harpiom, liczymy wynik walki i po ewentualnych break'ach pegaz robi overrun.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
- Paraszczak
- Falubaz
Czy Hydra stojąca pomiędzy dwoma oddziałami kuszników (po 1 calu z każdej strony) powoduje panikę w w/w oddziałach deklarując reakcje na szarżę Flee? Chodzi o pivot w miejscu na potrzeby uciekania.
a po mojemu to kudlaty podal źródło, może być przeczytał?Paraszczak pisze:Po mojemu nie bardzo. Nie robi się overruna/reformy w fazie strzelania.
Q: If I charge an enemy and they are wiped out before the Close
Combat phase, can I choose to either Overrun or Reform From
Victory? If I can, when does this occur? (p58)
A: Yes. This occurs at the start of the Close Combat phase
before any blows have been struck.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Coś z tą kontrą chyba było niedograne bo byś się testował na -3 gdyby nikt nie zginął (szarża, sztandar, Ro Battle).Paraszczak pisze:Natomiast czy można overrunować z multikombatu w ten sam kombat i atakować drugi raz? Rysować nie umiem, więć postaram się opisać jak najdokładniej.
Abstrahując od powyższego problem polegał na tym:
Legenda:
harpie
pegazista
hammererzy
działo
Pegaz szarżuje na multikombat (harpie vs ostatni obsługant działa, hammererzy vs harpie) dostawiając się do działa. Ma najwyższą inicjatywę, więc bije pierwszy i zabija załoganta. Czy może teraz zrobić overruna w hammererów i wypłacić im ataki (skoro ta walka jeszcze się nie odbyła)?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
Czy sceptre of stability moze uzyć tylko mag które je ma?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
- Paraszczak
- Falubaz
Oczywiście, że tak. Czy Dispel Scrolla może użyć inny mag niż posiadacz?
misha pisze: a po mojemu to kudlaty podal źródło, może być przeczytał?
Q: If I charge an enemy and they are wiped out before the Close
Combat phase, can I choose to either Overrun or Reform From
Victory? If I can, when does this occur? (p58)
A: Yes. This occurs at the start of the Close Combat phase
before any blows have been struck.
I to jest odpowiedź. Najlepiej gdyby odpowiadali w działach - "pytania o magię", "8 edycja - Pytania 3" WYŁĄCZNIE osoby kompetentne/uprawnione, bo człowiek nie zawsze śledzi temat, gdy dostaje pierwszą odpowiedź to uznaje, że wie, a często się zdarza, że ta odpowiedź jest błędna.
Puszka Pandory, o immersji w grach
Overrun jest po wszystkich atakach w danym combacie w tym samym momencie co pursue, więc owszem overrun pójdzie w oddział, ale walki nie będzie bo hamce już w tej turze bili.Danrakh pisze:Coś z tą kontrą chyba było niedograne bo byś się testował na -3 gdyby nikt nie zginął (szarża, sztandar, Ro Battle).Paraszczak pisze:Natomiast czy można overrunować z multikombatu w ten sam kombat i atakować drugi raz? Rysować nie umiem, więć postaram się opisać jak najdokładniej.
Abstrahując od powyższego problem polegał na tym:
Legenda:
harpie
pegazista
hammererzy
działo
Pegaz szarżuje na multikombat (harpie vs ostatni obsługant działa, hammererzy vs harpie) dostawiając się do działa. Ma najwyższą inicjatywę, więc bije pierwszy i zabija załoganta. Czy może teraz zrobić overruna w hammererów i wypłacić im ataki (skoro ta walka jeszcze się nie odbyła)?