Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Szybkie pytania
Mógłby ktoś mi doradzić jak zabrać się za malowanie stosu złotych monet ? Wymyśliłem sobie coś takiego na sztandar dla moich krasnoludów ale za diabła nie wiem jak sie za to zabrać, może ktoś spotkał się z podobnym malowaniem i może mi podesłać przykład (szukałem sporo czasu na coolminiornot ale nie znalazłem nic ciekawego).
pozdrawiam
pozdrawiam
Zamiast nalewać posmaruj równomiernie cienką warstwą, pędzlem chociażby. Zadziała tak samo a nie masz ryzyka, że drewno poniszczysz.Krzyżu pisze:Niestety te nie za bardzo, zastanawiam się czy nie położyć ich poziomo i po prostu nalać na szyby dotu
- Tiger Brown
- Kradziej
Ewentualnie możesz użyć ręcznika papierowego nasączonego dotem i rozłożonego na szybie - papier "utrzyma" płyn na wymaganej powierzchni.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
Stosik złotych krążków to chyba nie problemBandit pisze:Mógłby ktoś mi doradzić jak zabrać się za malowanie stosu złotych monet ? Wymyśliłem sobie coś takiego na sztandar dla moich krasnoludów ale za diabła nie wiem jak sie za to zabrać, może ktoś spotkał się z podobnym malowaniem i może mi podesłać przykład (szukałem sporo czasu na coolminiornot ale nie znalazłem nic ciekawego).
pozdrawiam
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
- Tiger Brown
- Kradziej
Bandit pisze:Mógłby ktoś mi doradzić jak zabrać się za malowanie stosu złotych monet ? Wymyśliłem sobie coś takiego na sztandar dla moich krasnoludów ale za diabła nie wiem jak sie za to zabrać, może ktoś spotkał się z podobnym malowaniem i może mi podesłać przykład (szukałem sporo czasu na coolminiornot ale nie znalazłem nic ciekawego).
pozdrawiam
Najprościej:
1. Malujesz całą kupkę na złoto.
2. Waszujesz soczystym ciepłym ciemnym brązem (~tonacja kasztanowa).
3. Przejeżdzasz krawędzie jeszcze raz złotkiem.
4. Na krawędziach malujesz punkciki srebrnym (imitacja blików światła).
To ma być na sztandar wiec raczej płaskie a nie 3D Trze umieć czytać
Najlepiej to by było nmm zrobić ale cóż pracochłonne i efekt rózny w zależności od skila. Zwykłym zlotem tez moze da radę. Na złoto kształt kupki złota, potem czarnym pojedyncze monety (znaczy ich kawałki w sumie bo na siebie zachodzą, hym?) wykonturować, potem poprwic jeszcze ich brzegi jakimś srebrem. Ale najlepszy byłby efekt jakbys płaskorzeźbę z Gsu zrobił. Wtedy te rady przedmówców są ok
No chyba ze to jednak ja źle zrozumiałem i nie o to chodziło
pzd
Najlepiej to by było nmm zrobić ale cóż pracochłonne i efekt rózny w zależności od skila. Zwykłym zlotem tez moze da radę. Na złoto kształt kupki złota, potem czarnym pojedyncze monety (znaczy ich kawałki w sumie bo na siebie zachodzą, hym?) wykonturować, potem poprwic jeszcze ich brzegi jakimś srebrem. Ale najlepszy byłby efekt jakbys płaskorzeźbę z Gsu zrobił. Wtedy te rady przedmówców są ok
No chyba ze to jednak ja źle zrozumiałem i nie o to chodziło
pzd
Ano byłby, ale tu potrzeba skilla nie tylko malarskiego, ale i rzeźbiarskiego. Ja bym się nie podjęłaPiotrax pisze:Ale najlepszy byłby efekt jakbys płaskorzeźbę z Gsu zrobił. Wtedy te rady przedmówców są ok
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
Na monety trzeba mieć najlepiej dobre obcinaczki takie nożyce do kabli jak mają elektrycy,jakąś żyłe miedzianą 2,5mm2 i pociąć ją drobno tak by były malutkie krążki,potem posklejać je i pomalować.
- Tiger Brown
- Kradziej
Zrobiłeś, czy teoretyzujesz? Bo mi się coś w gładkie plasterki po cążkach nie chce wierzyć...patryk999 pisze:Na monety trzeba mieć najlepiej dobre obcinaczki takie nożyce do kabli jak mają elektrycy,jakąś żyłe miedzianą 2,5mm2 i pociąć ją drobno tak by były malutkie krążki,potem posklejać je i pomalować.
Sam to robię w pracy jak mi się nudzi, jestem elektrykiem.jak są dobre obcinaczki to 1,5mm2 równo zetnie bez zadziora.
Sztandar jest już na plecach Króla Khazadora (on robi u mnie za BSB-ka), a skrzynki ze złotem nie wcisnę już na podstawkę.
Jeśli chodzi o NMM to coś tam próbowałem i pewnie spróbuje jeszcze raz bo to przydatna umiejętność.
Prosząc tu o pomoc chodziło mi podrzucenie mi jakiegoś pomysłu jak można się zabrać za taki stosik, bo mam wątpliwości czy moja drżąca ręka da rade ogarnąć obrysowywanie . Skila raczej mam średniego, także cudów się nie spodziewam ale trzeba sobie podnosić poprzeczkę .
GS i wycinanie z jakichś drutów raczej wykracza poza mój manualny zakres, także zostanę przy 2D.
Tak czy siak dzięki za pomysły.
pozdrawiam
Jeśli chodzi o NMM to coś tam próbowałem i pewnie spróbuje jeszcze raz bo to przydatna umiejętność.
Prosząc tu o pomoc chodziło mi podrzucenie mi jakiegoś pomysłu jak można się zabrać za taki stosik, bo mam wątpliwości czy moja drżąca ręka da rade ogarnąć obrysowywanie . Skila raczej mam średniego, także cudów się nie spodziewam ale trzeba sobie podnosić poprzeczkę .
GS i wycinanie z jakichś drutów raczej wykracza poza mój manualny zakres, także zostanę przy 2D.
Tak czy siak dzięki za pomysły.
pozdrawiam
Da się jakoś zmyć lakier z figurki, nie uszkadzając (przynajmniej w istotnym stopniu) jej? Bo po moich ostatnich eksperymentach świecą się jak psu jaja a jestem leniwy i nie za bardzo chce mi się to wszystko od nowa malować. Zastanawiam się czy nie spróbować potraktować tego wodnym papierem ściernym.
- Tiger Brown
- Kradziej
@ Bandit
Zajrzyj tu: http://www.hirstarts.com/molds/p85L.jpg na dole pośrodku masz "Coin pile".
1. Wydrukuj obrazek, albo przekalkuj (przerysuj) z ekranu na kalkę techniczną, jak takowej nie masz, to użyj np. papieru śniadaniowego.
2. Przy użyciu kalki technicznej (taka czarna lub fioletowa) przenieś (przerysuj) z kalki technicznej na sztandar pomalowany jasną farbą.
3. Pięknie pomaluj skopiowany kontur.
@ Krzyżu
Wasserpapierem? Nie no, jasne, oczywiście, naturalnie, z pewnością nie uszkodzisz figurki, nie w istotnym stopniu.
Niech Cię ręka boska broni, chłopie!
Zajrzyj tu: http://www.hirstarts.com/molds/p85L.jpg na dole pośrodku masz "Coin pile".
1. Wydrukuj obrazek, albo przekalkuj (przerysuj) z ekranu na kalkę techniczną, jak takowej nie masz, to użyj np. papieru śniadaniowego.
2. Przy użyciu kalki technicznej (taka czarna lub fioletowa) przenieś (przerysuj) z kalki technicznej na sztandar pomalowany jasną farbą.
3. Pięknie pomaluj skopiowany kontur.
@ Krzyżu
Wasserpapierem? Nie no, jasne, oczywiście, naturalnie, z pewnością nie uszkodzisz figurki, nie w istotnym stopniu.
Niech Cię ręka boska broni, chłopie!
- Tiger Brown
- Kradziej
Jeśli jedynym problemem jest zbyt wysoki połysk, to może po prostu pomaluj matowym lakierem?
Ja malowałem je źle rozmieszanym matowym i przez to się błyszczą, więc jak pomaluje je drugi raz nie będą się błyszczeć jeszcze bardziej?Tiger Brown pisze:Jeśli jedynym problemem jest zbyt wysoki połysk, to może po prostu pomaluj matowym lakierem?