8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Danrakh »

kudłaty pisze:Overrun jest po wszystkich atakach w danym combacie w tym samym momencie co pursue, więc owszem overrun pójdzie w oddział, ale walki nie będzie bo hamce już w tej turze bili.
Ale pegaz ma overruna bez względu na całościowy wynik walki? Załóżmy on ma szarżę, bok i 1 ranę z pegaza, harpie nic nie robią a ja wbijam hammererami 2 rany (+ sztandar, + szarża, + bok, + Ro Battle), czyli jest 3:6 w CR dla kraśków - co w takiej sytuacji? Pegaz i harpie brejkują się i nie ma overruna?

I podłączę się od razu do pytania Kuby:
Paraszczak pisze:Czy Hydra stojąca pomiędzy dwoma oddziałami kuszników (po 1 calu z każdej strony) powoduje panikę w w/w oddziałach deklarując reakcje na szarżę Flee? Chodzi o pivot w miejscu na potrzeby uciekania.
Sytuacja wyglądała mniej więcej tak:

:shock: :shock:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

8) 8)
8) 8)
8) 8)
8) 8)
8) 8)

Legenda:
:shock: - oddział kuszników
8) - drugi oddział kuszników
:mrgreen: - hydral

Hydral zwrócony był w lewo, w stronę oddziału minerów (poza obrazkiem). Minerzy deklarują szarżę, hydra robi flee. Zgodnie z rulebookiem musi zrobić pivot i ów pivot właśnie zawadza o oba oddziały kuszników (między nimi a hydrą było mniej więcej 1"), po czym biegnie już nie dotykając owych oddziałów.
Zagraliśmy, że pivot to nie to samo co "fled through", ale wątpliwości pozostały.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

Ostatnio przytrafiła mi się taka sytuacja. Szarżuję oddziałem z bohaterem na elfiego księciunia na smoku. Rzucam księciuniowi challenge. Kto wtedy z kim się bije? Czy smok jest w challenge czy bije się z oddziałem?
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

lajkonik pisze:Ostatnio przytrafiła mi się taka sytuacja. Szarżuję oddziałem z bohaterem na elfiego księciunia na smoku. Rzucam księciuniowi challenge. Kto wtedy z kim się bije? Czy smok jest w challenge czy bije się z oddziałem?
Wszystkie ataki, Lorda, Smoka oraz Thunderstompy idą w Challenge. Jeśli zdarzyło by się tak, że Hero w oddziale zginie od ataków Lorda na przykład, to wszelkie ataki wykonywane z niższą inicjatywną przepadają i nie idą też w oddział.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Radzia
Pseudoklimaciarz

Post autor: Radzia »

Wszystkie ataki, Lorda, Smoka oraz Thunderstompy idą w Challenge. Jeśli zdarzyło by się tak, że Hero w oddziale zginie od ataków Lorda na przykład, to wszelkie ataki wykonywane z niższą inicjatywną przepadają i nie idą też w oddział.
Bez sensu, tzn. nie podważam powyższej wykładni, tylko to, że w takim wypadku, tworzy się dziwna sytuacja, kiedy rzucam koścmi za ataki Lordem i myślę sobie, pliss, nie traf, dojadę smokiem. Poproszę o korektę ww.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

W rulebooku w akapicie o challenge'ach jest wyraźnie napisane, że jeśli mount bije z inną inicjatywą, a jeździec zabije przeciwnika to dodatkowe ataki przepadają.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

W sumie to mnie naszło pytanko co do tego. Niech będzie Monster z Inicjatywą 1 oraz Lordunio na nim z Great Weaponem. Czy w związku z tym Thunderstompy są wykonywane razem z atakami jednej z części modelu i nie przepadną?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Stopy jak i dwurak są ASL i biją razem niezależnie od I monstera jeśli mają żywy cel.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Dankrath. Żeby przegrać walkę trzeba mieć z kim w kontakcie. Jak pegaz wyrżnął wszystkie oddziały w kontakcie w turze szarży ma overrun.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

kudłaty pisze:Dankrath. Żeby przegrać walkę trzeba mieć z kim w kontakcie. Jak pegaz wyrżnął wszystkie oddziały w kontakcie w turze szarży ma overrun.
Właśnie doczytałem "no more foes".
Reasumując: pegaz wpada i zabija załoganta, rana liczy się do combatu harpie vs hammererzy ale pegaz jest już out of combat i może sobie overrunować. Oczywiście jeśli hammererzy będą mieli wyższy CR niż harpie to harpie się brejkują, ale ewentualną pogoń zatrzymuje pegaz. Dobrze rozumiem?

I przy okazji - możesz się wypowiedzieć co do kwestii hydry?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

panterq
Masakrator

Co do hydry to po mojemu wheel jest częścią ruchu po zadeklarowaniu flee, więc hydra "przechodzi" przez kuszników i muszą zdać panikę.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

To nie jest wheel ani pivot tylko turn. Skoro jest to turn to nie przechodzi.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Nie chcę być upierdliwy, ale jakie jest potwierdzenie tego, co mówisz? Wolałbym się powołać na RB w dyskusji niż na posta :wink:
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

kudłaty pisze:To nie jest wheel ani pivot tylko turn. Skoro jest to turn to nie przechodzi.
od kiedy w 8 edycji mamy taki manewr jak turn? masz to gdzieś w RB? :wink:

opis reakcji flee na str 17 mówi "turn the unit above its centre"
opis paniki na str 63 Direction of flight "pivot the unit on the spot"

rysunek poglądowy na str 17 w opisie "pivot the unit around their centre"
to są wymienne pojęcia w tym zagadnieniu, a nie jakiś osobny manewr, hydra powinna panikować skoro ignorujemy inne jednostki i dopiero ruszamy model

FAQ też ma podobne pytanie
Q: When a unit flees ‘directly away’ from another, does this mean
that you turn the unit about its centre, so that it will flee directly
away from the centre of the unit it is fleeing from? (p57)
A: Yes.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

W opisie ucieczki są dwie sytuację:
-uciekający kulnął więcej niż goniący, lub goniacy nie gonił,
-uciekający nie kulnął więcej i jest złapany,
W sytuacji gdy ucieka i kulnął więcej, jest opisane by go o ile dobrze pamiętam turn directly away. Nie ma turn directly away and move back in to base contact. Tak samo jak przy zwykłym flee też oddział może się trochę przesunąć, aczkolwiek na kwestię złapania nie ma to wpływu gdyż ta jest badana przed rzutem w tym przypadku.

Manewru turn faktycznie nie ma, aczkolwiek zwrot ten jest wielokrotnie używany do opisu kilku sytuacji.

Kod: Zaznacz cały

Q: When a unit flees ‘directly away’ from another, does this mean
that you turn the unit about its centre, so that it will flee directly
away from the centre of the unit it is fleeing from? (p57)
A: Yes.
na podstawie tego FAQ też ciężko jest wnioskować by po obrocie z powrotem dosunąć oddział.

panterq
Masakrator

Teoretycznie i pivot i turn oznaczają obrót, z tym że pivot to obrót w miejscu, a turn to po prostu obrót. Z tego można wnioskować, że manewr flee nie wymaga żeby uciekający oddział zachowywał środek po odwróceniu się od przeciwnika. Tym niemniej sądzę że obydwa manewry mogą powodować, że oddział zahacza sojuszników stojących obok i powoduje test paniki.

Edit:
W kontekście przytoczonego punktu FAQ, manewr "turn directly away" jest jednoznaczny z pivotem.
- Niles Valera, Agitator

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

#-o
że pivot to obrót w miejscu, a turn to po prostu obrót.
turn the unit above its centre
zachowuje środek bo obracasz wedle środka
tak czy siak panika powinna być

i nie ma takiego manewru jak turn, jest tylko wheel reform i pivot marsz...
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

panterq
Masakrator

Stąd zastanawiałem się, czy pivot i turn to tak naprawdę jedno i to samo. Przypuszczam że po prostu rzecz rozbija się o biedny dobór słów po stronie GW.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Amulet of Itzl
One use only. The character wearing this amulet has a 2+ war save against the first wound suffered, after Armour saves have been taken
1. Czy to jest wyczerpywalny ward do momentu zadania pierwszej rany, czy działa tylko po pierwszym oblaniu ASv?
2. Czy ten item działa w sytuacji No Armour Save? (save jest oblany automatycznie?)
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Ciekawa sytuacja, ale to za mało, żeby mnie pokonać! :D

Skoro no armor save oznacza, że automatycznie oblałeś test armor save, to również oznacza, że do niego musiałeś przystąpić (tak samo w przypadku uderzeń z dużą siłą). Najważniejsza jest więc odp. na pierwsze pytanie. Wczytując się, moim zdaniem, ward otrzymujesz na pierwszą wbitą ranę, przy której oblałeś armor save.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

one use only, raz użyjesz przestaje działać.

Zablokowany