Elves of Darkness czyli DE w 9th Age

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
QQrydza
Prawie jak Ziemko

Re: Elves of Darkness czyli DE w 9th Age

Post autor: QQrydza »

Jak dasz hipka na rydwan, to bierzesz T wyzszy, czyli 5.

Czyli masz BSB 4W 5T 2+ save 3++ ward na zasiegowe 3 ataki z s6 KB i d3W, 8 spd strider, masz 2 ataki z s6 i 4 z s4 - to jest 9 ataków + impacty z modelu. Czy to zajebisty model? Uważam że tak. Czy dopełnia kontrę z 3 hydr? Imo dopełnia

I serio Talandil ani setki godzin przemslen ani dziesiątki gier. nie zmienią pewnych prawideł. WFB to jest bardzo prosta gra, zasad specjalnych jest stosunkowo niewiele, statystyki modeli są inne od siebie, Ale jak zamkniesz oczy na nazwe modelu, to już możesz spokojnie wyobrazić sobie ile robią dane statystyki za dane punkty. I to czy armia nazywa się DE czy SE czy Lizz czy SK czy orki nie ma znaczenia, liczą się tylko zestawy zasad i statystyk. Zeby je znac, trzeba pcozytac booka, ale zeby miec wyobraznie jak dzialaja w WFB wystarczy po prostu byc ogranym. A "ograny" mniej lub bardziej w 9th age jestem na tyle, ze pozwalam sobie meic opinie na temat wiekszosci tematów i chetnie podejmuje dyskusje z innymi graczami, co wykorzystuje by nauczyc sie czegoś nowego

Czy wszystko w DE jest "za drogie"? Nie. Czy wszystkie elitarne armie w systemie mają rzeczy "za drogie" i przegrywaja albo z hordami albo z shootingiem? Tak! To jest problem, że elitarna piechota kosztuje dużo, bije mocno, ale nie sposób jej dostarczyć. DE cierpią na tym, bo nawet najzwyklejszy core jest elitarny i kosztuje tyle co 2.5/3 goblina a ma tyle samo save'a i T.

Dlatego jakbym robił listę, to brałbym to co działa we wszystkich armiach. Sensowna magia: dywinacja i ring of fire. Potwory: 3 hydry. Jakiś kozak lub dwóch: rydwaniarze. Max maszyn (nie msuza trafiac liczy sie efekt psychologiczny i wplyw na gre przeciwnika): 3 bolce. Duzo scoringów: - core.

I serio z tym przepisem możesz złozyc wiekszosc armii w wfb.

Empire: dywinacja, czołg, grandmaster, 1-2 działa, 3 demingi 4 kawalerie
WDG: Shamanizm/occu, Vortexy/szrajny, Demon/klepacze w kazdym slocie, brak maszyn, marudery choseny
DF: runki, latajace rydwany, klepacz opcjonalny bo masz 6 zyrkow i 5 maszyn, do 9 scoringów 2 w ambushu

itd itp. Wiadomo, ze jak pogram te 5-6 bitew to cos tam w rozpisce poprawię, coś zoptymalizuje (gram orkami w 9th od początku bitew pewnie wiecej niż 250 a dalej poprawiam detale), ale założenia będą takie jak wyżej. Bo to działa w mecie to po co kombinować.

A tutaj w temacie, w ktorym 5 razy tyle jest narzekania co list, widac np popualrność 2 x coków (podobnie widziałem na szczyrku). I spoko, unit zadowala bo jest dość szybki solidnie bije i jest dosc wytrzymały, i scoruje. Tylko imo lepiej dać 2 hydry za to, bo to mało ataków, tonie w hordzie, a jak jest zaszarzowane to traci 50% uzytecznosci.

Moze taladil wrzuc tym co grasz na codzień to Ci powiem co mysle ze mozna zmienic i bedzie lepiej. Natomiast jojczenie dla jojczenia, bez żadnych kosntruktywnych wniosków jest po prostu bez sensu :D
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

Zapraszam...
1 Dread Prince @ 676.0 Pts
General; Lance; Barding; Shield; Killer Instinct
Dragonscale Helm [30.0]
Midnight Cloak [100.0]
Potion of Strength [60.0]

1 Pegasus @ [0.0] Pts

1 Dread Captain @ 406.0 Pts
Lance; Shield; Battle Standard
Armour of Destiny [90.0]
Lucky Charm [10.0]

1 Raptor @ [0.0] Pts

5 Dark Riders @ 200.0 Pts
Light Lance; Repeater Crossbow; Light Armour; Killer Instinct

5 Elven Horse @ [0.0] Pts

29 Dread Legionnaires @ 540.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Veteran Magic Standard; Musician; Killer
Instinct

1 Champion @ [20.0] Pts

8 Dread Knights @ 558.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
War Standard [30.0]

1 Champion @ [20.0] Pts
Heavy Armour; Shield

9 Raptor @ [0.0] Pts

1 Divine Altar @ 340.0 Pts
Divine Blessings; Light Armour
#Blessing1 [0.0]
#Blessing2 [0.0]
#Blessing3 [0.0]

1 Avatar @ [0.0] Pts

3 Disciples @ [0.0] Pts

1 Hunting Chariot @ 250.0 Pts
Harpoon Launcher; Light Armour

2 Crew @ [0.0] Pts
Light Lance; Repeater Crossbow

2 Elven Horse @ [0.0] Pts

1 Hunting Chariot @ 250.0 Pts
Harpoon Launcher; Light Armour

2 Crew @ [0.0] Pts
Light Lance; Repeater Crossbow

2 Elven Horse @ [0.0] Pts

1 Hydra @ 440.0 Pts

1 Hydra @ 440.0 Pts

Models in Army: 58

Total Army Cost: 4500.0
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

oo k**wa .. zaczyna się grubo
Wywal pegaza :wink:
2 scoringi.... życzę powodzenia :roll: i ty się dziwisz że nie wygrywasz ( ja mam w emp 6 i zastanawiam się czy to nie mało)
Brak magi ... #-o . Ja w ogóle nie kapuje skąd u was w tej warszawie moda na nie wykorzystywanie wszystkich faz które są dostępne w grze. Równie dobrze możesz przestać używać prawej nogi bo lewa ci wystarczy
Jak poprawisz wszystkie te 3 rzeczy to można przejść do detali :wink:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Mam wywalic najlepsza jednostke w tej rozpisce ? Kolesia, ktory dzieli i rzadzi robiac 50% punktow ? I don't think so... scoringow jest malo, przyznaje ale wole miec wiecej odginaczek... we wczesniejszej wersji mialem zmniejszony klocek, odginaczke mniej + 2x15 spearow eco...
Obrazek

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Ten koleś jest co najwyżej śmieszny z swoim sejwem na 1+(tylko) w walce, 7 lotu, brakiem hejta i kosztem 650 pk
Najbardziej przeinwestowany bohater jakiego widziałem. Wsadziłbyś go na rydwan to nie dość ze zyskałbyś ataki nie dość ze miałbyś 5 t to jeszcze dostałbyś 4 w :wink:
Ostatnio zmieniony 2 lip 2017, o 09:02 przez Eltharion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Chłopaki przez te wasze posty chyba sie skusze na DMŚ jako najemnik 8)
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Eltharion pisze:Ten koleś jest co najwyżej śmieszny z swoim sejwem na 1+(tylko) w walce, 7 lotu, brakiem hejta i kosztem 650 pk
Najbardziej przeinwestowany bohater jakiego widziałem. Wsadziłbyś go na rydwan to nie dość ze zyskałbyś ataki nie dość ze miałbyś 5 t to jeszcze dostałbyś 4 w :wink:
Nie odnotowalem potrzeby uzywania sv w cc... boardkill ma kosmiczny... przezywalnosc takze... jest szybszy od rydwanu i ma ta gigantyczna przewage, ze nie da sie go odgiac... wiec to ja decyduje gdzie i kiedy walczy... jest to obok rydwanu z bufflerem i wardem najlepszy build jakim gralem...
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Masz 500 punktów w hunting chariotach - zamienilbym to na 3 bolce i zostaloby mi jeszcze troche

Altar + Coki... zdecydowanie nie lubie cokow od kiedy kociol nie daje +1A. Moim zdaniem ciekawiej byłoby te punkty wydac na amga z dywinacją i bsb na rydwaniku do kontry

Core: imo bralbym te 5 unitow wloczni. Breakowanie steadfastow imo w mecie Ci sie nie zdarzy, a scoringi sa kluczowe w tej grze niestety. To jest efektywnie 6 duzych punktów, a wiekszosc gier konczy sie remisowo w punktach i kto bierze scen wygrywa gre. bez zaakceptowania tej kluczowej zasady 9th bardzo trudno o punkty. Nawet wspominany przez Ciebie monokhorne najczesciej ma 5 a czasem i 4 scoringów (3 crushery 2-4 blodków)

BSB jest tu trudny do wymyslenia, zostawiajac lorda (a imo mozna go zostawić, jest spoko), mozna sprobowac dac mu reroll save i czasem chowac za gorka - zdarza się. Generalnie za 400 punktów to juz musi byc cos wiecej niz reroll LD, wiec albo eco, albo wiecej atakow. ward 4++ srednio sie kalkuluje imo na takim modelu

Lord jest ok, tylko imo bralbym Yeme, cala rozpiska zyskuje na +1 do move i striderze

Koncepcja jest ok, da sie nawet od biedy grac bez magii (daj 3 hydre po prostu) ale lepiej te faze mieć.

Moim zdaniem poza lordem i hydrami wybrales do wykonywania zadan unity, ktore sa dosc drogie i maja w booku lepsze alternatywy i to moze byc czesciowo problem z wynikami
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
marvin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: marvin »

A moze 6x10 korsarzy z muzykami w corach,do tego mag z divinacja,skullspliterem i pierscionkiem ognia,goly bsb,lord na rydwanie z bluffers helmem i wardem 4+,2 bolce i hunting chariot i 3 hyderki. Moze tragedii nie bedzie
Obrazek

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Serio doceniam chec pomocy, moze ktos skorzysta z rad i przyniesie mu to jakas korzysc... ja sie usuwam i bede sledzil w ciszy i spokoju co sie dzieje w temacie... podchodze zbyt emocjonalnie do tematu co odbija sie na formie moich wypowiedzi... zainwestowalem zbyt duzo czasu i srodkow, nie dostajac nic w zamian, by walczyc z ta armia dalej... pomimo wysilku nie zblizylem sie nawet do wynikow i przyjemnosci jaka dawala mi ta armia w 8ed... granie niestabilnym w wynikach sredniakiem mnie nie satysfakcjonuje... przesiadlem sie na inna armie, ktora daje mi to czego oczekuje od tej gry... pomimo, iz jestem na poczatku drogi do opanowania gry nowa armia, osiagnalem wyniki jakich nie udalo mi sie w dziesiatkach gier DE w 9th age... co imo swiadczy o braku balansu w 9th age... cierpliwie bede teraz czekal na nowe zasady, ktore mam nadzieje ponownie przyniosa mi przyjemnosc z grania DE... Pozdrawiam i pionteczka dla bardziej wytrwalych
Obrazek

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

No coś w tym jest. Co by nie pisać referatów jakie te de grywalne zbilansowane i tylko marudzimy to mało juz kto gra w Polsce De. Ja tez gram eos i nie wyobrażam sobie powrotu .Został juz tylko Zeppelin i chyba cluzoe (jak źle napisałem to sorry)

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Eltharion pisze:Został juz tylko Zeppelin i chyba cluzoe (jak źle napisałem to sorry)
Jeszcze Kangur na Dolnym Śląsku gra.

W EoS też nie masz za dużej konkurencji i tak daleko idących wniosków nie wyciągasz :wink:
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Ale widzę różnice. To jest niebo a ziemia w porównaniu z tym gniotem jakim są De.
A kangur przypadkiem nie gra koe?

Awatar użytkownika
cluzoe
Mudżahedin

Post autor: cluzoe »

Ja pierdziele czlowiek w akcie rozpaczy pyta czy sa jakies wieści n/t poprawki booka.
Wracam na forum po krótkim niebyciie a tu wojna na słowa na 5 stron ;).
NIce.
Dobrze ze wojna chociaż konstruktywnie zakonczona.

Co do grania to tak gram jeszcze DE. O ile mozna to tak nazwać ;).
Nigdy mistrzem nie bylem ale ostatnio nie jestem w stanie nic ugrać.
Dziś pisze z telefonu ale jutro siądę do kompa i podesle wam czym gram i poproszę o konstruktywną ocenę i ewentualne podowiedzi.
Z modeli mam wszystko co potrzebne. Nawet 2 smoki i mantykory :D.
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Tu akurat mozna dotknac ciekawego problemu. Wszystkie armie poza wdg i de dostały nerfy (mniej lub bardziej trafne) rzeczy które grały, ale to EoS z najpopularniejszej armii worldwide spadło do kategorii niegrywalnego dna.

Widzisz Bartek z EoS akurat jest tak, że wszyscy to rzucili tak bardzo rozjechano tam prawie wszystkie synergie, a Ty akurat znalazles cos co Ci pasuje (na zasadach szukania tanich rzeczy jak wypisywalem powyzej) i grasz i punktujesz. Ale jest to efektem ze grasz juz 2 lata emp z przerwami i grasz DUŻO, granie około 150 bitew rocznie jedna frakcja powoduje, ze wyniki są i tyle.

A jak dalej bedziesz marudzil "porownuje czuje wiem" to przypominam, ze jak pol roku grales tym zenujacym lordem w korsarzach to mimo ze bylo to srednie to wyniki robiles. Czasem po prostu wystarczy ciezka praca zamaist narzekania

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Qc, wyobraź sobie teraz sytuację, że przez cały ten temat zmówiliśmy się na trollowanie ich i tak na prawde uważamy, że DE ssą po same bile. To by było mistrzostwo :)

A wracając, to dokładnie to co napisał Qc. Jak się dużo gra, nie ważne jaką armią, to wyniki przychodzą. Jednym łatwiej drugim trudniej, ale trzeba grać z nastawieniem, że się da i otwartym umysłem na zmiany w rozpie. Ta gra jest zbyt skomplikowana, żeby nie dało się znaleźć jakiejś niszy w każdej armii.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Pierdolenie. Eos gram od kwietnia. Wystarczyły 3/4 bitwy i pojawiła się rozpa i wyniki. W tamtym roku eos grałem na dmp i tydzień przed (wystarczyło by zostać mistrzem Polski). De męczę się pozostałą resztę roku i nie da się tym grać.
Mistrzowie teorii ..

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Pierdolisz to Ty. Wziales EoS bo frakcja byla najlepsza w mecie i byla tepa - do tego wziales 60 flagelantów i robiles remisy. Brawo Mistrzu :)

Ale EoS dostalo nerfy i musiales w uj grac zeby wychylic leb z warzywniaka. I dobre rozpy brac, Twoje rozpy DE zawsze byly nieoptymalne.

Gdyby nie to ze system zdechnie po DMP to bym Ci pokazal, ze Twoimi pacynami ugram kilka top3 lokali i top10 mastera. No prob

Ja rzucilem DE bo mam mase ladnych modeli ktore na 9th sa niewystawialne :) Ale juz wczesniej, kiedy DE były mocne ich playstyle srednio mnie bawił. Teraz musialbym nakupowac rzecyz o ktorych pisalem, a po co ; ) jak mam swoja armie 3 lata ktora se lata na stanach niskosrednich i jakos zyje

Awatar użytkownika
Klaudel
Falubaz

Post autor: Klaudel »

Ja tam gram na 20tu warlockach i sobie chwale. Raz sie wygrywa, raz przegrywa, ale fun jest.
Poza tym zanim popadniemy w rozpacz, to pamietajmy, ze to tylko gra, w ktora naparza sie plastykowymi zolnierzykami. Laski sie z tego smieja, wiec to chyba nic powaznego :)
We can't stop here. This is bat country.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Klaudel pisze:Ja tam gram na 20tu warlockach i sobie chwale. Raz sie wygrywa, raz przegrywa, ale fun jest.
Poza tym zanim popadniemy w rozpacz, to pamietajmy, ze to tylko gra, w ktora naparza sie plastykowymi zolnierzykami. Laski sie z tego smieja, wiec to chyba nic powaznego :)

Czy ja wiem. Być przegrywem wśród przegrywów to dla niektórych zbyt srogie baty chyba są.

ODPOWIEDZ