kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Morrok pisze:@ rakso- jak karabinek nie wierzy to niech sie spyta kogos z LS. Gdzieś na temat pivotów była dyskusja (argumentem może być to, że jak na jakimś turnieju będę grał z karabkiem i będzie twierdził, że się pivotuje, to zagram z nim niewidzialnymi ratlingami, strzelającymi z lasu ;))
)
Ratling to nie maszyna więc z dupy porównanie. Zresztą chodzi o katapy.
Rulebook s.92, akapit 2, "Pivot the stone thrower on the spot so it is pointing the direction.... itd"
Cannony to samo.
Pozdro

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

4 karabiny pisze:
Morrok pisze:@ rakso- jak karabinek nie wierzy to niech sie spyta kogos z LS. Gdzieś na temat pivotów była dyskusja (argumentem może być to, że jak na jakimś turnieju będę grał z karabkiem i będzie twierdził, że się pivotuje, to zagram z nim niewidzialnymi ratlingami, strzelającymi z lasu ;))
)
Ratling to nie maszyna więc z dupy porównanie. Zresztą chodzi o katapy.
Rulebook s.92, akapit 2, "Pivot the stone thrower on the spot so it is pointing the direction.... itd"
Cannony to samo.
Pozdro
ze mną się nie kłóć- mi to naprawdę obojętne. Tak na[rawdę ustalam większość rzeczy z przeciwnikiem przed bitwą... I serio- była gdzieś na ten temat dyskusja- jeżeli jest tak, że trzeba pivotować... a z resztą, niech LS się wypowie ;)

Indar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Indar »

Nawiązując do pytania Jose - tego z piękną paintową grafiką:
Czy przy szarży mam obowiązek zweelować NA POCZĄTKU szarży tak by zmaksymalizować liczbę walczących, czy też wheela mogę zrobić w dowolnej chwili szarży?
I teraz kolejne: Załóżmy że po wheelu "maksymalizacyjnym" zabraknie mi kilku cali, czy traktujemy to jako failed charge, czy też wheeluję tylko tyle by starczyło dystansu?

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Indar pisze:Nawiązując do pytania Jose - tego z piękną paintową grafiką:
Czy przy szarży mam obowiązek zweelować NA POCZĄTKU szarży tak by zmaksymalizować liczbę walczących, czy też wheela mogę zrobić w dowolnej chwili szarży?
I teraz kolejne: Załóżmy że po wheelu "maksymalizacyjnym" zabraknie mi kilku cali, czy traktujemy to jako failed charge, czy też wheeluję tylko tyle by starczyło dystansu?
1. wheelujesz kiedy chcesz

2. Wheelujesz tak, aby w jakiś sposób szarża była możliwa- jeżeli nie ma takiej opcji, to szarża spalona

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Morrok ja się z Tobą nie kłucę ;) Pivotować maszyny trzeba i ch.. ma jaja :) Niewidoczny ratling strzelający z lasku - wał ;) Pozdro.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

1. pistolet jest liczony jak ahw?

2. enchanted shield + broń ręczna daje bazowo 4+ sava?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Tak i tak (oczywiście save 4+ w zwarciu od przodu).

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

z tym pistoletem to własnie mam pewne wątpliwości stąd pytanie.. w RB napisali że jest liczony jako broń ręczna (nie jako dodatkowa broń ręczna więc można to interpretować ze to podstawowa broń ręczna wtedy) i że 2 lub więcej pistoletów liczą się jako ahw. nie ma nic że pistolet+broń ręczna daje ahw. chyba że coś mi umknęło;] i mam nadzieję że się mylę prawdę mówiąc ale potrzebuję dowodu an to:)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Ten temat był chyba poruszany nawet w FAQ'u.
Postać mająca handweapon i pistolet (ale nie magiczną broń oczywiście) dostaje extra atak.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

vocal pisze:z tym pistoletem to własnie mam pewne wątpliwości stąd pytanie.. w RB napisali że jest liczony jako broń ręczna (nie jako dodatkowa broń ręczna więc można to interpretować ze to podstawowa broń ręczna wtedy) i że 2 lub więcej pistoletów liczą się jako ahw. nie ma nic że pistolet+broń ręczna daje ahw. chyba że coś mi umknęło;] i mam nadzieję że się mylę prawdę mówiąc ale potrzebuję dowodu an to:)
Dopiero po FAQ-u pistolet + HW daje dodatkowy atak...

Awatar użytkownika
Grzelak
Wodzirej

Post autor: Grzelak »

Pytanie czy można strzelac z 3 szerwgow ? ustawiajac 2szeregi na gorce a 1 pod nia ?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Kiedyś już o to pytałem, niestety nie można, wytłumaczono mi, że te dwie zasady się nie łączą ze sobą.

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

można strzelać nawet z 15 rzędów, ale jak walisz do LT :wink:

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Można czarować po spalonej szarży??

Wienzu
Wałkarz

Post autor: Wienzu »

@morgan10005
można bez problemu.
Pozdrawiam
-Jakub Wienzek

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

mam pytanie do takiej sytuacji: na mój oddzial chłopów po pięciu w rzędzie i mający w pierwszym rzędzie charaktera i czempiona oddzialu wszarżował przeciwnik po czym wybił mi pięciu kolesi (samych chłopów), no i problem w tym, że nie wiem czy charakter i czempion, którzy niby zawsze giną na końcu mogą oddac wrogowi, mimo ze ten wybił całą rankę

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

mogą oddawać czempion i charakter. Chyba że wcześniej przeciwnik zadeklarował że bił (i zabił) czempiona lub charaktera.

Ewentualnie jak miałeś 4 zwykłych, czempiona i charaktera, a przeciwnik zabił ci 5 z oddzaiłu to czempion też ginie.

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

a czy charakter może zamiast wyzywać na duel rozdzielic ataki między charaktera i jakiegos kolesia w oddziale przeciwnika jesli sie z nimi styka? no i czy mozna w bitwie powiedziac ze sie celuje w muzyka, szefa lub sztandarowego?
i jeszcze jedno: jesli zginie sztandarowy to ktos podnosi baner?:)

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

jak nie ma challenga, to możesz charakterem deklarować dowolnie (oczywiście wśród tych, z którymi się stykasz)
możesz zadeklarować atakowanie po dowolnym z CG. przy czym jak muzyk albo sztandarowy ginie, to jego funkcję przejmuje inny wojak, no chyba, że nie ma już zwyklaków.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Mam krótkie pytanie. Zadaję je właściwie dla formalności - aby mieć podkładkę dla swojej interpretacji... Oto ono:

Questing knights szarzuja na oddzial Dark elf warriorow. Dark elfy deklaruja flee, questing knightci spalają szarżę - nie dochodzą na miejsce, gdzie stał oddział Dark elf warriorow. Jest to ostatnia runda bitwy.

I teraz pytanie:
Mój przeciwnik twierdzi, że w takiej sytuacji Bretonnii przysługuje 100 vp za zdobycie sztandaru Dark elf warriorów.
Ja zaś jestem przekonany, że nie przysługuje.

Jak jest naprawdę?

Zablokowany