Pytania Ogólne v. 2.1
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania Ogólne v. 2.1
Ale u nas w Polsce turnieje też już od kwietnia są na ETC FAQ.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Turnieje z formatem "Euro" uwzględniają ETC FAQ. Jak gra się inny format, to już jest kwestia organizatora czy wykładnią zasad będą Polskie Uściślenia Sędziowskie, czy ETC FAQKarli pisze:Ale u nas w Polsce turnieje też już od kwietnia są na ETC FAQ.

P.S.: A właściwie nie weryfikacją, a klaryfikacją zasad. Można też zastosować rzut na 4+, bo ponoć niektórzy praktykują

mozesz wybrac czy ruchem po ziemi czy lotem jednostka szarzuje jednostki sobie nie zaslaniaja
normalnie mozesz leciec ponad innymi musisz tylko wyladowac legalnie i domknac sie zgodnie z zasadami szarz
normalnie mozesz leciec ponad innymi musisz tylko wyladowac legalnie i domknac sie zgodnie z zasadami szarz
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Istnieje jakaś górna granica różnicy w wyniku walki, o którą modyfikuje się zdolności przywódcze?
Zdarzały mi się na polu walki sytuacje, w których różnica była tak duża, że po odjęciu jej od współczynnika zostawało 2, albo nawet 1. Czy w tym układzie jedyną szansą na zdanie testu jest wyrzucenie dwóch jedynek?
Dzięki za odpowiedź
Zdarzały mi się na polu walki sytuacje, w których różnica była tak duża, że po odjęciu jej od współczynnika zostawało 2, albo nawet 1. Czy w tym układzie jedyną szansą na zdanie testu jest wyrzucenie dwóch jedynek?
Dzięki za odpowiedź

Ostatnio zmieniony 13 lip 2015, o 18:12 przez Alavarin, łącznie zmieniany 2 razy.
Fencer's Blade to paired weapon (daje Extra Attack i Requires Two Hands). A na mouncie jest zakaż używania additional hand weapons.Hoax pisze:UP z poprzedniej strony.Hoax pisze:Seer na dzwonie. Połowa dzwonów ma fencery, a tymczasem słyszę że to wałSemi pisze:Czy bohater na mouncie moze uzywac fencerow?
Według mnie Fener's Blade można używać na mouncie.
Możesz normalnie używać i masz wszystkie bonusy z tego płynące, no co ty karli.
Requires Two Hands także ma Great Weapon a jakoś nic się nie traci korzystając z tego będąc mounted.
fencers blades na szaraku na dzwonie to żaden wałek i normalnie działają wszystkie efekty (extra attack i requires two hands) - jest to paired weapon a nie two hand weapons. Tak jak np. paired wepon który ma Azhag the Slaughterer.
W Requires Two Hands nie ma nic o nie możności używania konno czy cokolwiek. Łatwo pomylić z two/additional hand weapon która to broń jest tylko dla piechociarzy i ma to napisane explicite w zasadach (chyba jako jedyna podręcznikowa, poodbnie jak lanca jako jedyna jest dla jeźdźców tylko).Reference Section –
Magic Items, Paired Weapons.
Change the last sentence to: “In addition to their other
effects, paired weapons have the Extra Attack and the
Requires Two Hands special rules.”
Requires Two Hands także ma Great Weapon a jakoś nic się nie traci korzystając z tego będąc mounted.
fencers blades na szaraku na dzwonie to żaden wałek i normalnie działają wszystkie efekty (extra attack i requires two hands) - jest to paired weapon a nie two hand weapons. Tak jak np. paired wepon który ma Azhag the Slaughterer.
masz racje ale nie wynika to z tego co napisales...
dokladnie jest tak:
Fencer's Blade
Paired weapons. The bearer has WS 10.
GW FAQ
Q: When does a weapon that gives a bonus to a characteristic give
that bonus?(p4)
A: Most weapons, including magic weapons, state when the
bonus is given. For example, a model with the Fencer’s Blades
will always have Weapon Skill 10 whilst a model with a great
weapon will only have +2 Strength when striking an enemy in
close combat. When a weapon does not say when the
characteristic bonus applies, then it only applies when striking,
or being struck, in close combat.
ETC FAQ
Q: Can a model ever benefit from a magic weapon or shield it is carrying but not currently wielding? Can you use a one use only magic shield as a shield after its special effects have been used?
A: No, this overrides the GW faq on Fencer’s Blade. Yes.
RB:
Two/Additional Hand Weapons (Models od foot only)
An additional hand weapon cannot be used by a mounted model, or by a model that has a magical close combat weapon
Special rules: Extra Atack, Requires Two Hands
Paired Weapons
In additional to their other effects, paired weapons have the Extra Atack and the Requires Two Hands special rules.
Wychodzi ze zasada Paired Weapons to zupelnie co innego niz Two additional weapons, chociaz daja te same zasady specialne. Wiec Seer moze miec fencery...
dokladnie jest tak:
Fencer's Blade
Paired weapons. The bearer has WS 10.
GW FAQ
Q: When does a weapon that gives a bonus to a characteristic give
that bonus?(p4)
A: Most weapons, including magic weapons, state when the
bonus is given. For example, a model with the Fencer’s Blades
will always have Weapon Skill 10 whilst a model with a great
weapon will only have +2 Strength when striking an enemy in
close combat. When a weapon does not say when the
characteristic bonus applies, then it only applies when striking,
or being struck, in close combat.
ETC FAQ
Q: Can a model ever benefit from a magic weapon or shield it is carrying but not currently wielding? Can you use a one use only magic shield as a shield after its special effects have been used?
A: No, this overrides the GW faq on Fencer’s Blade. Yes.
RB:
Two/Additional Hand Weapons (Models od foot only)
An additional hand weapon cannot be used by a mounted model, or by a model that has a magical close combat weapon
Special rules: Extra Atack, Requires Two Hands
Paired Weapons
In additional to their other effects, paired weapons have the Extra Atack and the Requires Two Hands special rules.
Wychodzi ze zasada Paired Weapons to zupelnie co innego niz Two additional weapons, chociaz daja te same zasady specialne. Wiec Seer moze miec fencery...
Nie semi - to co napisałes to to samo co ja napisałem tylko dorzuciłeś dodatki nic nie znaczące jak faq o fencers blade które nie ma znaczenia przy pytaniu o to, czy postać mounted może używać paired weapon.
To co ja napisałem to jest tylko rozwinięcie (dodany cytat i przykład) tego co napisał ironhead.
To co ja napisałem to jest tylko rozwinięcie (dodany cytat i przykład) tego co napisał ironhead.
Czy pierwszy obrót przy szarży jest darmowy? (nie ten z dokmknięcia)
Czy jednostka z lotem może szarzować nad swoimi jednostkami, badz jednostkami wroga? Troche bezsens ze wględu na to że w czasię szarży jest ona na ziemi
Czy przy zmianie celu szarzy rzucamy jeszcze raz koscmi?
Czy jednostka kawaleri moze zmieniac szeregi jak chce i ile razy chce ? (chodzi o darmowe reorganizacje)
Wiem, ze te pytanie moga byc kuriozalne lecz chce pokazac odpowiedzi innym.
Czy jednostka z lotem może szarzować nad swoimi jednostkami, badz jednostkami wroga? Troche bezsens ze wględu na to że w czasię szarży jest ona na ziemi
Czy przy zmianie celu szarzy rzucamy jeszcze raz koscmi?
Czy jednostka kawaleri moze zmieniac szeregi jak chce i ile razy chce ? (chodzi o darmowe reorganizacje)
Wiem, ze te pytanie moga byc kuriozalne lecz chce pokazac odpowiedzi innym.