Rozpiski
Moderator: Kołata
- Aron_Banalny
- Masakrator
Re: Rozpiski
az tak daleko się nie posunąłem by uratować stabilność armii. BO to akurat kiepska piechotka, oddział kolesi po 12 punktów, który nie ma animozji to za dużo. biją się dobrze, statysktyki dobre, ITP znośne a kosztują jak by byli ze złota. jak juz mówimy o drogich oddziałach bez animozji składał bym się bardziej do river trollów
A ja właśnie sobie rozkminiam czarnuchy i nawet 1 bitwę nimi zagrałem. Nie są źli. Drodzy, to fakt, ale całkiem spoko, mają kilka zalet. Armed to da teef przydatny w tej edycji, magiczny banner (ogień), dobre staty, brak animozji, itp, dobry sejv (wystawiam z tarczami).
Dobrze się kombują z naszą magią. Napewno jeszcze się nimi pobawię i zobaczę co z tego wyjdzie. Napewno wypadają lepiej od jazdy na dzikach Swoją drogą nie wiem ile by musieli kosztować boar boyzi zeby byli oplacalni
Dobrze się kombują z naszą magią. Napewno jeszcze się nimi pobawię i zobaczę co z tego wyjdzie. Napewno wypadają lepiej od jazdy na dzikach Swoją drogą nie wiem ile by musieli kosztować boar boyzi zeby byli oplacalni
Przyznam ze tez rozkminiałem kloc czarnuchów, ale po prostu rozłożyła mnie na łopatki cena punktowa, 350+ pkt za klocek to troche nie dla mnie Klocek zwykłych bigunów koszci ok 100 pkt mniej, dla mnie jest to decydujące.
A co do dzików, to grałem chwilę 5 z flamingami lub dyscypliną, działa to generalnie ok, ale lepiej sie sprawdza jednak klocek bigunów z odpowiednia szmatą Więc ostatecznie zrezygnowałem z pomyslu, chociaz na mniejsze formaty moze byc całkiem ok.
A co do dzików, to grałem chwilę 5 z flamingami lub dyscypliną, działa to generalnie ok, ale lepiej sie sprawdza jednak klocek bigunów z odpowiednia szmatą Więc ostatecznie zrezygnowałem z pomyslu, chociaz na mniejsze formaty moze byc całkiem ok.
Koszt 30 FCG z tarczami i ognistym bannerem to 435.
30 orc big unsów z dodatkowa choppa lub tarczą, FCG i ognistym bannerem to 315.
(wiadomo, że banner można dać wg uznania )
Różnica 120 pts to sporo. No i fakt, że zwyklaki są w corach jest mega ważny. Ale jednak big uns jakością znacznie odstają od czarnuchów. Są dużo mniej uniwersalni i wymagają niańczenia herosami (animozja, ld7, nie skroją zapuszkowanego kowboja) oraz solidnego wsparcia magicznego.
Wszystko zależy od tego jak się komponują z resztą rozpy. Oba oddziały są grywalne, ale dupy nie urywają.
30 orc big unsów z dodatkowa choppa lub tarczą, FCG i ognistym bannerem to 315.
(wiadomo, że banner można dać wg uznania )
Różnica 120 pts to sporo. No i fakt, że zwyklaki są w corach jest mega ważny. Ale jednak big uns jakością znacznie odstają od czarnuchów. Są dużo mniej uniwersalni i wymagają niańczenia herosami (animozja, ld7, nie skroją zapuszkowanego kowboja) oraz solidnego wsparcia magicznego.
Wszystko zależy od tego jak się komponują z resztą rozpy. Oba oddziały są grywalne, ale dupy nie urywają.
1 Savage Orc Great Shaman @ 290.0 Pts
General; Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Warpaint
Fencers Blade [35.0]
Lucky Shrunken Head [50.0]
1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh; Magic Mushrooms
Dispell Scroll [25.0]
1 Night Goblin Shaman @ 100.0 Pts
Chaneling Stuff [15.0]
1 Goblin Big Boss @ 149.0 Pts
Shield; Shortbow; Battle Standard
Spider Banner [85.0]
6 Forest Goblin Spider Riders @ 78.0 Pts
Spear; Shield
50 Night Goblins @ 215.0 Pts
Netters; Shortbow; Standard; Musician
36 Savage Orc Big 'Uns @ 416.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician
35 Black Orcs @ 445.0 Pts
Heavy Armour; Standard; Musician
Gleming Pennat [5.0]
1 Orc Boar Chariot @ 85.0 Pts
1 Trolls @ 35.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Arachnarok Spider @ 290.0 Pts
Total Army Cost: 2398.0
Takie coś na BO, kupiłem sobie oddział więc chce sprawdzić Nie wiem czy dwóch małych szamanów nie zmienić na jednego dużego. BSB go NG, Gienio oczywiście do SO, mali szamani jak tam będe miał ochote. Sztandar na BO taki bo nie wiedziałem co z 5 punktami zrobić a może sie przydać, bo nie zawsze będą obok BSB.
General; Frenzy; Magic Level 4; Big Waagh; Warpaint
Fencers Blade [35.0]
Lucky Shrunken Head [50.0]
1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Dispell Scroll [25.0]
1 Night Goblin Shaman @ 100.0 Pts
Chaneling Stuff [15.0]
1 Goblin Big Boss @ 149.0 Pts
Shield; Shortbow; Battle Standard
Spider Banner [85.0]
6 Forest Goblin Spider Riders @ 78.0 Pts
Spear; Shield
50 Night Goblins @ 215.0 Pts
Netters; Shortbow; Standard; Musician
36 Savage Orc Big 'Uns @ 416.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician
35 Black Orcs @ 445.0 Pts
Heavy Armour; Standard; Musician
Gleming Pennat [5.0]
1 Trolls @ 35.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Arachnarok Spider @ 290.0 Pts
Total Army Cost: 2398.0
Takie coś na BO, kupiłem sobie oddział więc chce sprawdzić Nie wiem czy dwóch małych szamanów nie zmienić na jednego dużego. BSB go NG, Gienio oczywiście do SO, mali szamani jak tam będe miał ochote. Sztandar na BO taki bo nie wiedziałem co z 5 punktami zrobić a może sie przydać, bo nie zawsze będą obok BSB.
- Aron_Banalny
- Masakrator
e, wystarczyło by jakby byli w corach. no i może heavy arm.Swoją drogą nie wiem ile by musieli kosztować boar boyzi zeby byli oplacalni
z niańczeniem to się zgodzę. co do kombojów i ich rozkręcania, brak dużej broni może boleć, ale masz parę ataków więcej (frenzy i fakt ze big unsi prawie zawsze/częsciej niż BO będą walczyc w 3 szeregach) i wychodzi chyba na to samo.Różnica 120 pts to sporo. No i fakt, że zwyklaki są w corach jest mega ważny. Ale jednak big uns jakością znacznie odstają od czarnuchów. Są dużo mniej uniwersalni i wymagają niańczenia herosami (animozja, ld7, nie skroją zapuszkowanego kowboja) oraz solidnego wsparcia magicznego.
Dlatego na 2,4k nie da się raczej złożyć 2 silnych klocków na orkach. Zresztą u mnie BO odpadli przede wszystkim ze względu na to, że jak wchodzą do rozpy, to muszę czymś na siłę dopchać core (bo wchodzą zamiast savagy) i wtedy cały koszt wchodzi w górę, i arachnarok się nie mieści.
Tak się zastanawiam nad nowymi VC - wychodzi na to, że bezpiecznie będzie w każdym klocku mieć kogoś z magicznymi atakami i znowu trzeba będzie kombinować...
Tak się zastanawiam nad nowymi VC - wychodzi na to, że bezpiecznie będzie w każdym klocku mieć kogoś z magicznymi atakami i znowu trzeba będzie kombinować...
- Aron_Banalny
- Masakrator
drugi pocisk z pierścionka?
O co chodzi z tym generowaniem kostek w zasadach pisze tylko o +2 do skupienia, wiec sie troche gubie.Fluffy pisze:Dawniej był. Pamietaj ze oprócz PD generowal ci tez 3-4 DD, mialeś krasnoludzki dispel po prostu , a do tego fajnego combatowego stforka. Świetnie karciło się tym armie bazujące na magii
..."W świątyni dumania wolę jednak ambitniejsze dzieła. Właściwości żelu do golenia, skład proszku do prania, zalety odplamiacza. Słowem, a w zasadzie trzema: klasyka toaletowego gatunku"
Ale to ma kazda armia, goblin na aroku nie dodaje pod tym wzgledem nic nadzwyczajnego
..."W świątyni dumania wolę jednak ambitniejsze dzieła. Właściwości żelu do golenia, skład proszku do prania, zalety odplamiacza. Słowem, a w zasadzie trzema: klasyka toaletowego gatunku"
- Aron_Banalny
- Masakrator
patent był taki że masz dużo szamanów z +2 do chanela
Hymm chyba nie kapuje tej opcji chanel te +2 dodaje sie rowniez na rzuty na dodatkowa kostke magi? np wywale 4 na shamanie + 2 z aroka daje 6 czego efektem jest dodatkowa kostka?
aron , moze odpisz Panu po swojemu..
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293