Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

Re: Szybkie pytania

Post autor: Bandit »

Mógłby ktoś mi doradzić jak zabrać się za malowanie stosu złotych monet ? Wymyśliłem sobie coś takiego na sztandar dla moich krasnoludów ale za diabła nie wiem jak sie za to zabrać, może ktoś spotkał się z podobnym malowaniem i może mi podesłać przykład (szukałem sporo czasu na coolminiornot ale nie znalazłem nic ciekawego).

pozdrawiam

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Krzyżu pisze:Niestety te nie za bardzo, zastanawiam się czy nie położyć ich poziomo i po prostu nalać na szyby dotu :lol2:
Zamiast nalewać posmaruj równomiernie cienką warstwą, pędzlem chociażby. Zadziała tak samo a nie masz ryzyka, że drewno poniszczysz.

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Ewentualnie możesz użyć ręcznika papierowego nasączonego dotem i rozłożonego na szybie - papier "utrzyma" płyn na wymaganej powierzchni.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Krzyżu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krzyżu »

Dzięki, spróbuje obydwu sposobów.

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Post autor: bem »

Bandit pisze:Mógłby ktoś mi doradzić jak zabrać się za malowanie stosu złotych monet ? Wymyśliłem sobie coś takiego na sztandar dla moich krasnoludów ale za diabła nie wiem jak sie za to zabrać, może ktoś spotkał się z podobnym malowaniem i może mi podesłać przykład (szukałem sporo czasu na coolminiornot ale nie znalazłem nic ciekawego).

pozdrawiam
Stosik złotych krążków to chyba nie problem ;)
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Bandit pisze:Mógłby ktoś mi doradzić jak zabrać się za malowanie stosu złotych monet ? Wymyśliłem sobie coś takiego na sztandar dla moich krasnoludów ale za diabła nie wiem jak sie za to zabrać, może ktoś spotkał się z podobnym malowaniem i może mi podesłać przykład (szukałem sporo czasu na coolminiornot ale nie znalazłem nic ciekawego).
pozdrawiam

Najprościej:
1. Malujesz całą kupkę na złoto.
2. Waszujesz soczystym ciepłym ciemnym brązem (~tonacja kasztanowa).
3. Przejeżdzasz krawędzie jeszcze raz złotkiem.
4. Na krawędziach malujesz punkciki srebrnym (imitacja blików światła).

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

To ma być na sztandar wiec raczej płaskie a nie 3D :P Trze umieć czytać :mrgreen:

Najlepiej to by było nmm zrobić ale cóż pracochłonne i efekt rózny w zależności od skila. Zwykłym zlotem tez moze da radę. Na złoto kształt kupki złota, potem czarnym pojedyncze monety (znaczy ich kawałki w sumie bo na siebie zachodzą, hym?) wykonturować, potem poprwic jeszcze ich brzegi jakimś srebrem. Ale najlepszy byłby efekt jakbys płaskorzeźbę z Gsu zrobił. Wtedy te rady przedmówców są ok :)

No chyba ze to jednak ja źle zrozumiałem i nie o to chodziło :P

pzd

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Post autor: bem »

Piotrax pisze:Ale najlepszy byłby efekt jakbys płaskorzeźbę z Gsu zrobił. Wtedy te rady przedmówców są ok :)
Ano byłby, ale tu potrzeba skilla nie tylko malarskiego, ale i rzeźbiarskiego. Ja bym się nie podjęła :P
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Racja, moze wyjść złota kupa zamiast kupa złota :wink:

Generalnie trudne zadanie. A może by tak zatknąć na kij od sztandaru skrzynkę wypełnioną złotem? Bardzo jasny przekaz by był :mrgreen:

pzd

patryk999
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: patryk999 »

Na monety trzeba mieć najlepiej dobre obcinaczki takie nożyce do kabli jak mają elektrycy,jakąś żyłe miedzianą 2,5mm2 i pociąć ją drobno tak by były malutkie krążki,potem posklejać je i pomalować.

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

patryk999 pisze:Na monety trzeba mieć najlepiej dobre obcinaczki takie nożyce do kabli jak mają elektrycy,jakąś żyłe miedzianą 2,5mm2 i pociąć ją drobno tak by były malutkie krążki,potem posklejać je i pomalować.
Zrobiłeś, czy teoretyzujesz? Bo mi się coś w gładkie plasterki po cążkach nie chce wierzyć... :-k

patryk999
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: patryk999 »

Sam to robię w pracy jak mi się nudzi, jestem elektrykiem.jak są dobre obcinaczki to 1,5mm2 równo zetnie bez zadziora.

Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

Sztandar jest już na plecach Króla Khazadora (on robi u mnie za BSB-ka), a skrzynki ze złotem nie wcisnę już na podstawkę.
Jeśli chodzi o NMM to coś tam próbowałem i pewnie spróbuje jeszcze raz bo to przydatna umiejętność.

Prosząc tu o pomoc chodziło mi podrzucenie mi jakiegoś pomysłu jak można się zabrać za taki stosik, bo mam wątpliwości czy moja drżąca ręka da rade ogarnąć obrysowywanie :). Skila raczej mam średniego, także cudów się nie spodziewam ale trzeba sobie podnosić poprzeczkę :).

GS i wycinanie z jakichś drutów raczej wykracza poza mój manualny zakres, także zostanę przy 2D.

Tak czy siak dzięki za pomysły.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzyżu

Da się jakoś zmyć lakier z figurki, nie uszkadzając (przynajmniej w istotnym stopniu) jej? Bo po moich ostatnich eksperymentach świecą się jak psu jaja #-o a jestem leniwy i nie za bardzo chce mi się to wszystko od nowa malować. Zastanawiam się czy nie spróbować potraktować tego wodnym papierem ściernym.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ymm, chcesz pozbyć się lakieru zostawiając farbę? :shock:

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

@ Bandit
Zajrzyj tu: http://www.hirstarts.com/molds/p85L.jpg na dole pośrodku masz "Coin pile".
1. Wydrukuj obrazek, albo przekalkuj (przerysuj) z ekranu na kalkę techniczną, jak takowej nie masz, to użyj np. papieru śniadaniowego.
2. Przy użyciu kalki technicznej (taka czarna lub fioletowa) przenieś (przerysuj) z kalki technicznej na sztandar pomalowany jasną farbą.
3. Pięknie pomaluj skopiowany kontur. :-$

@ Krzyżu
Wasserpapierem? :shock: Nie no, jasne, oczywiście, naturalnie, z pewnością nie uszkodzisz figurki, nie w istotnym stopniu. :D
Niech Cię ręka boska broni, chłopie!

Awatar użytkownika
Krzyżu

To coś z tym w ogóle robić? Czy poczekać na wenę twórczą i zacząć od nowa :D ?

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Jeśli jedynym problemem jest zbyt wysoki połysk, to może po prostu pomaluj matowym lakierem?

Awatar użytkownika
Bandit
Wałkarz

Tiger Brown

Dzięki, spróbuje coś z tym pokombinować. Może pod koniec tygodnia wrzucę jakieś efekty moich wypocin.

Awatar użytkownika
Krzyżu

Tiger Brown pisze:Jeśli jedynym problemem jest zbyt wysoki połysk, to może po prostu pomaluj matowym lakierem?
Ja malowałem je źle rozmieszanym matowym i przez to się błyszczą, więc jak pomaluje je drugi raz nie będą się błyszczeć jeszcze bardziej?

ODPOWIEDZ