WFB: Reworked and Rebalanced

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: WFB: Reworked and Rebalanced

Post autor: Furion »

Rilam pisze:Jeszcze jedna drobna uwaga odnośnie Brety. Jedna z errat usunęła konieczność posiadania w armii jednego oddziału KoTRów. W Twojej wersji przymus ten powrócił. To zamierzone działanie?
nie. Potem zmienię.
Druga sprawa. Piesi rycerze w połączeniu z relikwią to potężna jednostka. Nie wiem czy aby koszt nie jest nieco za wysoki. Będę dalej testował, ale podczas pierwszej bitwy sprawdzili się kapitalnie mimo "1" na otworzenie relikwii.
Mówisz sprzeczne rzeczy. To są za dobrzy, czy za drodzy?

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Jak dla mnie to oni są w porządku,moze cos z questami zrobic?Mimo niskich kosztow nadal je halabardnicy klepia :roll:
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Racja :oops: Trochę źle to napisałem. Oczywiście chodziło o to, że powinni kosztować więcej. Po prostu potencjał combo z relikwiarzem i magią jest duży. Jedyną ich wadą w tym momencie jest możliwość oblania stubborna/paniki.

Takie małe pytanie przy okazji. Na potrzeby machin jeżeli znacznik znajdzie się na relikwii jak jest to rozliczane? On sam nie może zostać zniszczony? W zamian za niego pod kamień trafia 6 innych modeli? W jaki sposób jest to rozpatrywane?

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

może ktoś zapodać linka do wyników głosowania etc

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Rilam pisze:Racja :oops: Trochę źle to napisałem. Oczywiście chodziło o to, że powinni kosztować więcej. Po prostu potencjał combo z relikwiarzem i magią jest duży. Jedyną ich wadą w tym momencie jest możliwość oblania stubborna/paniki.

Takie małe pytanie przy okazji. Na potrzeby machin jeżeli znacznik znajdzie się na relikwii jak jest to rozliczane? On sam nie może zostać zniszczony? W zamian za niego pod kamień trafia 6 innych modeli? W jaki sposób jest to rozpatrywane?
Kosztowac wiecej? 30 ryckow z commandem ,relikwia i banerem to 500ptk.Jak będą drozsi to będzie ich mniej i będą mieli mniejszy wygar,prawda?:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Ok to może by odrobinę zmienić relikwię? By zamiast ulepszać warda o jeden zapewniała stałego warda 5+? Bo jednak ward 4+ na dużym klocku piechoty jest odrobinę za mocny. Chociaż może to kwestia przetestowania. Na razie zagrałem nimi tylko jedną bitwę.

Najbardziej podobają mi się zmiany w przedmiotach i cnotach. Ilość złożeń jest niesamowita.

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

Rilam pisze:Racja :oops: Trochę źle to napisałem. Oczywiście chodziło o to, że powinni kosztować więcej. Po prostu potencjał combo z relikwiarzem i magią jest duży. J
To moze jednak relikwiarz powinien kosztowac wiecej? Dlaczego, biorac pieszych rycerzy bez nkego, mam placic kare "na zapas za potencjal"?
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Dokladnie!Nie zamierzam inwestować w konwersje,jeśli okarze sie ,ze nagle będą nieoplacalni
Obrazek

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Spokojnie chłopaki, napisałem tylko, że po pierwszej grze nimi wydają mi się bardzo mocni. Rzeczywiście szkoda by osłabiać potencjału czystych rycerzy jednak relikwia powinna być droższa/słabsza, bo ten oddział jest w innym wypadku chyba odrobinę za mocny.

Specjalxx
Wałkarz

Post autor: Specjalxx »

Macie oddzial z wardem 5+ i za to ze bedzie ward 4+ i hate placicie 200 pts. Naprawde uważacie że to Malo za podniesienie warda o 1 i jednorazowe bonusy? Osobiście uważam ze jest jak trzeba, ale po kilku-kilkunastu grach i recenzjach samo sie wyjaśni. Napewno nie ma co liczyć ze jakims badziewiem przebijesz sie przez taki klocek. I tak powinno być, przeciez pielgrzymi to byl śmiech. A tu wreszcie mamy solidną jednostke ale i za solidne punkty
Sprzedam Primarhów Fulgrima, Lorgara

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Specjalxx pisze:Macie oddzial z wardem 5+ i za to ze bedzie ward 4+ i hate placicie 200 pts. Naprawde uważacie że to Malo za podniesienie warda o 1 i jednorazowe bonusy? Osobiście uważam ze jest jak trzeba, ale po kilku-kilkunastu grach i recenzjach samo sie wyjaśni. Napewno nie ma co liczyć ze jakims badziewiem przebijesz sie przez taki klocek. I tak powinno być, przeciez pielgrzymi to byl śmiech. A tu wreszcie mamy solidną jednostke ale i za solidne punkty
Tak, 200 punktów to mało jak na rzecz podnoszącą warda o 1, dającą hate'a oraz "tylko" losowy jednorazowy buff który automatycznie wchodzi i nie da się go rozproszyć.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Slayer Zabójców pisze:
Specjalxx pisze:Macie oddzial z wardem 5+ i za to ze bedzie ward 4+ i hate placicie 200 pts. Naprawde uważacie że to Malo za podniesienie warda o 1 i jednorazowe bonusy? Osobiście uważam ze jest jak trzeba, ale po kilku-kilkunastu grach i recenzjach samo sie wyjaśni. Napewno nie ma co liczyć ze jakims badziewiem przebijesz sie przez taki klocek. I tak powinno być, przeciez pielgrzymi to byl śmiech. A tu wreszcie mamy solidną jednostke ale i za solidne punkty
Tak, 200 punktów to mało jak na rzecz podnoszącą warda o 1, dającą hate'a oraz "tylko" losowy jednorazowy buff który automatycznie wchodzi i nie da się go rozproszyć.
Stubborn, nie zapomnij o stubbornie. Sam przecież gram Bretą i taki unit to mega gratka, ale po prostu widzę to, że prawdopodobnie bonusy te w tym koszcie są odrobinę za mocne. Nie mam pełnego przeglądu sytuacji, bo grałem tym tylko na ogry, ale oddział przyjął i przetrwał szarżę fangów z tyrantem z włączonym bannerem. Gdyby wszedł odpowiedni buff to pewnie by go jeszcze pokroił. Może na inne armie nie będą sprawdzali się aż tak dobrze, ale ciekaw jestem jak będzie wyglądał z innymi armiami.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

jezeli to piechota z move 4-5 to da sie ogarnac
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Rilam, popatrz na to inaczej. Jak wstawisz relikwię, to rezygnujesz z 1 treba lub Grail Knightów.
Więc też tracisz dość sporo na tym wyborze.
Poza tym 1-2 odginaczki i ten kloc będzie stał w miejscu przez całą bitwę.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Specjalxx
Wałkarz

Post autor: Specjalxx »

Żeby nie gdybać bez pokrycia pare najbliższych bitew zagram bretami i to przetestuje. Zastanawiam się jakby sprawdziło sie to w men at arms. Biorąc pod uwage warda i ich liczebność oddział byłby nie do wybicia
Sprzedam Primarhów Fulgrima, Lorgara

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

@Matis: i właśnie dlatego koszt punktowy to nie wszystko, liczą się też pule. A kiedyś jeszcze sloty...
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

Pierwsza gra nowymi kraśkami za mną. Rozpa dosyć mocno fanowa z lordem tarczownikiem 2x vaguard i Slayerzy z demonarzem. Na dokładkę 2x runiarzy po jednym bound spelem. Wrażenia bardzo dobre. Znowu miałem radość tworzenia nowej rozpy. Tak odmiennej od standartu. Parę przemyśleń:

Piechota z marszemx3 wreszcie mobilna. M4 na Slayerach mocny. W połączeniu z Demoniarzem wydaje się mocnym, aczkolwiek drogim combo.
Bardzo fajny mocny specjalny młotek. Może być momentami game-breakerem, dużo będzie zależeć od mety. "Naszczęście" zajmuje większość ptk i trzeba dokupić tarczę pod dupę, żeby zwiększyć przeżywalność. Drogie, ale fajne.
Runy z bound spelami: niegrywalne. Ponieważ są master można dać maks jedną na runiarza. Dokupienie młotka który daje +3 casta na jeden spel za 110 ptk jest chybione (umówmy się: +2A nie jest powodem tego zakupu). Realnie wygląda to tak że każdy przeciwnik ma lorda maga i +4 do dipela. czyli jedną kość więcej na każdy dispel. przy standartowych rzutach bez ifki można ryzykować rozproszenie 2-3 czarów. Realnie nie widzę możliwości rzucenia więcej niż jednego czaru na grę. Poprostu przy tej formie wykupienie tych run to stracone ptk. Moim zdaniem żeby to miało sens trzeba zdjąć im "master", a najwyżej złożyć ograniczenie "nie więcej niż jedna na armię". Wtedy przy 3 runach młotek będzie miał sens. Można też próbować runę dającą +2 casta zajmującą ten sam slot co boundy. Zmniejsza liczbę dostepnych ptk i czarów kosztem lepszego casta.

A i taka uwaga: trzeba by wyklaryfikować baner z rune of sanctuary, bo z opisu można by odnieść wrażenie, że że trzeba 120 ptk na mr(3)

Nie mam przemyśleń co do kowadła. Może kolejna gra i będę mógł powiedzieć coś więcej. Jeszcze raz dzięki za włożoną pracę
Ja tu tylko sprzątam.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Naviedzony pisze:Ale ja jestem egoistą i nie chcę przekonywać świata, żeby grał w Furionhammera. Jak mawiał pewien niepoprawnie altruistyczny krasnolud: "Jestem dobry dla siebie i mojego najbliższego otoczenia". :P
W pewnym momencie może się okazać, że frekwencja na turniejach będzie taka sama jak procenty na ostatnim referendum :P w porywach będzie 10 osób, bowiem każdy będzie grał wedle zasad jakie mu się podobają :P czego skutkiem będzie powolne, ale stałe wymieranie środowiska. Na Euro każdy narzekał, ale wszyscy tłumnie w nie grali. A mimo wszystko, od czasu, do czasu ma się ochotę zagrać z kimś nowym, a nie ciągle wklepywać maski HE, czy demonom 8) dla odmiany, można samemu takową dostać :mrgreen:

Zatem, warto aby ukształtowała się jedna wersja zasad, i to zasad, które są do zaakceptowania :P

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Wolny rynek wyklaryfikuje frekwencję i formę zasad.
Nie ma potrzeby decydować się na cokolwiek na tym etapie.
Będzie moment, w którym lokalne środowiska zdecydują się grać częściej w X niż w Y, w proporcjach powiedzmy 75/25.
Wtedy można myśleć o ujednoliceniu.

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Gremli pisze:Dokupienie młotka który daje +3 casta na jeden spel za 110 ptk jest chybione (umówmy się: +2A nie jest powodem tego zakupu)
Pamiętaj, że młotek daje +3 do casta tylko na kowadle,a mając kowadło nie można kupić tych boundów :P
Obrazek

ODPOWIEDZ